ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА
Л И С Т
30.12.2005 N 11828

Про порядок реєстрації релігійних організацій

Держпідприємництво України розглянуло Ваше звернення щодо порядку легалізації релігійних організацій та включення даних про них до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців (далі - ЄДР) та повідомляє наступне.
Відповідно до вимог статті 3 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" (755-15) (далі - Закон про реєстрацію) установи та організації, зокрема, релігійні організації, для яких законом встановлені особливості державної реєстрації, набувають статусу юридичної особи лише з моменту їх державної реєстрації у порядку, встановленому цим Законом.
Отже, релігійні організації проходять легалізацію в порядку та в органах, визначених Законом України "Про свободу совісті та релігійні організації" (987-12) , після чого звертаються до державного реєстратора для включення їх до ЄДР та отримання свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи (z0510-04) .
Держпідприємництво України листом від 12.07.2004 N 4690 (v4690563-04) через свої територіальні представництва надало роз'яснення державним реєстраторам щодо порядку включення до ЄДР установ і організацій, для яких окремими законами встановлені особливості державної реєстрації, згідно з якими для включення відомостей до ЄДР державному реєстратору надається заповнена реєстраційна картка за формою N 6 (z0802-04, zb802-04) . При цьому, в картці заповнюються ті поля, що мають відношення до названих суб'єктів. В заповнену реєстраційну картку державний реєстратор вносить ідентифікаційний код (з переліку, отриманого від органу статистики) та вносить відомості реєстраційної картки до ЄДР. Плата за включення до ЄДР з таких суб'єктів не стягується.
На підтвердження включення до ЄДР оформлюється та видається свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи (z0510-04) . При цьому, на свідоцтві, яке було раніше видане релігійній організації, державний реєстратор проставляє відповідну відмітку.
Крім того, зазначаємо, що відповідно до частини другої Прикінцевих положень Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" (755-15) державний реєстратор протягом 2004-2005 років при надходженні від юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців реєстраційної картки, відповідно до вимог статті 19 цього Закону, зобов'язаний провести заміну всіх раніше виданих свідоцтв на свідоцтво про державну реєстрацію (z0510-04) єдиного зразка.
Оскільки, Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" (755-15) не встановлено плати за заміну старого свідоцтва про державну реєстрацію на свідоцтво про державну реєстрацію (z0510-04) єдиного зразка при включенні до ЄДР та не передбачено жодних санкцій за ненадання відомостей про суб'єкта господарювання до ЄДР, Держпідприємництво вважає, що заміна свідоцтв триватиме і після завершення 2005 року та проводитиметься без оплати.
Роз'яснення з цього питання розміщене на WEB-сайті Держпідприємництва.
Щодо відповідальності юридичної особи, в тому числі і релігійної організації за невиконання вимог статті 19 Закону про реєстрацію (755-15) зазначаємо наступне.
Частиною сьомою статті 19 Закону про реєстрацію (755-15) передбачено, що юридична особа щорічно, починаючи з наступного року з дати її державної реєстрації, протягом одного місяця зобов'язана подати (надіслати рекомендованим листом) державному реєстратору реєстраційну картку встановленого зразка про підтвердження відомостей про юридичну особу.
Якщо реєстраційна картка про підтвердження відомостей про юридичну особу не була надана юридичною особою в установлений зазначеною частиною строк, державний реєстратор зобов'язаний у строк, що не перевищує десяти робочих днів з дати, яка встановлена для юридичної особи для подання реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу, направити рекомендованим листом юридичній особі повідомлення про необхідність подання державному реєстратору реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу.
У разі повернення до державного реєстратора рекомендованого листа з відміткою відділення зв'язку про відсутність юридичної особи за вказаною адресою або неподання юридичною особою протягом місяця з дати направлення їй відповідного повідомлення реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу державний реєстратор повинен внести до ЄДР запис про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням або запис про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу.
Оскільки, відповідно до статті 18 Закону про реєстрацію (755-15) , тільки ті відомості про юридичну особу або фізичну особу - підприємця, які внесені до ЄДР, вважаються достовірними, юридична особа сама повинна бути зацікавлена в тому, щоб в ЄДР були відомості про неї. Якщо вона цього не буде вчасно робити, то в ЄДР з'явиться запис про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу.
Перший заступник Голови
К.Ващенко