ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА
Л И С Т
23.03.2004 N 1776
Виконавчому комітету
Шосткінської міської ради

Про порядок збільшення статутного фонду

На Ваше звернення щодо порядку збільшення статутного фонду товариства (підприємства) в порядку поставлених питань надаємо такі роз'яснення.
Враховуючи те, що з прийняттям Господарського (436-15) та Цивільного (435-15) кодексів України Закон України "Про господарські товариства" (1576-12) (далі - Закон) не втратив чинності та діє в частині, що не суперечить прийнятим кодексам, то на даний час при визначенні порядку збільшення статутного фонду слід керуватися нормами, встановленими зазначеними кодексами та Законом.
1. Щодо запитання - коли і в який термін може збільшуватися статутний фонд - повідомляємо наступне.
Відповідно до частини другої статті 87 Господарського кодексу України (436-15) (ГКУ) товариство має право змінювати (збільшувати або зменшувати) розмір статутного фонду в порядку, встановленому цим Кодексом та законом, прийнятим відповідно до нього.
Відповідно до статті 16 Закону (1576-12) збільшення статутного фонду може бути здійснено лише після внесення повністю всіма учасниками своїх вкладів (оплати акцій).
Порядок збільшення статутного фонду акціонерного товариства визначено статтею 38 Закону (1576-12) , в якій передбачено, що право збільшувати статутний фонд акціонерне товариство має тоді, коли всі раніше випущені акції повністю сплачені за вартістю не нижче номінальної.
Крім цього, питання щодо порядку збільшення статутного фонду акціонерних товариств врегульовані Положенням про порядок збільшення (зменшення) розміру статутного фонду акціонерного товариства, затвердженим рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 08.04.98 N 44 (vr044312-98) (у редакції рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 16.10.2000 N 158 (z0753-00) ) , пунктами 7 та 9 якого передбачено відомості, які мають бути в протоколі рішення уповноваженого органу управління відкритого та закритого акціонерного товариства про збільшення розміру статутного фонду. Крім інших відомостей в протоколі повинні вказуватись і терміни проведення підписки на акції.
У випадку збільшення розміру статутного фонду товариства з обмеженою відповідальністю, розмір, форма і порядок внесення учасниками додаткових вкладів встановлюється загальними зборами товариства з дотриманням вимог статей 13, 16, 51, 59, 60 Закону (1576-12) .
Згідно зі статтею 86 ГКУ (436-15) фінансовий стан засновників - юридичних осіб щодо їх спроможності здійснити відповідні внески до статутного фонду господарського товариства у випадках, передбачених законом, повинен бути перевірений належним аудитором (аудиторською організацією) у встановленому порядку, а майновий стан засновників - громадян має бути підтверджений декларацією про їх доходи і майно, завіреною відповідним податковим органом.
2. Стосовно порядку внесення коштів - до реєстрації відповідних змін чи після, повідомляємо, що відповідно до частини третьої статті 87 ГКУ (436-15) рішення товариства про зміни розміру статутного фонду набирає чинності з дня внесення цих змін до державного реєстру.
Отже, орган державної реєстрації проводить реєстрацію не факту збільшення розміру статутного фонду товариства, а рішення товариства про зміни розміру статутного фонду товариства, яке після цього набирає юридичної сили.
3. Щодо документів, які повинні надаватися органу державної реєстрації, повідомляємо, що відповідно до вимог пунктів 23, 24 Положення про державну реєстрацію суб'єктів підприємницької діяльності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.05.98 N 740 (740-98-п) , до органу державної реєстрації для проведення державної реєстрації змін до установчих документів, пов'язаних із збільшенням розміру статутного фонду господарських товариств, подаються:
- рішення правомочних загальних зборів господарського товариства (протокол або виписка із протоколу загальних зборів, які оформлені відповідно до вимог чинного законодавства) про внесення змін до установчого документа, пов'язаних із збільшенням статутного фонду;
- відповідні зміни до установчого документа у вигляді окремих додатків або установчий документ, викладений у новій редакції;
- документ, що підтверджує внесення плати за державну реєстрацію змін до установчого документа.
Нагадуємо, що згідно зі статтею 82 ГКУ (436-15) установчим документом повного товариства і командитного товариства є засновницький договір. Установчим документом акціонерного товариства, товариства з обмеженою відповідальністю і товариства з додатковою відповідальністю є статут.
Звертаємо увагу на те, що подання до органу державної реєстрації довідки про сплату внеску до статутного фонду у разі збільшення розміру статутного фонду господарського товариства, довідки про фінансовий стан засновників - юридичних осіб та декларації про доходи і майно засновників фізичних осіб зазначеним Положенням не передбачено.
4. Стосовно Ваших питань: як здійснюється контроль за поповненням статутного фонду, хто контролює формування, збільшення, зменшення, поповнення статутного фонду підприємств - повідомляємо, що відповідно до частини третьої статті 88 ГКУ (436-15) учасники господарського товариства зобов'язані, зокрема, виконувати рішення його органів управління, вносити вклади (оплачувати акції) у розмірі, порядку та коштами (засобами), що передбачені установчими документами, відповідно до цього Кодексу та закону про господарські товариства.
Діючі нормативно-правові акти не передбачають покладення функцій по здійсненню контролю за формуванням статутного фонду при збільшенні, зменшенні, поповненні його на будь-який окремий орган державної виконавчої влади.
Заступник Голови
С.Третьяков