ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА
 
Л И С Т
 
N 2-223/4903 від 04.12.2000 м.Київ
 
 
 
 
 
 
Ст. 41 Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" від 24.02.94 р. N 4004-XII (4004-12) визначає повноваження головних державних санітарних лікарів. Цією статтею не передбачені повноваження Головного санітарного лікаря щодо атестації чи переатестації суб'єктів підприємницької діяльності.
Тому Держпідприємництва вважає переатестацію, яка була проведена головним санітарним лікарем Клименко М.І. такою, що не відповідає вимогам чинного законодавства України.
Щодо перевірок, проведених органами Держспоживзахисту, слід зазначити, що згідно зі ст. 5 Указу Президента України від 23.07.98 р. N 817 (817/98) "Про деякі заходи з дерегулювання підприємницької діяльності", контролюючими органами, які мають право проводити планові та позапланові виїзні перевірки фінансово-господарської діяльності суб'єктів підприємницької діяльності, є:
а) органи державної податкової служби - стосовно сплати податків і зборів (обов'язкових платежів) до бюджетів та державних цільових фондів неподаткових платежів;
б) митні органи - стосовно сплати ввізного мита, акцизного збору та податку на додану вартість, які справляються у разі ввезення (пересилання) товарів на митну територію України в момент перетинання митного кордону;
в) органи державного казначейства державної контрольно-ревізійної служби та органи Державної податкової служби в межах їх компетенції - стосовно бюджетних позик, позик та кредитів, гарантованих коштами бюджетів, цільового використання дотацій та субсидій, інших бюджетних асигнувань, коштів позабюджетних фондів, а також належного виконання державних контрактів, проавансованих за рахунок бюджетних коштів.
Зазначені у цій статті контролюючі органи мають право проводити перевірки фінансово-господарської діяльності суб'єктів підприємницької діяльності лише в межах їх компетенції, визначених у частині першій цієї статті.
У ст. 10 цього Указу (817/98) зазначено, що державні органи у справах захисту прав споживачів здійснюють позапланову перевірку діяльності суб'єктів підприємницької діяльності на підставі отриманих від споживачів скарг про порушення такими суб'єктами вимог законодавства про захист прав споживачів.
Відповідно до ст. 15 Закону України від 07.02.91 р. N 698 (698-12) "Про підприємництво" збитки, завдані підприємцю внаслідок вказівок державних чи інших органів або їх службових осіб, що спричинили порушення прав підприємця, а також внаслідок неналежного здійснення такими органами або їх службовими особами передбачених законодавством обов'язків щодо підприємця, підлягають відшкодуванню цими органами. Спори про відшкодування збитків вирішуються судом або державним арбітражем.
 
Перший заступник Голови В.Загородній
 
"Урядовий кур'єр", N 14, 25 січня 2001 р.