Визначення розміру держмита


Я звернувся до суду з вимогою відшкодування моральної шкоди у розмірі 120000 грн і проплатив держмито у розмірі 17 грн, оскільки це є спором немайнового характеру. Однак і адвокат, і суд вважають, що ця сума визначена невірно і має бути сплачена у п'ятивідсотковому розмірі від суми позову. Чи правомірні такі вимоги?


Розмір державного мита при розгляді позовних заяв про захист честі та гідності розділено на 2 категорії — з позовних вимог немайнового характеру та з позовних вимог про стягнення моральної шкоди.

Честь та гідність громадянина є особистими немайновими правами. У ст. 270 Цивільного кодексу України (далі — ЦК) зазначається: відповідно до Конституції України фізична особа має право на життя, право на охорону здоров'я, право на безпечне для життя і здоров'я довкілля, право на свободу та особисту недоторканність, право на недоторканність особистого і сімейного життя, право на повагу до гідності та честі, право на таємницю листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції, право на недоторканність житла, право на вільний вибір місця проживання та на свободу пересування, право на свободу літературної, художньої, наукової і технічної творчості.

Відповідно до ст. 275 ЦК фізична особа має право на захист свого особистого немайнового права від протиправних посягань інших осіб. Захист особистого немайнового права здійснюється способами, встановленими ЦК.

Статтею 16 ЦК передбачено, що способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути:

1) визнання права;

2) визнання правочину недійсним;

3) припинення дії, яка порушує право;

4) відновлення становища, яке існувало до порушення;

5) примусове виконання обов'язку в натурі;

6) зміна правовідношення;

7) припинення правовідношення;

8) відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди;

9) відшкодування моральної (немайнової) шкоди;

Відповідно до ст. 280 ЦК, якщо фізичній особі внаслідок порушення її особистого немайнового права завдано майнової та (або) моральної шкоди, ця шкода підлягає відшкодуванню.

Таким чином, у разі порушенні честі та гідності можливе висунення декількох вимог — як спростування недостовірної інформації, так і відшкодування завданої моральної шкоди. Так, відповідно до ст. 23 ЦК особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав.

Моральна шкода полягає, зокрема, у приниженні честі та гідності фізичної особи, а також ділової репутації фізичної або юридичної особи.

Статтею 3 Декрету Кабінету Міністрів України "Про державне мито" від 21.01.1993 р. № 7-93 визначено наступні ставки держмита із позовних заяв про захист чест та гідності:

Таким чином, якщо сума позовних вимог про відшкодування моральної шкоди знаходиться в межах від 1700 до 170000 грн, розмір держмита має обраховуватись за ставкою 5% від ціни позову.


Автор: Ірина ДИБА

Юридичний вісник України 12/2009