Переважні права орендаря


Я орендував квартиру за договором оренди, який був укладений строком на 9 місяців. Зараз він закінчився і орендодавець не бажає продовжувати зі мною договір. Але мені здається, що я як попередній наймач маю переважні права перед іншими особами. Чи це так?


Така можливість дійсно передбачена, зокрема ст. 822 Цивільного кодексу України (далі — ЦК), а саме, що у разі спливу строку договору найму житла наймач має переважне право на укладення договору найму житла на новий строк.

Не пізніше ніж за три місяці до спливу строку договору найму житла наймодавець може запропонувати наймачеві укласти договір на таких самих або інших умовах чи попередити наймача про відмову від укладення договору на новий строк. Якщо наймодавець не попередив наймача, а наймач не звільнив помешкання, договір вважається укладеним на таких самих умовах і на такий самий строк.

Якщо наймодавець відмовився від укладення договору на новий строк, але протягом одного року уклав договір найму житла з іншою особою, наймач має право вимагати переведення на нього прав наймача та (або) відшкодування збитків, завданих відмовою укласти з ним договір на новий строк.

Однак є і винятки з цього правила. Так, ст. 821 ЦК встановлено, що договір найму житла укладається на строк, встановлений договором. Якщо у договорі строк не встановлений, договір вважається укладеним на п'ять років.

До договору найму житла, укладеного на строк до одного року (короткостроковий найм), не застосовуються положення певних статей ЦК, зокрема і ст. 822 ЦК, якою передбачається таке право.


Автор: Ірина ДИБА

Юридичний вісник України 12/2009