УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
ДЕРЖАВНИЙ ДЕПАРТАМЕНТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ВИКОНАННЯ ПОКАРАНЬ
Н А К А З
01.12.2003 N 226
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
16 грудня 2003 р.
за N 1163/8484
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Державного департаменту України з питань виконання покарань N 94 (z0368-08) від 15.04.2008 )

Про затвердження Інструкції про організацію роботи з пенсійного забезпечення осіб начальницького і рядового складу кримінально-виконавчої системи та членів їх сімей

З метою визначення порядку призначення та виплати пенсій і одноразової грошової допомоги особам начальницького і рядового складу кримінально-виконавчої системи та членам їх сімей НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Інструкцію про організацію роботи з пенсійного забезпечення осіб начальницького і рядового складу кримінально-виконавчої системи та членів їх сімей (далі - Інструкція), що додається.
2. Управлінню кадрів (Кревсун М.В.) та фінансовому управлінню (Комаров П.О.) Державного департаменту України з питань виконання покарань, начальникам управлінь (відділів) Департаменту в Автономній Республіці Крим, областях, місті Києві та Київській області, місті Севастополі, установ, керівникам навчальних закладів кримінально-виконавчої системи організувати вивчення цієї Інструкції з особовим складом зацікавлених підрозділів та забезпечити неухильне виконання її вимог.
3. Фінансовому управлінню Департаменту (Комаров П.О.) забезпечити подання цього наказу в установленому порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
4. Скасувати наказ Департаменту від 22.05.2000 N 96 "Про порядок призначення пенсій особам рядового і начальницького складу кримінально-виконавчої системи та членам їх сімей".
5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника голови Департаменту генерал-лейтенанта внутрішньої служби Голікова Ю.І.
Голова
генерал-полковник внутрішньої служби
В.А.Льовочкін

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державного
департаменту України
з питань виконання покарань
01.12.2003  N 226
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
16 грудня 2003 р.
за N 1163/8484

ІНСТРУКЦІЯ

про організацію роботи з пенсійного забезпечення осіб начальницького і рядового складу кримінально-виконавчої системи та членів їх сімей

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Ця Інструкція визначає порядок організації роботи з пенсійного забезпечення осіб начальницького і рядового складу кримінально-виконавчої системи та членів їх сімей.
Види пенсій і допомоги, які призначаються особам начальницького і рядового складу кримінально-виконавчої системи та членам їх сімей, порядок їх призначення і виплати, а також перерахунок раніше призначених пенсій і обчислення вислуги років установлені Законом України "Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб" (2262-12) і постановою Кабінету Міністрів України від 17 липня 1992 року N 393 (393-92-п) "Про порядок обчислення вислуги років, призначення та виплати пенсій і грошової допомоги особам офіцерського складу, прапорщикам, мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та членам їхніх сімей".
1.2. Робота з пенсійного забезпечення в кримінально-виконавчій системі організовується у центральному апараті Державного департаменту України з питань виконання покарань (далі - Департамент), управліннях (відділах) Департаменту в Автономній Республіці Крим, областях, місті Києві та Київській області (далі - територіальні органи управління Департаменту), установах і навчальних закладах кримінально-виконавчої системи. Безпосередньо пенсійне забезпечення осіб начальницького і рядового складу здійснюється пенсійним відділом фінансового управління Департаменту та підрозділами пенсійного забезпечення управлінь (відділів) Департаменту в Автономній Республіці Крим, областях, місті Києві та Київській області, що створюються у встановленому порядку (далі - органи пенсійного забезпечення), у взаємодії з кадровими апаратами, бухгалтеріями. Робота з пенсійного забезпечення включає в себе:
1.2.1. Призначення пенсій особам начальницького і рядового складу кримінально-виконавчої системи, членам їх сімей, а також сім'ям пенсіонерів з числа осіб начальницького і рядового складу кримінально-виконавчої системи.
1.2.2. Призначення одноразової грошової допомоги членам сімей померлих пенсіонерів із числа осіб начальницького і рядового складу кримінально-виконавчої системи, які не мають права на одержання страхових сум з обов'язкового державного особистого страхування, незалежно від призначення пенсій в разі втрати годувальника.
1.2.3. Ведення персонального обліку пенсіонерів кримінально-виконавчої системи.
1.2.4. Взаємодія з установами Ощадного банку України (далі - Ощадбанк) з питань виплати пенсій та інших установлених законодавством видів допомоги і компенсації.
1.2.5. Видачу пенсіонерам відповідних документів про права на пільги, установлені законодавством.
1.2.6. Роз'яснення пенсійного законодавства.
1.2.7. Розгляд пропозицій, заяв і скарг з питань пенсійного забезпечення, організація приймання пенсіонерів.
1.2.8. Надання звітності з питань пенсійного забезпечення.
1.2.9. Взаємодія з питань пенсійного забезпечення з місцевими військовими комісаріатами, органами внутрішніх справ, Службою безпеки, територіальними органами праці та соціального захисту населення, Пенсійним фондом.
1.3. Управління кадрів Департаменту, його підрозділи на місцях (далі - кадрові апарати) спільно з бухгалтеріями забезпечують своєчасну, якісну підготовку документів для призначення пенсій і одноразової грошової допомоги особам начальницького і рядового складу кримінально виконавчої системи та членам їх сімей.
Документи для призначення пенсій і одноразової грошової допомоги особам начальницького і рядового складу кримінально-виконавчої системи та членам їх сімей кадрові апарати подають до органів пенсійного забезпечення не пізніше 10 днів після звільнення зі служби.
1.4. Для встановлення ступеня придатності до служби особи начальницького і рядового складу кримінально-виконавчої системи перед звільненням на пенсію за направленням кадрових апаратів проходять медичне обстеження військово-лікарськими комісіями органів внутрішніх справ (далі - ВЛК). Перший примірник свідоцтва ВЛК про хворобу або довідки про стан здоров'я особи зберігається у пенсійній справі.
Для обстеження на ВЛК можуть не направлятися:
1.4.1. Особи начальницького і рядового складу кримінально-виконавчої системи, які досягли граничного віку перебування на службі або в запасі.
1.4.2. Особи рядового і молодшого начальницького складу, які звільняються зі служби за вислугою строку служби, за віком, за службовою невідповідністю, за порушення дисципліни, які скоїли вчинки, що дискредитують звання рядового і начальницького складу, засуджені за вчинення злочину, а також звільнені зі служби у зв'язку із засудженням за умисний злочин, учинений з використанням свого становища, або вчиненням корупційного діяння. На медичне обстеження вказані особи можуть бути направлені на їх прохання після звільнення зі служби, за винятком осіб, звільнених у зв'язку із засудженням за скоєння злочину до покарання, пов'язаного з позбавленням волі.
1.5. Особи начальницького і рядового складу, які не мають права на пенсію за вислугу років, але визнані ВЛК не придатними до військової служби із зняттям з військового обліку або не придатними до військової служби в мирний час, обмежено придатними у військовий час, направляються на медичний огляд до медико-соціальної експертної комісії (далі - МСЕК) для встановлення групи інвалідності.
Особи, які визнані ВЛК непридатними (обмежено придатними) до служби, можуть бути направлені на обстеження до МСЕК тільки на їх бажання.

2. ПОРЯДОК ОФОРМЛЕННЯ ДОКУМЕНТІВ ДЛЯ ПРИЗНАЧЕННЯ ПЕНСІЇ І ОДНОРАЗОВОЇ ГРОШОВОЇ ДОПОМОГИ

2.1. Оформлення документів для призначення пенсій і одноразової грошової допомоги особам начальницького і рядового складу кримінально-виконавчої системи, звільненим зі служби, проводиться кадровим апаратом спільно з бухгалтерією.
Розрахунок вислуги років для призначення пенсії складається за послужним списком особи, яка звільняється.
Для цього кадровим апаратом своєчасно перевіряються дані про проходження служби, уточнюються та, при потребі, підтверджуються періоди, що підлягають зарахуванню до вислуги років, після чого складається розрахунок вислуги років, який погоджується з органом пенсійного забезпечення.
2.2. Для призначення пенсій особам, звільненим зі служби, до органів пенсійного забезпечення подаються такі документи:
2.2.1. Для призначення пенсії за вислугу років і по інвалідності:
заява про призначення (поновлення) пенсії (додаток 1);
розрахунок вислуги років (додаток 2);
витяг з наказу про звільнення;
грошовий атестат;
довідка про додаткові види грошового забезпечення (додаток 3);
свідоцтво про хворобу (за винятком осіб, які не проходили ВЛК);
довідка МСЕК про групу інвалідності особи, яка звільняється, чи члена його сім'ї (утриманця), для якого призначається надбавка до пенсії;
при встановленні групи інвалідності відповідно до пункту "а" статті 20 Закону України "Про пенсійне забезпечення військовослужбовців та осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб" (2262-12) (далі - Закон) додатково подається висновок обставин поранення (контузії, каліцтва, захворювання), одержаного під час виконання службових обов'язків;
довідка уповноваженого органу про склад сім'ї;
ксерокопія паспорта (1, 2, 10 і 11 сторінки);
довідка Ощадбанку про відкриття рахунку, назва та номер відділення Ощадбанку;
копія трудової книжки (тільки при умові призначення пенсії особам начальницького і рядового складу відповідно до п. "б" статті 12 Закону (2262-12) );
копія документа про закінчення навчального закладу для осіб, які підпадають під дію пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 17 липня 1992 року N 393 (393-92-п) ;
ідентифікаційний номер;
довідка про присвоєння чергових спеціальних (військових) звань із зазначенням дати та номерів наказів.
Непрацюючими пенсіонерами, які мають на своєму утриманні непрацездатних членів сім'ї, додатково подаються:
довідка уповноваженого органу про склад сім'ї із зазначенням прізвища, ім'я та по батькові, року та місця народження, родинних відносин з особами, які перебувають на їх утриманні;
копія свідоцтва про шлюб;
копія свідоцтва про народження утриманців;
копія трудової книжки;
довідка органу Пенсійного фонду на дружину (чоловіка) про те, що вона (він) не отримує пенсії або надбавки до пенсії на дитину;
довідка навчального закладу про навчання із зазначенням термінів навчання та перебування особи, яка навчається, на повному (неповному) державному утриманні.
При цьому надбавка нараховується тільки на тих членів сім'ї, які не отримують трудової або соціальної пенсії.
2.2.2. Особам начальницького і рядового складу кримінально-виконавчої системи при звільненні зі служби за вчинки, що дискредитують звання начальницького і рядового складу, для призначення пенсії додатково подається висновок мотивації звільнення.
2.2.3. Для призначення пенсії в разі втрати годувальника подаються:
заява про призначення пенсії (додаток 4);
копія свідоцтва про смерть годувальника;
витяг з наказу про виключення особи начальницького і рядового складу із списків особового складу в разі загибелі чи смерті;
висновок про обставини загибелі чи смерті внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних при виконанні службових обов'язків;
грошовий атестат;
довідка про додаткові види грошового забезпечення;
довідка Ощадбанку про відкриття рахунку, назва та номер відділення Ощадбанку;
ідентифікаційний номер;
ксерокопія паспорта (1, 2, 10 і 11 сторінки) особи, яка отримує пенсію;
довідка про присвоєння чергових спеціальних (військових) звань із зазначенням дати та номерів наказів;
довідка уповноваженого органу про перебування непрацездатних членів сім'ї на утриманні померлого (загиблого) із зазначенням дати народження і ступеня родинних відносин з годувальником;
довідка уповноваженого органу про перебування непрацездатних членів сім'ї на утриманні одержувача пенсії (дружини, чоловіка, опікуна).
2.2.4. Для призначення пенсії дітям, братам, сестрам і онукам додатково подаються:
копія свідоцтва про народження;
довідка навчального закладу про навчання із зазначенням термінів навчання та перебування особи, яка навчається, на повному (неповному) державному утриманні;
довідка МСЕК про визнання дитини інвалідом (при наявності групи інвалідності);
довідка Пенсійного фонду про неперебування на обліку або припинення виплати пенсії;
копії свідоцтв про смерть батьків, інші документи, що підтверджують відсутність батьків, у разі призначення пенсії братам, сестрам, онукам;
документи про всиновлення (удочеріння);
копія рішення про опіку чи піклування - коли призначається пенсія дітям - круглим сиротам або при наявності членів сім'ї, над якими встановлена опіка чи піклування.
2.2.5. Для призначення пенсії дружині (чоловікові) додатково подаються:
копія свідоцтва про шлюб або рішення суду про встановлення факту перебування на утриманні померлого;
копія паспорта (1, 2, 10 і 11 сторінки);
довідка МСЕК (при наявності групи інвалідності);
довідка Пенсійного фонду про неперебування на обліку або припинення виплати пенсії.
Якщо пенсія призначається дружині (чоловікові) або іншому члену сім'ї, які не досягли пенсійного віку та не визнані інвалідом, у зв'язку з доглядом за дітьми, які не досягли 8-річного віку, додатково подається довідка житлового органу про те, що він (вона) не працює і доглядає за дитиною віком до 8 років.
2.2.6. Для призначення пенсії батькам, діду, бабі додатково подаються:
ксерокопія паспорта (1, 2, 10 і 11 сторінки);
довідка МСЕК (при наявності групи інвалідності);
довідка Пенсійного фонду про неперебування на обліку або припинення виплати пенсії;
довідка уповноваженого органу про перебування на утриманні померлого;
копія свідоцтва про народження померлого або рішення суду про встановлення родинних відносин.
Якщо пенсія призначається вітчиму чи мачусі або пасинкам і падчеркам, додатково подаються довідка уповноваженого органу або копія рішення суду, які підтверджують відповідно час, протягом якого вітчим чи мачуха виховували або утримували пасинка чи падчерку, або неодержання пасинками або падчерками померлого аліментів від матері (батька).
2.3. Для виплати одноразової грошової допомоги згідно з пунктом 12 Постанови Кабінету Міністрів України від 17 липня 1992 року N 393 (393-92-п) подаються такі документи:
заява про виплату одноразової грошової допомоги;
копія свідоцтва про смерть;
копія свідоцтва про шлюб або рішення суду про встановлення факту перебування на утриманні померлого;
ксерокопія паспорта (1, 2, 10 і 11 сторінки);
довідка уповноваженого органу про перебування на утриманні непрацездатних членів сім'ї та родинні відносини з ними.
2.3.1. Для одержання допомоги на поховання членів сім'ї пенсіонера згідно зі статтею 61 Закону України "Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб" (2262-12) до Ощадбанку подається довідка про смерть, що видається відділом реєстрації актів цивільного стану.
2.4. Документи для призначення пенсії членам сім'ї померлого пенсіонера оформляються за місцезнаходженням пенсійної справи або органом пенсійного забезпечення за місцем проживання членів сім'ї.
2.5. Документи, які є підставою для призначення одноразової грошової допомоги членам сімей осіб начальницького і рядового складу кримінально-виконавчої системи, якщо цим членам сімей пенсії в разі втрати годувальника не призначаються, зберігаються в окремій справі, яка оформляється на кожний календарний рік.
При призначенні одноразової грошової допомоги членам сім'ї, яким надалі буде призначена пенсія, документи приєднуються до пенсійної справи.
2.6. На підставі поданих документів органи пенсійного забезпечення готують висновки про призначення пенсії або одноразової грошової допомоги (додатки 5, 6, 7 і 8), які затверджуються начальником фінансового управління Департаменту, начальниками територіальних органів управління Департаменту.
2.7. При відновленні виплати раніше призначених пенсій і перерахунку пенсій у зв'язку зі зміною умов, що впливають на її розмір, новий висновок не складається, а робиться відповідний запис про зміну розміру, припинення або відновлення виплати пенсії. Запис затверджується начальником фінансового управління Департаменту, начальником територіального органу управління Департаменту.
2.8. Після затвердження висновку про призначення пенсії пенсійна справа реєструється в книзі обліку пенсійних справ.
Пенсіонерам з числа осіб начальницького і рядового складу кримінально-виконавчої системи при призначенні пенсії видається пенсійне посвідчення (додаток 9).
Пенсійні справи, які надійшли до органу пенсійного забезпечення з іншого територіального органу управління Департаменту, після перевірки правильності призначення пенсії реєструються в тій самій книзі обліку пенсійних справ.
При відновленні виплати пенсії за раніше припиненими пенсійними справами чи поверненні пенсійних справ, направлених до архіву або в інші територіальні органи управління Департаменту, пенсійні справи реєструються в книзі обліку з присвоєнням нових порядкових номерів.
У разі призначення пенсії сім'ї померлого (загиблого) пенсіонера документи долучаються до пенсійної справи годувальника з присвоєнням нового порядкового номера.
Не підлягають перереєстрації пенсійні справи, у яких змінюється вид пенсії (з вислуги років на інвалідність і навпаки).
2.9. Після оформлення та реєстрації пенсійної справи заповнюються пенсійний лист і, у разі необхідності, доручення на одноразову виплату пенсії або одноразової грошової допомоги.
Пенсійний лист підписується начальником фінансового управління Департаменту, головним бухгалтером територіального органу управління Департаменту та керівником органу пенсійного забезпечення, засвідчується гербовою печаткою та разом з повідомленням до нього відправляється рекомендованим листом до Ощадбанку.
У висновку про призначення пенсії зазначаються дата направлення та номер пенсійного листа, сума нарахованої пенсії та найменування Ощадбанку. Ці записи засвідчуються підписом працівника органу пенсійного забезпечення.
2.10. У разі, якщо відправлений пенсійний лист не надійшов до Ощадбанку, що підтверджено документом, підписаним керуючим і головним бухгалтером Ощадбанку, виписується дублікат пенсійного листа, у правому верхньому куті якого вказується "Дублікат замість втраченого пенсійного листа".
Про відправлення дубліката у висновку про призначення пенсії робиться запис. Одночасно управлінням справами Департаменту (канцелярією територіального органу управління Департаменту) через органи зв'язку проводиться розшук раніше відправленого пенсійного листа. Якщо буде встановлено, що пенсійний лист був раніше одержаний Ощадбанком і втрачений ним, то про це інформується вищий Ощадбанк для вжиття відповідних заходів.
2.11. Пенсійні листи для виплати пенсій виписуються:
2.11.1. На постійний строк - при призначенні пенсії довічно.
2.11.2. На визначений строк:
при призначенні пенсії на весь час інвалідності, установленої МСЕК.
У разі порушення інвалідом строку повторного огляду виплата пенсії зупиняється, а при визнанні його знову інвалідом - поновлюється з дня зупинення, але не більш як за один місяць до дня повторного огляду.
У разі порушення інвалідом строку повторного огляду з поважної причини виплата йому пенсії поновлюється з дня зупинення, але не більш як за 3 роки до дня повторного огляду, якщо МСЕК визнає його за цей період інвалідом. Якщо за цих умов при повторному огляді встановлено іншу групу інвалідності (вищу або нижчу), пенсія за зазначений час виплачується за попередньою групою інвалідності;
при призначенні пенсії у разі втрати годувальника - до досягнення 18-річного (23-річного на умовах, передбачених частиною шостою статті 30 Закону (2262-12) ) віку утриманця або до чергового повторного огляду МСЕК члена сім'ї, якому призначена пенсія за померлого годувальника.
При вступі утриманця у віці 18 років на денне відділення навчального закладу, а також при черговому повторному огляді на МСЕК пенсіонера, якому призначена пенсія по інвалідності, до Ощадбанку направляється повідомлення на продовження терміну дії пенсійного листа.
При призначенні пенсії за вислугу років та по інвалідності з установленою для непрацюючих пенсіонерів надбавкою на членів сім'ї, які не досягли 18-річного віку та перебувають на утриманні, виписується розпорядження про виплату пенсії до останнього дня місяця, у якому члену сім'ї виповнюється 18 років.
2.12. Пенсіонерам, які одержують довічну пенсію, пенсійний лист виписується на всю суму пенсії, що підлягає виплаті.
Якщо пенсіонер є платником аліментів і відбуває кримінальне покарання, виконавчий лист надсилається за місцем відбування покарання.
У цьому випадку в пенсійному листі пенсіонера в розділі "Умови виплати пенсії" вказується про перерахування пенсії за місцезнаходженням пенсіонера на його особовий рахунок.
2.13. При виявленні зайво отриманих сум пенсії з вини пенсіонера до Ощадбанку надсилається лист, де вказується сума переплати.
2.14. При переїзді на нове місце проживання пенсіонера, з якого утримуються суми пенсії або допомоги, одержані з порушенням діючих положень, його пенсійна справа разом з листом (заявою) пересилається на нове місце проживання для контролю за утриманням заборгованості.
2.15. Доручення на одноразову виплату пенсії виписується на всю суму, яка належить до виплати, підписується начальником фінансового управління Департаменту, головним бухгалтером територіального органу управління Департаменту і керівником органу пенсійного забезпечення, засвідчується гербовою печаткою і разом з повідомленням до доручення надсилається рекомендованим листом до відповідного Ощадбанку. Про це робиться відмітка у висновку про призначення пенсії, а також вказуються номер доручення, сума, на яку воно виписане, термін виплати, дата надіслання. Про надіслання доручень орган пенсійного забезпечення направляє пенсіонеру повідомлення.
2.16. Забезпечення органів пенсійного забезпечення бланками пенсійних посвідчень, листів, доручень, посвідчень на різні види пільг здійснюється централізовано через фінансове управління Департаменту.

3. ПОРЯДОК ОБЧИСЛЕННЯ ВИСЛУГИ РОКІВ ДЛЯ ПРИЗНАЧЕННЯ ПЕНСІЇ

3.1. До вислуги років для призначення пенсії особам начальницького і рядового складу кримінально-виконавчої системи зараховуються дійсна військова служба у Радянській Армії, Військово-морському Флоті, прикордонних, внутрішніх, залізничних військах, органах державної безпеки та інших військових формуваннях колишнього СРСР, а також служба в органах внутрішніх справ колишнього СРСР (постанова Ради Міністрів СРСР (v1290400-90) від 15 грудня 1990 року N 1290), якщо постановою Кабінету Міністрів України від 17 липня 1992 року N 393 (393-92-п) не передбачено більші пільгові умови зарахування до вислуги років часу служби для призначення пенсій особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та кримінально-виконавчої системи.
Особам начальницького і рядового складу кримінально-виконавчої системи вислуга років для призначення пенсій обчислюється на умовах та в порядку, установлених законодавством.
3.2. До вислуги років особам середнього, старшого і вищого начальницького складу кримінально-виконавчої системи при призначенні пенсій згідно з пунктом "а" статті 12 Закону (2262-12) додатково зараховується час їхнього навчання (у тому числі заочно) у цивільних вищих навчальних закладах, а також в інших навчальних закладах, після закінчення яких присвоюється офіцерське звання, до вступу на військову службу або призначення на відповідну посаду в межах до п'яти років з розрахунку один рік за шість місяців.
3.3. Особам начальницького і рядового складу кримінально-виконавчої системи до вислуги років для призначення пенсій зараховується строкова військова служба в календарному обчисленні, а в разі проходження цієї служби відповідно до умов, визначених законодавством, або які згідно із законодавством колишнього СРСР були підставою зарахування до вислуги років для призначення пенсій на пільгових умовах, - у відповідному пільговому обчисленні.
3.4. До вислуги років зараховуються тільки періоди, що підтверджені наказами.
В окремих випадках складається висновок про підтвердження служби при відсутності наказів, якщо є документи, що прямо чи побічно підтверджують проходження служби в окремі періоди. Усі ці документи зазначаються у висновку, і на його підставі відповідними кадровими апаратами видається відповідний наказ.
При призначенні пенсій особам начальницького і рядового складу враховуються тільки повні роки вислуги років або загального трудового стажу без округлення фактичного розміру вислуги чи трудового стажу у бік збільшення.
3.5. При обчисленні вислуги років на пільгових умовах слід керуватися записами послужного списку особової справи, які заносяться на підставі наказів начальників (командирів) про направлення і повернення з пунктів виконання завдань, де законодавством установлено пільгове обчислення вислуги років для призначення пенсії.
3.6. Спірні питання щодо зарахування до вислуги років для призначення пенсії окремих періодів служби (у календарному обчисленні чи на пільгових умовах) вирішуються відповідними комісіями. На розгляд комісії Департаменту виносяться тільки ті спірні питання, які не можуть бути вирішені безпосередньо на місцях.
3.7. Вислуга років, яка нарахована в календарному і пільговому обчисленні особам начальницького і рядового складу кримінально-виконавчої системи, вказується в наказі про звільнення окремо. При цьому період служби, що пройшов від дня видання наказу про звільнення до дня фактичного звільнення, також включається до вислуги років.
Особи, які звільняються, розписуються про ознайомлення з розрахунком вислуги років до оголошення наказу про звільнення. Якщо окремі періоди служби не зараховані до вислуги років, але пізніше будуть підтверджені, то в наказ про звільнення вносяться відповідні зміни.
Присвоєння особам начальницького і рядового складу кримінально-виконавчої системи чергових військових звань у період перебування їх у запасі не є підставою для перегляду раніше призначених їм пенсій.
Пенсіонерам з числа осіб начальницького і рядового складу кримінально-виконавчої системи у разі поновлення їх на службі виплата призначених пенсій припиняється. Витяг з наказу про поновлення на службі надсилається за місцем призначення пенсії.
У разі повторного прийняття на службу особам, які отримували пенсію відповідно до Закону (2262-12) , при наступному звільненні зі служби виплата пенсії поновлюється з урахуванням попередньої та подальшої вислуги років, і пенсія обчислюється з грошового забезпечення на день останнього звільнення.

4. ПРИЗНАЧЕННЯ, ПЕРЕРАХУНОК ТА ВИПЛАТА ПЕНСІЙ

4.1. Пенсії особам начальницького і рядового складу кримінально-виконавчої системи призначаються органами пенсійного забезпечення за місцем звільнення зі служби за наступними видами:
4.1.1. За вислугу років - з дня звільнення зі служби, але не раніше дня, до якого виплачено грошове забезпечення.
4.1.2. По інвалідності - якщо інвалідність настала в період проходження служби чи не пізніше 3-х місяців після звільнення зі служби - з дня звільнення зі служби, але не раніше дня, до якого виплачено грошове забезпечення, або якщо інвалідність настала пізніше цього строку, але внаслідок поранення, контузії, каліцтва чи захворювання, які мали місце у період проходження служби, - з дня встановлення інвалідності МСЕК.
4.1.3. У разі втрати годувальника пенсія призначається членам сім'ї - з дня смерті годувальника, але не раніше дня, до якого йому виплачено грошове забезпечення, або пенсія батькам або дружині, які набули право на пенсію у зв'язку із втратою джерел існування, - з дня звернення за пенсією. Вказаний вид пенсії обчислюється з відповідних сум грошового забезпечення, з якого обчислювалась або повинна обчислюватись пенсія годувальнику.
4.2. Особам начальницького і рядового складу кримінально-виконавчої системи, позбавленим у встановленому порядку спеціальних звань, а також звільненим зі служби у зв'язку з засудженням за умисний злочин, вчинений з використанням свого посадового становища, або вчиненням корупційного діяння, та членам їх сімей пенсії, при наявності права на пенсію, призначаються органами Пенсійного фонду України на загальних підставах у порядку та розмірах, встановлених Законом України "Про пенсійне забезпечення" (1788-12) .
4.3. Пенсія за минулий час при несвоєчасному зверненні призначається з дня виникнення права на пенсію, але не більше як за 12 місяців перед зверненням за пенсією.
4.4. Перерахунок пенсій проводиться з першого числа місяця, що йде за місяцем, у якому настали обставини, що тягнуть за собою зміну розміру пенсії. Якщо при цьому пенсіонер набув право на збільшення пенсії, різницю в пенсії за минулий час може бути виплачена йому не більше як за 12 місяців.
4.5. Перерахунок раніше призначених пенсій провадиться за документами, що є у пенсійній справі, а також додатковими документами, поданими пенсіонерами на час перерахунку.
Якщо пенсіонер згодом подасть додаткові документі, які дають право на подальше підвищення пенсії, то пенсія перераховується за нормами Закону. При цьому перерахунок провадиться за минулий час, але не більш як за 12 місяців з дня подання додаткових документів і не раніше ніж з дня введення в дію Закону.
4.6. Пенсії, призначені особам, які визнані недієздатними, а також які перебувають на лікуванні у психіатричних лікувальних закладах, виплачуються опікунам або перераховуються на особовий рахунок пенсіонера в Ощадбанк.
4.7. Відрахування з призначеної пенсії може провадитися:
4.7.1. На підставі судових рішень, ухвал, постанов і вироків (щодо майнових стягнень), виконавчих написів нотаріальних контор та інших рішень і постанов, виконання яких відповідно до законодавства проводиться у порядку, установленому для виконання судових рішень. Розмір відрахування з пенсії обчислюється із суми, що належить пенсіонерові до виплати. З пенсії може бути відраховано не більше 50 відсотків її розміру.
4.7.2. На підставі висновку органу пенсійного забезпечення з пенсії може бути відраховано не більше 20 відсотків її розміру, якщо суми пенсії надмірно виплачені пенсіонерам унаслідок зловживання з їх боку (подання документів із свідомо неправильними відомостями, неподання відомостей про зміну складу сім'ї тощо).
У разі смерті пенсіонера заборгованість підлягає списанню.
4.8. Пенсійна справа вважається припиненою, якщо пенсіонер втратив право на подальше отримання пенсії або відсутні особи, які мають право на пенсію в разі втрати годувальника.
Пенсійна справа, за якою закінчується виплата пенсії, перевіряється щодо правильності проведених виплат, про що робляться відповідні записи у висновку про призначення пенсії, а також у книзі обліку пенсійних справ про закінчення виплати пенсії.
4.9. Пенсійна справа особи, яка одержує пенсію по інвалідності і визнана працездатною, передається у встановленому порядку на зберігання до архіву.
Якщо пенсіонер не пройшов переосвідчення МСЕК з поважних причин (перебував на лікуванні, у відрядженні за кордоном тощо), його пенсійна справа залишається не закритою протягом трьох років і перебуває на контролі до з'ясування обставин. По закінченні цього строку пенсійна справа у встановленому порядку передається на зберігання до архіву.

5. КОНТРОЛЬ ЗА ПРАВИЛЬНІСТЮ ПРИЗНАЧЕННЯ І ВИПЛАТИ ПЕНСІЇ ТА ОДНОРАЗОВОЇ ГРОШОВОЇ ДОПОМОГИ

5.1. Контроль за правильністю призначення, перерахунку та виплати пенсії і одноразової грошової допомоги органами пенсійного забезпечення здійснює пенсійний відділ фінансового управління Департаменту.
5.2. Правильність виплати пенсій та видів одноразової грошової допомоги на місцях контролюється органами пенсійного забезпечення шляхом перевірки повідомлень до пенсійних листів, які вже оплачені, та доручень на одноразові виплати не пізніше 10 днів після їх надходження з Ощадбанку. У разі виявлення помилок у виплаті пенсій з вини Ощадбанку йому у місячний термін надсилаються відповідні повідомлення.
У разі незгоди Ощадбанку з повідомленням органи пенсійного забезпечення інформують про це Ощадбанк вищого рівня.
5.3. Органами пенсійного забезпечення здійснюється контроль за своєчасним поверненням Ощадбанками повідомлень до оплачених пенсійних листів та доручень на одноразову виплату пенсії, одноразової грошової допомоги.
Якщо повідомлення не надійшли до органів пенсійного забезпечення протягом трьох місяців після закінчення строку дії пенсійного листа або доручення, уживаються заходи щодо з'ясування обставин затримки їх одержання.

6. ОБЛІК, ЗБЕРІГАННЯ, ПЕРЕСИЛАННЯ ПЕНСІЙНИХ СПРАВ ТА ІНШИХ ДОКУМЕНТІВ

6.1. Облік пенсійних справ, пенсійних посвідчень, посвідчень інвалідів війни та осіб, прирівняних до них, посвідчень учасників війни та інших посвідчень про право на пільги, передбачені законодавством, здійснюється у спеціальних книгах обліку.
У разі втрати пенсіонером зазначених посвідчень нові посвідчення можуть бути видані йому, як виняток, з дозволу керівництва органу пенсійного забезпечення, про що робиться відмітка в пенсійній справі.
6.2. Пенсійні справи комплектуються відповідними документами, необхідними для призначення пенсій. Надалі все листування, що стосується пенсіонерів, зберігається у пенсійних справах і підшивається у хронологічному порядку.
Пенсійні справи зберігаються у спеціально обладнаних сховищах, відповідальність за їх зберігання покладається на керівника органу пенсійного забезпечення або призначену ним особу.
6.3. У разі переїзду пенсіонера на нове місце проживання його пенсійна справа, на підставі заяви пенсіонера, протягом 10 діб пересилається до органу пенсійного забезпечення за місцем переїзду, про що він інформується.
Перед відправленням справи перевіряється правильність усіх зроблених виплат, відкликається пенсійний лист з Ощадбанку, який виплачував пенсію.
6.4. Пенсійні справи, за якими виплата пенсій припинена, зберігаються в органах пенсійного забезпечення протягом 5 років. Цей строк обчислюється з 1 січня року, який настав за роком припинення виплати пенсії. Якщо протягом цього строку за цими справами не буде відновлена виплата пенсій, їх здають до архівів територіальних органів управління Департаменту для подальшого зберігання. Про здачу справ робиться відмітка в книзі обліку пенсійних справ, де вказуються номери опису і дата передачі на зберігання.
6.5. Повна інвентаризація пенсійних справ проводиться комісією, склад якої визначається Головою Департаменту, начальником територіального органу управління Департаменту один раз на три роки. Результати перевірки оформляються актом, який затверджується начальником фінансового управління Департаменту, начальником територіального органу управління Департаменту.
6.6. При здачі справ начальником органу пенсійного забезпечення або особою, яка відповідає за зберігання пенсійних справ, проводиться перевірка справ з книгами обліку, а її результат оформлюється актом.
6.7. При одержанні пенсійної справи з іншого територіального органу управління Департаменту орган пенсійного забезпечення перевіряє правильність призначення пенсії, наявність усіх необхідних документів і в 10-денний термін з дня одержання справи надсилає пенсійний лист до Ощадбанку за місцем нового проживання пенсіонера для виплати пенсії.

7. ЗВІТНІСТЬ З ПИТАНЬ ПЕНСІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

Територіальні органи управління Департаменту щорічно до 20 січня подають до пенсійного відділу фінансового управління Департаменту звіт про проведену роботу за минулий рік за формою, що встановлюється пенсійним відділом.
Начальник фінансового
управління Департаменту
підполковник внутрішньої служби
П.О.Комаров

Додаток  1
до пункту 2.2.1
Інструкції про організацію
роботи з пенсійного
забезпечення осіб
начальницького і рядового
складу
кримінально-виконавчої
системи та членів їх сімей
__________________________________________
(найменування територіального органу
управління Департаменту)
від ______________________________________
(звання, прізвище, ім'я, по батькові)
мешкає за адресою: _______________________
__________________________________________
(поштовий індекс, адреса, телефон)

ЗАЯВА

про призначення (поновлення) пенсії

     Прошу призначити (поновити) мені пенсію за вислугу років,  по
інвалідності (непотрібне закреслити).
     Про себе повідомляю такі дані:
     1. Народився ________________________________________________
                        (число, місяць, рік народження)
     2. Звільнений  зі  служби  в  кримінально-виконавчій  системі
     ______________________
       (дата звільнення)
     3. Вислуга років для призначення пенсії становить ___________
     4. Визнаний інвалідом ___________ групи.
     5. Грошове забезпечення отримав до __________________________
                                          (число, місяць, рік)
     6. Раніше _______ одержував пенсію від ______________________
              (так, ні)                     (якого органу, розмір
     _____________________________________________________________
        пенсії, а якщо виплата припинена, то з якого часу)
     7. Склад сім'ї: _____________________________________________
                    (дружина, неповнолітні діти та інші утриманці)
     _____________________________________________________________
     8. На цей час _______ працюю ________________________________
                  (так, ні)           (місце роботи, посада)
     Про своє  працевлаштування  зобов'язуюсь своєчасно повідомити
орган пенсійного забезпечення.
     До заяви додаю такі документи:
     1.
     2.
     3.
 "___"__________ 200__ р.                  _______________________
                                               (підпис заявника)
 Заяву прийнято "___"_______ 200__ р.      _______________________
                                          (підпис посадової особи)

Додаток 2
до пункту 2.2.1
Інструкції про організацію
роботи з пенсійного
забезпечення осіб
начальницького і рядового
складу
кримінально-виконавчої
системи та членів їх сімей

РОЗРАХУНОК

вислуги років для призначення пенсії

_____________________________

(звання, прізвище, ім'я,

__________________________________________________________________

по батькові, посада, найменування установи, органу

кримінально-виконавчої системи)

Народився ________________________________________________________
                        (число, місяць, рік народження)
Перше військове (спеціальне) звання ______________________________
присвоєно наказом ________________________________________________
                                  (чий наказ)
від ___________________ р. N _________
     До вислуги років  для  призначення  пенсії  зараховується  (у
календарному та пільговому обчисленні) така служба:
---------------------------------------------------------------------------------------
|    Займана посада,    |  Дата та N  |   Період   | Вислуга (років, місяців, днів)   |
| найменування органу,  |   наказу    |проходження |----------------------------------|
|  військової частини,  |   органу,   |   служби   |     у      |коефіцієнт|     у    |
|       установи        |  установи,  |  (число,   |календарному|          |пільговому|
|                       | військової  |місяць, рік)| обчисленні |          |обчисленні|
|                       |   частини   |            |            |          |          |
|-----------------------+-------------+------------+------------+----------+----------|
|           1           |      2      |     3      |     4      |     5    |     6    |
|-------------------------------------------------------------------------------------|
|                     Зразок заповнення                                               |
|                  Служба в Збройних Силах                                            |
|-------------------------------------------------------------------------------------|
|Курсант військової     |Наказ в/ч ___|08.05.79-   |  00-09-02  |     1    | 00-09-02 |
|частини __________     |від 08.05.79 |10.02.80    |            |          |          |
|                       |N 132        |            |            |          |          |
|-------------------------------------------------------------------------------------|
|                     Участь у бойових діях                                           |
|-------------------------------------------------------------------------------------|
|Водій-механік          |Наказ в/ч ___|10.02.80-   |  01-02-18  |     3    | 03-07-24 |
|військової частини     |від 10.02.80 |28.04.81    |            |          |          |
|51351                  |N 35 та від  |            |            |          |          |
|                       |28.04.81 N 66|            |            |          |          |
|-------------------------------------------------------------------------------------|
|Підстава: постанова Кабінету Міністрів України від 17.07.92 N 393                    |
|-------------------------------------------------------------------------------------|
|                  Звільнений в запас Збройних Сил                                    |
|                  Служба в органах МВС                                               |
|-------------------------------------------------------------------------------------|
|Слухач Київської вищої |Наказ КВШ від|01.08.81-   |  03-00-28  |     1    | 03-00-28 |
|школи МВС              |29.07.81     |29.08.84    |            |          |          |
|                       |N _____      |            |            |          |          |
|Старший                |Наказ УВС від|29.08.84-   |  01-08-00  |   1,333  | 02-02-20 |
|оперуповноважений      |29.08.84     |29.04.86    |            |          |          |
|установи ЮА/___        |N _____      |            |            |          |          |
|УВС_________ області   |             |            |            |          |          |
|Виконував обов'язки з  |Наказ МВС від|29.04.86-   |  00-00-06  |     3    | 00-00-18 |
|ліквідації наслідків   |29.04.84     |04.05.86    |            |          |          |
|аварії в зоні ЧАЕС     |N _____      |            |            |          |          |
|-------------------------------------------------------------------------------------|
|Підстава: постанова Кабінету Міністрів України від 17.07.92 N 393,                   |
|указаний період підлягає заліку до вислуги років для призначення пенсії              |
|на пільгових умовах один місяць служби за три.                                       |
|-------------------------------------------------------------------------------------|
|Старший                |Наказ УВС від|04.05.86-   |  01-00-20  |   1,333  | 01-04-27 |
|оперуповноважений      |04.05.86     |24.05.87    |            |          |          |
|установи ЮА/___        |N _____      |            |            |          |          |
|УВС_________ області   |             |            |            |          |          |
|                       |             |            |            |          |          |
|Начальник оперативного |Наказ УВС від|24.05.87-   |  12-02-03  |   1,333  | 16-02-24 |
|відділу установи ЮА/__ |24.05.87     |27.07.99    |            |          |          |
|УВС___________області  |N _____      |            |            |          |          |
|                       |             |            |            |          |          |
|-------------------------------------------------------------------------------------|
|                Служба в кримінально-виконавчій системі                              |
|-------------------------------------------------------------------------------------|
|Начальник оперативного |Наказ        |27.07.99-   |  00-08-04  |   1,333  | 00-10-25 |
|відділу______________  |начальника   |01.04.00    |            |          |          |
|виправної колонії      |управління   |            |            |          |          |
|управління (відділу)   |(відділу)    |            |            |          |          |
|в ___________________  |Департаменту |            |            |          |          |
|_____________________  |в __________ |            |            |          |          |
|                       |____________ |            |            |          |          |
|                       |від 27.07.99 |            |            |          |          |
|                       |N ______     |            |            |          |          |
|                       |             |            |            |          |          |
|Навчання в___________  |Диплом       |01.09.73-   |  04-09-29  |    0,5   | 02-04-29 |
|(найменування вищого   |N ______ від |30.06.78    |            |          |          |
|______________________ |13.07.78     |            |            |          |          |
|навчального закладу)   |             |            |            |          |          |
|                       |             |Усього:     |  20-07-20  |          | 30-08-17 |
---------------------------------------------------------------------------------------
 Вислуга років       (загальний       трудовий      стаж)       на
 "___"__________ 200__ р.  для призначення пенсії становить ______
 років  _____  місяців  _______  днів.
 Розрахунок вислуги років складений на підставі  особової   справи
 N _____
 Розрахунок  склав _______________________________________________
                   (посада, звання, прізвище і підпис працівника
                    кадрового апарату установи)
 З розрахунком вислуги років ознайомлений ________________________
                                           (підпис особи, яка
                                          звільняється зі служби)
 _________________________________________________________________
           (звання, прізвище, ім'я, по батькові особи,
                   яка звільняється зі служби)
 _______________________________ звільнений з  кадрів Департаменту
 відповідно до пункту ____ Положення  про   проходження  служби  в
 запас  (відставку)  (непотрібне  закреслити)  наказом  управління
 (відділу) Департаменту в _____________ від "__"________ 200__ р.
 N _______ з "___"______________ 200__ р.
                            ______________________________________
                            (посада, звання, підпис керівника
                            кадрового апарату управління (відділу)
                            Департаменту в _______________)
 М.П.
 ПОГОДЖЕНО                            ПОГОДЖЕНО
 Начальник фінансового                Начальник пенсійного відділу
 управління Департаменту              фінансового управління
 _______________________              Департаменту _______________
 _______________________              ____________________________
 (звання, П.І.Б., підпис)               (звання, П.І.Б., підпис)
 "___"___________ 200__ р.            "___"_____________ 200__ р.

Додаток 3
до пунктів 2.2.1, 2.2.3
Інструкції про організацію
роботи з пенсійного
забезпечення осіб
начальницького і рядового
складу
кримінально-виконавчої
системи та членів їх сімей

ДОВІДКА

про додаткові види грошового забезпечення

Видана _______________________________  про те,  що додаткові види
грошового забезпечення в _____________ роках становили
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
|Рік,    |Поса-|                                                НАДБАВКИ                                                     |
|місяць  |довий|-------------------------------------------------------------------------------------------------------------|
|        |оклад| за роботу з таємн.  | за особливі умови   |                     |                     |                     |
|        |     |     документами     |       служби        |                     |                     |                     |
|        |     |---------------------+---------------------+---------------------+---------------------+---------------------|
|        |     |наказ про|  %  |сума |наказ про|  %  |сума |наказ про|  %  |сума |наказ про|  %  |нума |наказ про|  %  |нума |
|        |     |встанов- |надб.|над- |встанов- |надб.|над- |встанов- |надб.|над- |встанов- |надб.|над- |встанов- |надб.|над- |
|        |     |лення    |     |бавки|лення    |     |бавки|лення    |     |бавки|лення    |     |бавки|лення    |     |бавки|
|        |     |надбавки,|     |     |надбавки,|     |     |надбавки,|     |     |надбавки,|     |     |надбавки,|     |     |
|        |     |дата     |     |     |дата     |     |     |дата     |     |     |дата     |     |     |дата     |     |     |
|        |     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |
|--------+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----|
|  січень|     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |
|--------+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----|
|   лютий|     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |
|--------+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----|
|березень|     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |
|--------+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----|
| квітень|     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |
|--------+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----|
| травень|     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |
|--------+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----|
| червень|     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |
|--------+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----|
|  липень|     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |
|--------+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----|
| серпень|     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |
|--------+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----|
|вересень|     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |
|--------+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----|
| жовтень|     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |
|--------+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----|
|листопад|     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |
|--------+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----|
| грудень|     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |
|--------+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----|
|  січень|     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |
|--------+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----|
|   лютий|     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |
|--------+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----|
|березень|     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |
|--------+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----|
| квітень|     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |
|--------+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----|
| травень|     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |
|--------+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----|
| червень|     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |
|--------+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----|
|  липень|     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |
|--------+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----|
| серпень|     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |
|--------+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----|
|вересень|     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |
|--------+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----|
| жовтень|     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |
|--------+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----|
|листопад|     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |
|--------+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----|
| грудень|     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |
|--------------+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----+---------+-----+-----|
|Усього:       |         |     |     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |         |     |     |
|--------------+---------------------+---------------------+---------------------+---------------------+---------------------|
|Сума надбавки |                     |                     |                     |                     |                     |
|     для      |                     |                     |                     |                     |                     |
| нарахування  |                     |                     |                     |                     |                     |
|    пенсії    |                     |                     |                     |                     |                     |
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 Начальник органу   _____________    ПОГОДЖЕНО:
 (установи)          (підпис)
                                     Головний бухгалтер управління
                                     (відділу) Департаменту
 Головний бухгалтер _____________    в ____________________
                     (підпис)        Начальник економічної
   М.П.                              служби _______________
Примітка. До економічних служб територіальних органів управління Департаменту відносяться - відділ економіки, оплати праці та соціально-трудових відносин; планово-економічний відділ; відділ економіки; відділ оплати праці та соціально-трудових відносин; відділення оплати праці та соціально-трудових відносин; відділення економіки, оплати праці та соціально-трудових відносин; група економіки; група оплати праці та соціально-трудових відносин.

Додаток  4
до пункту 2.2.3
Інструкції про організацію
роботи з пенсійного
забезпечення осіб
начальницького і рядового
складу
кримінально-виконавчої
системи та членів їх сімей
____________________________________________
(найменування територіального органу
управління Департаменту)
від ________________________________________
(родинне відношення до особи начальницького
____________________________________________
і рядового складу кримінально-виконавчої
____________________________________________
системи чи пенсіонера з числа особи
____________________________________________
начальницького і рядового складу
___________________________________________,
кримінально-виконавчої системи)
мешкає за адресою: _________________________
____________________________________________
(поштовий індекс, адреса, телефон)

ЗАЯВА

про призначення (поновлення) пенсії у разі втрати годувальника

    Прошу призначити  (поновити)  пенсію  за померлого (загиблого)
"___" _________ 200__ р. _________________________________________
                        (спеціальне звання, прізвище, ім'я
                        по батькові особи начальницького чи
__________________________________________________________________
 рядового складу кримінально-виконавчої системи або пенсіонера з
__________________________________________________________________
          числа особи начальницького чи рядового складу
                 кримінально-виконавчої системи)
для таких непрацездатних членів сім'ї: ___________________________
__________________________________________________________________
(вказується родинне відношення,  прізвище,  ім'я, по батькові, вік
__________________________________________________________________
членів сім'ї і  чи  не  перебувають  вони  на  повному  державному
__________________________________________________________________
утриманні, а якщо за пенсією звертається член сім'ї, який доглядає
дітей до 8-річного віку, то також указується, працює він чи ні)
     Сім'я _______ одержувала (одержує) пенсію ___________________
         (так, ні)                              (від якого органу,
__________________________________________________________________
    на кого, у якому розмірі, з якого часу виплата припинена)
     До заяви додаю такі документи:
     1.
     2.
     3.
 "___"__________ 200__ р.                  ________________________
                                               (підпис заявника)
 Заяву прийнято "___"_______ 200__ р.      ________________________
                                           (підпис посадової особи)

Додаток 5
до пункту 2.6
Інструкції про організацію
роботи з пенсійного
забезпечення осіб
начальницького і рядового
складу
кримінально-виконавчої
системи та членів їх сімей
ЗАТВЕРДЖУЮ
Начальник фінансового
управління Департаменту
(Головний бухгалтер
територіального органу
управління Департаменту)
в __________________________
"___" _____________ 20__ р.

ВИСНОВОК

про призначення пенсії за вислугу років відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб"

______________________________________________________________

(посада, місце служби)

______________________________________________________________

(звання, прізвище, ім'я, по батькові)

     Дата народження ________________ Наказом _________________
в  ____________________  від  "____" ____________ 20__ р. N ______
звільнений за ____________________________________________________
__________________________________________________________________
     (стаття Положення про проходження служби, формулювання)
                                           ----------------------
Вислуга років: у календарному обчисленні   |    р.|  міс.|  днів|
                                           |------+------+------|
               у пільговому обчисленні     |    р.|  міс.|  днів|
                                           |------+------+------|
               загальний трудовий стаж     |    р.|  міс.|  днів|
                                           ----------------------
Розмір грошового забезпечення, що враховується при нарахуванні пенсії:
                                               ---------       ---------
             посадовий оклад                   |       |грн.   |       |коп.
                                               |-------|       |-------|
     підвищення посадового окладу ____________ |       |грн.   |       |коп.
                                               |-------|       |-------|
             оклад за спеціальне звання        |       |грн.   |       |коп.
                                               |-------|       |-------|
             надбавка за вислугу років         |       |грн.   |       |коп.
                                               |-------|       |-------|
             надбавка за особливі умови служби |       |грн.   |       |коп.
                                               |-------|       |-------|
             надбавка за роботу в              |       |грн.   |       |коп.
             умовах режимних обмежень          |       |       |       |
                                               |-------|       |-------|
             надбавка                          |       |грн.   |       |коп.
                                               |-------|       |-------|
                    УСЬОГО                     |       |грн.   |       |коп.
                                               ---------       ---------
 На підставі  ст.___  Закону  призначити  пенсію  за вислугу років
 (загальний трудовий стаж) у розмірі __%  грошового забезпечення у
 сумі:                                         ---------       ---------
                                               |       |грн.   |       |коп.
                                               ---------       ---------
     З урахуванням надбавок, передбачених Законом:
                                               ---------       ---------
 підвищення пенсії інваліду війни              |       |грн.   |       |коп.
                                               |-------|       |-------|
 підвищення пенсії учаснику війни              |       |грн.   |       |коп.
                                               |-------|       |-------|
 додаткова пенсія учаснику ліквідації наслідків|       |грн.   |       |коп.
 аварії на ЧАЕС                                |       |       |       |
                                               |-------|       |-------|
 надбавка на утриманців, ст. 16, п "а"         |       |грн.   |       |коп.
                                               |-------|       |-------|
 надбавка                                      |       |       |       |
                                               |-------|       |-------|
                       Розмір пенсії, усього   |       |грн.   |       |коп.
                                               ---------       ---------
 Сума словами: ________________________________
 Пенсія підлягає виплаті з "  "_______________ 20__ р.
                                               ---------       ---------
 Одноразова допомога в розмірі                 |       |грн.   |       |коп.
                                               ---------       ---------
 Адреса пенсіонера: ________________________________________________________
 Ощадбанк отримання пенсії _________________________________________________
 Начальник органу пенсійного забезпечення
 Фахівець органу пенсійного забезпечення
 "___"_______________ 20__ р.

Додаток 6
до пункту 2.6
Інструкції про організацію
роботи з пенсійного
забезпечення осіб
начальницького і рядового
складу
кримінально-виконавчої
системи та членів їх сімей
ЗАТВЕРДЖУЮ
Начальник фінансового
управління Департаменту
(Головний бухгалтер
територіального органу
управління Департаменту)
в __________________________
"___" _____________ 20__ р.

ВИСНОВОК

про призначення пенсії по інвалідності відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб"

  ____________________________________________________________
                      (посада, місце служби)
  ____________________________________________________________
              (звання, прізвище, ім'я, по батькові)
Дата народження ______________  Наказом __________________________
в __________________ від " " __________ 20__ р. N _____ звільнений
за _______________________________________________________________
     (стаття Положення про проходження служби, формулювання)
                                           ----------------------
Вислуга років: у календарному обчисленні   |    р.|  міс.|  днів|
                                           |------+------+------|
               у пільговому обчисленні     |    р.|  міс.|  днів|
                                           |------+------+------|
               загальний трудовий стаж     |    р.|  міс.|  днів|
                                           ----------------------
МСЕК визнаний інвалідом ___ групи від __________________________________
Розмір грошового забезпечення, що враховується при нарахуванні пенсії:
                                               ---------       ---------
             посадовий оклад                   |       |грн.   |       |коп.
                                               |-------|       |-------|
     підвищення посадового окладу за _________ |       |грн.   |       |коп.
                                               |-------|       |-------|
             оклад за спеціальне звання        |       |грн.   |       |коп.
                                               |-------|       |-------|
             надбавка за вислугу років         |       |грн.   |       |коп.
                                               |-------|       |-------|
             надбавка за особливі умови служби |       |грн.   |       |коп.
                                               |-------|       |-------|
             надбавка за роботу в              |       |       |       |
             умовах режимних обмежень          |       |грн.   |       |коп.
                                               |-------|       |-------|
             надбавка                          |       |грн.   |       |коп.
                                               |-------|       |-------|
                    УСЬОГО                     |       |грн.   |       |коп.
                                               ---------       ---------
 На підставі  ст.___  Закону  призначити  пенсію по інвалідності у
                                               ---------       ---------
 у розмірі __%  грошового забезпечення у сумі  |       |грн.   |       |коп.
                                               ---------       ---------
     З урахуванням надбавок, передбачених Законом:
                                               ---------       ---------
 підвищення пенсії інваліду війни              |       |грн.   |       |коп.
                                               |-------|       |-------|
 підвищення пенсії учаснику війни              |       |грн.   |       |коп.
                                               |-------|       |-------|
 додаткова пенсія учаснику ліквідації наслідків|       |грн.   |       |коп.
 аварії на ЧАЕС                                |       |       |       |
                                               |-------|       |-------|
 надбавка на утриманців                        |       |грн.   |       |коп.
                                               |-------|       |-------|
 надбавка                                      |       |       |       |
                                               |-------|       |-------|
                       Розмір пенсії, усього   |       |грн.   |       |коп.
                                               ---------       ---------
 Сума словами: ________________________________
 Пенсія підлягає виплаті з "  "_______________ 20__ р.
                                               ---------       ---------
 Одноразова допомога в розмірі                 |       |грн.   |       |коп.
                                               ---------       ---------
 Адреса пенсіонера: ________________________________________________________
 Ощадбанк отримання пенсії _________________________________________________
 Начальник органу пенсійного забезпечення
 Фахівець органу пенсійного забезпечення
 "___"_______________ 20__ р.

Додаток 7
до пункту 2.6
Інструкції про організацію
роботи з пенсійного
забезпечення осіб
начальницького і рядового
складу
кримінально-виконавчої
системи та членів їх сімей
ЗАТВЕРДЖУЮ
Начальник фінансового
управління Департаменту
(Головний бухгалтер
територіального органу
управління Департаменту)
в __________________________
"___" _____________ 20__ р.

ВИСНОВОК

про призначення пенсії у разі втрати годувальника відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб"

     Сім'ї колишнього ____________________________________________
                      (посада, місце служби)
__________________________________________________________________
              (звання, прізвище, ім'я, по батькові)
Дата народження _______________      Помер "__" ________ 200___ р.
Наказ ______________________ _____________________________________
від " " __________ 20__ р.  N  _____  про  виключення  зі  списків
особового складу.
Смерть пов'язана   (не   пов'язана)   з   пораненням,   контузією,
каліцтвом,  яких  працівник  зазнав  під  час  виконання службових
обов'язків.
     Вислуга років _________________________
Розмір грошового забезпечення,  що  враховується  при  нарахуванні
пенсії:
                                     ---------       ---------
   посадовий оклад                   |       |грн.   |       |коп.
                                     |-------|       |-------|
підвищення посадового окладу за ____ |       |грн.   |       |коп.
                                     |-------|       |-------|
   оклад за спеціальне звання        |       |грн.   |       |коп.
                                     |-------|       |-------|
   надбавка за вислугу років         |       |грн.   |       |коп.
                                     |-------|       |-------|
   надбавка за особливі умови служби |       |грн.   |       |коп.
                                     |-------|       |-------|
   надбавка за роботу в              |       |       |       |
   умовах режимних обмежень          |       |грн.   |       |коп.
                                     |-------|       |-------|
   надбавка                          |       |грн.   |       |коп.
                                     |-------|       |-------|
          УСЬОГО                     |       |грн.   |       |коп.
                                     ---------       ---------
 Члени сім'ї, яким призначається пенсія:
------------------------------------------------------------------
|    Родинне     |  Прізвище, ім'я,  |   Число,   | Позначка про |
|   відношення   |    по батькові    | місяць та  |  припинення  |
|                |                   |    рік     |виплати пенсії|
|                |                   | народження |              |
|----------------+-------------------+------------+--------------|
|                |                   |            |              |
|----------------+-------------------+------------+--------------|
|                |                   |            |              |
|----------------+-------------------+------------+--------------|
|                |                   |            |              |
------------------------------------------------------------------
Пенсія   призначається  з  "___"_________  200__  р.  на  підставі
статті____  Закону на____ членів сім'ї у розмірі ______% грошового
забезпечення у сумі_______ грн._____ коп. на місяць.
 Частка пенсії на 1 члена сім'ї _______ грн. ____ коп.
 На кого виписаний пенсійний лист (листи) ________________________
 _________________________________________________________________
 Адреса пенсіонера: ______________________________________________
 Ощадбанк отримання пенсії _______________________________________
 Начальник органу пенсійного забезпечення
 Фахівець органу пенсійного забезпечення
 "___"_______________ 20__ р.

Додаток 8
до пункту 2.6
Інструкції про організацію
роботи з пенсійного
забезпечення осіб
начальницького і рядового
складу
кримінально-виконавчої
системи та членів їх сімей
ЗАТВЕРДЖУЮ
Начальник фінансового
управління Департаменту
(Головний бухгалтер
територіального органу
управління  Департаменту)
в __________________ області
"___"______________ 200__ р.

ВИСНОВОК

про призначення одноразової грошової допомоги, установленої постановою Кабінету Міністрів України від 17 липня 1992 року N 393

Дружині (сім'ї) __________________________________________________
                   (звання, посада, прізвище, ім'я, по батькові)
_________________________________________________________________,
який помер  ______________  і  наказом  Департаменту,   управління
            (дата смерті)
(відділу) Департаменту в _________________________ N _____________
від "  "  ____________  200__  р.  виключений зі списків особового
складу або помер,  перебуваючи  на  пенсії  (свідоцтво  ЗАГСу  про
смерть серія _______ N _________ від  "   " _________ 200__ р.).
Право на одноразову допомогу мають такі члени його сім'ї:
------------------------------------------------------------------
 Родинне   |Прізвище,ім'я,|Число, місяць|N, дати видачі |Одержувач
 відношення|по батькові   |та рік       |свідоцтва ЗАГСу|допомоги
           |              |народженя    |про шлюб, про  |
           |              |             |народження     |
-----------+--------------+-------------+---------------+---------
           |              |             |               |
-----------+--------------+-------------+---------------+---------
           |              |             |               |
-----------+--------------+-------------+---------------+---------
           |              |             |               |
------------------------------------------------------------------
     На ________  членів  сім'ї  слід  видати  одноразову  грошову
допомогу в сумі _______________________ грн. ________________ коп.
____________________________ грн. ________________ коп.
 Начальник органу пенсійного забезпечення      ___________________
                                                   (підпис)
 Фахівець органу пенсійного забезпечення       ___________________
                                                   (підпис)
 "___" _____________ 200__ р.

Додаток 9
до пункту 2.8
Інструкції про організацію
роботи з пенсійного
забезпечення осіб
начальницького і рядового
складу
кримінально-виконавчої
системи та членів їх сімей

ПОРЯДОК

заповнення та видачі пенсійних посвідчень

1. Пенсіонерам кримінально-виконавчої системи видається "Пенсійне посвідчення".
2. Бланк посвідчення є документом суворого обліку.
3. Посвідчення оформляються органами пенсійного забезпечення спільно з кадровими апаратами.
4. Видача пенсійних посвідчень здійснюється кадровими апаратами територіальних органів управління Департаменту.
5. Посвідчення видається безкоштовно, особисто або на підставі його доручення іншим особам під розпис.
6. При заповненні посвідчень указується вид призначеної пенсії.
7. Посвідчення видається безстроково або на певний термін у залежності від виду призначеної пенсії.
8. Якщо до бланка посвідчення внесений неправильний чи неточний запис, то оформляється нове посвідчення, а зіпсований бланк посвідчення знищується у встановленому порядку.
9. Якщо посвідчення стало непридатним для користування або втрачено, то за заявою пенсіонера видається дублікат посвідчення, про що в пенсійній справі робиться відповідний запис.
10. Пенсіонерам, які перейшли на інший вид пенсії, видається нове посвідчення, про що робиться відповідний запис у пенсійній справі.
11. Відповідальність за облік бланків пенсійних посвідчень, їх зберігання і видачу несе посадова особа, яка призначається наказом начальника територіального органу управління Департаменту.
12. За порушення встановленого порядку обліку, зберігання та видачі пенсійних посвідчень посадові особи несуть відповідальність згідно із законодавством.