МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ
Л И С Т
24.11.2004 N 11888/0/14-04-031-2
N 31-03151-12/7
Раді Міністрів Автономної
Республіки Крим, обласним,
Київській і Севастопольській
міським державним
адміністраціям

Про окремі питання надання пільгових послуг працівникам культури, педагогічним, медичним та фармацевтичним працівникам

З метою цільового використання коштів Державного бюджету України, що виділяються у вигляді субвенцій на надання пільг окремим категоріям громадян, Міністерство праці та соціальної політики України спільно з Міністерством фінансів України роз'яснюють.
Відповідно до Закону України "Про внесення змін до Закону України Про Державний бюджет України на 2004 рік" (1801-15) з 1 липня 2004 р. за рахунок субвенції з державного бюджету фінансуються витрати з надання пільгових послуг особам, які мають на них право згідно з пунктом "ї" частини першої статті 77 Основ законодавства України про охорону здоров'я (2801-12) , частиною другою статті 29 Основ законодавства України про культуру (2117-12) , абзацом першим частини четвертої статті 57 Закону України "Про освіту" (1060-12) .
Законодавче поле надання пільгових послуг працівникам культури, педагогічним, медичним та фармацевтичним працівникам складається з названих вище Законів, постанови Кабінету Міністрів України від 01.08.96 N 879 (879-96-п) "Про встановлення норм користування житлово-комунальними послугами громадянами, які мають пільги щодо їх оплати" та Інструкції про порядок забезпечення безплатними квартирами з опаленням і освітленням педагогічних, медичних, ветеринарних, культурно-просвітницьких робітників і кіномеханіків від 21.09.88 N 10-07 (v0-07201-88) в частині, що не суперечить зазначеним нормативно-правовим актам.
Тобто, пільги надаються працівникам культури, педагогічним працівникам, які працюють у сільській місцевості і селищах міського типу, медичним та фармацевтичним працівникам, які проживають в сільській місцевості (без врахування членів сім'ї), виходячи з фактичних витрат в межах 21 кв. м на опалення та користування житлом та на освітлення - 30 кВт.год. на місяць за рахунок субвенції з державного бюджету на оплату електроенергії, природного газу, послуг тепло-, водопостачання і водовідведення, квартирної плати, вивезення побутового сміття та рідких нечистот. Пільги зазначеній категорії працівників на оплату твердого палива за рахунок названої субвенції у поточному році не надаються.
При наданні пільгових послуг відповідним категоріям громадян не застосовуються норми частин 3 і 4 статті 78 Закону України "Про Державний бюджет України на 2004 рік" (1344-15) (критерій прожиткового мінімуму).
Право педагогів, медпрацівників та фармацевтів, працівників культури на отримання пільгових послуг підтверджують бюджетні установи у формі довідки про те, що особа працює у зазначеній установі, і має право на пільгові послуги згідно з відповідним законодавчим актом.
У разі отримання зазначеними категоріями громадян призначеної протягом 2004 року житлової субсидії пільги мають надаватися за умови перерахунку діючих субсидій з місяця, в якому громадяни звернулися за наданням пільг.
Перший заступник Міністра
праці та соціальної політики
України - керівник апарату
Заступник Міністра фінансів
України
М.Солдатенко
О.Яременко