ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ
І ПІДПРИЄМНИЦТВА
 
Р І Ш Е Н Н Я
 
N 17-103/01 від 30.01.2001
 
 

Про необхідність усунення порушень вимог Указу Президента України від 03.02.98 N 79/98 "Про усунення обмежень, що стримують розвиток підприємницької діяльності" Міністерством економіки України

 
На виконання Указу Президента України від 03.02.98 N 79/98 (79/98) "Про усунення обмежень, що стримують розвиток підприємницької діяльності", здійснюючи аналіз нормативно-правових актів центральних органів виконавчої влади, з метою усунення надмірного та необгрунтованого державного втручання у підприємницьку діяльність Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва В С Т А Н О В И В:
 
Наказом Міністерства зовнішніх економічних зв'язків України від 03.07.95 N 129 (z0230-95) затверджені Правила роботи підприємств громадського харчування (далі - Правила роботи підприємств громадського харчування).
Наказом Міністерства зовнішніх економічних зв'язків і торгівлі України від 08.07.96 N 369 (z0372-96) затверджені Правила роботи дрібнороздрібної торговельної мережі (далі - Правила роботи дрібнороздрібної торговельної мережі).
Наказом Міністерства зовнішніх економічних зв'язків і торгівлі України від 08.07.97 N 344 (z0353-97) затверджені Правила роздрібної торгівлі картоплею та плодоовочевою продукцією (далі - Правила роздрібної торгівлі картоплею та плодоовочевою продукцією).
Аналіз Правил роботи підприємств громадського харчування (z0230-95) , Правил роботи дрібнороздрібної торговельної мережі (z0372-96) , Правил роздрібної торгівлі картоплею та плодоовочевою продукцією (z0353-97) виявив норми, які не узгоджуються із законодавством України та створюють перешкоди у здійсненні підприємницької діяльності.
1. Згідно з абзацом 1 пункту 2.1 Правил роботи підприємств громадського харчування (z0230-95) (із змінами та доповненнями, внесеними згідно з наказом МЗЕЗторгу України від 23.03.99 N 168 (z0218-99) ) господарюючий суб'єкт розробляє асортиментний перелік страв, виробів, напоїв для даного типу та класу підприємства, погоджує його з територіальними органами санітарно-епідеміологічного нагляду.
В пункті 5 Правил роботи дрібнороздрібної торговельної мережі (z0372-96) встановлюється, що асортиментний перелік товарів для дрібнороздрібної торговельної мережі затверджується з дотриманням цих Правил господарюючим суб'єктом, якому вона підпорядкована. При цьому асортиментний перелік продовольчих товарів узгоджується господарюючим суб'єктом з територіальною установою державної санітарно-епідеміологічної служби.
Відповідно до пункту 13 Правил роздрібної торгівлі картоплею та плодоовочевою продукцією (z0353-97) суб'єкт господарювання повинен мати санітарні правила, зареєстрований санітарний журнал, медичні книжки працівників, асортиментний перелік продукції, що реалізується, погоджений з територіальною установою державної санітарно-епідеміологічної служби, а також Книгу відгуків та пропозицій встановленої форми.
Встановлена в зазначених нормах необхідність погодження асортиментного переліку продукції, продовольчих товарів, страв, виробів, напоїв, що реалізуються (далі - асортиментний перелік продукції), з територіальним органом (установою) державної санітарно-епідеміологічної служби не узгоджується із законодавством України.
Правила роботи підприємств громадського харчування (z0230-95) , Правила роботи дрібнороздрібної торговельної мережі (z0372-96) та Правила роздрібної торгівлі картоплею та плодоовочевою продукцією (z0353-97) затверджені відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 08.02.95 N 108 (108-95-п) "Про Порядок заняття торговельною діяльністю і правила торговельного обслуговування населення" (зі змінами та доповненнями).
Згідно з абзацом 5 пункту 8 Порядку заняття торговельною діяльністю і правил торговельного обслуговування населення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 N 108 (108-95-п) , господарюючі суб'єкти всіх форм власності повинні забезпечити наявність на видному місці в торговельному приміщенні асортиментного переліку товарів, чинних санітарних і ветеринарних правил, правил продажу товарів та іншої необхідної нормативно-технічної документації та дотримання встановлених у них вимог. В пункті 12 Порядку заняття торговельною діяльністю і правил торговельного обслуговування населення зазначається, що торговельно-виробничу діяльність підприємства громадського харчування здійснюють відповідно до меню або асортиментного переліку продукції, затвердженого відповідно до типу даного підприємства власником або керівником підприємства.
Отже, нормами Порядку заняття торговельною діяльністю і правил торговельного обслуговування населення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 N 108 (108-95-п) , передбачена обов'язкова наявність у суб'єкта господарювання, що здійснює діяльність у сфері торгівлі або громадського харчування, асортиментного переліку продукції, а також визначений порядок його затвердження і застосування. Однак Порядком заняття торговельною діяльністю і правилами торговельного обслуговування населення не передбачене обов'язкове погодження асортиментного переліку продукції з територіальним органом (установою) санітарно-епідеміологічної служби.
Погодження асортиментного переліку продукції з територіальним органом (установою) державної санітарно-епідеміологічної служби не передбачене іншими актами законодавства вищої юридичної сили, які регулюють здійснення торговельної діяльності та діяльності з громадського харчування.
Не передбачене зазначене погодження також нормами Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" від 24.02.94 N 4004-XII (4004-12) , Положення про державний санітарно-епідеміологічний нагляд в Україні, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22.06.99 N 1109 (1109-99-п) , Положення про державну санітарно-епідеміологічну службу Міністерства охорони здоров'я України, затвердженого наказом МОЗ України від 18.04.2000 N 78 (z0357-00) , іншими нормативно-правовими актами, які регулюють діяльність органів (установ) державної санітарно-епідеміологічної служби.
2. Законодавством України вже встановлена чітка система державного регулювання, спрямована на забезпечення належної якості та безпеки продовольчих товарів і виробів з них (страв та напоїв) при їх виробництві та реалізації, в тому числі шляхом додержання санітарно-гігієнічних норм і правил.
Зокрема, відповідно до частини другої статті 5 Закону України "Про якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини" від 23.12.97 N 771/97-ВР (771/97-ВР) належна якість та безпека харчових продуктів, продовольчої сировини і супутніх матеріалів підтверджується сертифікатом відповідності, Державним реєстром або висновком державної санітарно-гігієнічної експертизи, ветеринарним дозволом для харчових продуктів та продовольчої сировини тваринного походження, карантинним дозволом для продукції рослинного походження.
Згідно з пунктом 10 Порядку розробки та затвердження технологічної документації на фірмові страви, кулінарні та борошняні кондитерські вироби на підприємствах громадського харчування, затвердженого наказом Міністерства економіки України від 25.09.2000 N 210 (z0705-00) , розроблені технологічні карти на фірмові страви та вироби погоджуються з територіальним органом державної санітарно-епідеміологічної служби.
Нормативно-правовими актами, які регулюють діяльність у сфері торгівлі та громадського харчування, встановлені загальні та спеціальні вимоги щодо відповідності виробничих, складських та інших приміщень, що використовуються для торговельної діяльності та діяльності з громадського харчування, санітарно-гігієнічним, ветеринарним та екологічним нормам і правилам, нормативним документам щодо зберігання, виробництва та продажу відповідних товарів, а також встановлені контроль та відповідальність за їх недодержання. Зокрема, згідно з пунктами 45 та 46 Порядку заняття торговельною діяльністю і правил торговельного обслуговування населення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 N 108 (108-95-п) , санітарний стан торговельних і складських приміщень господарюючого суб'єкта повинен відповідати вимогам, установленим органами державного санітарного нагляду, а для торгівлі продовольчими товарами - й спеціальним санітарним правилам. У разі зберігання товарів у підсобних приміщеннях і розміщення їх у торговельних залах чи пунктах дрібнороздрібної мережі працівники господарюючого суб'єкта зобов'язані дотримуватися принципу товарного сусідства, санітарних правил, норм складування і вимог протипожежної безпеки.
З огляду на це погодження асортиментного переліку продукції з територіальним органом (установою) державної санітарно-епідеміологічної служби є недоцільним та зайвим.
До того ж мета погодження асортиментного переліку продукції з територіальним органом (установою) державної санітарно-епідеміологічної служби є невизначеною.
Разом з тим мета затвердження асортиментного переліку продукції власником або керівником відповідного суб'єкта господарювання є зрозумілою.
Так, відповідно до положень Закону України "Про захист прав споживачів" від 12.05.91 N 1023-XII (1023-12) , Порядку заняття торговельною діяльністю і правил торговельного обслуговування населення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 N 108 (108-95-п) , асортиментний перелік продукції затверджується з метою інформування споживачів про наявний асортимент товарів, додержання вимоги щодо здійснення реалізації товарів протягом робочого дня або періоду, визначеного для їх реалізації, у відповідності з таким асортиментним переліком. Крім того, згідно з частиною четвертою статті 3 та частиною четвертою статті 3-2 Закону України "Про патентування деяких видів підприємницької діяльності" від 23.03.96 N 98/96-ВР (98/96-ВР) (зі змінами та доповненнями) вартість торгового патенту на здійснення торговельної діяльності та вартість спеціального торгового патенту встановлюється органами місцевого самоврядування в залежності, зокрема, від асортиментного переліку товарів.
3. Оскільки законодавством України передбачена можливість надання платних послуг державними та комунальними санітарно-профілактичними закладами охорони здоров'я, за погодженням асортиментного переліку продукції може справлятися плата згідно з тарифами, встановленими Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями.
Зокрема, пунктом 21 Розділу III, пунктами 5 та 6 Розділу V Тарифів на платні послуги, що надаються санітарно-профілактичними закладами охорони здоров'я, затверджених розпорядженням голови Київської міської державної адміністрації від 16.02.98 N 302, встановлені тарифи за обстеження місць приватної торгівлі та погодження асортименту продукції, погодження асортименту продукції без обстеження підприємства чи установи, погодження асортименту продукції з обстеженням підприємства чи установи.
Необхідність погодження асортиментного переліку, за яке органами (установами) державної санітарно-епідеміологічної служби стягується плата, призводить до збільшення витрат суб'єктів підприємницької діяльності та до порушення вимоги статті 2 Указу Президента України від 03.02.98 N 79/98 (79/98) "Про усунення обмежень, що стримують розвиток підприємницької діяльності", згідно з якою міністерства та інші центральні органи виконавчої влади повинні забезпечувати максимальне скорочення витрат суб'єктів підприємницької діяльності, пов'язаних з виконанням нормативно-правових актів.
Погодження асортиментного переліку продукції з територіальним органом (установою) державної санітарно-епідеміологічної служби також призводить до витрат робочого часу суб'єктів підприємницької діяльності - фізичних осіб та працівників підприємств.
Крім того, зазначене погодження створює підгрунтя для незаконного втручання у господарську діяльність суб'єктів підприємництва, оскільки посадовим особам органів (установ) державної санітарно-епідеміологічної служби надається можливість при погодженні конкретного асортиментного переліку продукції вимагати вилучення з нього окремих товарів або товарних груп.
У зв'язку з виявленням положень, що не узгоджуються з положеннями законодавства України і реалізація яких призводить до створення перешкод у здійсненні підприємницької діяльності, Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва В И Р І Ш И В:
 
Запропонувати Міністерству економіки України як правонаступникові Міністерства зовнішніх економічних зв'язків і торгівлі України внести зміни:
в абзац 1 пункту 2.1 Правил роботи підприємств громадського харчування, затверджених наказом МЗЕЗ України від 03.07.95 N 129 (z0230-95) ;
в пункт 5 Правил роботи дрібнороздрібної торговельної мережі, затверджених наказом МЗЕЗторгу України від 08.07.96 N 369 (z0372-96) ;
в пункт 13 Правил роздрібної торгівлі картоплею та плодоовочевою продукцією, затверджених наказом МЗЕЗторгу України від 08.07.97 N 344 (z0353-97) ,
передбачивши скасування необхідності погодження асортиментного переліку продукції, що реалізується, з територіальним органом (установою) державної санітарно-епідеміологічної служби.
Рішення Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва щодо усунення обмежень, які стримують розвиток підприємницької діяльності, є обов'язковим для виконання.
 
Голова О.Кужель