ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА
 
Л И С Т
 
14.10.2003 N 5911
Міністерству юстиції України
 
 

Про надання роз'яснень

 
В зв'язку із набранням чинності з 1 січня 2004 року Цивільного кодексу України (435-15) та з 1 липня 2004 року Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" (755-15) до Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва надходять запити щодо надання роз'яснень з наступних питань.
 
1. В абзаці десятому частини першої статті 6 вказаного вище Закону (755-15) визначено, що державний реєстратор звертаються до суду із заявою про зміну мети установи у встановленому порядку.
Просимо надати роз'яснення стосовно питання, що означає зміна мети установи та що повинно бути підставою для заяви до суду?
Статтею 103 Цивільного кодексу України (435-15) передбачається, зокрема, можливість зміни мети установи. Просимо роз'яснити також, у яких випадках здійснення мети установи може стати неможливим або загрожувати суспільним інтересам?
 
2. В абзаці дванадцятому частини другої статті 17 вище згаданого Закону (755-15) передбачено, що в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців містяться такі відомості щодо юридичної особи, зокрема, дані про розмір статутного фонду (статутного або складеного капіталу).
Частиною першою статті 113 вказаного вище Кодексу (435-15) визначено, що господарськими товариством є юридична особа, статутний (складений) капітал якої поділений на частки між учасниками.
Просимо дати роз'яснення щодо визначення термінів "статутний капітал" та "складений капітал".
 
3. Відповідно до абзацу шостого частини першої статті 1 зазначеного вище Закону (755-15) - місцезнаходження юридичної особи - місцезнаходження постійно діючого виконавчого органу юридичної особи, а в разі його відсутності - місцезнаходження іншого органу чи особи, уповноваженої діяти від імені юридичної особи без довіреності (далі - виконавчий орган), за певною адресою, яка вказана засновниками (учасниками) в установчих документах і за якою здійснюється зв'язок з юридичною особою.
Частиною другою статті 93 вище згаданого Кодексу (435-15) визначено, що місцезнаходження юридичної особи вказується в її установчих документах.
Просимо надати роз'яснення, яким чином буде підтверджуватись місцезнаходження юридичної особи?
 
В.о. Голови
К.Ващенко