ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА
Л И С Т
24.12.2004 N 9010

Про внесення змін до установчих документів акціонерного товариства

На Ваше звернення щодо оформлення документів, які подаються до державного реєстратора для проведення державної реєстрації змін до установчих документів акціонерного товариства, повідомляємо наступне.
Для включення відомостей про юридичну особу до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців державному реєстратору надається реєстраційна картка за формою N 6 (zb802-04) , на третій сторінці якої передбачена інформація про засновників юридичної особи.
Згідно зі статтею 81 Господарського кодексу України (436-15) засновники акціонерного товариства укладають між собою договір, який визначає порядок здійснення ними спільної діяльності по створенню акціонерного товариства.
У статтях Цивільного кодексу України (435-15) , які регулюють діяльність акціонерних товариств, використовуються терміни: "загальні збори акціонерів", "акціонери не відповідають...", "акціонери, які не повністю оплатили...", "переважне право акціонерів..." і т. п.
На підставі наведеного вище можна дійти висновку, що після створення акціонерного товариства засновники акціонерного товариства стають акціонерами і до всіх членів акціонерного товариства застосовується термін "акціонер".
Крім цього, Законом України "Про Національну депозитарну систему та особливості обігу цінних паперів в Україні" (710/97-ВР) передбачено ведення реєстру власників іменних цінних паперів, складеного реєстратором на певну дату списку власників іменних цінних паперів, в якому фіксується перехід права власності на акції та інформація якого є конфіденційною.
Враховуючи зазначене вище, Держпідприємництво вважає, що акціонерні товариства на сторінці 3 реєстраційної картки за формою N 6 (zb802-04) можуть проставити загальну кількість акціонерів та розмір статутного фонду товариства.
Заступник Голови
С.Третьяков