ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА
Л И С Т
09.04.2010 N 4487

Про надання роз'яснень

Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва розглянув Ваш лист від 02.03.2010 щодо отримання ліцензії із збирання, заготівлі окремих видів відходів як вторинної сировини та повідомляє наступне.
Закон України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" (1775-14) , серед іншого визначає види господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню.
Згідно зі статтею 1 цього Закону (1775-14) господарська діяльність - це будь-яка діяльність, у тому числі підприємницька, юридичних осіб, а також фізичних осіб - підприємців, пов'язана з виробництвом (виготовленням) продукції, торгівлею, наданням послуг, виконанням робіт.
Ліцензія - документ державного зразка, який засвідчує право ліцензіата на провадження зазначеного в ньому виду господарської діяльності протягом визначеного строку у разі його встановлення Кабінетом Міністрів України за умови виконання ліцензійних умов.
Відповідно до пункту 38 статті 9 зазначеного Закону (1775-14) ліцензуванню підлягає такий вид господарської діяльності, як збирання заготівля окремих видів відходів як вторинної сировини (за переліками, які визначаються Кабінетом Міністрів України).
Макулатуру включено до Переліку окремих видів відходів як вторинної сировини, збирання та заготівля яких підлягають ліцензуванню, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2001 N 183 (183-2001-п) .
Відповідно до пункту 1.2 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності із збирання, заготівлі окремих видів відходів як вторинної сировини (далі - Ліцензійні умови), затверджених наказом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва, Міністерства екології та природних ресурсів України від 19.03.2001 N 52/105 (z0319-01) , зареєстровано в Міністерстві юстиції України 06.04.2001 N 319/5510, збирання, заготівля відходів як вторинної сировини - це діяльність, пов'язана із збиранням, купівлею, прийманням, зберіганням, обробленням, перевезенням, реалізацією і постачанням відходів переробним підприємствам на утилізацію.
Пунктом 1.5 Ліцензійних умов (z0319-01) визначено, що ліцензуванню не підлягає діяльність фізичних осіб, пов'язана зі збиранням та реалізацією окремих видів відходів як вторинної сировини спеціалізованим підприємствам, а також діяльність юридичних осіб, пов'язана з накопиченням та реалізацією окремих видів відходів як вторинної сировини, які утворюються в результаті їх власної діяльності.
Пунктом 4.1 Ліцензійних умов (z0319-01) передбачено, що збирання, заготівля окремих видів відходів як вторинної сировини повинні здійснюватись спеціалізованими підприємствами, їх філіями, іншими відокремленими підрозділами через приймальні пункти.
Враховуючи викладене вище, ліцензію, передбачену пунктом 38 статті 9 Закону України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" (1775-14) , необхідно отримати суб'єкту господарювання, який має намір здійснювати господарську діяльність, пов'язану із збиранням, купівлею, прийманням, зберіганням, обробленням, перевезенням, реалізацією і постачанням відходів переробним підприємствам на утилізацію.
Заступник Голови
С.І.Свищева