УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
Л И С Т
N 7549/7/17-0517 від 07.06.2001
( Лист відкликано на підставі Листа Державної податкової адміністрації N 9068/7/17-0117 (v9068225-10) від 07.05.2010 )
ДПА України розглянула лист стосовно порядку сплати податку з власників транспортних засобів за реалізований протягом року автомобіль і повідомляє.
Порядок обчислення і сплати податку з власників транспортних засобів регулюється Законом України від 11.12.91 р. N 1963-XII (1963-12) "Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів" (із відповідними змінами та доповненнями), яким встановлено, що платниками цього податку є, зокрема, підприємства, установи та організації, які є юридичними особами, іноземні юридичні особи, що мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні транспортні засоби, а об'єктом оподаткування є транспортні засоби та інші самохідні машини і механізми, визначені як об'єкти оподаткування під відповідним кодом за Гармонізованою системою опису та кодування товарів у ст.2 цього Закону.
Податок з визначених цим Законом власників наземних транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів обчислюється юридичною особою самостійно на підставі звітних даних про кількість транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів на основі бухгалтерського звіту (балансу) станом на 1 січня поточного року.
Відповідно до ст. 6 Закону (1963-12) розрахунок суми податку складається на основі бухгалтерського звіту (балансу) і подається юридичною особою до податкових органів за місцем свого знаходження та за місцем постійного базування транспортних засобів у порядку і строки, встановлені Законом.
Юридичні особи сплачують цей податок щоквартально рівними частинами до 15 числа місяця, що настає за звітним кварталом, на спеціальні рахунки відповідного бюджету.
За транспортні засоби, зняті протягом року з обліку, податок не повертається, і перерахунки юридичними особами розміру податку у зв'язку з перереєстрацією транспортних засобів, визначених цим Законом, протягом даного року не провадяться.
Отже, Закон (1963-12) не передбачає проведення перерахунку суми податку і подання додаткового розрахунку до органів державної податкової служби у разі зняття транспортних засобів з обліку чи їх перереєстрації з будь-яких причин протягом року.
Враховуючи, що податок з власників транспортних засобів обчислюється юридичними особами самостійно на підставі звітних даних про кількість об'єктів оподаткування станом на 1 січня поточного року за ставками на рік, визначеними ст. З Закону (1963-12) , сума податку є остаточною і у разі зняття транспортних засобів з обліку в органах, уповноважених на проведення їх реєстрації та перереєстрації у зв'язку зі зміною власника, перерахунок суми податку, визначеної у розрахунку, не проводиться. Податок у такому випадку сплачується юридичною особою до кінця року в повному обсязі. Виключень для юридичних осіб у таких випадках Законом не передбачено.
Заступник Голови
Г.Бондаренко
"Бізнес-Бухгалтерія: право-податки-консультації",
N 43/1, 22 жовтня 2001 р.