ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА
 
Л И С Т
 
12.05.2003 N 2859
Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва розглянув лист учасника ТОВ "Хмельницькагробуд" Потапенко В.В., який надійшов у редакцію газети "Урядовий кур'єр", та повідомляє.
 
Відповідно до статті 64 Закону України від 19.09.91 N 1576-XII (1576-12) "Про господарські товариства" (далі - Закон) учасника товариства з обмеженою відповідальністю, який систематично не виконує або неналежним чином виконує обов'язки або перешкоджає своїми діями досягненню цілей товариства, може бути виключено з товариства на основі рішення, за яке проголосували учасники, що володіють у сукупності більш як 50 відсотками загальної кількості голосів учасників товариства.
 
Законодавством України не визначено, що слід вважати систематичним невиконанням чи неналежним виконанням учасником товариства з обмеженою відповідальністю (далі - ТОВ) обов'язків.
 
Згідно зі статтею 11 Закону (1576-12) учасники товариства (у тому числі учасники ТОВ) зобов'язані:
 
а) додержуватись установчих документів товариства і виконувати рішення загальних зборів та інших органів управління товариства;
 
б) виконувати свої зобов'язання перед товариством, в тому числі і пов'язані з майновою участю, а також вносити вклади (оплачувати акції) у розмірі, порядку та засобами, передбаченими установчими документами;
 
в) не розголошувати комерційну таємницю та конфіденційну інформацію про діяльність товариства;
 
г) нести інші обов'язки, якщо це передбачено цим Законом (1576-12) , іншим законодавством України та установчими документами.
 
Інших обов'язків для учасника ТОВ глава 2 Закону (1576-12) не передбачає. Що стосується іншого законодавства, то чинне законодавство України не передбачає обов'язків учасника по відношенню до товариства, але передбачає обов'язки учасника товариства (як громадянина чи юридичної особи) перед державою, іншими громадянами чи юридичними особами. Щодо установчих документів, то вони можуть передбачати інші обов'язки для учасників ТОВ, які не повинні суперечити чинному законодавству України.
 
В теорії права діяння (дія чи бездіяльність) вважається систематичним, якщо воно вчинено три чи більше разів.
 
Виходячи із вищевикладеного, на думку Держпідприємництва України, саме невиконання чи неналежне виконання учасником ТОВ обов'язків, передбачених статтею 11 Закону (1576-12) та (або) установчими документами, вчинене (допущене) учасником товариства три чи більше разів, може бути підставою для виключення його зі складу учасників ТОВ.
 
Заступник Голови Г.Білоус