ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА
Л И С Т
12.10.2005 N 8889
Відповідно до доручення Секретаріату Кабінету Міністрів України від 15.09.2005 N 41-К-093884/13 Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва розглянув в межах компетенції Ваше звернення щодо надання кредиту та інформує.
На сьогодні підтримка суб'єктів підприємницької діяльності здійснюється в межах Закону України "Про державну підтримку малого підприємництва" від 19 жовтня 2000 року N 2063-III (2063-14) , який визначає правові засади державної підтримки суб'єктів малого підприємництва незалежно від форми власності.
В розвиток зазначеного вище Закону прийнято Закон України від 21 грудня 2000 року N 2157-III (2157-14) "Про Національну програму сприяння розвитку малого підприємництва в Україні", саме реалізація якої спрямована на підтримку суб'єктів малого та середнього бізнесу. Заходи з реалізації програми щорічно затверджуються розпорядженням Кабінету Міністрів України. На даний час в Україні діють заходи Національної програми, затверджені розпорядженням Кабінету Міністрів України від 17.11.2004 N 860-р (860-2004-р) .
Проте, Законом України "Про Державний бюджет на 2005 рік" (2285-15) на виконання заходів Національної програми передбачено лише 1,8 млн. грн., що складає 1,7 % від необхідних 106,8 млн. грн., що були заявлені Держпідприємництвом при поданні проекту заходів Національної програми на 2005 рік до Кабінету Міністрів України та Міністерства фінансів України. Тому надати фінансову допомогу за рахунок цих коштів на сьогодні немає можливості.
На сьогодні в Україні діють кредитні лінії міжнародних фінансових організацій, які надають фінансову та технічну допомогу суб'єктам малого та середнього підприємництва.
Зокрема, в рамках кредитних ліній Європейського банку реконструкції та розвитку (далі - ЄБРР) розпочато другий етап кредитної лінії для малого і середнього бізнесу (МСП-2) на суму 33 мільйони доларів США. Відповідний кредитний договір був підписаний між Національним банком України (далі - НБУ) та українськими банками - партнерами ("Надра", "Форум", "ВаБанк", "Ажіо", "Укрсоцбанк", "Аваль"). Кредитна лінія МСП-2 є надійним джерелом довгострокового фінансування для українських малих і середніх підприємств. На даний момент ця лінія пропонує до 2,5 мільйонів доларі США строком до 5 років.
В рамках кредитування малого та середнього бізнесу ЄБРР розпочав Програму мікрокредитування в Україні. Ця програма є розширенням кредитної лінії для малих та середніх підприємств і має на меті підтримку розвитку малих підприємств шляхом створення сприятливих умов для отримання банківських кредитів. Особлива увага приділяється тим бізнес-групам, які зазвичай не отримують належної уваги, наприклад, малим підприємцям, які займаються дрібною торгівлею на місцевих ринках. Реалізація програми проходить за підтримки TACIS та USAID. З українського боку відповідальним за виконання проекту є НБУ. Банками-учасниками по даній програмі виступають: "Аваль", "Кредит промбанк", "Надра", "Приватбанк", "Форум".
В рамках Програми Німецько-Українського фонду (НУФ), засновниками якого виступають НБУ, Кабінет Міністрів України в особі Міністерства фінансів та німецька Кредитна Установа для відбудови (KfW), кошти надаються кінцевим позичальникам через відібрані українські банки, які беруть на себе кредитний ризик: "Аваль", "Приватбанк", "Форум", "Надра", "ПроКредитБанк".
В свою чергу зазначаємо що, за інформацією Національного банку України (лист від 22.07.2005 N 46-112/861-7335) НУФ та ЄБРР встановили загальні кредитні умови за програмою мікрокредитування, які однакові для всіх банків партнерів. Кредити надаються тільки працюючим підприємствам. Кредити для започаткування нового бізнесу не дозволяються, за винятком такого, що створюється вже працюючими фірмами, які повинні гарантувати повернення кредиту. У якості застави банки звичайно приймають нерухомість, побутові товари і товари на складі. Оцінку проводять кредитні експерти. Для отримання кредиту бізнес-плани не вимагаються.
На сьогодні Держпідприємництвом розроблено проект заходів Національної програми сприяння розвитку малого підприємництва на 2006 рік, який в тому числі передбачає стимулювання розвитку малого підприємництва в сільській місцевості, розвиток підприємництва у сфері зеленого туризму та підтримку народних промислів і ремісництва. На ці заходи нами передбачено 37189,0 тис. грн. за рахунок коштів державного бюджету. Проте, у проекті Закону України "Про Державний бюджет на 2006 рік" (3235-15) на всі заходи Національної програми знову передбачено 1,8 млн. грн., тому в разі збільшення цієї суми коштів просимо звертатись до Держпідприємництва.
Постановою Кабінету Міністрів України від 29.04.2002 N 583 (583-2002-п) була затверджена Державна програма розвитку туризму на 2002 - 2010 роки. Основною метою Програми є створення конкурентоспроможного на міжнародному ринку національного туристичного продукту, здатного максимально задовольнити туристичні потреби населення країни, забезпечення на цій основі комплексного розвитку регіонів за умови збереження екологічної рівноваги та культурної спадщини.
Фінансове забезпечення заходів щодо державної підтримки виконання Програми здійснюється в межах видатків Держтурадміністрації, передбачених у державному бюджеті на відповідний рік.
Повідомляємо також, що угода між Кабінетом Міністрів України та Урядом Федеративної Республіки Німеччини про фінансове співробітництво (276_051) була погоджена Держпідприємством у вересні місяці 2005 року. Щодо більш детальної інформації з цього питання просимо звертатися до Міністерства фінансів України та Міністерства економіки України.
Заступник Голови
Г.М.Білоус