КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
П О С Т А Н О В А
від 11 серпня 2010 р. N 702
Київ

Про затвердження Порядку використання у 2010 році коштів, передбачених у державному бюджеті для державної підтримки заходів з енергозбереження через механізм здешевлення кредитів

Кабінет Міністрів України постановляє:
Затвердити Порядок використання у 2010 році коштів, передбачених у державному бюджеті (2154-17) для державної підтримки заходів з енергозбереження через механізм здешевлення кредитів, що додається.
Прем'єр-міністр України
М.АЗАРОВ
Інд. 42

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 11 серпня 2010 р. N 702

ПОРЯДОК

використання у 2010 році коштів, передбачених у державному бюджеті ( 2154-17 ) для державної підтримки заходів з енергозбереження через механізм здешевлення кредитів

1. Цей Порядок визначає механізм використання у 2010 році коштів, передбачених НАЕР у державному бюджеті (2154-17) за програмою "Державна підтримка заходів з енергозбереження через механізм здешевлення кредитів" (далі - бюджетні кошти).
2. Бюджетні кошти спрямовуються на компенсацію витрат, пов'язаних із сплатою відсотків за користування кредитами, залученими суб'єктами господарювання у 2010 році у національній валюті для реалізації енергоефективних проектів, зокрема тих, що пов'язані із зменшенням обсягів споживання природного газу (далі - компенсація). Компенсація надається у розмірі облікової ставки Національного банку, що діє на дату нарахування зазначених відсотків.
3. Бюджетні кошти не можуть бути спрямовані на сплату будьяких штрафів та (або) пені, нарахованих згідно з умовами кредитного договору.
4. Суб'єктам господарювання, які залучили кредити для реалізації енергоефективних проектів (далі - позичальники), компенсація надається на конкурсних засадах.
5. Конкурс проводиться в порядку, визначеному НАЕР за погодженням з Мінфіном та Мінекономіки.
До складу конкурсної комісії, затвердженого НАЕР, входять представники Мінфіну, Мінекономіки, Мінпромполітики, Мінпаливенерго, Мінрегіонбуду, Мінжитлокомунгоспу, НАЕР та Національної академії наук.
Для участі в конкурсі позичальники подають по два примірники нотаріально засвідченої копії кредитного договору, довідки фінансової установи про надання позичальникам кредитів, довідки-розрахунку фінансової установи про розмір та строк сплати суми відсоткових ставок за користування кредитами, а також два примірники бізнес-плану енергоефективного проекту, його короткого опису із переліком заходів, для здійснення яких залучається кредит.
6. Компенсація не надається позичальникам, що:
визнані банкрутами, проти яких порушено справу про банкрутство, що перебувають у стані ліквідації, санації, реорганізації, мають заборгованість із сплати податків і зборів (обов'язкових платежів) до державного і місцевих бюджетів та Пенсійного фонду України;
одержують або одержали для реалізації енергоефективного проекту, поданого на конкурс, фінансову підтримку за іншими бюджетними програмами та (або) кошти міжнародних фінансових організацій;
звільнені від сплати податків і зборів (обов'язкових платежів) у рамках реалізації енергоефективного проекту, поданого на конкурс.
7. Висновки конкурсної комісії щодо доцільності виділення бюджетних коштів на реалізацію енергоефективних проектів НАЕР подає Комісії з координації здійснення заходів, пов'язаних з реалізацією інвестиційних проектів, утвореній відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 17 травня 2010 р. N 415 (415-2010-п) (Офіційний вісник України, 2010 р., N 43, ст. 1414, N 46, ст. 1505).
Конкурсна комісія приймає з урахуванням пропозицій та рекомендацій Комісії з координації здійснення заходів, пов'язаних з реалізацією інвестиційних проектів, остаточне рішення щодо компенсації. Рішення конкурсної комісії оформлюється протоколом.
8. НАЕР у тижневий строк після прийняття рішення конкурсної комісії інформує учасників конкурсу про його результати та укладає з позичальниками - переможцями конкурсу договір за формою, затвердженою НАЕР за погодженням з Мінфіном та Мінекономіки.
9. Для отримання компенсації позичальники подають НАЕР копії платіжних доручень з відміткою фінансової установи про сплату відсотків за користування кредитами; довідку-розрахунок фінансової установи про розмір та строк сплати відсотків за користування кредитами; звіт про здійснення заходів, передбачених бізнес-планом енергоефективного проекту; довідку фінансової установи про цільове використання кредиту для здійснення заходів, передбачених бізнес-планом.
Виплата компенсації позичальникам проводиться НАЕР на підставі платіжного доручення шляхом перерахування бюджетних коштів суб'єктам господарювання на поточні рахунки, відкриті в установах банків.
10. Операції, пов'язані з використанням бюджетних коштів, здійснюються відповідно до Порядку обслуговування державного бюджету за видатками та операціями з надання та повернення кредитів, наданих за рахунок коштів державного бюджету (z0716-04) , затвердженого Державним казначейством.
11. Складення та подання фінансової звітності про використання бюджетних коштів, а також контроль за їх цільовим витрачанням здійснюються в установленому законодавством порядку.