ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА
 
Л И С Т
 
N 2-532/2571 від 11.05.2002
 
 
 
 
Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва розглянув лист та повідомляє.
Закон України "Про державну підтримку малого підприємництва" від 19.10.2000 N 2063-III (далі - Закон (2063-14) ) визначає основні напрями державної підтримки малого підприємництва.
Одним з основних напрямів державної підтримки малого підприємництва є запровадження спрощеної системи оподаткування, бухгалтерського обліку та звітності (п. З ст. 5 Закону (2063-14) ).
Стаття 11 Закону (2063-14) визначає можливість застосування для суб'єктів малого підприємництва спрощеної системи оподаткування, бухгалтерського обліку та звітності в порядку, встановленому законодавством України. Порядок застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва регулюється діючими нормами Указу Президента України "Про внесення змін до Указу Президента України від З липня 1998 року N 727/98 "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" (746/99) .
Статтею 2 Закону (2063-14) визначено коло суб'єктів підприємницької діяльності, на яких не розповсюджується дія Закону і які не можуть бути віднесені до категорії суб'єктів малого підприємництва. Так, відповідно до зазначеної статті "дія цього Закону не поширюється на довірчі товариства, страхові компанії, банки, ломбарди, інші фінансово-кредитні та небанківські фінансові установи, суб'єктів підприємницької діяльності, які провадять діяльність у сфері грального бізнесу, здійснюють обмін іноземної валюти, які є виробниками та імпортерами підакцизних товарів, а також суб'єктів підприємницької діяльності, у статутному фонді яких частка вкладів, що належить юридичним особам - засновникам та учасникам цих суб'єктів, які не є суб'єктами малого підприємництва, перевищує 25 відсотків".
Враховуючи викладене вище, вимоги Державної податкової інспекції щодо виключення з переліку ставок єдиного податку послуг у сфері грального бізнесу є правомірними.
 
Т.в.о. Голови В.Загородній
 
"Бізнес-Бухгалтерія. Право. Податки. Консультації",
N 35/1-2, 26 серпня 2002 року