МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
ДЕРЖАВНИЙ ЦЕНТР ЗАЙНЯТОСТІ
Л И С Т
15.07.2004 N ДЦ-09-3151

Про набрання чинності Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців"

Державний центр зайнятості як виконавча дирекція Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття доводить до Вашого відома, що з 1 липня поточного року набрав чинності Закон України від 15.05.2003 р. N 755-IV (755-15) "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", у зв'язку з чим Державним центром зайнятості опрацьовуються зміни та доповнення до Інструкції про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, затвердженої наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18.12.2000 р. N 339 (z0030-01) та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2001 р. за N 30/5221.
До внесення змін до Інструкції (z0030-01) Вам необхідно звернути увагу на таке:
1. Статтями 26 та 43 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" (755-15) (далі - Закон про державну реєстрацію) передбачено, що Державний реєстратор не пізніше наступного робочого дня з дати державної реєстрації юридичної особи та фізичної особи - підприємця зобов'язаний передати відповідним органам фондів соціального страхування повідомлення про проведення державної реєстрації юридичної особи та фізичної особи - підприємця із зазначенням номера та дати внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру та відомості з реєстраційної картки на проведення державної реєстрації, що є підставою для взяття юридичної особи та фізичної особи - підприємця на облік.
Відповідно до вищевикладеного, базові центри зайнятості беруть на облік роботодавців (юридичних та фізичних осіб) на підставі повідомлення державного реєстратора про проведення державної реєстрації юридичної особи або фізичної особи - підприємця та відомостей з відповідної реєстраційної картки. Після отримання такого повідомлення у центрах зайнятості за місцезнаходженням (місцем проживання) суб'єктів підприємницької діяльності вноситься відповідний запис до журналу обліку.
Одночасно, як визначено Законом України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" (1533-14) , роботодавці - юридичні особи як платники страхових внесків реєструються в центрах зайнятості за місцезнаходженням у 10-денний строк з дня отримання ними свідоцтва про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності, а роботодавці - фізичні особи, які використовують найману працю, як платники страхових внесків реєструються у центрах зайнятості за місцем свого проживання з дня укладання трудового договору з найманим працівником. Механізм реєстрації фізичних осіб, які беруть участь у страхуванні на добровільних засадах, та перелік документів, які подаються до центру зайнятості, викладені в розділі 3 Інструкції (z0030-01) .
Після отримання заяви та документів, передбачених у пунктах 3.2-3.5 Інструкції (z0030-01) , центри зайнятості вносять відповідні записи в журналах обліку щодо реєстрації платника страхових внесків. Таким чином, у журналі обліку необхідно вести дві окремі колонки - "взято на облік" та "зареєстровано як платника страхових внесків". Після реєстрації платнику страхових внесків видається повідомлення, в якому проставляється реєстраційний номер платника, як це визначено в Інструкції, а надані заява та копії документів підшиваються до персональної справи платника, на якій проставляється реєстраційний номер.
У подальшому всі повідомлення про проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи та фізичної особи - підприємця, що надходитимуть від державного реєстратора, як це визначено Законом про державну реєстрацію (755-15) , підшиваються до персональної справи платника.
2. Механізм зняття з обліку залишається незмінним і прописаний у пунктах 3.7-3.9 Інструкції (z0030-01) . Проте необхідно звернути увагу нате, що державний реєстратор, відповідно до статей 35 та 47 Закону про державну реєстрацію (755-15) , повинен направити до органів соціального страхування повідомлення про внесення до Єдиного державного реєстру запису-про рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ним органу щодо припинення юридичної особи або про рішення фізичної особи - підприємця щодо припинення нею підприємницької діяльності. Після отримання такого повідомлення та заяви від платника здійснюється документальна перевірка правильності розрахунків роботодавця та проводяться повні розрахунки зі сплати недоїмки, пені, штрафу, як це визначено в Інструкції.
3. Відповідно до статей 36, 37 та 47 Закону про державну реєстрацію (755-15) , для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті її ліквідації, злиття, приєднання, поділу, перетворення (реорганізації) або для проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичною особою - підприємцем за її рішенням голова ліквідаційної комісії, комісії з припинення або уповноважені ними особи та фізична особа - підприємець або уповноважена нею особа після закінчення процедури ліквідації або припинення, але не раніше двох місяців з дати публікації повідомлення у спеціалізованому друкованому засобі масової інформації, повинні подати (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) державному реєстратору перелік документів, до яких включена довідка відповідних органів фондів соціального страхування про зняття з обліку.
Підставами для надання роботодавцю такої довідки є:
заява, складена у довільній формі;
повідомлення державного реєстратора про внесення до Єдиного державного реєстру запису про рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ним органу щодо припинення юридичної особи або про рішення фізичної особи - підприємця щодо припинення нею підприємницької діяльності; акт проведення документальної перевірки правильності розрахунків з Фондом (або звірки заборгованості);
проведення повного розрахунку платника з Фондом.
Після остаточного розрахунку у 15-денний строк роботодавцю, за його заявою, центрами зайнятості видається довідка про зняття з обліку. Зразок довідки додається. У довідці враховані обов'язкові відомості про юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, запропоновані Державним комітетом України з питань регуляторної політики та підприємництва. Заява платника та копія довідки підшиваються до його персональної справи.
4. У разі отримання повідомлення державного реєстратора про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи або фізичної особи - підприємця, при умові відсутності заборгованості перед Фондом, центри зайнятості знімають роботодавця з реєстрації як платника страхових внесків.
Одночасно повідомляємо, що фахівцями Державного центру зайнятості як виконавчої дирекції Фонду разом з Державним комітетом України з питань регуляторної політики та підприємництва проводиться спільна робота стосовно опрацювання шляхів щодо обміну інформацією міждержавними реєстраторами та робочими органами виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття про здійснення реєстраційних дій, передбачених Законом про державну реєстрацію. Про укладення Угоди щодо обміну інформацією Вам буде повідомлено додатково.
Директор Державного центру зайнятості,
керівник виконавчої дирекції Фонду
загальнообов'язкового державного
соціального страхування України
на випадок безробіття
В.Галицький

Додаток
до листа ДЦЗ
15.07.2004  N ДЦ-09-3151

ЗРАЗОК

(тимчасово, до затвердження довідки як додатка до Інструкції)

______________________________
  (назва центру зайнятості)
                   Довідка про зняття з обліку
Видана ___________________________________________________________
        (для юридичних осіб - повна назва підприємства, установи,
                             організації)
__________________________________________________________________
       (для фізичних осіб - прізвище, ім'я та по батькові)
Реєстраційний номер ______________________________________________
Місцезнаходження _________________________________________________
Місце проживання (для фізичних осіб) _____________________________
Код за КВЕД ______________________________________________________
Ідентифікаційний код _____________________________________________
(Ідентифікаційний номер)
Акт перевірки (звірки заборгованості) N __ від __ _______ 200__ р.
Заборгованості перед Фондом немає.
На підставі ______________________________________________________
               (наводиться причина зняття з обліку)
та відповідно до Закону України від 15.05.2003 р. N 755-IV
"Про державну   реєстрацію  юридичних  осіб  та  фізичних  осіб  -
підприємців"
__________________________________________________________________
        (назва або прізвище, ім'я та по батькові платника)
знято з обліку з _______ 200__ року.
__________________________________________________________________
Керівник _____________          __________________________________
           (підпис)               (прізвище, ім'я та по батькові)
М. П.
Спеціаліст ___________          __________________________________
                                  (прізвище, ім'я та по батькові)
М. П.
     Дата "___" _____________ 200__ року
Директор Державного центру зайнятості,
керівник виконавчої дирекції Фонду
загальнообов'язкового державного
соціального страхування України
на випадок безробіття
В.Галицький