ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА
Л И С Т
21.09.2004 N 6447
Товариству з обмеженою
відповідальністю
ЮРИДИЧНОМУ АГЕНТСТВУ
"БІЗНЕС-КОНСАЛТ"
вул. Нікольська, 61,
м. Миколаїв, 54001

Про внесення змін до установчих документів господарських товариств

На Ваше звернення щодо оформлення документів, які подаються до державного реєстратора для проведення державної реєстрації змін до установчих документів господарського товариства, повідомляємо наступне.
1. Щодо необхідності підписів всіх засновників (учасників, акціонерів) на статуті, змінах до статуту або на новій редакції статуту) господарських товариств.
Відповідно до частини п'ятої статті 8 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" (755-15) (далі - Закон) установчі документи юридичної особи, а також зміни до них викладаються письмово, прошиваються, пронумеровуються та підписуються засновниками (учасниками), якщо законом не встановлено інший порядок їх затвердження. Підписи засновників (учасників) на установчих документах посвідчуються нотаріально.
Згідно зі статтею 81 Господарського кодексу України (436-15) засновники акціонерного товариства укладають між собою договір, який визначає порядок здійснення ними спільної діяльності по створенню акціонерного товариства.
У статтях Цивільного кодексу України (435-15) , які регулюють діяльність акціонерних товариств, використовуються терміни: "загальні збори акціонерів...", "акціонери не відповідають...", "акціонери, які не повністю оплатили...", "переважне право акціонерів..." і т. п.
На підставі наведеного вище, можна дійти висновку, що після створення акціонерного товариства засновники акціонерного товариства стають акціонерами і до всіх членів акціонерного товариства застосовується термін "акціонер".
Крім цього, Законом України "Про Національну депозитарну систему та особливості обігу цінних паперів в Україні" (710/97-ВР) передбачено ведення реєстру власників іменних цінних паперів, складеного реєстратором на певну дату списку власників іменних цінних паперів, в якому фіксується перехід права власності на акції, а стаття 154 Цивільного кодексу України (435-15) не містить приписів щодо зазначення у статуті акціонерного товариства складу акціонерів цього товариства.
Отже, зміни до статуту акціонерного товариства або нова редакція статуту акціонерного товариства підписується головою загальних зборів та посвідчується нотаріально.
2. Щодо необхідності надавати будь-які зміни до статуту господарських товариств тільки у вигляді нової редакції статуту.
Статтею 8 Закону (755-15) встановлені загальні вимоги до оформлення документів, які подаються державному реєстратору, а статтею 29 встановлено порядок, відповідно до якого проводиться державна реєстрації змін до установчих документів юридичної особи.
Абзацом п'ятим частини першої статті 29 передбачено подання двох примірників змін до установчих документів юридичної особи та двох примірників установчих документів у новій редакції, або двох примірників установчих документів у новій редакції.
Тому, вимоги державного реєстратора щодо необхідності подання зазначених документів є цілком правомірними.
3. Щодо правової природи протоколу загальних зборів.
Це питання не належить до компетенції Держпідприємництва України.
4. Щодо необхідності подальшої реєстрації в усіх фондах.
Статтею 26 Закону (755-15) передбачено передачу відомостей про державну реєстрацію юридичної особи до органів статистики, державної податкової служби; Пенсійного фонду України та фондів соціального страхування для взяття юридичної особи на облік.
Підставою для взяття юридичної особи на облік зазначеними органами надходження до цих органів повідомлення державного реєстратора про проведення державної реєстрації юридичної особи та відомостей з відповідної реєстраційної картки.
Заступник Голови
С.Третьяков