НАЦІОНАЛЬНА СЛУЖБА ПОСЕРЕДНИЦТВА І ПРИМИРЕННЯ
З В І Т
30.01.2004

Про результати діяльності Національної служби посередництва і примирення в 2003 році

Впродовж п'ятого року своєї діяльності Національна служба посередництва і примирення (далі - НСПП), її відділення в Автономній Республіці Крим, областях, структурні підрозділи в містах Києві та Севастополі продовжували реалізацію основних завдань, визначених Законом України "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)" (137/98-ВР) , Положенням про Національну службу посередництва і примирення, затвердженим Указом Президента України від 17 листопада 1998 року N 1258/98 (1258/98) , із змінами і доповненнями, внесеними Указом Президента України від 30 грудня 2000 року N 1393/2000 (1393/2000) , Указами Президента України від 7 травня 2001 року N 292/2001 (292/2001) "Про невідкладні заходи щодо прискорення погашення заборгованості із заробітної плати" та від 13 липня 2001 року N 515/2001 (515/2001) "Про невідкладні заходи щодо запобігання виробничому травматизму та професійним захворюванням".
В умовах стабільних темпів економічного зростання країни практична робота НСПП була зосереджена на:
- результативному використанні потенціалу примирно-переговорних процедур для поліпшення соціально-трудових відносин;
- запобіганні виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) та сприянні їх своєчасному вирішенню;
- на здійсненні ефективного посередництва між найманими працівниками та роботодавцями при вирішенні таких спорів (конфліктів).
Стратегічними завданнями, що вирішувалися НСПП у звітному періоді, залишалися завдання вирішення розбіжностей між власниками чи уповноваженими ними органами (представниками) та найманими працівниками виключно правовими шляхами, забезпечення в державі соціального спокою, стабільності та злагоди.
Характерними особливостями звітного року були:
- певне звуження соціально-трудової конфліктності на всіх рівнях - галузевому, територіальному, виробничому;
- триваюче зменшення страйків як засобів вирішення колективних трудових спорів (конфліктів);
- збереження позитивної тенденції вирішення значної кількості розбіжностей між сторонами соціально-трудових відносин на доконфліктній стадії в ході примирно-переговорних процедур.

1. Аналіз стану і динаміки соціально-трудових відносин

Практичні результати сприяння НСПП протягом звітного року вирішенню колективних трудових спорів (конфліктів) чи запобіганню їх виникненню на всіх рівнях, організація завчасного реагування на ускладнення соціально-трудових відносин і вирішення розбіжностей між сторонами відносин на доконфліктній стадії, систематичне вивчення НСПП стану соціально-трудових відносин, вимог, що висувалися найманими працівниками, причин виникнення колективних трудових спорів (конфліктів), а також аналіз застосування найманими працівниками страйків, акцій соціального протесту тощо дають підстави стверджувати, що робота НСПП, її структурних підрозділів у регіонах у взаємодії з центральними і місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, роботодавцями, профспілками мала своїми наслідками в 2003 році подальше поліпшення соціально-трудових відносин.
Як і в попередні періоди, серйозним підґрунтям для поліпшення соціально-трудових відносин на галузевому, територіальному, виробничому рівнях стали:
- стабільне поліпшення макроекономічних показників;
- позитивні наслідки запровадження ринкових механізмів стимулювання розвитку виробництв;
- оптимізація організаційно-правових форм господарювання;
- активізація інноваційно-інвестиційної політики;
- структурна перебудова галузей і виробництв;
- посилення дії інших інтенсивних чинників розвитку вітчизняної економіки.
Важливою складовою забезпечення НСПП соціальної стабільності у переважній більшості трудових колективів було і залишається виконання Указу Президента України від 7 травня 2001 року N 292/2001 (292/2001) "Про невідкладні заходи щодо прискорення погашення заборгованості із заробітної плати", у реалізації якого на місцях в поточному році продовжували брати безпосередню участь структурні підрозділи НСПП.
Разом із запланованими у новому бюджетному році заходами соціального спрямування (поетапним підвищенням заробітної плати, відновленням міжкваліфікаційних (міжпосадових) співвідношень, запровадженням нового рівня мінімальної заробітної плати, погашенням заборгованості із заробітної плати та інших соціальних виплат тощо) зазначені вище фактори дозволили НСПП в 2003 році більш результатативно впливати на поліпшення відносин між власниками і найманими працівниками, на звуження соціально гострих, стихійних виявів конфліктності в трудових колективах.
Водночас, планове вивчення НСПП у звітний період стану соціально-трудових відносин у цілому ряді конкретних галузей економіки і, зокрема, в трудових колективах підприємств вугільної промисловості, житлово-комунального господарства, з виробництва машин та устаткування, сільського господарства, у колективах підприємств суднобудівної промисловості, міського електротранспорту; моніторинг НСПП стану і динаміки соціально-трудових відносин у будівництві, на транспорті, в хімічній промисловості, в освіті, охороні здоров'я та ін. засвідчують тривале існування об'єктивних і суб'єктивних причин, неусунення чи лише часткове усунення яких спричиняло в 2003 році ускладнення соціально-трудових відносин, вело до підвищення рівня соціальної нестабільності в ряді трудових колективів, галузей, появи нових колективних трудових спорів, конфліктів, страйків, різного роду суспільно резонансних акцій соціального протесту (стихійних припинень роботи, мітингів, пікетувань, блокуваннях магістралей тощо).
Типовими причинами конфліктогенного характеру, неусунення яких призводило в 2003 році до погіршення соціально-трудових відносин, напруги між власниками та найманими працівниками, перетворювало ряд трудових колективів із потенційно конфліктних у реально конфліктні, були:
- хронічно складний фінансово-економічний стан ряду підприємств та організацій;
- нерентабельність, збитковість значної частини об'єктів господарювання;
- великі, нерідко зростаючі обсяги дебіторської та кредиторської заборгованості;
- неузгодженість тарифної політики, зокрема, в сфері житлово-комунального господарства;
- недофінансування бюджетних призначень, передбачених чинним законодавством;
- несвоєчасні і неповні розрахунки за поставлену продукцію і виконані роботи;
- порушення чинного законодавства в ході реформування аграрного сектора економіки;
- масові порушення власниками законодавства про працю, в першу чергу, щодо оплати праці;
- невиконання власниками колективних договорів, угод по багатьох життєзначущих для найманих працівників пунктах;
- незабезпечення соціальних, трудових прав та гарантій найманих працівників на підприємствах, що знаходяться в стані банкрутства чи санації;
- низький рівень охорони, безпеки праці та ін.
Поквартальний протягом 2003 року аналіз НСПП вимог найманих працівників, причин розбіжностей між найманими працівниками та власниками, виникнення колективних трудових спорів (конфліктів) показує, що основними конфліктогенними чинниками від виробничого до галузевого рівнів залишаються значні обсяги невиплаченої заробітної плати за минулі роки і низькі темпи її погашення, несвоєчасна виплата поточної заробітної плати, невиконання законодавства про працю, положень колективних договорів, угод в першу чергу в частині оплати праці найманих працівників.
На 01.12.2003 року у порівнянні з початком року обсяги невиплаченої заробітної плати скоротилися лише на 8,2% і становили 2123,6 млн.грн. В 2003 році не виплачено понад 40% від загальної суми невиплаченої зарплати, нарахованої в січні-жовтні. Проблематичним залишається погашення боргу в сумі 277 млн.грн. на підприємствах, що призупинили свою діяльність у 2002 і попередніх роках, у тому числі тих, де відбувається процедура банкрутства.
В 2003 році не виплачена заробітна плата 1514,7 тис. працівникам, з них щодо 49,8%, або більше 754,3 тис. працівників, допущений борг терміном 3-6 і більше місяців, що зробило їх потенційними чи реальними учасниками спірних (конфліктних) ситуацій.
Не дивлячись на заходи, що вживаються на всіх рівнях з метою погашення заборгованості, обсяги невиплаченої зарплати зросли у порівнянні з початком року у добувній промисловості (на 6,8%), на підприємствах з виробництва та розподілення електроенергії, газу та води, целюлозно-паперовій промисловості, видавничій справі. Низькими темпами відбувається погашення боргів із заробітної плати на підприємствах обробної промисловості (за 11 місяців лише на 10,8%), у т.ч. на підприємствах з виробництва машин та устаткування (на 1,4%), хімічного виробництва (на 10,1%), з виробництва транспортного устаткування (на 3,8%). Залишаються одними з найбільших обсяги невиплаченої заробітної плати в сільському господарстві (разом з пов'язаними з ним послугами): з початку року вони скоротилися лише на 19,2% і становили на 01.12.2003 року 312,0 млн.грн. перед 394,9 тис. працівників, причому стосовно 51,0%, або 201,4 тис. працюючих, борг склав 3-6 і більше місяців.
У розрізі регіонів вдалося зупинити ріст у порівнянні з початком року обсягів невиплаченої заробітної плати практично у всіх областях (за виключенням Кіровоградської - зростання боргу на 2,2% та Луганської - на 5,5%). В той же час досить повільними темпами (в межах 1,0-7,0%) відбувається погашення заборгованої зарплати в Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Львівській, Миколаївській, Херсонській областях.
За оцінкою НСПП, вимоги погасити заборгованість із заробітної плати та своєчасно виплачувати поточну заробітну плату висувалися найманими працівниками в поточному році у понад 90% колективних трудових спорів, що зареєстровані НСПП і знаходяться станом на 01.01.2004 року на сприянні Служби у їх вирішенні.
Окрім непогашення чи повільного погашення невиплаченої заробітної плати, систематичного порушення термінів виплати поточної заробітної плати, істотними причинами ускладнення соціально-трудових відносин, виникнення спірних чи конфліктних ситуацій в 2003 році були: низький у порівнянні з прожитковим мінімумом рівень оплати праці, недотримання соціальних гарантій, зокрема щодо встановлення мінімальної заробітної плати; нестворення належних умов охорони праці, практика застосування вимушеної неповної зайнятості та інші.
Не менш конфліктогенними, дестабілізуючими стан соціально-трудових відносин у 2003 році були й причини суб'єктивного характеру:
- невжиття власниками ефективних заходів з метою недопущення виникнення спірної чи конфліктної ситуації;
- нереагування чи малоефективне реагування власників на вимоги найманих працівників;
- небажання власників під різними приводами укладати колективні договори;
- невиконання ними вже укладених угод, договорів, графіків погашення заборгованості та ін.
Підтвердженням зазначеного є результати аналізу НСПП у звітному році стану соціально-трудових відносин в конкретних галузях економіки.
Незважаючи на заходи, що вживалися протягом 2003 року на всіх рівнях і по всіх напрямах - законодавчому, організаційно-правовому, фінансово-господарському, кадровому, примирно-переговорному - з метою поліпшення соціально-трудових відносин у колективах підприємств вугільної промисловості, вони залишаються у порівнянні з іншими видами економічної діяльності найбільш складними і конфліктними, а кількість колективних трудових спорів, конфліктних ситуацій, страйків, акцій соціального протесту - найбільшою.
Констатуючи істотні зміни в трудових колективах галузі за останні роки у питаннях вибору шляхів вирішення спірних чи конфліктних ситуацій, їх зміщення від стихійно-страйкових до правових засобів (кількість шахтарських страйків, зокрема, за останні п'ять років скоротилася в 7 разів), не можна не враховувати й того, що станом на 01.01.2004 року на трудові колективи саме вугледобувних, вуглепереробних, шахтобудівельних підприємств припадає найбільша кількість колективних трудових спорів 44 (у тому числі - один спір галузевого рівня), або 18,0% від загальної кількості спорів (конфліктів), що знаходилися в минулому році на контролі і сприянні НСПП у вирішенні. Майже половина страйків, що відбулися в 2003 році, були організовані в колективах підприємств вугільної промисловості.
Найбільш гострими конфліктогенними факторами в шахтарських колективах залишаються низькі темпи погашення або й зростаючі обсяги заборгованої заробітної плати, хронічні порушення термінів виплати поточної зарплати.
За даними Держкомстату України станом на 01.12.2003 року заборгованість із заробітної плати з видобування кам'яного, бурого вугілля і торфу збільшилася у порівнянні з початком року на 7,6% і досягла 601,2 млн.грн. На зазначену дату стосовно 121,1 тис. працівників (57,0% від загальної кількості працюючих, яким не виплачено зарплату) допущено борг тривалістю понад 6 місяців. Продовжувала зростати і сума боргу в середньому на одного працівника (2315,46 грн.).
Окрім заборгованості із заробітної плати роль каталізаторів конфліктної активності в колективах галузі відіграють такі соціально негативні чинники, як відносно низький рівень оплати праці при високому рівні трудомісткості і небезпеки здоров'ю і життю, практика застосування неповної зайнятості, закриття шахт і обмеженість нових робочих місць у даному населеному пункті, низький рівень забезпечення і засобами індивідуального захисту та ін.
Зважаючи на складність ситуації в галузі, де тривають процеси реформування; на напругу в соціально-трудових відносинах у багатьох трудових колективах, яка без належного реагування набуває гостроти і конфліктності, НСПП у взаємодії з іншими заінтересованими органами у звітному році свої основні зусилля спрямовувала на сприяння вирішенню колективних трудових спорів у колективах галузі, правовий супровід спорів у ході їх вирішення, на усунення первинних причин виникнення спорів, забезпечення безумовного виконання рішень примирних органів (примирних комісій, трудових арбітражів), угод сторін соціально-трудових відносин; здійснювала заходи по запобіганню виникненню спірних чи конфліктних, передстрайкових ситуацій, організовувала оперативне реагування органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, роботодавців, профспілок на ускладнення соціально-трудових відносин тощо.
За безпосередньої участі НСПП, при постійному правовому супроводі спору у 2003 році в ході засідань примирної комісії, трудового арбітражу були прийняті погоджені рішення по всіх 9 вимогах, висунутих Профспілкою працівників вугільної промисловості України у колективному трудовому спорі з Міністерством палива та енергетики України. НСПП здійснюється щомісячний контроль за неухильним виконанням рішень примирних органів по даному спору, що сприяє поступовому виконанню вимог, висунутих профспілкою до Мінпаливенерго.
Сприяння НСПП впродовж 2003 року вирішенню іншого колективного трудового спору - між найманими працівниками шахтобудівельних підприємств Луганської області, які брали участь у будівництві шахт "Самсонівська-Західна" та "Ніканор-Нова", і Міністерством палива та енергетики України (спір територіального рівня), зареєстрованого НСПП в січні 2003 року з числом учасників 2,4 тис. чол., мало своїми наслідками планомірне протягом вересня-грудня 2003 року погашення заборгованості за виконані шахтобудівельниками роботи та із заробітної плати на названих шахтах в сумі 4 млн.грн. і вироблення чіткого графіку погашення боргу в сумі 12,4 млн.грн. в січні-вересні 2004 року.
За сприяння НСПП, її відділень у вугільних регіонах, при взаємодії всіх заінтересованих органів та організацій у звітному періоді вирішено 9 колективних трудових спорів, з них у Донецькій області - 4, у Луганській - 4, у Волинській - один, задоволено вимоги найманих працівників щодо повернення значних сум невиплаченої заробітної плати, забезпечення своєчасності виплати поточної зарплати, виконання положень колективних договорів та інші вимоги, висунуті в колективних спорах. Так, зокрема, в ході вирішення 4 колективних трудових спорів у Донецькій області було погашено борг із заробітної плати в сумі 21120 тис.грн., в Луганській області - 5152 тис.грн., у Волинській - 383,8 тис.грн.
В 2003 році докорінно поліпшилася взаємодія Міністерства палива та енергетики України із галузевими профспілками, що справило визначальний вплив на вирішення колективних трудових спорів та поліпшення стану соціально-трудових відносин в галузі.
Іншою галуззю, що перебувала в полі постійної уваги і реагування НСПП, було житлове та комунальне господарство, де стан соціально-трудових відносин у більшості трудових колективів підприємств протягом останніх років залишається напруженим, основні причини такого стану відносин тривалий час не усуваються, а заходи, що вживаються, поки що суттєво не позначаються на первинному рівні - безпосередньо в конкретних трудових колективах.
Окремі приклади розв'язання структурно-організаційних, фінансово-економічних, техніко-технологічних питань на підприємствах не вирішують проблем галузі, що в цілому знаходиться в кризовому стані і потребує кардинального реформування, реорганізації структури, системи управління, схем фінансування цього виду економічної діяльності та ін.
На багатьох підприємствах галузі вкрай загострилися фінансові проблеми, пов'язані із зростанням собівартості виробництва, невідповідністю тарифів, несвоєчасністю оплати послуг, зростанням цін на енергоносії тощо. Зростають дебіторська та кредиторська заборгованість. Все це в кінцевому результаті призводить до дестабілізації і загострення соціально-трудових відносин, виникнення одного з найвищих серед галузей рівнів колективних трудових спорів (конфліктів), акцій соціального протесту та їх крайнього вияву - страйків.
У звітному періоді НСПП, її структурні підрозділи в Автономній Республіці Крим та областях, в містах Києві та Севастополі сприяли вирішенню 34 колективних трудових спорів на підприємствах житлового і комунального господарства (13,9% від загальної кількості спорів по галузях). У порівнянні з попередніми роками посилилася тенденція виникнення колективних трудових спорів, конфліктів на підприємствах галузі у більшості регіонів України, географічно відображаючи типовість причин спірних чи конфліктних ситуацій. Станом на 01.01.2004 року на сприянні НСПП, її структурних підрозділів у регіонах були колективні трудові спори на підприємствах житлово-комунального господарства в 17 регіонах, у тому числі Автономній Республіці Крим (2), Донецькій (2), Запорізькій (4), Київській (3), Кіровоградській (5), Луганській (4), Одеській (3), Черкаській (2) областях.
Відсутність чи неефективне, несвоєчасне реагування на причини погіршення соціальних та трудових прав найманих працівників на доконфліктній стадії призвели до виникнення в галузі і реєстрації НСПП в 2003 році 13 нових колективних трудових спорів (більше зареєстровано спорів тільки у вугільній промисловості). Крім цього, НСПП, її відділеннями в регіонах у визначеному нормативними актами порядку було поставлено на контроль значну кількість конфліктних ситуацій на підприємствах галузі з метою запобігання виникненню колективних трудових спорів.
Про серйозність проблем в галузі, що тривалий час не вирішуються, невжиття місцевими органами влади, органами місцевого самоврядування, адміністраціями підприємств ефективних заходів по нормалізації ситуації свідчать непоодинокі в 2003 році факти застосування найманими працівниками акцій соціального протесту і навіть крайніх форм вирішення конфліктних ситуацій - страйків. Зокрема, до страйків чи акцій соціального протесту у минулому році вдавалися працівники житлово-комунального підприємства N 3 міста Луцька, структурних підрозділів Запорізького комунального підприємства міського електротранспорту "Запоріжелектротранс", водії житлово-комунального господарства "Транссервіс" міста Васильків Київської області, наймані працівники комунального підприємства "Управління житлово-комунального господарства" міста Славутича цієї ж області, працівники Кіровоградського орендного підприємства електричних мереж зовнішнього освітлення "Міськсвітло" міста Кіровограда, наймані працівники СРБУ "Луганськліфт" міста Луганська, наймані працівники комунального підприємства "Кременчуцьке тролейбусне управління" Полтавської області, наймані працівники житлово-комунальних підприємств "Промислове" та "Західне" міста Рівне, наймані працівники комунального підприємства "Черкасиелектротранс".
Аналіз НСПП стану соціально-трудових відносин, вимог найманих працівників, причин нестабільності цих відносин показав, що в основі соціально негативних процесів у галузі лежать: повільне на місцях реформування галузі в напрямі ринкових відносин, значні борги бюджетів усіх рівнів за надані населенню житлові субсидії та пільги, борги споживачів за надані послуги; відсутність гнучких, економічно і науково обґрунтованих тарифів на послуги в сфері житлово-комунального господарства; лише часткова компенсація державним та місцевими бюджетами підприємствам міського електротранспорту за перевезення пільгових категорій пасажирів; застарілість основних фондів та ін.
Здійснення НСПП у звітному періоді заходів, спрямованих на вирішення розбіжностей між сторонами соціально-трудових відносин (організація примирно-переговорних процедур, контроль за виконанням рішень примирних органів, взаємодія з іншими заінтересованими органами, роз'яснювально-правова, координаційна, оперативно-інформаційна, прогнозувальна робота та ін.). мали своїми наслідками не лише помітне поліпшення цих відносин у конкретних колективах, але й вирішення протягом січня-грудня 2003 року 17 колективних трудових спорів (конфліктів) - п'ятої частини спорів, що були вирішені у всіх галузях протягом минулого року. Особливо продуктивною була робота по задоволенню вимог найманих працівників у колективах житлово-комунального господарства Запорізької (вирішено 4 спори), Кіровоградської (4), Київської (2) областей.
Продуктивному реагуванню НСПП на ситуацію в галузі в цілому і в конкретних колективах зокрема сприяло вивчення Службою в квітні-травні 2003 року стану соціально-трудових відносин, колективних трудових спорів (конфліктів) у житлово-комунальному господарстві в Автономній Республіці Крим, 24 областях, в містах Києві та Севастополі; аналіз зазначених питань у грудні 2003 року на підприємствах міського електротранспорту.
З порушених питань НСПП підготовлені аналітичні довідки та пропозиції, що направлені до Адміністрації Президента України, Кабінету Міністрів України, до інших державних органів.
У звітному періоді як один з пріоритетних НСПП розглядався стан соціально-трудових відносин у колективах підприємств сільського господарства. Зважаючи на важливість забезпечення у цій ключовій галузі економіки стабільних відносин між власником та найманими працівниками, Службою у вересні-жовтні 2003 року в Автономній Республіці Крим та 24 областях був проведений комплексний аналіз стану, динаміки, тенденцій цих відносин на сільгосппідприємствах різних організаційно-правових форм (господарських товариствах, приватних аграрних, приватно-орендних підприємствах, селянських (фермерських) господарствах) з метою вироблення реальних шляхів своєчасного усунення причин спірних чи конфліктних ситуацій, своєчасного вирішення вимог найманих працівників, поліпшення соціально-трудових відносин на селі.
На фоні таких негативних явищ в аграрному секторі, як високий рівень дебіторської та кредиторської заборгованості, значна питома вага збиткових підприємств, відсутність у багатьох випадках на селі ефективного приватного власника, готового здійснювати довгострокову господарську діяльність; хронічна нестача обігових коштів, відсутність стабільних механізмів кредитування, недотримання чинного законодавства в ході реформування сільгосппідприємств; наслідки несприятливого за погодними умовами 2003 року (погіршення фінансово-економічного стану сільгосппідприємств, фінансова неспроможність частини з них, скорочення обсягів виробництва зерна, поголів'я худоби і птиці тощо), безпосередніми чинниками негативного впливу на стан соціально-трудових відносин, зокрема, стали: значні, в ряді регіонів зростаючі обсяги заборгованої заробітної плати; наявність т.зв. безнадійної заборгованості із заробітної плати на сільгосппідприємствах, що призупинили свою господарську діяльність без передачі боргових зобов'язань правонаступникам; масові факти порушень термінів виплати поточної заробітної плати, орендної плати за земельні і майнові паї; невпровадження визначеного законодавством мінімального рівня заробітної плати; зменшення доходів селян у поточному році; один з найнижчих серед галузей економіки рівнів заробітної плати та інші.
Проте, як показує 5-річна практика сприяння НСПП врегулюванню соціально-трудових відносин у колективах сільгосппідприємств, наявність умов, що в інших галузях приводять до проявів різних форм соціального невдоволення чи протесту, в колективах сільгоспвиробників здебільшого не ведуть до відкритого реагування, виникнення колективних трудових спорів, конфліктів. Як правило, спрацьовують стримуючі фактори (особливості психології найманого працівника на селі, обмежена кількість тут робочих місць, наявність власних господарств, побоювання вступати у відкритий конфлікт з власником, обмеженість досвіду у сільгосппрацівників колективно, у правовому полі захищати свої трудові та соціальні права та ін.).
З врахуванням цих особливостей у звітному періоді НСПП, сприяючи вирішенню зареєстрованих колективних трудових спорів у колективах сільгосппідприємств у Луганській, Одеській та Полтавській областях (станом на 01.01.2004 року спори вдалося вирішити), свої основні зусилля зосередила на попередженні ускладнень соціально-трудових відносин, стихійних акцій протесту, на запобіганні виникненню тут колективних трудових спорів чи конфліктів. З цією метою на контролі НСПП знаходилося близько 150 конфліктних ситуацій на сільгосппідприємствах у різних регіонах. Для роз'яснювально-правової, консультаційної роботи у вирішенні розбіжностей між сторонами соціально-трудових відносин активно використовувався кадровий потенціал НСПП у сільських районах, що діє на громадських засадах, - трудові арбітри, незалежні посередники, позаштатні радники; можливості створених у звітному році інформаційно-консультаційних центрів НСПП.
Аналітична довідка НСПП про результати вивчення стану соціально-трудових відносин у трудових колективах підприємств сільського господарства в період реформування галузі, висновки та пропозиції НСПП направлена в листопаді 2003 року до Адміністрації Президента України, Кабінету Міністрів України.
Галуззю з відносно високим рівнем конфліктності у трудових колективах залишається хімічне виробництво, на підприємствах якого з причин значної заборгованості із заробітної плати, хронічного порушення термінів виплати поточної заробітної плати, невиконання власниками законодавства про працю, незабезпечення належних умов праці та виробничого побуту, охорони праці та ін. в 2003 році виникла не лише значна у порівнянні з іншими галузями економіки кількість колективних трудових спорів, конфліктних ситуацій, але й мали місце резонансні акції соціального протесту, страйки.
Аналіз причин виникнення колективних трудових спорів (конфліктів), що знаходилися на сприянні НСПП у вирішенні у звітному році, а також вивчення характеру вимог, що висувалися найманими працівниками у цих спорах, показує, що найбільш типовими причинами розбіжностей між роботодавцями і найманими працівниками були значні обсяги невиплаченої працівникам заробітної плати, несвоєчасна виплата поточної зарплати. Нерідко вимоги стосувалися забезпечення працівників засобами індивідуального захисту, спецодягом, спецвзуттям та спецхарчуванням.
НСПП у звітному періоді сприяла вирішенню 17 колективних трудових спорів, з яких 6 виникли і зареєстровані в звітному році. Найбільша кількість спорів мала місце у Харківській (4), Львівській (3), Дніпропетровській, Черкаській (по 2) областях; колективні трудові спори тривали також на підприємствах з хімічного виробництва у Вінницькій, Донецькій, Івано-Франківській, Луганській, Сумській областях, в Автономній Республіці Крим. Протягом року відділення НСПП у регіонах, окрім цього, сприяли розв'язанню конфліктних ситуацій з метою запобігання переростанню їх у колективні трудові спори на 38 підприємствах галузі. Тривале невирішення вимог найманих працівників призвело в 2003 році до акцій соціального протесту у різній формі найманих працівників на Сакському хімічному заводі в Автономній Республіці Крим, у ЗАТ "Емаль" в м. Краматорськ Донецької області, у ВАТ "Лисичанська сода" в Луганській області та ін.
За сприяння НСПП, її відділень на місцях у взаємодії з місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування вдалося вирішити колективні спори в Дніпропетровській та Черкаській областях, вирішити частину розбіжностей між сторонами соціально-трудових відносин на доконфліктній стадії, попередити виникнення спорів, не допустити ескалації конфліктів, акцій соціального протесту на цілому ряді підприємств галузі.
Вивчення НСПП у звітному періоді стану соціально-трудових відносин, динаміки і причин виникнення колективних трудових спорів, конфліктних ситуацій у колективах підприємств, що займаються виробництвом машин та устаткування, з метою вироблення шляхів поліпшення таких відносин, організації своєчасного реагування на спірні чи конфліктні ситуації, попередження акцій соціального протесту, страйків, показало, що при стабільному зростанні ключових економічних показників у цілому по галузі, ефективній роботі флагманів машинобудівного комплексу існує чимала частина підприємств із складним фінансово-економічним станом, де порушення законодавства про працю, невиконання власником колективних договорів, графіків погашення заборгованості із заробітної плати, незабезпечення інших соціальних гарантій, компенсацій, пільг, вимог щодо охорони праці, нереагування власника на вимоги найманих працівників, інші соціально значущі негативні фактори в кінцевому рахунку призводять до напруги між роботодавцями та найманими працівниками, виникнення спорів, конфліктів, стихійних акцій протесту тощо.
Значна, з надзвичайно низькими темпами погашення навіть при позитивних темпах приросту обсягів продукції в галузі заборгованість із заробітної плати на підприємствах з виробництва машин та устаткування (за 11 місяців 2003 року борг скоротився лише на 1,4%), зростаюча сума боргу в середньому на одного працівника (за період з 01.11.2002 року по 01.11.2003 року цей показник виріс з 895,91 грн. до 961,69 грн.) продовжують негативно позначатися на реальному стані соціально-трудових відносин багатьох підприємств. Нерідко безпосереднім фактором загострення цих відносин стають порушення термінів виплати поточної зарплати. Понад 46 тис. працівникам станом на 01.12.2003 року підприємства з виробництва машин та устаткування заборгували зарплату від 3 до 6 і більше місяців.
Значними й тривалими залишаються обсяги невиплаченої зарплати і в колективах підприємств, що займаються виробництвом електричного, електронного та транспортного устаткування.
Станом на 01.01.2004 року на контролі НСПП з метою вирішення перебувало 13 колективних трудових спорів на підприємствах з виробництва машин та устаткування, з яких 7 спорів виникло в січні - грудні 2003 року. Протягом звітного року за сприяння НСПП, її відділень в регіонах було вирішено 6 колективних трудових спорів, у тому числі в Харківській (2) та Черкаській (2) областях. У звітний період НСПП, її відділення в регіонах на підприємствах галузі сприяли розв'язанню 115 конфліктних ситуацій, здійснювали заходи, спрямовані на недопущення переростання цих конфліктів у колективні трудові спори, на попередження страйків, стихійних акцій протесту тощо.
В листопаді 2003 року узагальнююча аналітична довідка про результати вивчення НСПП стану соціально-трудових відносин у трудових колективах підприємств з виробництва машин та устаткування, висновки та пропозиції НСПП направлені до Адміністрації Президента України, Кабінету Міністрів України та до Ради національної безпеки і оборони України.
З метою виявлення основних тенденцій у динаміці соціально-трудових відносин у колективах суднобудівних та судноремонтних підприємств, встановлення причин їх ускладнення, прогнозування такого ускладнення, організації відповідного та завчасного реагування всіх заінтересованих органів та організацій на можливість погіршення соціально-трудових відносин, виникнення колективних трудових спорів (конфліктів) НСПП, її структурні підрозділи у серпні-вересні 2003 року проаналізували зазначені питання в Автономній Республіці Крим, Запорізькій, Миколаївській, Одеській, Херсонській областях, містах Києві та Севастополі.
Головними причинами складного стану соціально-трудових відносин на ряді підприємств галузі, як показало вивчення НСПП, було тривале невирішення проблем фінансово-економічного, техніко-технологічного, соціального і правового характеру, що проявлялося, зокрема, в значному рівні дебіторської та кредиторської заборгованості, збитковості виробництва, низькому рівні завантаженості виробничих потужностей, значній заборгованості із заробітної плати та несвоєчасності її виплати, незабезпеченні визначених чинним законодавством соціальних гарантій, прав найманих працівників, невиконанні положень колективних договорів з питань оплати та охорони праці та ін.
Типовою причиною погіршення фінансово-економічного стану ряду підприємств галузі були і залишаються нерозрахунки замовників з суднобудівними та судноремонтними підприємствами за виконані роботи, що не лише сприяє занепаду суднобудівної галузі, але й істотно погіршує стан соціально-трудових відносин на цих підприємствах, виникнення спірних чи конфліктних ситуацій.
Узагальнена довідка НСПП за результатами аналізу порушених питань на суднобудівних та судноремонтних підприємствах, відповідні висновки та пропозиції направлені до Адміністрації Президента України, Кабінету Міністрів України та до Ради національної безпеки і оборони України.
Об'єктами постійної уваги НСПП впродовж звітного періоду залишалися соціально-трудові відносини у колективах бюджетної сфери, зокрема, в установах і закладах освіти, охорони здоров'я.
Підвищення заробітної плати в 2003 році в бюджетній сфері позитивно вплинуло на стан соціально-трудових відносин у колективах, проте не зняло багатьох проблем, невирішеність яких призвела свого часу до виникнення колективного трудового спору між найманими працівниками установ і закладів освіти України та Міністерством освіти і науки України, колективного трудового спору між найманими працівниками охорони здоров'я України і Міністерством охорони здоров'я України, а також багатьох колективних трудових спорів виробничого та територіального рівнів у закладах освіти, охорони здоров'я.
За інформаціями відділень НСПП в регіонах, протягом 2003 року на стан соціально-трудових відносин у колективах освітян, медиків негативно впливали невирішеність питань низького, невідповідного чинному законодавству рівня заробітної плати, порушення міжпосадових (міжкваліфікаційних) співвідношень в оплаті праці, в силу чого заробітна плата кваліфікованих спеціалістів, обслуговуючого та допоміжного персоналу майже зрівнялась; несвоєчасна виплата поточної заробітної плати, затримки з переходом на новий мінімальний рівень заробітної плати через недостатність коштів місцевих бюджетів, заборгованість із заробітної плати в окремих колективах закладів і установ бюджетної сфери, що фінансуються із місцевих бюджетів та ін. Незадовільним у багатьох випадках залишалось фінансування із бюджетів сільських і селищних рад дитячих дошкільних закладів, шкіл, закладів охорони здоров'я, культури, що вело не лише до руйнування приміщень чи закриття цих закладів, але й істотного погіршення соціально-трудових відносин.
Зважаючи на ці та інші особливості і тенденції в трудових колективах бюджетної сфери, НСПП, її структурні підрозділи в регіонах у звітному періоді сприяли вирішенню 32 колективних трудових спорів у закладах освіти, у т.ч. 12 спорів у Львівській області, 7 - в Одеській, 5 - у Дніпропетровській областях. Здійснювався правовий супровід, контроль виконання рішень примирних органів у колективному трудовому спорі галузевого рівня, 18 спорів територіального, одного - територіально-галузевого рівня, 12 - виробничого рівня. Окрім того, реалізовувалися заходи, спрямовані на розв'язання понад 30 конфліктних ситуацій у трудових колективах закладів освіти.
В результаті здійснених НСПП заходів 30 грудня 2003 року був знятий з реєстрації у зв'язку з частковим вирішенням за термінами вимог колективний трудовий спір між найманими працівниками установ і закладів освіти України та Міністерством освіти і науки України; за січень-грудень 2003 року вирішено 7 колективних трудових спорів, попереджено виникнення ряду нових спорів, акцій соціального протесту тощо.
З 9 колективних трудових спорів в установах і закладах охорони здоров'я вирішено 7 спорів. Знято з реєстрації як вирішені 7 з 9 вимог у колективному трудовому спорі між працівниками охорони здоров'я України і Міністерством охорони здоров'я України. В умовах, коли проведені всі передбачені чинним законодавством примирні процедури, а вирішена лише частина висунутих найманими працівниками вимог, НСПП продовжує вести пошук оптимальних шляхів вирішення 2 вимог, що залишились. Відділеннями НСПП у регіонах в ряді трудових колективів медиків проводиться робота по вирішенню розбіжностей між сторонами соціально-трудових відносин на доконфліктній стадії.
Прогноз стану соціально-трудових відносин в бюджетній сфері на найближче півріччя, можлива зміна цих відносин в умовах зупинення статтею 80 Закону України "Про Державний бюджет України на 2004 рік" (1344-15) дії пункту "ж" та пункту "ї" (в частині безоплатного користування квартирою з опаленням і освітленням) частини першої статті 77 Основ законодавства про охорону здоров'я (2801-12) , статті 28 та частини другої статті 29 Основ законодавства України про культуру (2117-12) , абзаців одинадцятого і дванадцятого частини першої, абзацу першого частини четвертої статті 57 Закону України "Про освіту" (1060-12) подані в прогнозі НСПП на перше півріччя 2004 року.
Врахування НСПП у звітному році особливостей, характеру та динаміки соціально-трудових відносин в інших галузях економіки - в трудових колективах будівельників (станом на 01.01.2004 року - 16 колективних трудових спорів), на підприємствах металургії та оброблення металу (10 колективних трудових спорів), на транспорті (8 колективних трудових спорів), у харчовій промисловості (7 колективних трудових спорів) та інших; короткострокові прогнози НСПП можливої зміни соціально-трудових відносин, виникнення колективних трудових спорів (конфліктів) дозволили самій Службі, всім органам, установам та організаціям, заінтересованим у поліпшенні цих відносин, у більшості випадків своєчасно і результативно реагувати на ускладнення ситуації, через примирно-переговорний процес усувати причини конфліктів, продуктивно їх вирішувати, попереджати вияви позазаконного, стихійно-мітингового реагування найманих працівників.
Перспектива можливої зміни соціально-трудових відносин, виникнення колективних трудових спорів (конфліктів) у конкретних галузях та по регіонах, висновки та пропозиції щодо шляхів їх врахування і вирішення викладені в прогнозі НСПП на перше півріччя 2004 року.

2. Запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів)

У 2003 році НСПП, її структурні підрозділи в регіонах здійснювали комплекс заходів, спрямованих на своєчасне розв'язання розбіжностей між сторонами соціально-трудових відносин, попередження виникнення колективних трудових спорів (конфліктів). Основні статистичні дані про масштаби і результати цієї роботи наступні:
1. Кількість конфліктних ситуацій, врегулюванню яких НСПП сприяла протягом звітного періоду, всього, одиниць - 1132, в т.ч.:
- на виробничому рівні - 1103, з них:
- на рівні підприємств, установ, організацій - 1076;
- на рівні структурних підрозділів - 18;
- на рівні окремих категорій найманих працівників - 9;
- на територіальному рівні - 22;
- на територіально-галузевому рівні - 7;
- на галузевому рівні - 0.
2. Число підприємств, установ, організацій, на яких НСПП здійснювала заходи щодо запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) протягом звітного періоду, всього, одиниць - 6203, в т.ч.:
- на виробничому рівні - 1098;
- на територіальному рівні - 3595;
- на територіально-галузевому рівні - 1510;
- на галузевому рівні - 0.
3. Середньооблікова чисельність штатних працівників підприємства, організацій, на яких НСПП здійснювала заходи щодо запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) за звітний період, всього, чол. - 676133, в т.ч.:
- на виробничому рівні - 498061;
- на територіальному рівні - 144063;
- на територіально-галузевому рівні - 34009;
- на галузевому рівні - 0.
4. Кількісні параметри розбіжностей між сторонами соціально-трудових відносин: всього розбіжностей, одиниць - 1415:
з них:
- вирішено розбіжностей - 522 (36,9% від загальної кількості розбіжностей);
- в стадії вирішення розбіжностей - 552 (39,0%);
- в стадії розгляду розбіжностей - 296 (20,9%);
- стали предметом колективних трудових спорів - 45 (3,2%),
з них:
- щодо встановлення нових або зміни існуючих соціально-економічних умов праці і виробничого побуту - 78 (5,5%), в т.ч.:
- вирішено розбіжностей - 34 (2,4%);
- в стадії вирішення розбіжностей - 26 (1,8%);
- в стадії розгляду розбіжностей - 16 (1,1%);
- стали предметом колективних трудових спорів - 2 (0,2%);
- щодо укладення чи зміни умов колективного договору, угоди - 42 (3,0%), в т.ч.:
- вирішено розбіжностей - 22 (1,6%);
- в стадії вирішення розбіжностей - 16 (1,1%);
- в стадії розгляду розбіжностей - 3 (0,2%);
- стали предметом колективних трудових спорів - 1 (0,1%)
- щодо виконання колективного договору, угоди або окремих їх положень - 261 (18,4%), в т.ч.:
- вирішено розбіжностей - 96 (6,8%);
- в стадії вирішення розбіжностей - 85 (6,0%);
- в стадії розгляду розбіжностей - 70 (4,9%);
- стали предметом колективних трудових спорів - 10 (0,7%);
- щодо невиконання вимог законодавства про працю - 1034 (73,1%), в т.ч.:
- вирішено розбіжностей - 370 (26,1%);
- в стадії вирішення розбіжностей - 425 (30,1%);
- в стадії розгляду розбіжностей - 207 (14,7%).
- стали предметом колективних трудових спорів - 32 (2,2%).
5. Сума заборгованості із заробітної плати працівників підприємств, установ, організацій, яка стала основною причиною виникнення розбіжностей між сторонами соціально-трудових відносин - 420,9 млн.грн., в т.ч.:
- на виробничому рівні - 412,3 млн.грн.;
- на територіальному рівні - 8,2 млн.грн.;
- на територіально-галузевому рівні - 0,4 млн.грн.;
- на галузевому рівні - 0.
6. В результаті запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів):
- погашено заборгованості із заробітної плати в сумі 177,7 млн.грн. (42,2% від суми заборгованості, що стала основною причиною виникнення розбіжностей між сторонами соціально-трудових відносин);
- вирішується питання щодо погашення заборгованості із заробітної плати в сумі 135,6 млн.грн.;
- знаходиться в стадії розгляду вирішення питання щодо погашення заборгованості із заробітної плати в сумі 102,0 млн.грн.;
- сума заборгованості, що стала предметом колективних трудових спорів - 5,6 млн.грн.

3. Стан і результати вирішення висунутих найманими працівниками вимог та колективних трудових спорів (конфліктів)

У звітному році одним з пріоритетних у діяльності НСПП, її структурних підрозділів в Автономній Республіці Крим, областях, в містах Києві та Севастополі залишалося питання сприяння вирішенню колективних трудових спорів (конфліктів). Основні дані, що характеризують кількісні і якісні результати цієї роботи, наступні:
1. Кількість колективних трудових спорів (конфліктів), вирішенню яких сприяла НСПП, одиниць - 244, в т.ч.:
- на виробничому рівні - 215;
- на рівні підприємств, установ, організацій - 166;
- на рівні структурних підрозділів - 44;
- на рівні окремих категорій найманих працівників - 5;
- на територіальному рівні - 24;
- на територіально-галузевому рівні - 1;
- на галузевому рівні - 4.
2. Число підприємств, установ, організацій, працівники яких були учасниками колективних трудових спорів (конфліктів), одиниць - 6512, в т.ч.:
- на виробничому рівні - 204;
- на територіальному рівні - 885;
- на територіально-галузевому рівні - 53;
- на галузевому рівні - 5370.
3. Середньооблікова чисельність штатних працівників облікового складу підприємств, установ, організацій, на яких виникли колективні трудові спори (конфлікти), осіб - 3815946, в т.ч.:
- на виробничому рівні - 209993;
- на територіальному рівні - 380926;
- на територіально-галузевому рівні - 1932;
- на галузевому рівні - 3223095.
4. Чисельність працівників підприємств, установ, організацій - учасників колективних трудових спорів (конфліктів), осіб - 2587844, в т.ч.:
- на виробничому рівні - 177255;
- на територіальному рівні - 368552;
- на територіально-галузевому рівні - 1496;
- на галузевому рівні - 2040541.
5. Кількісні параметри висунутих найманими працівниками вимог:
всього вимог - 708,
з них:
- вирішено вимог - 269 (38,0% від загальної кількості висунутих найманими працівниками вимог);
- в стадії вирішення вимог - 363 (51,3%);
- в стадії розгляду вимог - 76 (10,7%),
з них:
- щодо встановлення нових або зміни існуючих соціально-економічних умов праці і - виробничого побуту - 132 (18,6%) вимог, в т.ч. :
- вирішено вимог - 40 (5,6%);
- в стадії вирішення вимог - 84 (11,9%);
- в стадії розгляду вимог - 8 (1,1%);
- щодо укладення чи зміни умов колективного договору, угоди - 6 (0,9%) вимог, в т.ч.:
- вирішено вимог - 3 (0,4%);
- в стадії вирішення вимог - 2 (0,3%);
- в стадії розгляду вимог - 1 (0,2%);
- щодо виконання колективного договору, угоди або окремих їх положень - 255 (36,0%) вимог, в т.ч.:
- вирішено вимог - 86 (12,2%);
- в стадії вирішення вимог - 133 (18,8%);
- в стадії розгляду вимог - 36 (5,0%);
- щодо невиконання вимог законодавства про працю - 315 (44,5%) вимог, в т.ч.:
- вирішено вимог - 140 (19,8%);
- в стадії вирішення вимог - 144 (20,3%);
- в стадії розгляду вимог - 31 (4,4%).
6. Сума заборгованості із заробітної плати працівників підприємств, установ, організацій, територій, яка стала основною причиною виникнення колективних трудових спорів - 1869,1 млн.грн., в т.ч.:
- на виробничому рівні - 302,7 млн.грн.;
- на територіальному рівні - 212,9 млн.грн.;
- на галузевому рівні - 1353,5 млн.грн.
7. В результаті сприяння вирішенню колективних трудових спорів (конфліктів):
- погашено заборгованості із заробітної плати в сумі 393,2 млн.грн. (21,0% від суми заборгованості, що стала основною причиною виникнення колективних трудових спорів (конфліктів));
- вирішується питання щодо погашення заборгованості із заробітної плати в сумі 1434,6 млн.грн.;
- знаходиться в стадії розгляду вирішення питання щодо погашення заборгованості із заробітної плати в сумі 40,5 млн.грн.;
- заборгованість по спорах, які знято з реєстрації - 0,8 млн.грн.
Протягом 2003 року кількість колективних трудових спорів, вирішенню яких сприяла НСПП, у розрізі видів економічної діяльності (галузей) розподілялася наступним чином:
- добувна промисловість - 46 (18,8%), у т.ч.:
- видобування кам'яного вугілля, лігніту (бурого вугілля), торфу - 44 (18,0%), з них - один на галузевому рівні;
- обробна промисловість - 71 (29,1%), з них:
- хімічне виробництво - 17 (7,0%);
- машинобудування - 21 (8,6%);
- освіта - 32 (13,1%), з них - один на галузевому рівні;
- будівництво - 16 (6,6%);
- транспорт - 8 (3,3%);
- охорона здоров'я та соціальна допомога - 9 (3,7%), з них - один на галузевому рівні.
У звітному періоді НСПП було зареєстровано 79 колективних трудових спорів, в яких найманими працівниками висунуто 255 вимог. із загальної кількості спорів, що виникли, один колективний трудовий спір (1,3%) було зареєстровано на галузевому рівні; 5 колективних трудових спорів (6,3%) - на територіальному рівні; 73 колективні трудові спори (92,4%) - на виробничому рівні.
В розрізі видів економічної діяльності найбільшу кількість колективних трудових спорів 25 (31,6%) було зареєстровано в обробній промисловості, 16 (20,3%) - у добувній промисловості, 13 (16,5%) - в житлово-комунальному господарстві.
Серед регіонів найбільша кількість колективних трудових спорів була зареєстрована в Одеській (12), Луганській (9), Донецькій (7), Черкаській (6) областях, в Автономній Республіці Крим (6).
У звітному періоді було вирішено 85 колективних трудових спорів, в тому числі 80 (94,1%) - в ході проведення примирно-переговорних процедур (примирних комісій, трудових арбітражів) та за сприяння НСПП.
Із загальної кількості вирішених спорів один спір - галузевого рівня, 2 - територіального, 82 - виробничого рівня.

4. Попередження НСПП страйків як крайніх засобів вирішення колективних трудових спорів (конфліктів), інших акцій соціального протесту

Враховуючи те, що страйки, короткострокові припинення роботи, інші акції соціального протесту з приводу невирішення вимог найманих працівників власником (уповноваженим ним органом чи представником) мають своїми наслідками значні матеріальні та фінансові збитки, втрати робочого часу, порушення виробничого процесу тощо, НСПП, її структурні підрозділи в регіонах в 2003 році значну увагу приділяли питанням запобігання виникненню страйків, інших акцій протесту, а також локалізації страйків, оперативного вирішення конфліктних питань у тих випадках, коли страйки вже виникли. Завдяки цьому вдалося зберегти позитивну тенденцію незначної у порівнянні з попередніми роками кількості страйків, у багатьох випадках попередити їх проведення.
За 9 місяців 2003 року за даними Держкомстату в Україні відбулося 13 страйків. В 2003 році відбулося 32 колективних припинення роботи як акції соціального протесту та 45 акцій соціального протесту (голодування, пікетування, мітинги тощо).
До страйків, різних форм акцій соціального протесту у 2003 році найчастіше зверталися наймані працівники окремих підприємств вугільної промисловості, житлово-комунального господарства, з виробництва машин та устаткування, що пов'язано із значними обсягами заборгованості із заробітної плати у колективах цих галузей, постійним порушенням термінів виплати поточної заробітної плати, невиконанням власниками колективних договорів, особливо в частині оплати праці, запровадження законодавчо визначеного рівня мінімальної заробітної плати, заходів з охорони та безпеки праці, забезпечення соціальних гарантій найманим працівникам в ході реорганізації вугільних підприємств та ін.
Протягом 2003 року до страйків, короткочасного припинення роботи, різних форм акцій соціального протесту вдавались:
Автономна Республіка Крим - наймані працівники Сакського державного хімічного заводу міста Саки (страйк тривав з 04.04.2003 року по 04.08.2003 року);
Волинська область - водії та трактористи СВК "Білорусь" Ратнівського району (колективне припинення роботи 22.07.2003 року); двірники житлово-комунального підприємства N 3 міста Луцька (колективна відмова виконувати свої обов'язки 21.08.2003 року), працівники житлово-комунального підприємства N 3 міста Луцька (колективна відмова від виконання трудових обов'язків 10.12.2003 року);
Дніпропетровська область - наймані працівники шахт "Ювілейна", "Тернівська", "Героїв Космосу", "Дніпровська", "Західно-Донбаська", "Самарська" ДХК "Павлоградвугілля" (страйк у березні-травні 2003 року); наймані працівники відкритого акціонерного товариства "Електрозавод" міста Кривого Рога (страйк 07-16.05.2003 року), наймані працівники комунального підприємства "Трамвай" міста Дніпродзержинська (акція протесту 29.05.2003 року - 04.06.2003 року); працівники будівельних організацій міста Кривого Рога (акції протесту у лютому, травні, червні 2003 року); наймані працівники державного наукового-виробничого підприємства "Цирконій" міста Дніпродзержинська (акція протесту 29.07.2003 року); наймані працівники державного підприємства "Придніпровський гідрометалургійний завод" міста Дніпродзержинська (акція протесту у формі голодування 11-14.08.2003 року); наймані працівники державної холдингової компанії "Павлоградвугілля" (акція протесту у формі голодування 09.09.2003 року); наймані працівники житлово-експлуатаційних дільниць NN 10 і 35 комунально-виробничого житлово-експлуатаційного підприємства Жовтневого району м. Дніпропетровська (припинення роботи 13-17.10.2003 року);
Донецька область - наймані працівники першої зміни ДВАТ "Управління по монтажу, демонтажу та ремонту гірничошахтного обладнання" ДХК "Жовтеньвугілля" та шахтобудівельного управління ДХК "Жовтеньвугілля" (акції протесту у формі відмови від роботи 21.01.2003 року та 21-29.07.2003 року); наймані працівники закритого акціонерного товариства "Емаль" міста Краматорська (акція протесту у формі відмови від роботи 16.04.2003 року); колектив шахти "Новодонецька" м. Добропілля (страйк, квітень 2003 року), працівники всіх шахт ДП "Макіїввугілля" (акція протесту 01.10.2003 року у формі добового невідвантаження вугілля споживачам);
Запорізька область - наймані працівники структурних підрозділів Запорізького комунального підприємства міського електротранспорту "Запоріжелектротранс" міста Запоріжжя (колективне припинення роботи 11-13.03.2003 року);
Київська область - наймані працівники тресту "Славутичатоменергобуд" міста Славутича (акція протесту 16.01.2003 року), водії комунального підприємства "Транссервіс" міста Василькова (колективне припинення роботи 10-19.02.2003 року), наймані працівники підготовчого, складального цехів та цеху вулканізації спільного підприємства закритого акціонерного товариства "Росава" міста Біла Церква (колективне припинення роботи 17-21.03.2003 року); наймані працівники комунального підприємства "Управління житлово-комунального господарства" міста Славутича (акція протесту у формі голодування 14.04.2003 року);
Кіровоградська область - водії ВАТ "Таксомоторний парк" міста Кіровограда (колективне припинення роботи 10.01.2003 року); наймані працівники ТОВ "Молкомцентр" міста Кіровограда (страйк з 11.03. по 16.04.2003 року, акція протесту у формі пікетування 17.12.2003 року); наймані працівники Кіровоградського орендного підприємства електричних мереж зовнішнього освітлення "Міськсвітло" міста Кіровограда (страйк з 10.06. по 03.07.2003 року);
Луганська область - наймані працівники ДВАТ "Шахтопроходка" (страйк з 09.12.2002 року по 20.02.2003 року); наймані працівники ДП "Шахта "Ніканор-Нова" (припинення роботи з видобутку вугілля 01.02.-19.02.2003 року); наймані працівники перших змін шахт "Луганська", імені XIX з'їзду КПРС, "Вергелівська" ДХК "Луганськвугілля" (колективне припинення робіт з видобування вугілля 03.03.2003 року); шахтарі ДВАТ "Шахта "Крепенська" ДП "Антрацит" (працівники підприємства відмовилися 04.03.- 21.03.2003 року піднятися на поверхню, доки їм не буде виплачена заборгована заробітна плата в повному обсязі); наймані працівники СРБУ "Луганськліфт" міста Луганська (припинення роботи 07.04.-09.04.2003 року; наймані працівники основних професій ДВАТ "Шахта ім. С.М. Кірова" ДП "Луганськвуглебудреструктуризація" (акція протесту у формі пікетування 15.07.2003 року); наймані працівники ВАТ "Лисичанська сода" м. Лисичанськ (акції протесту 17.11., 03.12. та 24.12.2003 року); наймані працівники ВАТ "Лисичанський склозавод" (акція протесту у формі пікетування 10.12.2003 року); наймані працівники першої зміни ливарного цеху N 10 ДП ВО "Луганський верстатобудівний завод" м. Луганська (припинення роботи 18.12.2003 року).
Львівська область - частина працівників шахт "Зарічна", "Відродження", "Лісова", "Бендюзька", "Степова" ДП "Львіввугілля" (припинення роботи 02-17.03.2003 року); наймані працівниками ВАТ "Галол" (акція протесту у формі мітингу 26.10.2003 року);
Полтавська область - наймані працівники комунального підприємства "Кременчуцьке тролейбусне управління" (страйк 01.07.2003 року, страйк 22-26.12.2003 року);
Рівненська область - наймані працівники житлово-комунального підприємства "Промислове" міста Рівне (припинення роботи 18.06.2003 року); наймані працівники житлово-комунального підприємства "Західне" міста Рівне (припинення роботи 23-24.06.2003 року);
Сумська область - наймані працівники приватного підприємства "Флора" м. Суми (відмова приступити до роботи 18.11.2003 року);
Харківська область - наймані працівники ВАТ "Серп і молот" міста Харкова (акції протесту у формі мітингів, пікетування протягом 2003 року);
Херсонська область - наймані працівники ВАТ "Херсонські комбайни" міста Херсона (акція протесту у формі мітингу 25.06.2003 року);
Хмельницька область - в районному центрі Стара Синява наймані працівники ВАТ "Старосинявський цукровий завод" (акція протесту 26-27.11.2003 року);
Черкаська область - наймані працівники комунального підприємства "Черкасиелектротранс" (страйк 17-18.12.2003 року).
Систематичний і системний аналіз НСПП, її структурними підрозділами у регіонах стану, характеру і динаміки соціально-трудових відносин у галузях, регіонах, на конкретних підприємствах, взаємодія з місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, з професійними спілками та їх об'єднаннями, з об'єднаннями роботодавців, ефективне і комплексне реагування на місцях на передстрайкові ситуації дозволили НСПП запобігти проведенню цілого ряду страйків, акцій соціального протесту у Волинській, Дніпропетровській, Кіровоградській, Львівській, Полтавській, Харківській, Черкаській та інших областях, сприяти локалізації чи оперативному вирішенню конфліктних питань і скороченню тривалості страйків, що вже розпочалися.
У цьому відношенні продуктивною і перспективною надалі залишається робота НСПП по прогнозуванню можливого ускладнення чи загострення соціально-трудових відносин, передстрайкових ситуацій та своєчасне вжиття заходів з метою нормалізації ситуації; роз'яснювально-правова робота НСПП, спрямована на попередження страйків, застереження найманим працівникам щодо дотримання чинного законодавства при організації та проведенні страйків, відповідальності за порушення закону про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів) тощо.

5. Стан додержання Закону України "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)" ( 137/98-ВР ). Підвищення рівня правової культури сторін соціально-трудових відносин

Протягом 2003 року НСПП здійснювала аналіз стану додержання положень Закону України "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)" (137/98-ВР) та виявлення типових порушень вимог чинного законодавства України з питань вирішення колективних трудових спорів (конфліктів), що дозволяло в багатьох випадках вчасно попереджати можливі порушення та ефективно запобігати їх виникненню у подальшому.
Проведене вивчення свідчить, що кількість допущених сторонами колективних трудових спорів порушень вимог Закону України "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)" (137/98-ВР) порівняно з попередніми роками зменшилася; порушення допускалися у справді складних щодо застосування закону випадках, як правило, на первинному рівні, в трудових колективах, на рівні структурних підрозділів, де обізнаність із законодавчо визначеним порядком вирішення колективних трудових спорів (конфліктів) поки що недостатня.
Разом з тим, порушення положень чинного законодавства України з питань вирішення колективних трудових спорів (конфліктів) трапляються ще часто, в тому числі, і до моменту реєстрації спорів, тобто в ході формування та висунення найманими працівниками або профспілкою вимог (статей 2 - 6 Закону України "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)" (137/98-ВР) . У зв'язку з допущенням таких порушень НСПП відмовила в реєстрації 13-ти колективних трудових спорів. Подання представницькими органами найманих працівників матеріалів про реєстрацію колективних трудових спорів, що потребували доопрацювання чи перевірки, призвело до призупинення реєстрації спорів у 18-ти випадках.
Окрім зазначених порушень Закону України "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)" (137/98-ВР) , мали місце порушення й інших його вимог, зокрема, визначених:
- статтею 7 щодо послідовності розгляду і вирішення колективного трудового спору (конфлікту);
- статтею 8 щодо термінів утворення примирної комісії;
- статтею 9 щодо порядку вирішення колективних трудових спорів (конфліктів) примирною комісією;
- статтею 11 щодо складу трудового арбітражу та прийняття ним рішення по суті;
- статтею 12 щодо порядку вирішення колективних трудових спорів (конфліктів) трудовим арбітражем;
- частиною п'ятою статті 12 щодо обов'язкового виконання рішення трудового арбітражу при попередній домовленості про це сторін;
- статтею 13 щодо обов'язкової участі сторін колективних трудових спорів (конфліктів) у примирних процедурах;
- частиною другою статті 13 щодо використання всіх можливостей сторонами соціально-трудових відносин при вирішенні колективного трудового спору (конфлікту);
- частиною другою статті 14 щодо забезпечення гарантій незалежним посередникам, членам примирних комісій і трудових арбітражів;
- статтями 17-20 щодо дотримання процедури проведення страйку як крайнього засобу вирішення колективних трудових спорів (конфліктів);
- статтею 29 щодо відповідальності посадових осіб, винних у порушенні законодавства про колективні трудові спори.
Аналіз НСПП показав, що поширеними причинами допущених сторонами колективних трудових спорів порушень Закону України "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)" (137/98-ВР) були несвоєчасне реагування власників, органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування на висунуті найманими працівниками вимоги, небажання проводити примирні процедури, здійснювати заходи щодо реалізації рішень примирними органами тощо.
Основною причиною допущення порушень Закону України "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)" (137/98-ВР) залишається низький рівень правових знань сторін щодо шляхів вирішення колективних трудових спорів (конфліктів) у рамках чинного законодавства України.
З метою підвищення ефективності заходів, спрямованих на розвиток рівня правової культури сторін соціально-правових відносин, НСПП протягом поточного року розробила і реалізувала свою програму по створенню та функціонуванню інформаційно-консультаційних центрів НСПП у містах обласного значення (крім обласних центрів) та районах, що забезпечує ширші можливості надання сторонам соціально-трудових відносин консультаційних послуг з питань застосування положень чинного законодавства України в ході розв'язання розбіжностей, які виникають між ними.
Окрім цього, у 2003 році НСПП видала книги "Законодавчі і нормативно-правові акти з питань проведення примирних процедур", "Міжнародний досвід вирішення колективних трудових спорів", "Посередництво і примирення", де систематизовано чинні законодавчі та нормативно-правові акти щодо вирішення колективних трудових спорів (конфліктів), висвітлено міжнародний досвід з цих питань.

6. Правове забезпечення діяльності Національної служби посередництва і примирення протягом 2003 року

З метою нормативно-правового забезпечення діяльності НСПП, здійснення примирних процедур, виконання своїх повноважень, визначених Положенням про НСПП, затвердженим Указом Президента України від 17 листопада 1998 року N 1258/98 (1258/98) , із змінами, внесеними Указом Президента України від 30 грудня 2000 року N 1393/2000 (1393/2000) , НСПП у звітному році розробила і затвердила наступні нормативні акти:
- Положення про порядок формування і затвердження вимог найманих працівників або профспілки (v0192299-03) ;
- Положення про порядок залучення до участі у примирних процедурах по вирішенню колективних трудових спорів (конфліктів) народних депутатів України, представників державної влади та органів місцевого самоврядування (v0178299-03) ;
- Положення про порядок і строки розгляду власником або уповноваженим ним органом (представником) вимог найманих працівників або профспілки (v0156299-03) ;
- Положення про порядок реалізації рішень примирних органів (примирної комісії, примирної комісії за участю незалежного посередника, трудового арбітражу), рішень Національної служби посередництва і примирення по вирішенню колективного трудового спору (конфлікту), угод про вирішення колективного трудового спору (конфлікту) під час страйку та здійснення контролю за їх реалізацією (v0481299-03) ;
- Положення про порядок визначення сторін колективного трудового спору (конфлікту), формування вимог найманих працівників або профспілки, розгляду вимог найманих працівників або профспілки, прийняття рішення про вступ в колективний трудовий спір (конфлікт) на підприємствах, в установах чи організаціях, на яких проводиться процедура відновлення платоспроможності або визнання їх банкрутом (v0493299-03) .
Крім того, враховуючи необхідність приведення у відповідність до чинних законодавчих та нормативно-правових актів України існуючих нормативних актів НСПП протягом 2003 року було внесено зміни та доповнення до 39 нормативних актів.
Оприлюднення затверджених нормативних актів НСПП здійснюється через юридичну інформаційно-пошукову систему "Законодавство" та Бюлетень Національної служби посередництва і примирення.
Станом на 01.01.2004 року розроблено, затверджено і включено до юридичної інформаційно-пошукової системи "Законодавство" 1121 нормативний акт НСПП.

7. Організаційна робота НСПП, робота з кадрами. Робота з арбітрами, посередниками, позаштатними радниками НСПП. Інформування громадськості про діяльність НСПП

Зважаючи на порівняно невелику чисельність штатних працівників й існуючі обсяги роботи, НСПП у звітному році продовжувала активно використовувати можливості великого загону працівників, що діють на місцях на громадських засадах, - трудових арбітрів, незалежних посередників та позаштатних радників, залучаючи їх до участі у вивченні стану соціально-трудових відносин у конкретних трудових колективах, до роботи примирних органів, сприяння реалізації рішень примирних комісій, трудових арбітражів тощо.
З метою належного виконання державного замовлення по підготовці та підвищенні кваліфікації незалежних посередників та трудових арбітрів у вирішенні колективних трудових спорів НСПП протягом 2003 року здійснила навчання 63 арбітрів (105% державного замовлення) та підвищення кваліфікації 179 арбітрів і 1 посередника (100% державного замовлення). Таким чином, станом на 01.01.2004 року в Списку арбітрів НСПП (v0040299-00) нараховувалося 449 арбітрів, в Списку посередників НСПП (v0072299-01) нараховувалося 77 посередників.
Протягом звітного періоду НСПП, її структурні підрозділи здійснювали також заходи, спрямовані на інформування громадськості про діяльність НСПП з питань поліпшення соціально-трудових відносин, сприяння вирішенню колективних трудових спорів (конфліктів) та ін.
Більш ефективній роботі НСПП сприяло подальше вдосконалення організації оперативного (щодекадного) та термінового інформування Адміністрації Президента України, Кабінету Міністрів України, Ради Національної безпеки і оборони України, інших державних органів про стан соціально-трудових відносин та колективні трудові спори (конфлікти) в регіонах. У 2003 році НСПП було підготовлено 71 оперативну інформацію, 32 з яких - термінові. Станом на 01.01.2004 року по 43 інформаціях Кабінетом Міністрів України були дані відповідні доручення.
Ефективним напрямом інформування громадськості про роботу НСПП зарекомендовули себе створені в 2003 році в сільських районах та в містах обласного значення громадські інформаційно-консультаційні центри НСПП, яких на кінець звітного року функціонує 475.
З кожним роком розширюються межі інформування громадськості про діяльність НСПП через щомісячне офіційне нормативне виробничо-практичне наукове інформаційне видання НСПП - Бюлетень Національної служби посередництва і примирення, тираж якого становить нині біля 2000 примірників.
Висновки і пропозиції
1. НСПП, її структурним підрозділам в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі у звітному році у взаємодії з центральними та місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, об'єднаннями роботодавців, професійними спілками та їх об'єднаннями в цілому вдалося забезпечити не лише стабільність соціально-трудових відносин у колективах підприємств, установ, організацій галузей економіки, але і їх певне поліпшення, зниження рівня конфліктності. Відбулося подальше утвердження тенденції до вирішення спірних чи конфліктних ситуацій правовими засобами, а не шляхом конфронтації, страйків тощо.
2. У звітному періоді НСПП сприяла вирішенню 244 колективних трудових спорів, учасниками яких стали понад 2587,8 тис. працівників 6512 підприємств, установ та організацій. Переважна більшість спорів, як і в попередні роки, - виробничого рівня (215, або 88% від загальної кількості спорів); 24 спори - територіального, один - територіально-галузевого, 4 - галузевого рівня.
У розрізі регіонів найбільша кількість колективних трудових спорів між найманими працівниками та власниками чи уповноваженими ними органами (представниками) мала місце у Луганській (32 спори), Дніпропетровській (31), Донецькій (29), Львівській (21), Одеській (20) областях.
У порівнянні з 2002 роком має місце зменшення кількісного рівня вимог найманих працівників, що стосувалися невиконання законодавства про працю (на 5,8%); у той же час збільшилася питома вага вимог, що стосувалися встановлення нових або зміни існуючих соціально-економічних умов праці і виробничого побуту (на 4,7%), виконання власниками колективних договорів, угод або їх окремих положень (1,7%), відображаючи наслідки триваючого на рівні підприємств та об'єднань процесу реформування, фінансово-економічний стан суб'єктів господарювання тощо.
У 2003 році НСПП, її структурні підрозділи здійснювали також заходи щодо своєчасного розв'язання 1415 розбіжностей між сторонами соціально-трудових відносин і запобігання виникненню колективних трудових спорів на 6203 підприємствах, установах, організаціях, де працювало 676,1 тис. осіб. Внаслідок проведеної роботи вирішено 522 розбіжності (36,9% від їх загальної кількості ), попереджено виникнення 411 колективних трудових спорів на 4852 підприємствах. На доконфліктній стадії вирішена значна кількість розбіжностей між сторонами соціально-трудових відносин, нереагування на які могло б призвести до загострення ситуації, виникнення спорів, конфліктів, страйків тощо.
Основним результатом діяльності НСПП у 2003 році, досягнутому завдяки взаємодії НСПП з центральними та місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, з об'єднаннями роботодавців, професійними спілками та їх об'єднаннями, стало погашення в ході запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) та сприяння своєчасному вирішенню таких спорів (конфліктів) у разі їх виникнення заборгованості із заробітної плати у сумі 570,9 млн.грн. (24,9% від суми заборгованості, що стала причиною виникнення розбіжностей) як основної причини виникнення розбіжностей між власниками або уповноваженими ними органами (представниками) та найманими працівниками.
Узагальненим результатом цієї роботи на всіх рівнях стали нормалізація і поліпшення соціально-трудових відносин у значній кількості колективів, їх позитивний досвід використання правових шляхів вирішення складних і конфліктоутворюючих проблем. Завдяки упереджувальній роботі в багатьох випадках вдалося запобігти ескалації загострення соціально-трудових відносин, не допустити звернення колективів до страйків, інших акцій соціального протесту.
3. Спираючись на результати моніторингу НСПП щодо стану, динаміки та тенденцій в соціально-трудових відносинах колективів підприємств, установ, організацій, на аналіз характеру розбіжностей між найманими працівниками та власником, причин виникнення колективних трудових спорів (конфліктів), можна зробити висновок, що прогноз НСПП на перше та друге півріччя 2003 року в основному підтвердився. Як і передбачалося, ускладнення соціально-трудових відносин, пов'язане переважно із заборгованістю із заробітної плати, порушенням термінів виплати поточної зарплати, невиконанням власниками положень колективних договорів, мало місце в колективах підприємств вугільної, хімічної промисловості, житлово-комунального господарства, в машинобудуванні, будівництві, освіті, охороні здоров'я. У звітному році в ході сприяння НСПП вирішенню розбіжностей між найманими працівниками та власниками на всіх рівнях стан соціально-трудових відносин вдалося помітно поліпшити, а конфліктні ситуації - мінімізувати.
Прогнозуючи ситуацію в 2004 році, НСПП вважає, що конструктивними і стимулюючими поліпшення соціально-трудових відносин факторами будуть:
- збереження і розвиток тенденції стабільного зростання ключових економічних та фінансових показників розвитку економіки України;
- реалізація у всій повноті Державного бюджету України на 2004 рік, зокрема, його соціальної складової; погашення основної частини існуючої заборгованості із заробітної плати за минулі роки, в тому числі у вугільній промисловості; забезпечення належного рівня заробітної плати, проведення її індексації, неухильне виконання визначеного законом поетапного протягом 2004 року збільшення мінімальної заробітної плати;
- продуктивна упереджувальна робота НСПП, її відділень в регіонах у взаємодії з центральними, місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування по здійсненню заходів, спрямованих на усунення причин виникнення розбіжностей між сторонами соціально-трудових відносин, запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів), акцій соціального протесту, страйків та ін.;
- широке запровадження на місцях примирно-переговорних процедур з метою поліпшення соціально-трудових відносин, вирішення колективних трудових спорів (конфліктів) чи запобігання виникненню таких спорів (конфліктів).
Беручи до уваги, що із всього комплексу об'єктивних та суб'єктивних причин ускладнень відносин між власниками і найманими працівниками у колективах галузей економіки безпосередніми і найбільш поширеними причинами виникнення колективних трудових спорів (конфліктів) залишаються заборгованість із заробітної плати, несвоєчасна виплата поточної зарплати; що разом з погашенням боргу соціально-трудові відносини у конкретних колективах істотно поліпшуються, в 2004 році скоординовані зусилля НСПП, всіх заінтересованих органів, установ та організацій мають бути зосереджені на безумовному погашенні існуючого боргу із заробітної плати як на пріоритетному напрямі нормалізації і поліпшення соціально-трудових відносин, та на запровадженні законодавчо встановленого на 2004 рік розміру мінімальної заробітної плати.
Об'єктами особливої уваги повинні стати:
- колективи підприємств галузей, де допущені найбільші обсяги невиплаченої зарплати (вугільна промисловість, виробництво машин та устаткування, хімічне виробництво, металургія та оброблення металу, виробництво електричного та електронного устаткування та ін.), а погашення відбувається повільними темпами;
- підприємства, де при значній заборгованості частина боргів переходить в категорію безнадійних;
- підприємства, де здійснюються процедури відновлення платоспроможності боржника чи підприємство визнано банкрутом і де соціальні і трудові права найманих працівників порушуються найчастіше.
4. Зважаючи на складність, комплексний характер цих проблем і спираючись на власний досвід, НСПП вважає за найбільш оптимальні шляхи їх вирішення, поліпшення соціально-трудових відносин, по-перше, здійснення у колективах, де склалася передконфліктна ситуація, заходів з метою своєчасного (повного чи часткового) розв'язання таких розбіжностей, запобігання переростання спірних чи конфліктних ситуацій у колективні трудові спори; по-друге, широке запровадження примирно-переговорних процедур за участю працівників НСПП, правовий супровід спорів аж до повного виконання рішень примирних органів; по-третє, взаємодію центральних, місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, об'єднань роботодавців, професійних спілок та їх об'єднань, сторін соціально-трудових відносин у вирішенні колективних трудових спорів (конфліктів), у забезпеченні реалізації рішень примирних органів.
5. З врахуванням цього та з метою подальшого поліпшення соціально-трудових відносин, ефективного вирішення колективних трудових спорів (конфліктів) чи їх запобігання НСПП вважає за необхідне:
- зосередити увагу центральних, місцевих органів виконавчої влади, галузевих органів, органів місцевого самоврядування, об'єднань роботодавців, професійних спілок та їх об'єднань на плановому, повному чи поетапному розв'язанні спірних (конфліктних) ситуацій, що мають місце в галузях, регіонах, конкретних підприємствах, установах або організаціях, в першу чергу тих, де стан соціально-трудових відносин набув чи може набути критичного характеру;
- більш широко запроваджувати в практику розв'язання розбіжностей між сторонами соціально-трудових відносин на виробничому, територіальному, галузевому рівнях примирні процедури, регламентовані Законом України "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)" (137/98-ВР) , спираючись при цьому на підготовлені НСПП кадри трудових арбітрів та незалежних посередників, правову консультативно-роз'яснювальну допомогу НСПП, її відділень в регіонах;
- посилити дисциплінарну, цивільно-правову, кримінальну чи адміністративну відповідальність власників за порушення законодавства про працю, зокрема, в частині погашення боргу із заробітної плати, своєчасної виплати поточної зарплати.
6. З метою оптимізації роботи НСПП та підвищення її результативності у питаннях поліпшення соціально-трудових відносин, запобіганні виникнення колективних трудових спорів (конфліктів) чи їх вирішенні, у доборі оптимальних шляхів розв'язання розбіжностей між власником та найманими працівниками НСПП, її структурні підрозділи в регіонах будуть і надалі практикувати:
- взяття на контроль НСПП розбіжностей між сторонами соціально-трудових відносин у колективах, де склалася передконфліктна ситуація, здійснення комплексу заходів з метою доконфліктного (повного чи часткового) розв'язання таких розбіжностей, запобігання переростання спірних чи конфліктних ситуацій у колективні трудові спори;
- свою безпосередню участь у примирних процедурах (примирних комісіях, трудових арбітражах) по врегулюванню спорів (конфліктів) на всіх рівнях; здійсненні функцій посередника між сторонами соціально-трудових відносин для досягнення погоджених рішень;
- активне запровадження у справі вирішення розбіжностей між сторонами соціально-трудових відносин на виробничому, територіальному, галузевому рівнях примирних процедур, регламентованих Законом України "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)" (137/98-ВР) , а також нормативними актами НСПП, використовуючи фаховий потенціал підготовлених НСПП кадрів трудових арбітрів та незалежних посередників, можливості інформаційно-консультативних центрів у районах та містах обласного підпорядкування, правову консультативно-роз'яснювальну роботу позаштатних радників НСПП в регіонах;
- взаємодію з центральними, місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, об'єднаннями роботодавцями, професійними спілками та їх об'єднаннями, з сторонами соціально-трудових відносин у питаннях поліпшення цих відносин, вирішення колективних трудових спорів (конфліктів), у забезпеченні реалізації рішень примирних органів.
7. Враховуючи економічні, соціально-політичні особливості поточного року і спираючись на прогноз можливих змін стану і динаміки соціально-трудових відносин, НСПП надалі свої головні зусилля зосередить на безумовному забезпеченні виконання завдань, визначених Законом України "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)" (137/98-ВР) , Положенням про Національну службу посередництва і примирення, затвердженим Указом Президента України від 17.11.1998 року N 1258/98 (1258/98) , із змінами, внесеними Указом Президента України від 30 грудня 2000 року N 1393/2000 (1393/2000) , зважаючи, що їх реалізація дозволить істотно поліпшити соціально-трудові відносини в Україні, знизити рівень конфліктності, послужить утвердженню соціальної стабільності і злагоді в державі та суспільстві.
Голова Національної служби
посередництва і примирення
В.Руденко