ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА
Л И С Т
24.06.2005 N 5069

Про порядок реєстрації релігійних організацій

На Ваше звернення щодо порядку легалізації релігійних організацій та включення даних про них до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців (далі - ЄДР) повідомляємо наступне.
Відповідно до вимог статті 3 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" (755-15) (Закон про реєстрацію) установи та організації, зокрема, релігійні організації, для яких законом встановлені особливості державної реєстрації, набувають статусу юридичної особи лише з моменту їх державної реєстрації у порядку, встановленому цим Законом.
Отже, релігійні організації проходять легалізацію в порядку та в органах, визначених Законом України "Про свободу совісті та релігійні організації" (987-12) , після чого звертаються до державного реєстратора для включення їх до ЄДР та отримання свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи.
Держпідприємництво України листом від 12.07.2004 N 4690 через свої територіальні представництва надало роз'яснення державним реєстраторам щодо порядку включення до ЄДР установ і організацій, для яких окремими законами встановлені особливості державної реєстрації, а саме:
Для включення відомостей до ЄДР державному реєстратору надається заповнена реєстраційна картка за формою N 6 (zb802-04) , при цьому в картці заповнюються ті поля, що мають відношення до названих суб'єктів. В заповнену реєстраційну картку державний реєстратор вносить ідентифікаційний код (з переліку, отриманого від органу статистики) та вносить відомості реєстраційної картки до ЄДР. Плата за включення до ЄДР з таких суб'єктів не стягується. На підтвердження включення до реєстру оформлюється та видається свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи.
Крім цього, повідомляємо, що організаційно-правові форми суб'єктів господарювання визначаються Класифікацією організаційно-правових форм господарювання Державного класифікатора України, затвердженою наказом Держспоживстандарту України від 28 травня 2004 року N 97 (v0097609-04) , яка розроблена відповідно до вимог Господарського кодексу України (436-15) . Зазначеною Класифікацією визначена така організаційно-правова форма як "релігійна організація".
Відповідно до Вимог щодо написання найменування юридичної особи або її відокремленого підрозділу, затверджених наказом Держпідприємництва України від 09.06.2004 N 65 (z0792-04) та зареєстрованих в Мін'юсті України 29.06.2004 за N 792/9391 (далі - Вимоги), юридична особа повинна мати своє найменування. У найменуванні юридичної особи зазначається її організаційно-правова форма та назва. Назва юридичної особи береться у лапки та зазначається безпосередньо після організаційно-правової форми суб'єкта господарювання.
При цьому слід зауважити, що чинне законодавство України не встановлює вимог щодо обов'язкового приведення у відповідність найменування юридичної особи до зазначених вище Вимог (z0792-04) . Ці Вимоги стосуються юридичних осіб, що проходять державну реєстрацію як новостворені.
Оскільки включення відомостей до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців (далі - ЄДР) здійснюється за тим найменуванням, яке юридична особа має на даний час, Держпідприємництвом України здійснено доопрацювання АРМу державного реєстратора, з метою реалізації зазначеної вище можливості.
Для того, щоб отримати свідоцтво єдиного зразка з найменуванням, що зазначене в статуті юридичної особи, необхідно надати державному реєстратору заповнену реєстраційну картку за формою N 6 (zb802-04) , в полі "організаційно-правова форма" якої зазначити організаційно-правову форму юридичної особи (у Вашому випадку - релігійна організація), а в полі "назва юридичної особи" - повне найменування організації. При цьому, АРМом реалізована можливість на свідоцтві про державну реєстрацію єдиного зразка роздрукувати словосполучення, зазначене в полі "назва юридичної особи".
Щодо внесення змін до статуту релігійної організації, то слід зауважити, що на даний час на розгляді у Верховній Раді України знаходиться проект Закону України "Про внесення змін до деяких законів України" (реєстраційний номер 7250 від 25.03.2005), яким передбачено внесення змін до Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" (987-12) , зокрема, цим проектом передбачено при реєстрації статуту та при внесенні змін до нього надання двох примірників статуту та його копії.
Як вбачається із зазначеної вище норми, при внесенні змін до статуту цей статут викладається у новій редакції.
Голова
А.В.Дашкевич