ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА
Л И С Т
27.12.2004 N 9097

Про включення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб і фізичних осіб - підприємців профспілкової організації

У відповідь на численні звернення державних реєстраторів стосовно включення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців (далі - ЄДР) профспілкової організації повідомляємо наступне.
Відповідно до статті 16 Закону України "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності" (1045-14) із змінами, внесеними згідно із Рішенням Конституційного Суду України від 18.10.2000 N 11-рп/2000 (v011p710-00) , легалізація всеукраїнських профспілок, їх об'єднань здійснюється Міністерством юстиції України, інших профспілок, їх об'єднань - відповідно Головним управлінням юстиції Міністерства юстиції в Автономній Республіці Крим, обласними, Київським та Севастопольським міськими, районними, районними у містах, міськими (міст обласного значення) управліннями юстиції.
На підставі поданих профспілкою, об'єднанням профспілок документів легалізуючий орган у місячний термін підтверджує заявлений статус за ознаками, визначеними статтею 11 цього Закону (1045-14) , включає профспілку, об'єднання профспілок до реєстру об'єднань громадян і видає профспілці, об'єднанню профспілок свідоцтво про легалізацію із зазначенням відповідного статусу.
Статус організацій всеукраїнської профспілки чи профспілки іншого статусу визначається статутом цієї профспілки. Про належність до певної профспілки організації, які діють на підставі статуту цієї профспілки, надсилають легалізуючому органу за місцем свого знаходження повідомлення із посиланням на свідоцтво про легалізацію профспілки, на підставі якого вони включаються до реєстру об'єднань громадян.
Профспілка, об'єднання профспілок набувають права юридичної особи з моменту затвердження статуту (положення). Статусу юридичної особи набувають також організації профспілки, які діють на підставі її статуту.
Одночасно звертаємо Вашу увагу на те, що відповідно до статті 80 Цивільного кодексу України (435-15) (далі - ЦКУ) юридичною особою є організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку, а згідно із статтею цього ж Кодексу юридична особа підлягає державній реєстрації у порядку, встановленому законом.
Крім того, частиною третьою Прикінцевих положень Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" (755-15) встановлено, що закони, нормативно-правові акти, прийняті до набрання чинності цим Законом, діють у частині, що не суперечить цьому Закону.
Таким чином, для включення до ЄДР профспілки, організації профспілки державному реєстратору повинні подаватись заповнена реєстраційна картка (форма N 6 (zb802-04) та свідоцтво про легалізацію профспілок (для профспілок, об'єднань профспілок) або повідомлення легалізуючого органу про включення до реєстру об'єднань громадян (для організації профспілки).
Просимо довести надані роз'яснення до відома державних реєстраторів.
Заступник Голови
С.Третьяков