ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА
Н А К А З
18.02.2004 N 21

Про затвердження Положення про Громадську колегію Держпідприємництва України

Відповідно до Положення про Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва (721/2000) , затвердженого Указом Президента України від 25 травня 2000 року, з метою системної взаємодії з громадськими організаціями підприємців та їх спілками, а також для ефективного інформування громадськості про діяльність Комітету та стан розвитку підприємництва в Україні НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Положення про Громадську колегію Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва, що додається.
2. Вважати таким, що втратив чинність, наказ Держпідприємництва України від 28.07.2000 N 31 "Про Громадську колегію Державного комітету України з питань регуляторної політики і підприємництва".
3. Управлінню стратегічного планування та організаційно- методичного забезпечення (Жерибор Т.В.) узагальнити пропозиції департаментів та окремих структурних підрозділів Комітету і підготувати проект наказу про затвердження персонального складу Громадської колегії Держпідприємництва України.
4. Адміністративно-господарському управлінню (Репік О.В.) забезпечити ознайомлення з цим наказом заступників Голови, директорів департаментів, керівників самостійних структурних підрозділів Комітету.
5. Контроль за виконанням наказу покласти на першого заступника Голови у зв'язках з Верховною Радою України Ващенка К.О.
Голова
Ю.А.Авксентьєв

Додаток
до наказу Держпідприємництва
України
18.02.2004  N 21

ПОЛОЖЕННЯ

про Громадську колегію Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва

I. Загальні положення

1. Відповідно до Положення про Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва (721/2000) , затвердженого Указом Президента України від 25 травня 2000 року, з метою системної взаємодії з громадськими організаціями підприємців та їх спілками, а також інформування громадськості про діяльність Комітету та стан розвитку підприємництва в Україні, створено громадський дорадчий орган - Громадську колегію Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва (далі - Громадська колегія).
2. Громадська колегія у своїй діяльності керується Конституцією України (254к/96-ВР) , законами України, актами Президента України та Кабінету Міністрів України, рішеннями Колегії, наказами та розпорядженнями Держпідприємництва України, Положенням про Держпідприємництво України, Концепцією взаємодії Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва з громадськими організаціями підприємців та їх спілками, затвердженою наказом Держпідприємництва України від 26.12.2003 N 139, та цим Положенням.
3. Положення про Громадську колегію та Регламент її роботи затверджуються наказом Держпідприємництва України. Чисельність та персональний склад Громадської колегії встановлюється Головою Держпідприємництва України та затверджується наказом.

II. Завдання, функції та права

4. Основними завданнями Громадської колегії є:
- забезпечення постійної взаємодії Держпідприємництва України з громадськими організаціями підприємців та їх спілками, у т. ч. з організаціями роботодавців, кооператорів, професійними спілками та іншими, діяльність яких пов'язана із завданнями Комітету (далі - громадські організації підприємців);
- ініціювання та участь у підготовці законопроектів, проектів нормативно-правових актів Президента України, Кабінету Міністрів України, Держпідприємництва України та інших, спрямованих на реалізацію єдиної державної політики у сфері підприємництва;
- представлення та захист прав та інтересів підприємців під час реалізації державної політики у сфері підприємництва;
- сприяння розвитку підприємницької ініціативи, популяризація суспільно корисної підприємницької діяльності, відродження та становлення кращих традицій та етичних норм українського підприємництва;
- проведення інформаційної, просвітницької та видавничої діяльності, спрямованої на розвиток громадського руху підприємців, розбудову і підвищення ролі інститутів громадянського суспільства.
5. Громадська колегія на виконання покладених на неї завдань здійснює такі функції:
- розробляє пропозиції щодо удосконалення спрощеної та загальної систем оподаткування; усунення правових, адміністративних та організаційних перешкод на шляху розвитку підприємництва; вдосконалення системи та механізмів фінансово-кредитної підтримки підприємницької діяльності;
- проводить конференції, семінари, наради з актуальних питань розвитку підприємництва в Україні, розвитку громадського руху підприємців;
- вносить пропозиції щодо підготовки та перепідготовки підприємців та кадрів для потреб приватного сектора економіки; розвитку соціальної сфери розвитку підприємництва;
- бере участь у розробці та виконанні заходів державних і регіональних програм розвитку підприємництва;
- надає уповноваженим з питань захисту прав підприємців та очолюваним ними регіональним громадським колегіям методичну та інформаційну допомогу щодо їх діяльності;
- здійснює моніторинг видавничої та інформаційної діяльності, систематизацію бази даних друкованих та електронних видань для підприємців, зокрема і тих, що здійснюють громадські організації, забезпечує до них загальний доступ;
- взаємодіє із засобами масової інформації для об'єктивного висвітлення процесів і тенденцій в підприємницькому середовищі України;
- вивчає для використання міжнародний досвід взаємодії органів виконавчої влади з громадськими організаціями підприємців; сприяє організації міжнародних обмінів в рамках громадських організацій підприємців України та країн ЄС з розвинутим малим і середнім підприємництвом.
6. Громадська колегія має право:
- утворювати робочі групи та експертно-аналітичні ради з числа членів Громадської колегії, а також із залученням на громадських засадах фахівців та експертів для розгляду та підготовки пропозицій з актуальних питань розвитку підприємництва в Україні, а також ініціювати створення відповідних робочих груп Держпідприємництвом України;
- одержувати за дорученням керівництва Комітету від його департаментів, структурних підрозділів і територіальних представництв інформацію та матеріали, необхідні в роботі та для підготовки пропозицій;
- запрошувати на свої засідання Голову Комітету та його заступників, директорів департаментів, керівників структурних підрозділів, голів територіальних представництв, керівництво Українського фонду підтримки підприємництва, уповноважених з питань захисту прав підприємців, представників міжнародних фінансових організацій, зокрема Світового Банку, Агентства США з міжнародного розвитку тощо;
- офіційно подавати з питань, віднесених до її компетенції, пропозиції керівництву Держпідприємництва України;
- брати участь у заходах Держпідприємництва України, пов'язаних зі сферою компетенції Громадської колегії.

III. Склад, керівництво та прийняття рішень

7. До складу Громадської колегії за згодою входять представники всеукраїнських громадських організацій підприємців та інших організацій, діяльність яких пов'язана з розвитком підприємництва в Україні. До складу Громадської колегії включаються особи, які займають активну державницьку позицію у своїй професійній та громадській діяльності. Члени Громадської колегії працюють на громадських засадах.
8. Громадську колегію очолює Голова, повноваження якого визначаються та припиняються наказом Комітету. Голова має заступників, які визначаються та припиняють свої повноваження за наказом Комітету із погодженням з Головою Громадської колегії.
9. Основною формою роботи Громадської колегії є її засідання. Засідання проводяться відповідно до річного плану роботи. План роботи на наступний рік розглядається на засіданні Громадської колегії у листопаді та затверджується у грудні поточного року. План роботи Громадської колегії погоджується керівництвом Комітету.
10. Засідання Громадської колегії є правомочним, якщо на ньому присутні не менше половини від загального числа її членів. Рішення Громадської колегії приймаються відкритим голосуванням простою більшістю голосів її членів, присутніх на засіданні.
11. На засіданнях Громадської колегії головує її Голова, а у разі його відсутності - один із заступників за дорученням Голови або за рішенням присутніх на засіданні членів. Голова або за його дорученням заступники представляють інтереси Громадської колегії у відносинах з іншими юридичними та фізичними особами.
12. Засідання Громадської колегії проводяться не рідше одного разу на місяць. Позачергові засідання можуть бути скликані на вимогу не менше третини членів Громадської колегії, її Головою або Головою Держпідприємництва України.
13. Рішення Громадської колегії мають рекомендаційний характер і в обов'язковому порядку подаються на розгляд Голові Держпідприємництва України.
14. З числа заступників Голови Держпідприємництва України визначається відповідальний за взаємодію з Громадською колегією.

IV. Забезпечення роботи

15. Організаційне та методичне забезпечення роботи Громадської колегії здійснює її Голова та його заступники у взаємодії з відповідним структурним підрозділом Держпідприємництва України.
16. Матеріально-технічне та фінансове забезпечення діяльності Громадської колегії здійснюється за рахунок коштів:
- громадських організацій підприємців, підприємств, установ та організацій різних форм власності;
- благодійних фондів та міжнародних донорських організацій;
- інших не заборонених законодавством джерел.
17. Громадська колегія через засоби масової інформації постійно інформує громадськість про свою діяльність, прийняті рішення, їх обґрунтування та стан виконання.
Перший заступник Голови у зв'язках
з Верховною Радою України
К.О.Ващенко