МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
Н А К А З
17.12.2002 N 396
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
29 грудня 2002 р.
за N 1027/7315

Про затвердження Інструкції з бонітування свиней, Інструкції з ведення племінного обліку у свинарстві та зразків форм племінного обліку у свинарстві

Відповідно до Закону України "Про племінну справу у тваринництві" (3691-12) та з метою проведення комплексної оцінки свиней за племінними і продуктивними якостями, забезпечення чіткої організації племінної роботи в галузі НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Інструкцію з бонітування свиней, що додається.
2. Затвердити Інструкцію з ведення племінного обліку у свинарстві, що додається (z1028-02) .
3. Затвердити форми племінного обліку у свинарстві, що додаються (z1028-02) :
     форма 1-св  "Картка племінного кнура";
     форма 2-св  "Картка племінної свиноматки";
     форма 3-св  "Картка  обліку продуктивності кнура";
     форма 4-св  "Журнал обліку парування  (осіменіння)  маточного
                 поголів'я свиней";
     форма 5-св  "Журнал  обліку  опоросів свиноматок  та приплоду
                 поросят";
     форма 6-св  "Журнал  обліку  вирощування ремонтного молодняку
                 свиней";
     форма 7-св  "Звіт    про    результати   бонітування   свиней
                 відповідної породи";
     форма 8-св  "Станкова картка підсисної свиноматки";
     форма 9-св  "Картка     оцінки     племінних     свиней    за
                 відгодівельними і м'ясними якостями";
     форма 10-св "Журнал  реєстрації  молодняку   на   контрольній
                 відгодівлі";
     форма 11-св "Картка  обліку  витрачання кормів на контрольній
                 відгодівлі";
     форма 12-св "Журнал  обліку  м'ясних  якостей  молодняку   на
                 контрольній відгодівлі";
     форма 13-св "Акт відбору  молодняку та  поставлення  його  на
                 контрольну відгодівлю";
     форма 14-св "Результати контрольної відгодівлі свиней";
     форма 15-св "Станкова картка контрольної відгодівлі свиней";
     форма 16-св "Картка обліку продуктивності кнура за  кількістю
                 та якістю спермопродукції".
4. Департаменту ринків продукції тваринництва з Головною державною племінною інспекцією (Микитюк Д.М.) та Юридичному управлінню (Бочковська С.М.) забезпечити подання в установленому порядку цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
5. Департаменту ринків продукції тваринництва з Головною державною племінною інспекцією, Державному науково-виробничому концерну "Селекція" (Вишневський Л.В., за згодою) видати інструкції, зазначені в пункті 1 і 2.
6. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Державного секретаря Мельника Ю.Ф.
В.о. Міністра
С.І.Мельник

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства аграрної
політики України
17.12.2002  N 396
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
29 грудня 2002 р.
за N 1027/7315

ІНСТРУКЦІЯ

з бонітування свиней

1. Загальні положення

1.1. Ця Інструкція, розроблена на виконання Закону України "Про племінну справу у тваринництві" (3691-12) , визначає порядок проведення бонітування свиней.
1.2. Бонітування свиней - комплексна оцінка тварин за племінними і продуктивними якостями, яка проводиться в усіх господарствах незалежно від їх організаційно-правових форм і форм власності, що мають племінних свиней.
1.3. Мета бонітування - визначення комплексного класу свиней, у залежності від якого визначають їх племінне та виробниче призначення.
1.4. Бонітування свиней проводять щорічно протягом року в міру досягнення тваринами певного віку.
1.5. Свиней не бонітують у господарствах, які поставлені на карантин через заразні захворювання. Бонітуванню не підлягають тварини, призначені для відгодівлі та забою на м'ясо. Дволінійних або двопородних свиноматок бонітують за шкалами вихідної материнської породи.
1.6. Організацію та проведення бонітування здійснюють Міністерство агропромислового комплексу Автономної Республіки Крим, головні управління сільського господарства і продовольства обласних державних адміністрацій разом із галузевими структурними підрозділами Мінагрополітики й науково-дослідними установами УААН.
1.7. Бонітування поголів'я свиней здійснює комісія, призначена керівником господарства.
У роботі комісії беруть участь: зооінженери та ветеринарні спеціалісти господарства; представники управлінь сільського господарства і продовольства районних державних адміністрацій; фахівці з відповідною кваліфікацією галузевих підприємств, що пройшли атестацію; фахівці наукових установ.
1.8. Перед бонітуванням комісія проводить:
перевірку індивідуальних (ідентифікаційних) номерів та їх уточнення;
зважування та взяття промірів тварин відповідних статевовікових груп;
перевірку відтворювальної здатності свиноматок і кнурів;
підбиття підсумків оцінки кнурів і свиноматок за власною продуктивністю та якістю потомства;
уточнення записів племінного обліку.
1.9. При бонітуванні комісія:
проводить огляд тварин, аналізує показники їх власної продуктивності, продуктивності батьків та потомства, заповнює відповідні форми обліку;
оцінює тварин за основними ознаками, які характеризують їх продуктивні та племінні якості;
присвоює за основними ознаками такі комплексні класи: еліта-рекорд, еліта, I клас, II клас.
Тварин, що не відповідають мінімальним вимогам для визначення II класу, оцінюють як некласних. Тварин, на які відсутні необхідні дані зоотехнічного обліку, не бонітують.
1.10. Звіт про результати бонітування складають після формування стада з фактичного поголів'я за станом на 1 січня наступного року.
1.11. При бонітуванні свиней виділяють три групи порід:
перша - велика біла, українська степова біла;
друга - полтавська м'ясна, ландрас, уельська, дюрок, українська м'ясна, спеціалізовані м'ясні типи (лінії);
третя - миргородська, українська степова ряба, велика чорна.
1.12. За результатами бонітування складається звіт (форма N 7-св) за станом на 1 січня наступного року, який подається підприємством (господарством):
до 20 січня - Міністерству агропромислового комплексу Автономної Республіки Крим, головним управлінням сільського господарства і продовольства обласних державних адміністрацій для затвердження;
до 1 лютого - організаціям (установам), визначеним Міністерством аграрної політики України, для зведення.
1.13. Організації (установи), визначені Міністерством аграрної політики України:
проводять аналіз результатів бонітування свиней у розрізі порід, напрямку їх продуктивності та статевовікових груп;
визначають племінну цінність стад;
подають зведені дані та аналіз бонітування Міністерству аграрної політики України до 25 лютого кожного року.
1.14. Зведені дані та аналіз бонітування використовується для розробки і коригування загальнодержавних програм селекції у свинарстві.

2. Визначення термінів

У цій Інструкції наведені нижче терміни вживаються в такому значенні:
генеалогічна лінія та родина - групи тварин у межах породи, об'єднаних спільним походженням і кличкою;
заводська лінія (родина) - група племінних тварин, які за походженням належать до високопродуктивного родоначальника (родоначальниці), схожі з ним (нею) за конституцією і продуктивністю, стійко передають свої якості потомкам;
основні кнури і свиноматки - дорослі тварини племінного стада, яких використовують з метою одержання племінного молодняку та поголів'я для відгодівлі;
кнури, що перевіряються, - кнури від першого парування до закінчення їх оцінки за масою потомства при відлученні, після чого переводять в основні або вибраковують;
свиноматки, що перевіряються, - свиноматки від установлення першої поросності до відлучення приплоду, після чого переводять в основні або вибраковують;
племінний молодняк - чистопородні або помісні свинки і кнурці від народження до першого парування (осіменіння), що походять від племінних тварин з відомим походженням і призначені для відтворення стада;
провідна група - найпродуктивніші тварини стада, відібрані від основних кнурів та свиноматок для одержання ремонтного молодняку;
ремонтні кнурці - кнурці від відбору (або придбання) на вирощування до першого парування, призначені для заміни вибракуваних кнурів, а також розширення основного стада;
ремонтні свинки - свинки від відбору (або придбання) на вирощування до встановлення першої поросності, призначені для заміни вибракуваних свиноматок, а також для розширення основного стада;
спеціалізована лінія (тип) - група тварин, створена методом чистопородного розведення або міжпородного схрещування, яких розводять ізольовано, відселекціонованих у певному напрямку продуктивності, мають подібність за типом будови тіла і високу комбінаційну здатність при поєднанні з породами або спеціалізованими лініями (типами) іншого напрямку продуктивності;
споріднена група - група тварин у заводській лінії (родині), що походить від високопродуктивного предка й об'єднує його потомків у межах 5-6 поколінь;
багатоплідність - кількість народжених свиноматкою живих поросят за опорос;
маса гнізда при відлученні - сумарна жива маса поросят у гнізді, зважених індивідуально;
вік досягнення живої маси 100 кг - різниця у днях між датою досягнення живої маси 100 кг і датою народження;
товщина шпику - визначається при досягненні тваринами живої маси 100 кг на рівні 6-7-го грудних хребців, відступивши 5 см вправо або вліво від лінії остистих відростків грудних хребців;
довжина тулуба - визначається у встановлені вікові періоди шляхом вимірювання мірною стрічкою від потиличного гребеня до кореня хвоста;
товщина шпику півтуші - визначається при контрольному забої свиней без урахування товщини шкіри над остистими відростками між шостим і сьомим грудними хребцями охолодженої півтуші;
довжина півтуші - визначається при контрольному забої свиней, вимірюється мірною стрічкою від переднього краю лобкового зрощення кісток до переднього краю першого шийного хребця;
об'єм сперми - об'єм профільтрованого еякуляту, який вимірюють у мірному циліндрі чи градуйованій мензурці, нагрітих до температури нативної сперми;
концентрація сперми - кількість сперміїв в 1 мл, яку визначають за допомогою камери Горяєва, оптичного стандарту, фотоелектрокалориметру;
рухливість сперміїв - визначають окомірно за десятибальною шкалою. Кожен бал дорівнює 10% сперміїв, що мають прямолінійно-поступальний рух.

3. Основні ознаки при визначенні комплексного класу свиней

3.1. Основними ознаками при визначенні комплексного класу молодняку є:
жива маса, сумарний клас батьків - для молодняку до 6-місячного віку;
жива маса, довжина тулуба, конституція, екстер'єр, оцінка за власною продуктивністю та сумарний клас батьків - для молодняку старше 6 місяців.
3.2. Основними ознаками при визначенні комплексного класу свиноматок і кнурів є жива маса, довжина тулуба, конституція, екстер'єр, оцінка за відтворювальною здатністю, власною продуктивністю.
3.3. Після проведення контрольної відгодівлі потомків при визначенні комплексного класу свиноматок і кнурів ураховується оцінка за якістю потомства.
3.4. Кнурів, свиноматок та молодняк оцінюють за даними останнього зважування і вимірювання.
3.5. У дорослих тварин і молодняку оцінюють конституцію, екстер'єр за 5-бальною шкалою. У цілому клас за конституцію і екстер'єр не визначають.

4. Оцінка та визначення класу свиней за основними ознаками

4.1. Визначення класу за живою масою і довжиною тулуба
4.1.1. Визначення класу за живою масою молодняку проводиться у віці 2 і 4 місяців, за живою масою та довжиною тулуба - у віці 6 і 9 місяців, при першому паруванні (осіменінні) та реалізації згідно із шкалою для оцінки молодняку першої, другої і третьої груп порід - за живою масою і довжиною тулуба (додатки 1, 2, 3).
4.1.2. Визначення класу за живою масою та довжиною тулуба свиноматок проводиться на 5-10-й день після першого опоросу згідно із шкалою для оцінки кнурів та свиноматок за живою масою та довжиною тулуба (додатки 2, 3, 4).
Оцінка свиноматок за розвитком після першого опоросу є остаточною.
4.1.3. Визначення класу за живою масою та довжиною тулуба кнурів проводиться на дату народження у віці 12 і 24 місяці згідно із шкалою для оцінки кнурів та свиноматок за живою масою та довжиною тулуба (додатки 2, 3, 4).
Оцінка кнурів за розвитком у віці 24 місяців є остаточною.
4.2. Оцінка свиней за конституцією та екстер'єром
4.2.1. При оцінці молодняку враховують загальний вигляд та розвиток. Оцінку "відмінно" одержують тварини, типові для породи і статі, що мають добрий розвиток, відмінну будову тіла.
4.2.2. При оцінці звертають увагу на типовість та гармонійність будови тіла, ураховують наявність недоліків конституції і екстер'єру, за які знижують бальну оцінку.
4.2.3. Кнури і свиноматки одержують незадовільну оцінку за конституцією і екстер'єром, якщо мають такі вади: кратерні соски, менше 12 (6/6) сосків, надто виражену іксоподібність передніх кінцівок, різкий перехват за лопатками або в крижах, провислу спину, мопсоподібність, криворилість, неправильний прикус, непропорційну будову тіла, короткий тулуб, слабкі ноги або нерівномірно розміщені соски. Такі тварини подальшій оцінці не підлягають, їх вибраковують із стада.
4.3. Оцінка племінного молодняку за власною продуктивністю
4.3.1. Власну продуктивність молодняку оцінюють за віком досягнення живої маси 100 кг та товщиною шпику.
4.3.2. Клас за віком досягнення живої маси 100 кг визначають відповідно до шкали для оцінки молодняку за віком досягнення живої маси 100 кг (додаток 5).
4.3.3. Товщину шпику визначають при досягненні тваринами живої маси 100 кг і оцінюють за шкалою для прижиттєвої оцінки молодняку за товщиною шпику (додаток 6).
4.3.4. Вік досягнення живої маси 100 кг та товщину шпику записують у картки племінних кнурів і свиноматок (форми N 1-св і N 2-св) і, як постійний показник, використовують при всіх наступних оцінках племінних кнурів і свиноматок.
4.4. Визначення класу свиноматок і кнурів за відтворювальну здатність
4.4.1. Відтворювальні якості свиноматок оцінюють за багатоплідністю та масою гнізда поросят при відлученні у віці 45 або 60 днів, а також в інші строки, передбачені технологією.
4.4.2. Класи за ці показники визначають відповідно до шкали для оцінки свиноматок за відтворювальними якостями (додаток 7), єдиною для першоопоросок і свиноматок з двома опоросами і більше.
4.4.3. Свиноматок, що перевіряються, оцінюють за результатами першого опоросу, свиноматок з двома опоросами і більше - за середніми показниками всіх урахованих на період бонітування опоросів.
4.4.4. За умови, коли при народженні або відлученні кількість поросят становить 6 і менше, такий опорос уважають "аварійним" і при визначенні середніх показників продуктивності він не враховується при опрацюванні. Свиноматок, які мають два "аварійних" опороси, не бонітують і вибраковують із стада.
4.4.5. Відтворювальні якості кнурів оцінюють за шкалою оцінки кнурів за багатоплідністю усіх спарованих (осіменених) ними свиноматок і масою потомства у віці 45 або 60 днів (додаток 8) та шкалою для оцінки кнурів за якістю спермопродукції (додаток 9). Якісні показники спермопродукції вираховуються як середньорічні на основі щомісячного обліку. Клас за ці показники визначають не менш як за 5 свиноматками. Кнури з якістю сперми нижче за вимоги I класу для осіменіння свиноматок не допускаються.
4.4.6. Відтворювальні якості кнура можна оцінювати за багатоплідністю і масою гнізда не менше 10 його напівсестер.
4.4.7. Для оцінки за масою гнізда при відлученні у строки, не передбачені додатками 7 і 8, використовують поправні коефіцієнти коригування маси гнізда поросят при відлученні на 60-денний вік (додаток 10).
4.5. Визначення класу свиноматок і кнурів за якість потомства
4.5.1. Свиноматок і кнурів оцінюють за якістю потомства на підставі даних контрольної відгодівлі.
4.5.2. При оцінці враховують такі показники потомків:
вік досягнення живої маси 100 кг;
витрати корму на 1 кг приросту;
товщина шпику півтуші;
довжина півтуші.
4.5.3. Клас визначають за шкалою для оцінки кнурів і свиноматок за відгодівельними та м'ясними якостями потомків (додаток 11).
Витрати корму на 1 кг приросту визначають в умовах спеціалізованих станцій контрольної відгодівлі.
4.6. Визначення класу кнурів за ознаками продуктивності побічних родичів
4.6.1. При оцінці кнура замість контрольної відгодівлі потомків можуть бути використані дані контрольної відгодівлі не менше 20 його напівбратів і напівсестер з боку батька, одержані від поєднання батька з 5-10 різними свиноматками.
4.6.2. Класи за ознаками продуктивності побічних родичів кнура визначають за шкалами, передбаченими для потомства.
4.6.3. Оцінку за побічними родичами використовують для більш швидкого визначення спадкових якостей кнурів за відгодівельними і м'ясними якостями.
4.6.4. Оцінка за побічними родичами вважається попередньою, про що відзначається у звіті з бонітування свиней.

5. Визначення комплексного класу свиней

5.1. Після визначення класу за основними ознаками тварини кожному класу присвоюють умовний бал, який є одночасно шифром класу при комп'ютерній обробці результатів бонітування:
еліта-рекорд - 5 балів;
еліта - 4 бали;
I клас - 3 бали;
II клас - 2 бали;
позакласні - 1 бал;
без оцінки - 0 балів.
5.2. Бали, які відповідають класу за кожною оціненою ознакою, додають і ділять на кількість ознак.
5.3. За середнім балом проводять визначення комплексного класу свиней відповідно до шкали для визначення комплексного класу (додаток 12).
5.4. Комплексний клас "еліта-рекорд" присвоюють тваринам, що за всіма ознаками відповідають класу "еліта" й оцінені за якістю потомства методом контрольної відгодівлі.
5.5. Якщо тварина за всіма врахованими ознаками оцінена II класом, то за сумарною оцінкою вона позакласна.
5.6. За результатами бонітування визначають тварин, які підлягають вибракуванню.

6. Заходи щодо поліпшення племінної справи

6.1. Відбір племінного молодняку
6.1.1. Ремонтний молодняк відбирають з приплоду свиноматок провідної групи відповідно до плану племінної роботи з окремими лініями, родинами та спорідненими групами. Ремонтний молодняк можна також залишити від високопродуктивних свиноматок-першоопоросок.
6.1.2. Попередній відбір ремонтного молодняку проводять при відлученні з намічених кращих гнізд. Виділяють здорових тварин, жива маса яких при відборі не нижче вимог першого класу.
6.1.3. Ремонтних кнурців відбирають з кращих гнізд провідної групи разом з усіма нормально розвиненими свинками (сестрами). Ремонтних свинок - усіх добре розвинених із кожного наміченого гнізда. Це забезпечить попередню оцінку спадкових якостей батьків за якістю потомства при вирощуванні ремонтного молодняку, а самих ремонтних тварин дасть змогу оцінити за продуктивністю побічних родичів (сибсів і напівсибсів).
6.2. За даними бонітування складають звіт (форма № 7-св) з аналізом таких даних:
кількість пробонітованих тварин і їх розподіл за породністю та класами;
характеристика стада й окремо свиноматок провідної групи за живою масою, конституцією та екстер'єром, багатоплідністю, розвитком потомства;
жива маса свиноматок при першому опоросі;
результати оцінки кнурців і свинок за власною продуктивністю та оцінки кнурів і свиноматок за якістю потомства;
класність реалізованого молодняку.
6.3. Матеріали бонітування поточного року порівнюють із даними минулого. Аналізують виконання перспективного плану селекційно-племінної роботи щодо підбору, оцінки кнурів за якістю потомства, відбору ремонтних кнурців, створення заводських ліній.
6.4. За результатами бонітування складають план підбору на наступний рік, плани комплектування стада за рахунок вирощування ремонтного молодняку і купівлі племінних тварин, організовують відповідно до Закону України "Про племінну справу у тваринництві" (3691-12) запис до державних книг племінних тварин, розробляють плани проведення оцінки кнурців і свинок за власною продуктивністю, кнурів і свиноматок - за якістю потомства, складають план проведення заходів.
Начальник Департаменту ринків
продукції тваринництва з Головною
державною племінною інспекцією
Д.М.Микитюк

Додаток 1
до пункту 4.1.1
Інструкції з бонітування
свиней

ШКАЛА

для оцінки молодняку першої групи порід за живою масою та довжиною тулуба

Вік Кнурці Свинки
жива маса, кг довжина тулуба, см жива маса, кг довжина тулуба, см
міс. днів клас еліта I клас II клас клас еліта I клас II клас клас еліта I клас II клас клас еліта I клас II клас
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
2 - 20 17 14 - - - 18 16 14 - - -
10 24 21 17 - - - 22 19 17 - - -
20 29 23 20 - - - 26 23 20 - - -
3 - 34 29 24 - - - 32 28 24 - - -
10 39 34 27 - - - 36 32 27 - - -
20 44 39 31 - - - 41 36 31 - - -
4 - 50 44 35 - - - 46 41 35 - - -
10 55 49 39 - - - 50 45 38 - - -
20 60 54 43 - - - 55 49 42 - - -
5 - 66 59 48 - - - 60 54 46 - - -
10 72 64 52 - - - 65 59 50 - - -
20 78 69 57 - - - 70 65 54 - - -
6 - 84 75 62 118 110 105 76 70 58 112 108 102
10 90 80 66 120 112 109 82 75 62 115 110 104
20 96 85 71 123 114 111 88 80 67 118 112 106
7 - 102 91 76 126 116 113 94 86 72 121 114 109
10 107 96 81 128 118 115 98 90 76 123 115 111
20 113 101 86 130 120 117 103 95 81 125 118 113
8 - 118 107 92 132 122 119 108 100 86 127 120 115
10 123 112 96 134 124 121 112 104 90 128 121 116
20 128 117 101 137 126 123 117 109 95 130 123 118
9 - 134 123 106 139 128 125 122 114 100 132 125 120
10 139 127 110 141 130 127 127 118 104 133 125 121
20 144 132 115 144 132 129 132 123 109 135 127 123
10 - 150 137 120 147 134 131 138 128 114 137 128 124
10 155 142 124 148 135 132 143 132 118 138 129 125
20 160 147 128 150 137 133 148 137 122 140 131 126
11 - 166 153 132 152 139 135 154 142 126 142 132 127
10 172 157 136 153 140 136 158 146 130 143 133 128
20 179 162 141 155 142 137 163 151 134 145 135 129
12 - 186 167 146 157 144 139 168 156 140 147 136 130

Додаток 2
до пунктів 4.1.1, 4.1.2
і 4.1.3
Інструкції з бонітування
свиней

ШКАЛА

для оцінки молодняку другої групи порід за живою масою та довжиною тулуба

Вік Кнурці Свинки
жива маса, кг довжина тулуба, см жива маса, кг довжина тулуба, см
міс. днів клас еліта I клас II клас клас еліта I клас II клас клас еліта I клас II клас клас еліта I клас II клас
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
2 - 20 18 16 - - - 20 18 16 - - -
10 24 22 19 - - - 24 22 19 - - -
20 29 26 22 - - - 29 26 22 - - -
3 - 34 30 26 - - - 34 30 26 - - -
10 39 35 29 - - - 38 34 29 - - -
20 44 40 33 - - - 43 38 33 - - -
4 - 50 45 37 - - - 48 43 37 - - -
10 55 50 41 - - - 52 47 40 - - -
20 60 55 45 - - - 57 51 44 - - -
5 - 66 60 50 - - - 62 56 48 - - -
10 72 65 54 - - - 67 61 52 - - -
20 78 70 59 - - - 72 66 56 - - -
6 - 84 76 64 123 119 110 78 72 60 118 115 107
10 90 81 68 125 121 112 84 77 64 120 117 109
20 96 86 73 128 123 115 90 82 69 124 119 111
7 - 102 92 78 131 125 117 96 88 74 127 121 113
10 107 97 83 133 27 118 100 92 78 129 122 115
20 112 102 88 135 129 120 105 97 89 131 124 117
8 - 118 108 94 137 131 122 110 102 88 133 126 119
10 123 113 98 139 133 123 114 106 92 134 127 120
20 128 118 103 142 135 125 119 111 97 136 129 122
9 - 134 124 108 145 137 127 124 116 102 138 131 124
10 139 128 112 147 139 129 129 120 106 139 132 126
20 144 133 117 150 141 132 134 125 111 141 134 127
10 - 150 138 122 153 143 134 140 130 116 143 135 128
10 155 143 126 154 144 135 145 134 120 144 136 129
20 160 148 130 156 146 137 150 139 124 146 138 130
11 - 166 154 134 158 148 138 156 144 128 148 140 131
10 172 158 138 159 149 139 160 148 132 149 141 133
20 179 163 143 161 151 141 165 153 136 151 142 134
12 - 186 168 148 163 153 143 170 158 140 153 143 135

Додаток 3
до пунктів 4.1.1, 4.1.2 і
4.1.3
Інструкції з бонітування
свиней

ШКАЛА

для оцінки молодняку третьої групи порід за живою масою та довжиною тулуба

Вік Кнурці Свинки
жива маса, кг довжина тулуба, см жива маса, кг довжина тулуба, см
міс. днів Клас еліта I клас II клас клас еліта I клас II клас клас еліта I клас II клас клас еліта I клас II клас
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
2 - 19 17 15 - - - 18 16 14 - - -
10 23 21 18 - - - 22 20 17 - - -
20 28 25 21 - - - 27 24 20 - - -
3 - 33 29 25 - - - 32 28 24 - - -
10 38 34 28 - - - 36 32 27 - - -
20 43 39 32 - - - 41 36 31 - - -
4 - 49 44 36 - - - 46 41 35 - - -
10 54 49 40 - - - 50 45 38 - - -
20 59 54 44 - - - 55 49 42 - - -
5 - 64 59 49 - - - 60 54 46 - - -
10 70 64 54 - - - 65 59 50 - - -
20 76 69 58 - - - 70 64 54 - - -
6 - 82 75 63 112 105 100 76 70 58 110 102 95
10 88 80 67 114 107 101 82 75 62 112 104 97
20 92 85 72 116 109 103 88 80 67 114 106 99
7 - 98 91 77 119 111 105 94 86 72 116 108 101
10 103 95 81 120 112 106 98 90 75 118 110 103
20 108 100 86 122 114 107 103 94 79 120 112 105
8 - 113 105 91 124 116 109 108 98 83 122 114 107
10 117 109 95 125 118 110 112 102 86 123 116 109
20 122 114 100 127 120 111 117 106 90 125 118 111
9 - 127 119 105 129 122 113 122 110 94 127 121 113
10 131 122 109 130 123 114 126 113 97 128 122 114
20 135 126 113 132 125 115 130 117 100 131 124 115
10 - 140 130 117 134 127 117 134 121 104 133 126 117
10 144 133 120 135 128 117 138 124 106 134 127 118
20 148 137 123 137 130 119 142 127 109 136 128 119
11 - 152 141 127 139 132 121 146 131 112 138 130 120
10 156 143 130 140 133 122 150 134 114 139 131 120
20 160 147 133 142 135 123 154 137 117 141 132 122
12 - 164 151 137 144 137 125 157 141 120 143 134 123

Додаток 4
до пунктів 4.1.2 і 4.1.3
Інструкції з бонітування
свиней

ШКАЛА

для оцінки кнурів і свиноматок за живою масою та довжиною тулуба (мінімальні вимоги)

Вік, міс Перша група порід Друга група порід Третя група порід
жива маса, кг довжина тулуба, см жива маса, кг довжина тулуба, см жива маса, кг довжина тулуба, см
еліта I клас II клас еліта I клас II клас еліта I клас II клас еліта I клас II клас еліта I клас II клас еліта I клас II клас
Кнури
13 201 188 168 165 155 143 201 188 168 168 158 147 178 162 148 155 145 133
14 216 203 181 167 157 145 216 203 181 170 161 150 188 172 156 157 147 135
15 228 213 193 169 159 147 228 213 193 172 164 152 198 182 164 159 149 137
16 240 223 203 171 161 149 240 223 203 174 165 153 207 191 170 161 151 139
17 250 232 210 172 162 151 250 232 210 175 166 154 216 200 176 162 152 141
18 258 237 217 173 163 153 258 237 217 176 167 155 224 205 182 163 153 143
19 265 242 224 174 164 154 265 242 224 177 168 156 232 210 188 164 154 144
20 270 246 229 175 165 155 270 246 229 178 169 157 238 215 194 165 155 145
21 275 250 234 176 166 156 275 250 234 179 170 158 244 220 198 166 156 146
22 280 255 239 177 167 157 280 255 239 180 171 159 250 225 202 167 157 147
23 285 260 242 178 168 158 285 260 242 181 172 160 256 230 206 168 158 148
24 290 265 245 179 169 159 290 265 245 182 173 161 262 235 210 169 159 149
Свиноматки
13 180 168 148 153 143 135 180 168 148 156 146 138 168 152 130 148 138 128
14 185 170 154 154 144 137 185 172 154 157 147 140 176 160 137 149 139 129
15 187 175 158 155 145 139 187 176 158 158 148 142 183 167 143 150 140 130
16 190 180 161 156 146 141 190 179 161 159 149 144 189 174 148 151 141 131
17 195 185 164 157 147 142 195 182 164 160 150 145 195 178 153 152 142 132
18 200 190 167 158 148 143 200 185 167 161 151 146 200 182 158 153 143 133
19 205 194 170 159 149 144 203 188 170 162 152 147 205 185 162 154 144 134
20 210 198 173 160 150 145 207 191 173 163 153 148 210 188 166 155 145 135
21 215 202 176 161 151 146 210 194 176 164 154 149 214 191 170 156 146 136
22 220 206 179 162 152 147 215 201 179 165 155 150 219 194 174 157 147 137
23 225 210 182 163 153 148 220 204 181 166 156 151 223 197 180 158 148 138
24 230 214 185 164 154 149 225 207 183 167 157 152 226 205 184 159 149 139

Додаток 5
до пункту 4.3.2
Інструкції з бонітування
свиней

ШКАЛА

для оцінки молодняку за віком досягнення живої маси 100 кг

Група порід Вік досягнення живої маси 100 кг, днів
кнурці свинки
еліта I клас II клас позакласні еліта I клас II клас позакласні
Перша 209 і менше 210- 231 232- 250 251 і більше 222 і менше 223- 235 236- 254 255 і більше
Друга 206 і менше 207- 226 227- 245 246 і більше 218 і менше 219- 230 231- 249 250 і більше
Третя 217 і менше 218- 233 234- 255 256 і більше 227 і менше 228- 239 240- 259 260 і більше

Додаток 6
до пункту 4.3.3
Інструкції з бонітування
свиней

ШКАЛА

для прижиттєєвої оцінки молодняку за товщиною шпику

Класи Товщина шпику при живій масі (кг), мм
85-90 91-95 96-100 101-105 106-116
Перша група порід
еліта 27 і менше 28 і менше 29 і менше 30 і менше 32 і менше
I 28-31 29-32 30-33 31-34 33-35
II 32-35 33-36 34-37 35-38 36-39
позакласні 36 і більше 37 і більше 38 і більше 39 і більше 40 і більше
Друга група порід
еліта 24 і менше 25 і менше 26 і менше 27 і менше 28 і менше
I 25-28 26-29 27-30 28-31 29-32
II 29-32 30-33 31-34 32-35 33-36
позакласні 33 і більше 34 і більше 35 і більше 36 і більше 37 і більше
Третя група порід
еліта 29 і менше 30 і менше 31 і менше 32 і менше 33 і менше
I 30-32 31-33 32-34 33-35 34-36
II 33-36 34-37 35-38 36-39 37-40
позакласні 37 і більше 38 і більше 39 і більше 40 і більше 41 і більше

Додаток 7
до пункту 4.4.2
Інструкції з бонітування
свиней

ШКАЛА

для оцінки свиноматок за відтворними якостями

Група порід Клас Ознаки
багатоплідність, голів маса гнізда при відлученні у віці, кг
45 днів 60 днів
I еліта 11 і більше 120 і більше 180 і більше
I 10 107 160
II 9 97 145
позакласні менше 9 менше 97 менше 145
II еліта 10 і більше 120 і більше 180 і більше
I 9 107 160
II 8 97 145
позакласні менше 8 менше 97 менше 145
III еліта 10 і більше 114 і більше 170 і більше
I 9 103 155
II 8 90 135
позакласні менше 8 менше 90 менше 135

Додаток 8
до пункту 4.4.5
Інструкції з бонітування
свиней

ШКАЛА

для оцінки кнурів за багатоплідністю спарованих (осіменених) ними свиноматок і масою потомства у віці 45 і 60 днів

Показник Перша група порід Друга група порід Третя група порід
еліта I клас II клас еліта I клас II клас еліта I клас II клас
Багатоплідність, голів 10 9 8 9 8 7 9 8 7
Середня маса поросяти у віці 60 днів, кг 18 16 14 18 16 14 17 15 14
Середня маса поросяти у віці 45 днів, кг 12 11 10 12 11 10 12 11 10

Додаток 9
до пункту 4.4.5
Інструкції з бонітування
свиней

ШКАЛА

для оцінки кнурів за якістю спермопродукції

Об'єм еякуляту, мл Концентрація сперміїв, млрд./мл Прямолінійно- поступальна рухливість сперміїв, % Клас Бал
230 і більше 0,31 і більше 95-100 еліта-рекорд 5
190-229 0,26-0,30 не менше 90 еліта 4
150-189 0,21-0,25 не менше 80 I 3
130-149 0,16-0,20 не менше 70 II 2
110-129 0,11-0,15 не менше 50 позакласні 1

Додаток 10
до пункту 4.4.7
Інструкції з бонітування
свиней

ПОПРАВНІ КОЕФІЦІЄНТИ

коригування маси гнізда поросят при відлученні на 60-денний вік

Вік відлучення (зважування), дні Коефіцієнт
21 3,00
26 2,88
30 2,50
35 2,14
40 1,76
45 1,50
50 1,30
55 1,15
60 1,00
65 0,87
70 0,77

Додаток 11
до пункту 4.5.3
Інструкції з бонітування
свиней

ШКАЛА

для оцінки кнурів і свиноматок за відгодівельними та м'ясними якостями потомства

Група порід Клас Вік досягнення живої маси 100 кг, днів Витрати корму на 1 кг приросту, корм. од. Товщина шпику півтуші, мм Довжина півтуші, см
Перша еліта 190 і менше 3,9 і менше 31 і менше 93 і більше
I 191-200 3,91-4,20 32-35 91-92
II 201-210 4,21-4,40 36-40 89-90
позакласні 211 і більше 4,41 і більше 41 і більше 88 і менше
Друга еліта 187 і менше 3,8 і менше 28 і менше 94 і більше
I 188-197 3,81-4,00 29-32 92-93
II 198-207 4,01-4,20 33-36 90-91
позакласні 208 і більше 4,21 і більше 37 і більше 89 і менше
Третя еліта 193 і менше 4,0 і менше 33 і менше 92 і більше
I 194-203 4,01-4,3 34-36 90-91
II 204-213 4,31-4,50 37-41 88-89
позакласні 214 і більше 4,51 і більше 42 і більше 87 і менше

Додаток 12
до пункту 5.3
Інструкції з бонітування
свиней

ШКАЛА

для визначення комплексного класу (за середнім балом)

Клас Середній бал
Еліта-рекорд 4,0
Еліта 3,6-4,0
I 2,6-3,5
II 2,1-2,5
Позакласні 2,0 і менше