Оскарження акта


Чи можна оскаржити в господарському суді акт приймання-передачі приміщення?


Частиною 1 ст. 15 Цивільного кодексу України ( далі — ЦК ) передбачено, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Способи захисту цивільних прав та інтересів судом встановлені ст. 16 ЦК. Цією нормою також передбачено, що суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом.

Статтею 20 Господарського кодексу України (далі — ГК ) як спосіб захисту прав суб'єктів господарювання передбачено визнання повністю або частково недійсними актів органів державної влади та органів місцевого самоврядування, актів інших суб'єктів, що суперечать законодавству, ущемлюють права та законні інтереси суб'єктів господарювання або споживачів.

Отже, господарські суди розглядають на загальних підставах справи у спорах про визнання недійсними актів, прийнятих іншими органами, у тому числі актів господарських товариств, які відповідно до закону чи установчих документів мають обов'язковий характер для учасників правовідносин, що виникають чи припиняються з прийняттям такого акта.

Акт приймання-передачі приміщення за своїми ознаками до таких актів не відноситься, оскільки засвідчує факт передачі однією стороною та прийняття іншою стороною будинку і може бути використаний як доказ у разі звернення будь-якої із сторін з позовом до суду та підлягатиме оцінці судом відповідно до вимог статті 43 Господарського процесуального кодексу України (далі — ГПК).

Акт приймання-передачі, що засвідчує факт передачі однією стороною та прийняття іншою стороною будинку, не має характеру акта в розумінні ст. 12 ГПК і такий спір не підлягає вирішенню у господарських судах України.


Автор: Ірина ДИБА

Юридичний вісник України 14/2009