ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА
Л И С Т
08.07.2005 N 5563

Про державну реєстрацію місцезнаходження юридичної особи та відмову в державній реєстрації

Держпідприємництво розглянуло <...> звернення щодо надання роз'яснення та повідомляє наступне.
1. Щодо місцезнаходження юридичної особи в установчих документах та порядку внесення змін до відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, що пов'язані зі зміною місцезнаходження юридичної особи.
Верховною Радою України прийнято Закон України від 03.03.2005 N 2452 (2452-15) "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" (далі - Закон N 2452), відповідно до якого внесено зміни до Цивільного (435-15) та Господарського кодексів України (436-15) і до Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" (755-15) (далі - Закон про реєстрацію) щодо місцезнаходження юридичної особи.
Зокрема, Законом N 2452 (2452-15) внесено зміни до частини другої та четвертої статті 57 Господарського кодексу України (436-15) , відповідно до яких відомості про місцезнаходження суб'єкта господарювання не повинні обов'язково міститися в установчих документах цього суб'єкта господарювання.
Отже, на цей час зазначення відомостей про місцезнаходження юридичної особи в установчих документах (статуті) цієї юридичної особи не є обов'язковим.
Однак відповідно до статті 17 Закону про реєстрацію (755-15) відомості щодо місцезнаходження юридичної особи повинні міститися в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб і фізичних осіб - підприємців. Тому зазначення цих відомостей при заповнені реєстраційної картки юридичної особи є обов'язковим.
Законом N 2452 (2452-15) також внесено зміни до статей 19 та 29 Закону про реєстрацію (755-15) щодо скасування внесення змін до установчих документів юридичної особи при зміні місцезнаходження та необхідності внесення змін до відомостей ЄДР.
Ураховуючи зазначене вище, Держпідприємництвом України здійснено доопрацювання АРМу державного реєстратора та його відповідність нормам Закону про реєстрацію. Зміни до наказу Держпідприємництва України від 09.06.2004 N 67 (z0802-04) , якими вносяться відповідні зміни до реєстраційних карток, надіслані на погодження іншим заінтересованим органам. Після реєстрації цих змін в установленому порядку для державних реєстраторів буде реалізовано можливість проводити державну реєстрацію зміни місцезнаходження юридичної особи із застосуванням реєстраційної картки N 4 (za802-04) .
При цьому державному реєстратору надається пакет документів, визначений статтею 19 Закону про реєстрацію з урахуванням змін, унесених Законом N 2452 (2452-15) .
Разом із цим слід зазначити, що для запобігання невідповідності даних про місцезнаходження юридичної особи, яке зазначене в установчих документах, та місцезнаходження, що роздруковується на бланку свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи, вважаємо за доцільне перш за все викласти установчі документи в новій редакції, де не буде зазначатися місцезнаходження юридичної особи. Ці зміни можуть проводитися як зміни до установчих документів за реєстраційною карткою N 3 (za802-04) за підставою "інші зміни до установчих документів".
У випадку коли засновники (учасники) прийняли рішення про зазначення в установчих документах (статуті) про місцезнаходження юридичної особи, це не може бути підставою для відмови у проведенні державної реєстрації юридичної особи. Звертаємо увагу на те, що при зміні місцезнаходження, яку згідно із Законом про реєстрацію (755-15) буде проведено державним реєстратором як зміну відомостей до ЄДР, зазначені в установчих документах дані про місцезнаходження не будуть відповідати даним, зазначеним на новому свідоцтві про державну реєстрацію.
2. Щодо повернення пакета документів у разі відмови у проведенні державної реєстрації юридичної особи.
Відповідно до частини другої статті 27 Закону про реєстрацію (755-15) за наявності підстав для відмови у проведенні державної реєстрації юридичної особи державний реєстратор зобов'язаний не пізніше трьох робочих днів з дати надходження документів для проведення державної реєстрації видати (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) засновнику або уповноваженій ним особі повідомлення про відмову в проведенні державної реєстрації із зазначенням підстав для такої відмови та документи, що подавалися для проведення державної реєстрації юридичної особи відповідно до опису.
Абзацом першим частини другої статті 27 Закону про реєстрацію (755-15) визначається, що у разі відмови у проведенні державної реєстрації юридичної особи реєстраційний збір не повертається.
Тобто у разі відмови у проведенні державної реєстрації державний реєстратор зобов'язаний повернути (надіслати рекомендованим листом) засновнику або уповноваженій ним особі документи, що подавалися для проведення державної реєстрації за описом.
В.о. голови
К.Ващенко