ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ УКРАЇНИ
Н А К А З
12.05.2009 N 114
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
25 травня 2009 р.
за N 459/16475

Про внесення змін до Інструкції щодо профілактики та боротьби з африканською чумою свиней

Відповідно до статті 7 Закону України "Про ветеринарну медицину" (2498-12) та з метою гармонізації вітчизняного ветеринарного законодавства до Санітарного кодексу наземних тварин Міжнародного епізоотичного бюро в редакції 2008 року НАКАЗУЮ:
1. Внести до Інструкції щодо профілактики та боротьби з африканською чумою свиней, затвердженої наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики України від 31.07.2007 N 77 (z0928-07) , зареєстрованої у Міністерстві юстиції України 10.08.2007 за N 928/14195, такі зміни:
1.1. Пункт 2.1 викласти в такій редакції:
"2.1. З метою запобігання занесенню вірусу африканської чуми свиней на територію України забороняється увезення з неблагополучної щодо АЧС країни, зони:
домашніх і диких свиней;
яйцеклітин/ембріонів домашніх і диких свиней;
сирого м'яса домашніх і диких свиней;
усіх видів м'ясних продуктів (окрім консервів), отриманих від домашніх і диких свиней, які не піддавались обробленню, що гарантує знешкодження вірусу АЧС;
продуктів тваринного походження (із свиней), призначених для годівлі тварин або для використання у сільськогосподарських та промислових цілях, для використання у фармацевтичних або хірургічних цілях, патологічного матеріалу і біологічних продуктів (із свиней), які не піддавалися обробленню, що гарантує знешкодження вірусу АЧС.
Забороняється викидати харчові відходи та інше сміття в акваторіях українських морських портів, у повітряному просторі України і вздовж магістралей залізничних і шосейних доріг з усіх видів міжнародних транспортних засобів. Стічні води і харчові відходи торговельних, пасажирських, транспортних суден тощо, що прибули з неблагополучних щодо АЧС країн, підлягають знезараженню, а їхні холодильні камери та інші приміщення, у яких містяться (харчові) продукти, підлягають опломбуванню на весь період стоянки в портах України".
1.2. Пункт 5.13 викласти в такій редакції:
"5.13. Забороняють відділенням зв'язку приймати посилки від громадян з продуктами та сировиною тваринного походження.
В другій зоні проводиться обов'язкове щеплення всього свинопоголів'я проти класичної чуми свиней".
1.3. У тексті Інструкції слова "Державний департамент ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики України" в усіх відмінках замінити відповідно словами "Державний комітет ветеринарної медицини України" у відповідних відмінках.
2. Управлінню забезпечення протиепізоотичної роботи подати наказ на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України та довести до відома територіальних органів ветеринарної медицини України.
3. Начальникам головних управлінь ветеринарної медицини в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі забезпечити виконання наказу.
4. Контроль за виконанням наказу покласти на першого заступника Голови Державного комітету ветеринарної медицини України Горжеєва В.М.
5. Цей наказ набирає чинності з дня офіційного опублікування.
Голова
ПОГОДЖЕНО:
Заступник Міністра охорони
навколишнього природного
середовища України
Голова Державного комітету
України з питань регуляторної
політики та підприємництва
Перший заступник Міністра
охорони здоров'я України,
головний державний санітарний
лікар України
Міністр аграрної політики
України
П.І.Вербицький
М.Мовчан
О.Кужель
О.М.Біловол
Ю.Ф.Мельник