ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
Л И С Т
31.03.2009 N 6602/7/22-5017
Державним податковим
адміністраціям в АР Крим,
областях, мм. Києві
та Севастополі

Про надання роз'яснення

У зв'язку із здійсненням суб'єктами ЗЕД товарообмінних (бартерних) операцій Державна податкова адміністрація України роз'яснює наступне.
Закон України "Про регулювання товарообмінних (бартерних) операцій у галузі зовнішньоекономічної діяльності" від 23 грудня 1998 року N 351-XIV (351-14) (далі - Закон) встановлює режим здійснення товарообмінних (бартерних) операцій у галузі зовнішньоекономічної діяльності, відповідальність за порушення його норм та визначає повноваження і функції державних органів під час здійснення контролю за проведенням таких операцій.
Зокрема, згідно пункту 1 статті 3 Закону (351-14) порушення суб'єктом зовнішньоекономічної діяльності України передбачених частинами першою - третьою статті 2 цього Закону (351-14) строків ввезення товарів (виконання робіт, надання послуг), що імпортуються за бартерним договором, тягне за собою стягнення пені за кожний день прострочення у розмірі 0,3 відсотка вартості неодержаних товарів (робіт, послуг), що імпортуються за бартерним договором. Загальний розмір нарахованої пені не може перевищувати розміру заборгованості.
Згідно пункту 4 статті 3 Закону (351-14) суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності України, які здійснили експорт або імпорт робіт, послуг за бартерним договором, зобов'язані протягом п'яти робочих днів з дня підписання акта або іншого документа, що засвідчує виконання робіт чи надання послуг, повідомити органи державної митної служби України (якщо імпортуються або експортуються за даним договором товари) або органи державної податкової служби України (якщо імпортуються або експортуються за даним договором роботи чи послуги) про факт здійснення експорту товарів (робіт, послуг). Неподання або несвоєчасне подання такої інформації тягне за собою нарахування пені у розмірі одного відсотка вартості експортованих товарів (робіт, послуг) за кожний день прострочення. Загальний розмір нарахованої пені не може перевищувати вартості експортованих товарів (робіт, послуг).
При цьому, стягнення податковими органами пені, нарахованої в іноземній валюті, необхідно здійснювати у грошовій одиниці України за валютним курсом Національного банку України на день виникнення заборгованості.
Лист ДПА України від 22.04.99 N 5876/7/22-1217 (v5876225-99) вважати відкликаним.
Заступник Голови
Н.І.Рубан