ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА
Л И С Т
10.11.2004 N 7862

Про організаційно-правову форму Центрів ВОІ СОІУ

Шановний Василю Васильовичу!
Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва на Ваше звернення, в межах своєї компетенції - стосовно організаційно-правової форми Центру професійної, медичної та соціальної реабілітації інвалідів (надалі - Центр), що є соціально-методичною установою для інвалідів I-III груп, відповідно до Типового положення про Центр професійної, медичної та соціальної реабілітації інвалідів (z0412-99) повідомляє наступне.
У пункті 1.1 Загальних положень вказаного вище Типового положення (z0412-99) зазначено, зокрема, що Центр професійної, медичної та соціальної реабілітації інвалідів (надалі - Центр), є соціально-медичною установою для інвалідів I-III груп.
Пунктом 1.2 передбачено, що Центр утворюється реорганізовується або ліквідовується відповідно до рішення місцевих органів виконавчої влади за погодженням з Міністерством праці та соціальної політики України.
Також цим пунктом встановлено, що Центр може створюватися благодійними фондами, комерційними структурами, приватними підприємствами та іншими недержавними організаціями, у тому числі з іноземним капіталом.
Відповідно до пункту 1.3 цього Положення (z0412-99) Центр підпорядкований Міністерству праці та соціального захисту Автономної Республіки Крим, управлінням соціального захисту населення обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій місцевим органам виконавчої влади, структурам, які його заснували.
На підставі наведеного повідомляємо, що оскільки ВОІ СОІУ є засновником центрів на підставі Закону України "Про об'єднання громадян" (2460-12) їх організаційно-правова форма згідно із Класифікацією організаційно-правових форм господарювання" (ДК 002:2004), яку затверджено наказом Держспоживстандарту України N 97 (v0097609-04) від 28.05.2004 з наданням чинності з 1 червня 2004 року, визначається як "Організація (установа, заклад) об'єднання громадян (релігійної організації, профспілки)" із кодом 440.
У разі, коли Центр утворюється благодійними організаціями, які реєструються та діють відповідно до Закону України "Про благодійництво та благодійні організації" (531/97-ВР) , організаційно-правова форма такого Центру, "інші організаційно-правові форми" із кодом 995.
Якщо такий Центр створюється комерційними структурами, приватними підприємствами та іншими недержавними організаціями, у тому числі з іноземним капіталом - його організаційно-правова форма повинна визначатись також відповідно до вказаної вище Класифікації.
Зважаючи на викладене вище повідомляємо, що відмови державних реєстраторів у внесенні відомостей про новоутворені такі Центри як про підприємства є правомірними.
Одночасно звертаємо Вашу увагу на те, що діючі Центри, які утворені в організаційно-правовій формі як підприємства та взяті органами Держкомстату на облік в ЄДРПОУ також як підприємства метою внесення інформації про них до Єдиного державного реєстру юридичних осіб і фізичних осіб - підприємців повинні заповнити реєстраційну картку по формі 6 (zb802-04) , в полі "організаційно-правова форма" якої заповнюється організаційно-правова форма "інші організаційно-правові форми" із кодом 995, а в полі "назва юридичної особи" необхідно заповнити повне найменування такого Центру. Однак, зважаючи на те, що такий стан установчих документів діючих центрів не відповідає вимогам чинного законодавства, їх засновник повинен прийняти рішення про приведення установчих документів центрів у відповідність до вимог чинного законодавства, тобто визначити в кожному окремому випадку організаційно-правову форму відповідно до вказаної вище Класифікації. З повагою,
Заступник Голови
С.Третьяков