ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА
Л И С Т
03.11.2005 N 9644

Про найменування юридичної особи

На <...> звернення щодо найменування юридичної особи повідомляємо наступне.
Відповідно до статті 8 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" (755-15) вимоги щодо найменування юридичної особи або її відокремленого підрозділу встановлюються спеціально уповноваженим органом з питань державної реєстрації.
Згідно із Вимогами щодо написання найменування юридичної особи або її відокремленого підрозділу, затвердженими наказом Держпідприємництва України від 09.06.2004 N 65 (z0792-04) та зареєстрованими в Мін'юсті України 29.06.2004 за N 792/9391 (далі - Вимоги), юридична особа повинна мати своє найменування. У найменуванні юридичної особи зазначається її організаційно-правова форма та назва. Назва юридичної особи береться у лапки та зазначається безпосередньо після організаційно-правової форми суб'єкта господарювання.
Організаційно-правові форми суб'єктів господарювання визначаються Класифікацією організаційно-правових форм господарювання Державного класифікатора України, затвердженою наказом Держспоживстандарту України від 28 травня 2004 року N 97 (v0097609-04) , яка розроблена відповідно до вимог Господарського кодексу України (436-15) . Зазначеною Класифікацією визначені такі організаційно-правові форми, як "споживче товариство" та "спілка споживчих товариств".
При цьому слід зауважити, що чинне законодавство України не встановлює вимог щодо обов'язкового приведення у відповідність найменування юридичної особи до зазначених вище Вимог (z0792-04) . Ці Вимоги стосуються юридичних осіб, що проходять державну реєстрацію як новостворені.
З метою реалізації зазначеної вище можливості Держпідприємництвом України здійснено доопрацювання АРМу державного реєстратора.
Для того щоб отримати свідоцтво єдиного зразка з найменуванням, що зазначене в установчих документах, необхідно надати державному реєстратору заповнену реєстраційну картку за формою N 6 (zb802-04) , у полі "організаційно-правова форма" якої зазначити організаційно-правову форму підприємства <...>, а в полі "назва юридичної особи" - повне найменування <...> організації, зазначене у статуті. При цьому на свідоцтві про державну реєстрацію єдиного зразка роздрукується словосполучення, зазначене в полі "назва юридичної особи".
При внесенні змін до установчих документів юридичної особи з найменуванням, що існує на даний час, необхідно подати державному реєстратору заповнену реєстраційну картку за формою N 3 (za802-04) , у полі "організаційно-правова форма" якої зазначити організаційно-правову форму юридичної особи, а в полі "назва юридичної особи" - повне найменування юридичної особи.
Отже, вимоги державних реєстраторів щодо зміни найменування діючих юридичних осіб є безпідставними.
Перший заступник голови
К.Ващенко