ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА
Л И С Т
30.08.2004 N 5885

Про зазначення ідентифікаційних номерів фізичних осіб - акціонерів

На Ваше звернення щодо зазначення ідентифікаційних номерів фізичних осіб - акціонерів в реєстраційній картці повідомляємо наступне.
Форма реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу (форма 6 (zb802-04) , затверджена наказом Держпідприємництва України від 09.06.2004 N 67 (z0802-04) , передбачає зазначення відомостей про засновників юридичної особи.
Згідно зі статтею 81 Господарського кодексу України (1576-12) засновники акціонерного товариства укладають між собою договір, який визначає порядок здійснення ними спільної діяльності по створенню акціонерного товариства.
У статтях Цивільного кодексу України (435-15) , які регулюють діяльність акціонерних товариств, використовуються терміни: "загальні збори акціонерів", "акціонери не відповідають...", "акціонери, які не повністю оплатили...", "переважне право акціонерів..." і т. п.
На підставі наведеного вище можна дійти висновку, що після створення акціонерного товариства засновники акціонерного товариства стають акціонерами і до всіх членів акціонерного товариства застосовується термін "акціонер".
Крім цього, Законом України "Про Національну депозитарну систему та особливості обігу цінних паперів в Україні" (710/97-ВР) передбачено ведення реєстру власників іменних цінних паперів, складеного реєстратором на певну дату списку власників іменних цінних паперів, в якому фіксується перехід права власності на акції, а стаття 154 Цивільного кодексу України (435-15) не містить приписів щодо зазначення у статуті акціонерного товариства складу акціонерів цього товариства.
Таким чином, при заповненні форми 6 (zb802-04) зазначення ідентифікаційних номерів акціонерів втрачає сенс.
Додатково повідомляємо, що консультації стосовно заповнення реєстраційних карток надавалися безпосередньо державним реєстраторам.
Заступник Голови
С.Третьяков