Р Е З О Л Ю Ц І Я
ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

Про недовіру Кабінетові Міністрів України

( Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2001, N 24, ст.129 )
Розглянувши питання "Про відповідальність Кабінету Міністрів України", Верховна Рада України зазначає, що здійснення урядової програми "Реформи заради добробуту" не тільки не призвело до реальної стабілізації у вітчизняній економіці, а ще більше загострило соціально-економічні проблеми в нашому суспільстві.
Діяльність Уряду не призвела до відчутних якісних перетворень та створення умов для широкомасштабної структурної перебудови економіки. Поглиблюється криза неплатежів, про що свідчить збільшення в 2000 році рівня дебіторської та кредиторської заборгованостей. Несприятливим залишається інвестиційний клімат. Високі темпи інфляції (25,8 відсотка) не сприяли збільшенню платоспроможного попиту населення, в результаті чого суттєво знизилося внутрішнє споживання, погіршилася його якість і структура. Зменшилася частка заробітної плати як в структурі грошових доходів населення, так і в структурі собівартості виробництва продукції. Поглиблюється диференціація доходів населення, зростає рівень бідності. Відсутній дієвий контроль за виконанням трудового законодавства.
Україна продовжує втрачати свої позиції як транзитна держава, у зв'язку з чим бюджет не доотримує необхідних коштів на здійснення соціальних заходів.
Адміністративна реформа фактично звелася до формальної перебудови структури центральних органів виконавчої влади. Система державного управління не зазнала глибинних змін і залишається неефективною. Фактично відсутня регіональна політика, наслідком чого стало посилення регіональних диспропорцій.
Триває руйнування індустріального, наукового, кадрового потенціалу, внутрішнього ринку, більше половини основних виробничих фондів вже вичерпали свій ресурс. Валовий внутрішній продукт на дві третини формується за рахунок експорту енергоємної продукції сировиннодобувних галузей, чорної і кольорової металургії, хімічної промисловості. У минулому році майже 40 відсотків підприємств скоротили обсяги виробництва, 55 відсотків працювали збитково, а кожне шосте в грудні 2000 року взагалі не працювало.
Зруйновано соціальну сферу на селі, триває катастрофічне зменшення виробництва продукції рослинництва і тваринництва, зниження врожайності та продуктивності тварин, що загрожує продовольчій безпеці держави. Заборгованість по заробітній платі на селі перевищила 1,8 млрд. гривень; чисельність працівників, яким не виплачено зарплату на 10 березня 2001 року, становить 87 відсотків.
Кабінет Міністрів України не вживає ефективних заходів щодо забезпечення умов для здійснення громадянами права на працю. Зростає безробіття. Не вирішується проблема працевлаштування молоді.
Бідність стала однією з найгостріших соціальних проблем. Щонайменше половина громадян не в змозі забезпечити себе мінімально необхідними продуктами харчування, взуттям, одягом, ліками тощо. Збільшилася заборгованість держави з виплати грошової допомоги багатодітним сім'ям, житлових субсидій. У занедбаному стані перебувають системи охорони здоров'я і соціального забезпечення. Тільки за минулий рік населення України скоротилося на 400 тис. чоловік.
Враховуючи вищенаведене і керуючись статтями 85, 87, 106, 114 і 115 Конституції України (254к/96-ВР) , Верховна Рада України постановляє:
1. Висловити недовіру Кабінетові Міністрів України.
2. Запропонувати Президенту України внести Верховній Раді України кандидатуру Прем'єр-міністра України для вирішення питання про надання Верховною Радою України згоди на її призначення на цю посаду.
Голова Верховної Ради України
І.ПЛЮЩ
м. Київ, 26 квітня 2001 року
N 2393-III