ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА
Л И С Т
06.10.2004 N 6874
Державному реєстратору
виконавчого комітету
Житомирської області

Про надання роз'яснень

Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва розглянув Ваш лист від 26.08.2004 N 6372 та повідомляє наступне.
Щодо нотаріального посвідчення копії рішення засновників (учасників) або уповноваженого ними органу про припинення юридичної особи відповідно до статті 33 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" (755-15) (далі - Закон) юридична особа припиняється, зокрема, в результаті ліквідації за рішенням, прийнятим засновниками (учасниками) юридичної особи або уповноваженим ними органом.
Відповідно до частини першої статті 34 для внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців (далі - Єдиний державний реєстр) запису про рішення щодо припинення юридичної особи засновники (учасники) юридичної особи або уповноважені ними орган чи особа повинні подати (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) державному реєстратору, зокрема, нотаріально посвідчену копію рішення засновників (учасників) або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи.
Згідно статей 34, 36, 37 Закону України "Про нотаріат" (3425-12) до нотаріальних дій, що вчиняються у державних нотаріальних конторах, приватними нотаріусами та посадовими особами виконавчих комітетів сільських, селищних, міських Рад народних депутатів, належить засвідчення вірності копій документів та відповідно до статті 75 вищезазначеного Закону нотаріуси, посадові особи виконавчих комітетів сільських, селищних, міських Рад народних депутатів, які вчиняють нотаріальні дії, засвідчують вірність копій документів, виданих підприємствами, установами і організаціями за умови, що ці документи не суперечать законові, мають юридичне значення і засвідчення вірності їх копій не заборонено законом.
Одночасно звертаємо увагу на те, що юридична особа є такою, що припинилася, з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення юридичної особи.
Стосовно внесення в Єдиний державний реєстр садівничого об'єднання повідомляємо, що відповідно до вимог статті 19 та частини другої Прикінцевих положень Закону (755-15) внесення відомостей про цю юридичну особу проводиться на підставі поданої заявником картки (форма N 6 (zb802-04) , затверджена наказом Держпідприємництва від 09.06.2004) та копії довідки, виданої органами Держкомстату України з пред'явленням оригіналу.
Одночасно нагадуємо, що відповідно до Прикінцевих положень Закону України "Про кооперацію" (1087-15) кооперативи та кооперативні об'єднання, які створено до набирання чинності цим Законом, зобов'язані протягом року з дня набирання чинності цим Законом привести свої статути у відповідність із цим Законом.
Щодо матеріального забезпечення державного реєстратора нагадуємо, що відповідно до частини п'ятої статті 6 Закону (755-15) організаційне та матеріально-технічне забезпечення роботи державного реєстратора здійснює виконавчий комітет міської ради міста обласного значення або районна, районна в містах Києві та Севастополі державна адміністрація.
Крім того, відповідно до частини четвертої статті 10 кошти, одержані відповідно до Закону як реєстраційний збір, зараховуються до місцевого бюджету за місцезнаходженням юридичної особи або за місцем проживання фізичної особи - підприємця.
Враховуючи зазначене вище, витрати на придбання канцтоварів, картриджів та інші поточні витрати здійснює виконавчий комітет міської ради міста обласного значення або районна, районна в містах Києві та Севастополі державна адміністрація.
Заступник Голови
С.Третьяков