УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
Департамент декларування та митних режимів
Л И С Т
29.11.2006 N 010/832-ЕП
Начальникам регіональних
митниць, митниць
( Лист відкликано на підставі Листа Державної митної служби N 11/3-10.09/2085-ЕП (v2085342-10) від 11.03.2010 )

У доповнення до листа Держмитслужби від 03.07.06 N 11/2-10/7262-ЕП ( v7262342-06 )

У зв'язку з численними запитами митних органів щодо надання роз'яснення стосовно документів, які повинні прийматися митницею для підтвердження того, що вивезення товарів громадянами не пов'язане зі здійсненням зовнішньоекономічної діяльності, повідомляємо наступне.
Перелік документів, необхідних для здійснення митного контролю та митного оформлення товарів і транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 01.02.06 N 80 (80-2006-п) .
В той же час законодавством не заборонено декларанту надавати до митного оформлення інші документи, що підтверджують мету вивезення.
Відповідно до частини першої статті 250 Митного кодексу України (92-15) вивезення громадянами товарів за межі митної території України здійснюється у порядку та на умовах, встановлених законодавством України для підприємств.
Однією з умов здійснення зовнішньоекономічної діяльності є державна реєстрація громадянина як суб'єкта зовнішньоекономічної діяльності.
Відповідно до положень Господарського кодексу (436-15) суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності є:
1) юридичні особи, державні, комунальні та інші підприємства, а також інші юридичні особи, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані в установленому законом порядку;
2) громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані відповідно до закону як підприємці.
Зовнішньоекономічна діяльність у відповідності зі статтею 377 Господарського кодексу (436-15) це господарська діяльність, яка в процесі її здійснення потребує перетинання митного кордону України майном (сукупність речей та інших цінностей (включаючи нематеріальні активи), які мають вартісне визначення, виробляються чи використовуються у діяльності суб'єктів господарювання та відображаються в їх балансі або враховуються в інших передбачених законом формах обліку майна цих суб'єктів) та/або робочою силою.
Таким чином, митне оформлення товарів, що вивозяться громадянами, які не є суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності, може здійснюватись із застосуванням вантажної митної декларації типу "ЕК 10Г" лише за наявності у поданих документах відомостей, які підтверджують, що вивезення товарів не пов'язане зі здійсненням зовнішньоекономічної діяльності.
Як приклад, наводимо:
звернення громадянки Росії Е. щодо надання дозволу на вивезення з України до Росії піаніно, яке належить її дочці - громадянці України, яка проживає тимчасово в Росії. Для здійснення митного оформлення було надано контракт на роботу за спеціальністю "викладач музики" як документ, що підтверджує мету вивезення.
звернення громадянки України Ч. щодо надання дозволу на переоформлення для постійного користування за кордоном речей, які було тимчасово вивезено до Франції у зв'язку із довгостроковим відрядженням до Ради Європи (Європейський Суд з прав людини). Для здійснення митного оформлення було надано контракт на роботу як документ, що підтверджує мету вивезення.
Директор Департаменту
декларування та митних режимів
В.П.Науменко
WEB MD Office "НПО Поверхность",
www.master-d.com.ua