ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА
Л И С Т
07.07.2005 N 5486

Про деякі питання державної реєстрації юридичних осіб

Держпідприємництво України розглянуло <...> звернення та, в порядку порушених питань, повідомляє наступне.
1. Стосовно терміну надання щорічного підтвердження відомостей про юридичну особу.
Відповідно до частини сьомої статті 19 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" (755-15) (далі - Закон) юридична особа щорічно, починаючи з наступного року з дати її державної реєстрації, протягом одного місяця зобов'язана подати (надіслати рекомендованим листом) державному реєстратору реєстраційну картку встановленого зразка про підтвердження відомостей про юридичну особу.
Слід зауважити, що після прийняття Закону (755-15) відомості про діючі юридичні особи підлягають включенню до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців (далі - ЄДР) на підставі заповненої засновником (засновниками) або уповноваженим ним органом реєстраційної картки за формою N 6 (zb802-04) . Крім цього, згідно з частиною четвертою статті 19 Закону дата надходження реєстраційної картки за формою N 6 вноситься до журналу обліку реєстраційних дій.
Ураховуючи наведене вище, Держпідприємництво вважає, що дата надання державному реєстратору реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу повинна відраховуватися від дати включення до ЄДР відомостей про юридичну особу
<...>
2. Стосовно державної реєстрації юридичної особи, що створюється шляхом виділу з товариства з обмеженою відповідальністю, де засновником є одна фізична (юридична) особа.
Відповідно до статті 109 Цивільного кодексу України (435-15) виділом є перехід за розподільчим балансом частини майна, прав та обов'язків юридичної особи до однієї або кількох створюваних нових юридичних осіб.
Особливостей виділу юридичної особи з товариства з обмеженою відповідальністю, де засновником є одна фізична (юридична) особа, чинним законодавством не передбачено.
3. Стосовно дати реєстрації юридичної особи, що створюється шляхом перетворення.
Відповідно до частини шостої Положення про Єдиний державний реєстр підприємств та організацій України, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 22 січня 1996 р. N 118 (118-96-п) (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 22 червня 2005 р. N 499 (499-2005-п) , ідентифікаційний код зберігається за суб'єктом, якому він присвоєний, протягом усього періоду його існування і є єдиним.
У разі перетворення юридичної особи за правонаступником зберігається її ідентифікаційний код.
На підставі наведеного вважаємо, якщо у разі перетворення суб'єкта господарської діяльності за ним зберігається ідентифікаційний код попередника, то у свідоцтві проставляється первинна дата реєстрації.
4. Стосовно відміни рішення про припинення підприємницької діяльності та відміни рішення засновників юридичної особи щодо її припинення.
У меню АРМу "Державний реєстратор" реалізовано можливість внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців (далі - ЄДР) запису стосовно відміни рішення фізичної особи - підприємця щодо припинення її підприємницької діяльності та стосовно відміни рішення засновників юридичної особи щодо її припинення.
Для внесення до ЄДР вищезазначеного запису фізична особа - підприємець повинна подати державному реєстратору нотаріально посвідчену заяву щодо відміни рішення про припинення підприємницької діяльності.
У випадку з юридичними особами засновники (учасники) юридичної особи або уповноважені ними орган або особа повинні подати державному реєстратору нотаріально посвідчену копію рішення засновників (учасників) або уповноваженого ними органу щодо відміни рішення про припинення юридичної особи.
В.о. голови
К.Ващенко