МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
Л И С Т
17.06.2004 N ДЦ-09-2698

Щодо сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне страхування на випадок безробіття працюючими пенсіонерами

Державний центр зайнятості, виконавча дирекція Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, розглянувши Вашого листа щодо сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття працюючими пенсіонерами, повідомляє.
Нарахування та сплата страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття здійснюється відповідно до законів України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" (1533-14) та "Про розмір внесків на деякі види загальнообов'язкового державного соціального страхування" (2213-14) зі змінами та доповненнями. Цими законами визначено, що роботодавці сплачують страхові внески у відсотках до суми фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, що включають витрати на виплату основної та додаткової заробітної плати, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України "Про оплату праці" (108/95-ВР) , та підлягають обкладенню податком з доходів фізичних осіб (1,9%); наймані працівники у відсотках до суми оплати праці, що включає основну та додаткову заробітну плату, а також інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, які підлягають обкладенню податком з доходів фізичних осіб (0,5%). До роботодавців відносяться всі суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують найману працю. Найманими працівниками є фізичні особи, які працюють за трудовим договором (контрактом) на підприємстві, в установі та організації або у фізичної особи.
Відповідно до статті 5 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" (1533-14) , працюючі пенсіонери та особи, у яких виникло право на пенсію, страхуванню на випадок безробіття не підлягають, тобто вони не повинні сплачувати страхові внески на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття в розмірі 0,5% від суми оплати своєї праці. Це стосується і працюючих інвалідів.
Особами, у яких виникло право на пенсію, вважаються особи, які мають право на пенсію за віком відповідно до чинного законодавства, але пенсію не оформили.
Одночасно законодавець не звільнив роботодавців від обов'язку відрахувань до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття страхових внесків від сум фактичних витрат на оплату праці пенсіонерів, які у них працюють.
Таким чином, роботодавці повинні нараховувати страхові внески до Фонду в розмірі 1,9% від фонду оплати праці всіх найманих працівників, включаючи і розмір фактичних витрат на оплату праці пенсіонерів, які у них працюють.
Звертаємо Вашу увагу на те, що відповідно до статті 1 Закону України "Про розмір внесків на деякі види загальнообов'язкового державного соціального страхування" (2213-14) від обов'язку сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття повністю звільнені роботодавці підприємств та організацій товариств УТОГ і УТОС, а роботодавці підприємств та організацій громадських організацій інвалідів, де кількість інвалідів становить не менше 50 відсотків загальної чисельності працюючих і за умови, що фонд оплати праці таких інвалідів становить не менше 25 відсотків суми витрат на оплату праці, звільнені від сплати страхових внесків у частині витрат на оплату праці найманих працівників-інвалідів.
Директор Державного центру зайнятості,
керівник виконавчої дирекції Фонду
загальнообов'язкового державного
соціального страхування України
на випадок безробіття
В.Галицький