Меморандум

про взаєморозуміння між Міністерством оборони України та Державним департаментом Сполучених Штатів Америки про допомогу в ліквідації та демілітаризації ракетних комплексів 9К72 (SCUD) та обладнання, матеріалів і компонентів ракетного палива, які входять до їх складу

Дата підписання:
Дата набрання чинності для України: 30.11.2009
30.11.2009
Міністерство оборони України та Державний департамент Сполучених Штатів Америки (далі - Сторони),
сприяючи спільним цілям у сферах нерозповсюдження та роззброєння, а також прагнучи цілком завершити ліквідацію та демілітаризацію ракет і пускових установок SCUD, які належать Україні, про що Уряд України та Уряд Сполучених Штатів Америки домовились у Меморандумі про взаєморозуміння між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки з питань, пов'язаних з режимом контролю над ракетними технологіями, від 6 березня 1998 року;
беручи до уваги положення Угоди між Україною і Сполученими Штатами Америки щодо надання допомоги Україні в ліквідації стратегічної ядерної зброї, а також запобігання розповсюдженню зброї масового знищення (840_007) від 25 жовтня 1993 року (далі - Рамкова Угода),
домовилися про таке:

Стаття 1

Предмет Меморандуму про взаєморозуміння

1. Відповідно до положень цього Меморандуму про взаєморозуміння між Міністерством оборони України та Державним департаментом Сполучених Штатів Америки про допомогу в ліквідації та демілітаризації ракетних комплексів 9К72 (SCUD) та обладнання, матеріалів і компонентів ракетного палива, які входять до їх складу (далі - Меморандум) Державний департамент Сполучених Штатів Америки (далі - ДД) надає допомогу на безоплатній основі Міністерству оборони України (далі - МО) у ліквідації та демілітаризації ракетних комплексів 9К72 (SCUD) і пов'язаних з ними обладнання, матеріалів та компонентів ракетного палива, визначених в додатках до цього Меморандуму.
2. Ліквідація та демілітаризація ракетних комплексів 9К72 (SCUD) і пов'язаних з ними обладнання, матеріалів та компонентів ракетного палива здійснюються відповідно до законодавства України.
3. Для виконання положень цього Меморандуму можуть підписуватися додаткові протоколи до цього Меморандуму. Виконання цього Меморандуму й таких протоколів здійснюється відповідно до Рамкової Угоди (840_007) .

Стаття 2

Предмети, на які поширюється дія цього Меморандуму

Предмети, які підлягають ліквідації, перелічено в додатку I. Предмети, які підлягають демілітаризації, перелічено в додатку II. Предмети, які не підлягають ліквідації або демілітаризації, перелічено в додатку III.

Стаття 3

Умови співробітництва

Для виконання цілей цього Меморандуму Сторони діють так:
1. ДД укладає контракт з корпорацією "Кентроулд Демелішн Інкоперейтід" (Controlled Demolition, Inc.) (далі - Підрядник) або на свій розсуд за згодою МО - з іншим відповідним підрядником, який діятиме як Підрядник для цілей ліквідації та демілітаризації цих ракетних комплексів.
2. МО забезпечує належний рівень співробітництва й надає допомогу персоналові США, Підряднику та будь-яким субпідрядникам. Це охоплює надання персоналові США, Підряднику та будь-якому персоналові субпідрядника дозволу на доступ до місць розташування предметів, перелічених у додатках I та II, або переміщення цих предметів до місць, дозволених для доступу персоналові США, Підряднику та будь-якому персоналові субпідрядника.
3. У разі схвалення МО та ДД Підрядник може укладати передовірений контракт з МО чи іншими українськими урядовими або громадськими суб'єктами для виконання деяких видів цієї роботи.
4. МО визначає місце чи місця на території України для ліквідації обладнання та матеріалів, перелічених у додатку I, і для демілітаризації обладнання та матеріалів, перелічених у додатку II. МО транспортує ці предмети до того місця чи місць відповідно до плану, погодженого Сторонами й Підрядником. У тому місці чи місцях Підрядник здійснює ліквідацію за допомогою методів, визначених у додатку IV.
5. ДД безпосередньо або через Підрядника відшкодовує МО спільно погоджені витрати, пов'язані з транспортуванням обладнання та матеріалів. Порядок відшкодування визначається окремими протоколами до цього Меморандуму з урахуванням вимог законодавства України.
6. МО зберігає обладнання та матеріали, перелічені в додатку II, після їхньої демілітаризації, обладнання та матеріали, перелічені в додатку III, а також усі залишки та матеріали, які утворяться внаслідок ліквідації та демілітаризації.
7. МО сприяє персоналові США, Підряднику та будь-яким субпідрядникам в отриманні будь-яких дозволів, ліцензій та схвалень, необхідних для виконання всього обсягу робіт.
8. МО сприяє тому, щоб обладнання та ресурси, які ввозяться на територію або вивозяться з території України ДД, Підрядником або будь-яким субпідрядникам у зв'язку з діяльністю за цим Меморандумом, були без затримки пропущені в точках ввезення на територію або вивезення з території України.

Стаття 4

Процедури ліквідації та демілітаризації

Методи ліквідації та демілітаризації визначено в додатку IV до цього Меморандуму. Будь-які зміни в цих методах письмово погоджуються вповноваженими представниками МО та ДД.
Демілітаризація полягає у видаленні елементів систем озброєння та дальшому розрізанні чи роздушуванні цих елементів або у виконанні інших спільно погоджених Сторонами процедур, з допомогою яких обладнання стає непридатним для використання за його безпосереднім призначенням.
Ліквідація полягає в здійсненні процесів, як-от: підривання, спалення, механічного роздушування та утилізації(*).
---------------
(*) Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 5 березня 2009 року N 172 (172-2009-п) .

Стаття 5

Режим підтвердження

Для забезпечення належного підтвердження ліквідації або демілітаризації ракетних комплексів виконуються такі дії:
1. ДД визначає групу спостерігачів для спостереження та підтвердження ліквідації предметів, перелічених у додатку I, та демілітаризації предметів, перелічених у додатку II. Група спостерігачів складається з представників ДД та Посольства США та (або) інших посадовців, яких визначить ДД та заздалегідь погодить з МО. Причини будь-якого заперечення стосовно призначення певної особи МО повідомляє ДД у письмовій формі в межах 30 днів з моменту надання МО інформації про призначених осіб. Якщо в межах 30 днів після надання такої інформації Посольство США не отримує заперечень, визначені спостерігачі вважатимуться затвердженими.
2. МО призначає групу спостерігачів, що складається з представників МО та інших посадовців, які співробітничають з групою спостерігачів США та сприяють виконанню цілей, зазначених у цьому Меморандумі.
3. МО надає дозволи групі спостерігачів США на доступ до місць, необхідних для групи для виконання положень, зазначених у цьому Меморандумі.
4. Кількість одиниць і тип обладнання, призначеного для ліквідації або демілітаризації, зазначаються у відповідному акті. У цьому акті також фіксується завершення процесу ліквідації та демілітаризації перелічених предметів, що підтверджується підписами керівників груп спостерігачів кожної Сторони та за допомогою погодженої процедури фотографування та моніторингу, яка погоджується Сторонами.
5. МО дозволяє групі спостерігачів США та Підряднику здійснювати фотодокументування та відеозйомку ракетних комплексів до, під час та після завершення процесів ліквідації або демілітаризації.
6. Усі предмети, перелічені в додатках I та II, які підлягають ліквідації або демілітаризації в інший спосіб, ніж підривання або спалення відповідно до додатка IV, надаються для огляду й підтвердження ліквідації або демілітаризації на місці виконання ліквідації або демілітаризації в присутності групи спостерігачів США та представників МО. Підтвердження Сторонами завершення процесу ліквідації та демілітаризації повинно бути задокументовано підписами керівників груп спостерігачів у відповідному акті, зазначеному вище.

Стаття 6

Звільнення від податків і мита

Стосовно цього Меморандуму застосовується стаття VIII Рамкової Угоди (840_007) , у тому числі стосовно звільнення від сплати податків, мита й інших зборів, у тому числі митних зборів й ПДВ, але без обмеження ними, які інакше могли б вимагатися Урядом України від ДД, його службовців, його підрядників та субпідрядників, а також їхнього персоналу у зв'язку з діяльністю за цим Меморандумом.

Стаття 7

Відмова від позовів

Стаття VI Рамкової Угоди (840_007) застосовується стосовно судових справ та позовів, інших, ніж позови за контрактами, що виникають в результаті діяльності за цим Меморандумом.

Стаття 8

Фінансування

Діяльність ДД за цим Меморандумом здійснюється в разі наявності виділених для цієї мети коштів. Сторони, крім того, розуміють, що вся діяльність, яка здійснюється відповідно до цього Меморандуму, залежить від наявності й обов'язковості коштів, виділених відповідно до законодавства США.

Стаття 9

Статус персоналу

Стаття VII Рамкової Угоди (840_007) застосовується стосовно привілеїв та імунітетів персоналу США, який перебуває на території України для виконання дій, пов'язаних із цим Меморандумом.

Стаття 10

Додатки

Додатки I-IV уважаються невід'ємною частиною цього Меморандуму.

Стаття 11

Вирішення спорів

Спори стосовно тлумачення або застосування цього Меморандуму вирішуються шляхом проведення консультацій та переговорів між Сторонами.

Стаття 12

Доповнення

До цього Меморандуму за взаємною письмовою згодою Сторін можуть уноситися доповнення. Усі доповнення оформлюються відповідними протоколами, які є невід'ємною частиною цього Меморандуму.

Стаття 13

Прикінцеві положення

Цей Меморандум набирає чинності з дати підписання Сторонами. Кожна зі Сторін може припинити дію цього Меморандуму шляхом надіслання письмового повідомлення іншій Стороні дипломатичними каналами. Дія цього Меморандуму припиняється через 30 днів з дати отримання такого повідомлення іншою Стороною. Незважаючи на припинення дії цього Меморандуму, зобов'язання та права Сторін відповідно до статей 6 та 7 цього Меморандуму залишатимуться чинними.
Дія цього Меморандуму припиняється після завершення ліквідації та демілітаризації предметів, перелічених у додатках I та II, та складення акта, визначеного в пункті 4 статті 5 цього Меморандуму.
Положення цього Меморандуму залишаються чинними до відправлення персоналу США, у тому числі персоналу Підрядника, а також до вивозу інструментарію, устаткування та обладнання, наданих США чи Підрядником, якщо не буде домовлено про інше.
Якщо Рамкова Угода (840_007) втрачає чинність до завершення дій з ліквідації та демілітаризації, Сторони проводять консультації стосовно подальшого застосування цього Меморандуму.
Учинено в м. Київ 30 листопада 2009 року у двох примірниках, кожний українською та англійською мовами, причому обидва тексти є автентичними. У разі виникнення розбіжностей у тлумаченні чи застосуванні положень цього Меморандуму перевага віддається текстові англійською мовою.
 За Міністерство оборони                 За Державний департамент
 України                                 Сполучених Штатів Америки
 ( підпис )                              ( підпис )

Додаток I

Обладнання та матеріали, які підлягають ліквідації

Комплект 9К72 SCUD-B
Найменування Опис Загальна кількість Місце розташування
Корпуси ракет
8К14 8К14-1 Корпуси ракет (Корпуси бойових ракет) 143 Калинівка А1119 (123) Старокос- тянтинів А4009 (9) Канатове А1405 (1) Знам'янка А1201 (10)
8К14У Корпус учбової ракети SCUD-B 13 Калинівка А1119 (13)
8К14-1У Корпус учбової ракети SCUD-B 12 Калинівка А1119 (11)
8К14УТ Корпус учбової ракети SCUD-B 8 Дівички А0473 (2) Калинівка А1119 (6)
8К14-1УТ Корпус учбової ракети SCUD-B 8 Калинівка А1119 (8)
Розріз 8К14-1У Розріз корпусу учбової ракети SCUD-B 1 Калинівка А1119 (1)
8К14-1 макет М 8К14-1 макет корпусу учбової ракети 1 Калинівка А1119 (1)
8К14 ГВМ Габаритно-ваговий макет ракети SCUD-B (переобладнаний корпус ракети SCUD-A) 4 Калинівка А1119 (4)
Боєголовки
8Ф14У Учбова боєголовка ракети SCUD-B 1 Калинівка А1119 (1)
8Ф14-ГВМ Учбова боєголовка ракети SCUD-B, яка відповідає по об'єму і вазі бойовій ракеті (позначення на боєголовці "8Ф14МГВ") 1 Калинівка А1119 (1)
9Н33-У Учбова боєголовка ракети SCUD-B 11 Калинівка А1119 (11)
9Н33УТ Учбова боєголовка ракети SCUD-B 5 Дівички А0473 (2) Калинівка А1119 (3)
9Н33-1У Учбова боєголовка ракети SCUD-B 2 Калинівка А1119 (2)
9Н33-ГВМ Учбова боєголовка ракети SCUD-B 7 Калинівка А1119 (7)
Складові частини ракет
Комплект ЗИП для 8К14 Комплекти ЗіП для 8К14 146 Калинівка А1119 (146)
Бак окислювача для 8К14 (розібраний) Бак окислювача для 8К14 (розібраний) 1 Калинівка А1119 (1)
Паливний бак для 8К14 (розібраний) Паливний бак для 8К14 (розібраний) 1 Калинівка А1119 (1)
Модуль хвостового відсіку ракети для 8К14 (розібраний) Модуль хвостового відсіку ракети для 8К14 (розібраний) 1 Калинівка А1119 (1)
Приладовий відсік для 8К14 (розібраний) Приладовий відсік 1 Калинівка А1119 (1)
Розібрані труби корпуса ракети Розібрані труби корпуса ракети 19 Калинівка А1119 (19)
Компоненти 8К14 Компоненти 8К14 2 Вакуленчук А2365 (1) Калинівка А1119 (1)
1СБ9 Прилад 100 Калинівка А1119 (100)
Навчальний прилад 1СБ9 Навчальний прилад 1 Калинівка А1119 (1)
1СБ10 Прилад 105 Калинівка А1119 (105)
Навчальний прилад 1СБ10 Навчальний прилад 1 Калинівка А1119 (1)
1СБ11 Прилад 2 Калинівка А1119 (2)
1СБ12 Прилад 103 Калинівка А1119 (103)
Навчальний прилад 1СБ12 Навчальний прилад 1 Калинівка А1119 (1)
1СБ13 Прилад 30 Калинівка А1119 (30)
Навчальний прилад 1СБ13 Навчальний прилад 1 Калинівка А1119 (1)
Прилад 1СБ13М Прилад 3 Калинівка А1119 (3)
1СБ14 Прилад 117 Калинівка А1119 (117)
Навчальний прилад 1СБ14 Навчальний прилад 1 Калинівка А1119 (1)
1СБ15 Прилад 64 Калинівка А1119 (64)
Навчальний прилад 1СБ15 Навчальний прилад 3 Калинівка А1119 (3)
1СБ16 Прилад 37 Калинівка А1119 (37)
Навчальний прилад 1СБ16 Навчальний прилад 1 Калинівка А1119 (1)
1СБ18М Прилад 35 Калинівка А1119 (35)
Навчальний прилад 1СБ18М Навчальний прилад 1 Калинівка А1119 (1)
Навчальний прилад 1СБ18 Навчальний прилад 2 Калинівка А1119 (2)
1СБ23 Прилад 41 Калинівка А1119 (41)
Навчальний прилад 1СБ23 Навчальний прилад 1 Калинівка А1119 (1)
1СБ24 Прилад 27 Калинівка А1119 (27)
Навчальний прилад 1СБ24 Навчальний прилад 2 Калинівка А1119 (2)
1СБ25 Прилад 30 Калинівка А1119 (30)
Навчальний прилад 1СБ25 Навчальний прилад 1 Калинівка А1119 (1)
1СБ47 Прилад 7 Калинівка А1119 (7)
1СБ47М з ПРЧ30Б Прилад 35 Калинівка А1119 (35)
1СБ47М з навчальним приладом ПРЧ30Б Навчальний прилад 2 Калинівка А1119 (2)
Прилад ПРЧ- 30М1 Прилад 1 Калинівка А1119 (1)
ПРЧ-30Б Прилад 3 Калинівка А1119 (3)
1СБ21 Кабель 19 Калинівка А1119 (19)
К18.179 Шланг "ПГ" 31 Калинівка А1119 (31)
К18.180 Шланг ампульної батареї 23 Калинівка А1119 (23)
К18.181 Шланг для стиковки виробу 2Т9 30 Калинівка А1119 (30)
0-10/К17.25 5 Кабель 17 Калинівка А1119 (17)
0-20А/К17.2 55 Кабель 16 Калинівка А1119 (16)
3210-ОА Редуктор 12 Калинівка А1119 (12)
3250-ОА Електропневмоклапан 5 Калинівка А1119 (5)
3220-ОА2 Колодка роз'єму 9 Калинівка А1119 (9)
2030-ОА Клапан відсіків "О" і "Г" 3 Калинівка А1119 (3)
3230-ОА1 Клапан пусковий 2 Калинівка А1119 (2)
2001- ОА Клапан заправний 2 Калинівка А1119 (2)
2002- ОА Клапан заправний 6 Калинівка А1119 (6)
3250-О Електропневмоклапан 2 Калинівка А1119 (2)
Прилад 3200-10 Прилад 2 Калинівка А1119 (2)
Прилад 3200-20 Прилад 1 Калинівка А1119 (1)
2003-ОА1 Клапан дренажний 5 Калинівка А1119 (5)
2004-ОА1 Клапан дренажний 2 Калинівка А1119 (2)
2040-О Клапан пусковий 4 Калинівка А1119 (4)
2050-ОА Клапан тиску 3 Калинівка А1119 (3)
2060-ОА1 Клапан відсіків 3 Калинівка А1119 (3)
2020-ОА2 Клапан пусковий 2 Калинівка А1119 (2)
МСДУД 6А-5 Сигналізатор тиску 48 Калинівка А1119 (48)
УДП 1-3 Піропатрон 158 Калинівка А1119 (158)
ДП 1-3 Ш Піропатрон 18 Калинівка А1119 (18)
ДП 1-3 Піропатрон 25 Калинівка А1119 (25)
ДП 1-0.9 Піропатрон 1 Калинівка А1119 (1)
С-229 Бортовий виключаючий прилад 29 Калинівка А1119 (29)
Навчальний прилад С-229 Навчальний прилад 1 Калинівка А1119 (1)
9Б312 Потенціометр зворотного зв'язку 97 Калинівка А1119 (97)
Навчальний прилад 9В312 Навчальний прилад 5 Калинівка А1119 (5)
С5-2010 Двигун до 8К14 6 Калинівка А1119 (6)
Укупорка 1СВ9 Гермоукупорка 32 Калинівка А1119 (32)
Укупорка 1СБ10 Гермоукупорка 34 Калинівка А1119 (34)
Укупорка 1СБ12 Гермоукупорка 34 Калинівка А1119 (34)
Учбові елементи до приладів 8К14 Учбові елементи до приладів 8К14 1 Калинівка А1119 (1 Комплект)
Набір інструментів для складання гіроприладів Набір інструментів для складання гіроприладів 1 Калинівка А1119 (1 Комплект)
СБ1001 Траверса універсальна 1 Калинівка А1119 (1)
Ч.380 Траверса одиночна 2 Калинівка А1119 (2)
1СБ20/6 Бортова кабельна мережа 3 Калинівка А1119 (3)
Сопло розрізне 8К14 Сопло 2 Калинівка А1119 (2)
3249-0 Балон повітряний 6 Калинівка А1119 (6)
3260-0 Прилад 1 Калинівка А1119 (1)
0100-01/8А61 Руль графітний 87 Калинівка А1119 (87)
Електричний кабель Електричний кабель 29 Калинівка А1119 (29)
Засоби наземного обслуговування
2Т3 2Т3М 2Т3М1 Ґрунтовий візок ракети 73 Дівички А0473 (1) Ніжин А4558 (11) Вакуленчук А2365 (17) Калинівка А1119 (1)
Старо- костянтинів А4009 (20) Ярмолинці А1877 (1) Оржів А4559 (15) Львівський інститут Сухопутних військ(1) (ЛІСВ) (1)
Вознесенськ А2920 (6)
--------------- (1) Повинно бути демілітаризовано для виставки в музеї.
2Ш3 Потрійний контейнер для зберігання та транспортування ракет SCUD-B 102 Вакуленчук А2365 (4) Калинівка А1119 (74) Старо- костян- тинів А4009 (19) Знам'янка А1201 (5)
9Т114 9Т114М Візок для транспортування боєголовки ракети SCUD-B 143 Калинівка А1119 (89) Делятин А1807 (41) Цибулеве А0981 (13)
9Т37 Комплект вантажопідйомних засобів ракет SCUD-B 11 Дівички А0473 (1) Вакуленчук А2365 (7) Старо- костян- тинів А4009 (1) Канатове А1405 (1)
Знам'янка А1201 (1)
9Т55А Комплект такелажу для боєголовки 3 Дівички А0473 (1) Хмельницький А4239 (2)
9101-ОА Контейнери боєголовки (бойової і навчальної) 25 Калинівка А1119 (25)
ТС-2Ш3 Візок ракети SCUD-B (колісна рама для візка 2Ш3) 43 Калинівка А1119 (43)
Т-9103 Візок ракети SCUD-B 1 Калинівка А1119 (1)
ТП-23М Візок ракети SCUD-B 1 Калинівка А1119 (1)
8Т04 Контейнер 5 Калинівка А1119 (5)
2Т5 Аеродромно- складський візок (візок для корпусу) 132 Калинівка А1119 (94) Старо- костянтинів А4009 (24) Оржів А4559 (2) Канатове А1405 (2)
Знам'янка А1201 (10)
Груповий комплект ЗИП Н1 для 2Ш3 Груповий комплект ЗІП Н1 для 2Ш3 43 Калинівка А1119 (43)
Груповий комплект ЗИП Н2 для 2Ш3 Груповий комплект ЗІП Н2 для 2Ш3 18 Калинівка А1119 (18)
Учбове обладнання
2Т231 Стаціонарний тренажер для СПО 1 Вакуленчук А2365 (1)
2У41 Стаціонарний тренажер-комплект 2 Оржів А4559 (2)
2У42 Стаціонарний учбовий об'єкт для операторів наведення 7 Ніжин А4558 (2) Вакуленчук А2365 (3) Оржів А4559 (2)
2У413 Стаціонарний тренажер-комплект 1 Оржів А4559 (1)
2У417 Навчальне обладнання для пускового столу ТПУ (транспортно- пускової установки) 3 Вакуленчук А2365 (3)
2У420 Стаціонарний тренажер-комплект 2 Оржів А4559 (2)
8К14 (Двовимірна) настінна модель системи 8К14 (Двовимірна) настінна модель системи 1 Вакуленчук А2365 (1)
Навчальний пульт з електроприводом для гідравліки для 8К14 Навчальний пульт з електроприводом для гідравліки для 8К14 1 Вакуленчук А2365 (1)
2В12 2В12М Тренажер-імітатор 2 Вакуленчук А2365 (1) Калинівка А1119 (1)
9В222У Випробувальний стенд/пульт 6 Калинівка А1119 (1)
Допоміжне обладнання й запасні частини
Груповий ЗИП для 2Т3/2Т3М/2Т3М1 Груповий ЗіП для 2Т3М/1 39 Вакуленчук А2365 (4) Оржів А4559 (35)
Ремонтний ЗИП для 2Т3/2Т3М/2Т3М1 Ремонтний ЗіП для 2Т3М/1 24 Оржів А4559 (24)
Різні частини із ЗИП Різні частини із ЗіП 1 Оржів А4559 (1490 штук)
8Ю11, 12 Технічний намет 2 Оржів А4559 (2)
ПР-14 Корегувальник ракетний 59 Ніжин А4558 (19) Вакуленчук А2365 (40)
Комплект ЗИП для 9Т55А Комплект ЗіП для комплекту такелажу для боєголовки 9Т55А 6 Вакуленчук А2365 (6)
КПУ-3 Барокамера з вакуумним насосом 1 Калинівка А1119 (1)
9В51Б Електропанель 1 Хмельницький А4239 (1)
9Я31 Гермоукупорка для корпусу ракети SCUD 95 Калинівка А1119 (95)
Комплект ЗИП для 9Я31 Комплект ЗіП для 9Я31(ремонтний комплект для гермоукупорки) 98 Калинівка А1119 (98)
8Н062 Кварцовий генератор від 2В11/2В11М1 6 Калинівка А1119 (6)
ВД-20 Висотомір від 2В11/2В11М1 4 Калинівка А1119 (4)
Обладнання із машини 2В11/2В11М Обладнання горизонтальних випробувань ракети SCUD-B із машини горизонтальних випробувань ракети SCUD-B 2В11/2В11М 3 Калинівка А1119 (3)
Обладнання із 9В41/9В41М1 Обладнання автономних випробувань ракети SCUD-B із машини автономних випробувань ракети SCUD-B 9В41/9В41М1 2 Калинівка А1119 (2)
9В518 Комплект перевірної апаратури 3 Калинівка А1119 (3)
Методичний пульт (технічний пульт) Методичний пульт (технічний пульт) 1 Калинівка А1119 (1)
С-294 Імітатор 1 Калинівка А1119 (1)
К-18.680 Імітатор 1 Калинівка А1119 (1)
9В49 Імітатор 1 Калинівка А1119 (1)
2В34 Імітатор 1 Калинівка А1119 (1)
2В25 Імітатор 1 Калинівка А1119 (1)
РУ Імітатор 1 Калинівка А1119 (1)
2В18 Імітатор 1 Калинівка А1119 (1)
Ракетне пальне та супутні предмети
РА-2 РА-2М Пусті двохкубометрові паливні баки у робочому стані 108 Новоград- Волинський А2791(F) (108)
АК-27і Окислювач, придатний для використання (SCUD-B) 240,6 тон Радехів(2) А1642 (240,6 тон)
АК-27і Окислювач, непридатний для використання (> 2,0% H O) (SCUD-B) 2 1200,3 тон Радехів(3) А1642 (1200,3 тон)
---------------
(2) Міністерство оборони заявило, що фізично не інвентаризується делегацією США.
(3) Міністерство оборони заявило, що фізично не інвентаризується делегацією США.

Додаток II

Обладнання та матеріали, які підлягають демілітаризації(1)

Комплект 9К72 SCUD-B
Найменування Опис Загальна кількість Місце розташування
Обладнання наземного обслуговування
9П117 9П117М 9П117М1 9П117М1Е Пускова установка ракети SCUD-B (шасі МАЗ 543) 50 Дівички А0473 (1) Вакуленчук А2365 (14) Ярмолинці А1877 (12) Оржів А4559 (15)
Сарни А0153 (5) Львівський інститут Сухопутних військ(2) (ЛІСВ) (1) Балак- лійський ремонтний завод (БРЗ) (2)
2В11 2В11М1 Машина горизонтальних випробувань ракети SCUD-B 9 Оржів А4559 (3) Вакуленчук А2365 (4) Балак- лійський ремонтний завод (БРЗ) (2)
9В41 9В41М1 Машина автономних випробувань ракети SCUD-B 6 Вакуленчук А2365 (5) Оржів А4559 (1)
2Щ1 2Щ1М2 Автомашина СКО (ЗІП) ракетного комплексу SCUD-B 4 Оржів А4559 (2) Ніжин А4558 (2)
9Г30 Автозаправник окислювача (SCUD-B) 29 Ніжин А4558 (12) Вакуленчук А2365 (1) ДП "ШРЗ" Шепетівка А2007 (14) Оржів А4559 (2)
9Ф223 Транспортна машина головних частин (ГЧ) 72 Оржів А4559 (72)
НГ22В1М Транспортна машина ГЧ в контейнерах 2 Оржів А4559 (2)
9С436 9С436-1 Вантажівка з комп'ютером (пультом управління) 19 Ніжин А4558 (3) Вакуленчук А2365 (7) Оржів А4559 (9)
9С739-2 Вантажівка з комп'ютером (пультом управління) 1 Вакуленчук А2365 (1)
9С740-2 Вантажівка з комп'ютером (пультом управління) 1 Вакуленчук А2365 (1)
9С741-2 Вантажівка з комп'ютером (пультом управління) 3 Вакуленчук А2365 (3)
9С742-2 Вантажівка з комп'ютером (пультом управління) 6 Вакуленчук А2365 (6)
АКЦ-4 Автозаправник окислювача КРАЗ 6 Радехів(*) А1642 (6)
АКЦ-4-255Б АКЦ-4-255Б1 Автозаправник окислювача КРАЗ 4 Вакуленчук А2365 (4)
МНУК-50 Мотонасосна установка кислотна 22 Радехів(*) А1642 (6) Одеса(*) А2756 (7) Сімферополь (*) А2760 (1) Біла Церква(*) А2791 (1)
Ценжів(*) А2989 (7)
Допоміжне обладнання та запасні частини
Груповий комплект ЗИП для 9П117/М/М1/МЕ Груповий комплект ЗіП для ПР117/М/М1/МЕ 11 Вакуленчук А2365 (2) Оржів А4559 (6) Балак- лійський ремонтний завод (БРЗ) (2) Вознесенськ А2920 (1)
Комплект ЗИП для 9П117М Комплект ЗіП для 9П117М 1 Вакуленчук А2365 (1)
Груповий комплект ЗИП для 2В11 Груповий комплект ЗіП для 2В11 2 Оржів А4559 (1) Вознесенськ А2920 (1)
Груповий комплект ЗИП для 9С436 Груповий комплект ЗіП для 9С436 1 Оржів А4559 (1)
Комплект ЗИП для вантажівки з комп'ютером (пультом управління) - 9С436 Комплект ЗіП для вантажівки з комп'ютером (пультом управління) - 9С436 1 Вакуленчук А2365 (1)
Груповий комплект ЗИП для НГ22В1М Груповий комплект ЗіП для НГ22В1М 4 Оржів А4559 (4)
Груповий комплект ЗИП для 9Ф223 Груповий комплект ЗіП для 9Ф223 9 Оржів А4559 (9)
---------------
(1) Демілітаризація здійснюватиметься шляхом видалення елементів систем озброєння для дальшого розрізання, роздушування чи інших методів, які є прийнятними для Уряду США та за допомогою яких обладнання стає непридатним для використання за його безпосереднім призначенням.
(2) Повинно бути демілітаризовано для виставки в музеї.
(*) Міністерство оборони заявило, що фізично не інвентаризується делегацією США. Повинно демілітаризуватися Урядом України.

Додаток III

Предмети, які не підлягають ліквідації чи демілітаризації

Комплекс 9К72 SCUD-B
Найменування Опис Загальна кількість Місце розташування
Засоби наземного обслуговування
8Т311 8Т311М Нейтралізаційна машина 227 Дівички А0473 (1) Ніжин А4558 (36) Вакуленчук А2365 (47) Ярмолинці А1877 (4)
Шепетівка А2007 (20) ДП "ШРЗ" Шепетівка А2007 (3) Оржів А4559 (16) Сарни А0153 (16)
Балаклія А1352 (2) Вознесенськ А2920 (44) Миколаїв(*) 830 ВЗ ОВТ (1) Щербані(*) А0177 (7)
Машино(*) А1010 (2) Васильків(*) А1789 (1) Івниця(*) А1912 (2) Одеса(*) А2756 (3)
Житомир(*) A3358 (21) Севастополь (*) А4068 (1)
9Т31 9Т31М 9Т31М1 Автомобільний кран 109 Ніжин А4558 (24) Вакуленчук А2365 (16) Старокос- тянтинів А4009 (4) Ярмолинці А1877 (7)
Шепетівка А2007 (12) ДП "ШРЗ" Шепетівка А2007 (2) Оржів А4559 (15) Сарни А0153 (4)
Балаклійський ремонтний завод (БРЗ) (8) Цибулеве А0981 (2) Вознесенськ А2920 (10) Миколаїв(*) 830 ВЗ ОВТ (1)
Щербані(*) А0177 (2) Жовтень(*) А2800 (1) Севастополь (*) А4068 (1)
1Т12М 1Т12-2М Топоприв'язник 15 Вакуленчук А2365 (13) Цибулеве А0981 (2)
УАЗ-452Т-2 Топоприв'язник 10 Вакуленчук А2365 (10)
УКС-400В-131 Компресорна станція на шасі автомобіля ЗИЛ- 131 14 Вакуленчук А2365 (9) Калинівка А1119 (2) Ярмолинці А1877 (1) Вознесенськ А2920 (2)
УКС-400В-П4 Компресорна станція на автомобільному причепі 2ПН-4М 7 Вакуленчук А2365 (1) Оржів А4559 (6)
МС4 Прилад для повітряного компресора 1 Калинівка А1119 (1)
9Г29М Паливозаправник для ракети SCUD-B 34 Ніжин А4558 (3) Вакуленчук А2365 (13) Ярмолинці А1877 (1) Шепетівка А2007 (4)
ДП "ШРЗ" Шепетівка А2007 (1) Оржів А4559 (9) Балак- лійський ремонтний завод (БРЗ) (3)
АЦГ-5-4320 Автоцистерна- паливозаправник УРАЛ ТМ-185 2 Одеса(*) А2756 (2)
МПРГ-50 Автоцистерна з пальним ТМ-185 1 Одеса(*) А2756 (1)
Прилад МКМ (УАЗ-3151-01) Штабна машина УАЗ 1 Цибулеве А0981 (1)
8Г33У Компресорна станція 1 Шепетівка А2007 (1)
СПА-45 Спеціальний автобус 3 Старо- костянтинів А4009 (1) Сарни А0153 (1) Вознесенськ А2920 (1)
НГ6С11 Автомобіль аварійної команди 3 Оржів А4559 (2) Вознесенськ А2920 (1)
8Ш31 Фотоелектронний автоматичний індикатор вологості 4 Шепетівка А1119 (4)
8Г27 8Г27УМ 8Г27К Нагрівач повітря 24 Ніжин А4558 (2) Вакуленчук А2365 (7) Шепетівка А2007 (4) Оржів А4559 (5)
Сарни А0153 (4) Знам'янка А1201 (1) Вознесенськ А2920 (1)
Комплект ЗИП для 8Ш31 Комплект ЗіП для 8Ш31 3 Вакуленчук А2365 (3)
8Ш18 Комплект приладів наведення 3 Ніжин А4558 (2) Шепетівка А1119 (1)
Допоміжне обладнання та запасні частини
СНПР-У Спеціальна машина для управління польотом 3 Вакуленчук А2365 (1) Сарни А0153 (2)
Груповий комплект ЗИП для Г29М Груповий комплект ЗіП для Г29М 1 Оржів А4559 (1)
Груповий комплект ЗИП для 8Г27К Груповий комплект ЗіП для 8Г27К 1 Оржів А4559 (1)
Груповий комплект ЗИП для 8Т311/8Т3 11М Груповий комплект ЗіП для 8Т311/8Т311М 13 Оржів А4559 (13)
Комплект ЗИП для 8Т311/8Т3 11М Комплект ЗіП для 8Т311/8Т311М 1 Вакуленчук А2365 (1)
Ремонтний ЗИП для 8Т311/М Ремонтний ЗіП для 8Т311/М 2 Оржів А4559 (2)
Ремонтний ЗИП для 9Т31М/9Т3 1М1 Ремонтний ЗіП для 9Т31М1 57 Вакуленчук А2365 (56) Оржів А4559 (1)
Груповий комплект ЗИП для 9Т31М/9Т31М1 Груповий комплект ЗіП для 9Т31М1 49 Вакуленчук А2365 (48) Оржів А4559 (1)
Комплект ЗИП для 9Р31М Комплект ЗіП для 9Р31М 12 Вакуленчук А2365 (12)
---------------
(*) Міністерство оборони заявило, що фізично не інвентаризується делегацією США.

Додаток IV

Методи ліквідації/демілітаризації ракетних комплексів 9К72 (SCUD) та обладнання, матеріалів і компонентів ракетного палива, які входять до їх складу

Предмет Методи ліквідації (демілітаризації)
Корпуси бойових та учбових ракет/літальних апаратів (включаючи 8К14, 8К14-1, 8К14У, 8К14-1У, 8К14УТ, 8К14-1УТ, розріз 8К14-1У, макет 8К14-1, 8К14ГВМ та і будь-які інші модифікації корпусів або типи літальних апаратів SCUD B)
Корпус ракети (паливні баки) Розрізаються або роздушуються всі частини ракети.
Секція наведення ракети Розрізається або роздушується.
Двигун ракети Розрізається або роздушується.
Стабілізатори наведення Розламуються роздушуються.
Механізм наведення та електронні прибори й компоненти Розрізаються або роздушуються.
Піротехнічний турбонасос Підриваються, розрізається роздушуються.
Акумулятори ракет Знімаються та екологічно знищуються або утилізуються Міністерством оборони.
Контейнери боєголовок
Верхні та нижні половини Розрізаються або роздушуються.
Паливо та паливні баки
Алюмінієві баки типу РА-2 (РА-2, РА-2М та ін.) Розрізаються.
Окислювач ракетного палива АК- 27і Утилізується.
Транспортери з підйомно-пусковими установками (ТППУ серії 9П117)
Підйомно-пусковий механізм Знімаються та розрізається у місцях, які не є вузлами з'єднання, на дві частини приблизно однакового розміру.
Кріплення підйомно-пускового механізму Відрізаються від корпусу транспортера.
Вирівнювальні опори пускової установки Відрізаються від корпусу транспортера.
Допоміжне пускове обладнання Знімаються та механічно роздушуються або розрізаються.
Корпус пускової установки Пусковий стіл відрізається від задньої частини транспортера та розрізається вздовж на дві частини.
Транспортер ракети (боєголовки), причепи та візки (у тому числі 2Т3, 2Т3М, 2Т3М1, 2Т5, 9Т114 й інші)
Механізми, пов'язані з пересуванням, перевантаженням та закріпленням ракети (включаючи візки для боєголовок 9Т114, "контейнери" 2Ш3 (або тримісні транспортувальні каркаси) та підйомні важелі 9Т37) Розрізаються навпіл. Будь-яке обладнання, яке знято з транспортного обладнання, у тому числі візки та поперечні штанги, підлягає розрізанню на частини.
Усі кріплення таких механізмів Відрізаються від корпусу транспортера.
Усі окремі компоненти монтажних механізмів Розрізаються в місцях, які не є вузлами з'єднання, на дві частини приблизно однакового розміру.
Причепи до 2Т3, 2Т3М, 2Т3М1 та ін. Рама причепу розрізається на нерівні частини.
Балони ТГ-02 Знімаються та механічно роздушуються.
Учбове обладнання
Учбові боєголовки (включаючи 8Ф14У, 8Ф14ГВМ, 9Н33-У, 9Н33УТ, 9Н33-1УТ, 9Н33ГВМ, будь-які інші види боєголовок та корпуси боєголовок Механічно роздушуються або розрізаються.
Обладнання учбових класів (учбові плакати) Механічно роздушуються, розрізаються або спалюються.
Допоміжне обладнання та запасні частини
Всі комплекти ЗІП (СКО) до ракет Механічно роздушуються або розрізаються.
Пристрої Механічно роздушуються або розрізаються.
Різне допоміжне обладнання Механічно роздушуються або розрізається.
Інші предмети в додатках I та II
Усі елементи, які стосуються ракетного комплексу SCUD і залишились на засобах, зазначених у додатках I та II Знімаються та знищуються шляхом розрізання, роздушування або іншими методами, прийнятними для Уряду США, які зроблять це обладнання непридатним для використання за призначенням.