Меморандум

про взаєморозуміння між Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку України та Комісією з цінних паперів та бірж Бразилії

Дата підписання:
Дата набрання чинності для України:
26.07.2010
26.07.2010
Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку України та Комісія з цінних паперів та бірж Бразилії (далі - "Сторони");
керуючись нормами національного законодавства України і Бразилії та принципами рівності і взаємної вигоди;
враховуючи активізацію міжнародної діяльності на ринках цінних паперів, збільшення обміну інформацією у цій сфері та виходячи з прагнення Сторін розвивати співробітництво в зазначеній галузі;
домовились про таке:

1. Принципи співробітництва

1.1. Метою цього Меморандуму є захист інвесторів і сприяння розвитку та інтеграції ринків цінних паперів шляхом розробки плану співробітництва, покращення процесу взаєморозуміння та обміну інформацією в обсязі, що його дозволяють нормативно-правові акти регулювання ринків цінних паперів України та Бразилії та наявність відповідних ресурсів у Сторін.
1.2. Цей Меморандум не створює зобов'язань стосовно третіх сторін і не впливає на права та зобов'язання Сторін відповідно до інших міжнародних договорів, учасниками яких є Україна та Бразилія.
1.3. У рамках національного законодавства та правил регулювання ринку цінних паперів кожна Сторона сприятиме забезпеченню іншої Сторони, у разі можливості, будь-якою наявною інформацією про порушення або передумови для порушення законодавства чи правил регулювання ринку цінних паперів іншої Сторони.

2. Визначення

2.1. У цьому Меморандумі наведені нижче терміни вживаються в такому значенні:
а) запитувана Сторона - сторона, якій надсилається інформаційний запит про отримання допомоги відповідно до даного Меморандуму;
б) запитуюча Сторона - сторона, яка здійснює запит про отримання допомоги відповідно до даного Меморандуму;
в) скорочена форма запиту - документ складений запитуючою Стороною з метою одержання певної інформації та який надається, факсом чи електронною поштою до запитуваної Сторони. Скорочена форма має обов'язково містити інформацію зазначену у підпунктах а) та б) пункту 3.2.
г) повна форма запиту - документ складений запитуючою Стороною з метою одержання певної інформації та який надається шляхом особистого вручення, або надсилання поштою. Повна форма повинна містити всю інформацію, яка зазначена у пункті 3.2.

3. Здійснення інформаційних запитів

3.1. Запити на одержання інформації повинні подаватись у письмовому вигляді. Коли інформація потрібна терміново, запити можуть подаватися в скороченій формі, але повна форма запиту повинна бути подана протягом 10-ти робочих днів з моменту одержання скороченої форми.
3.2. У запиті необхідно вказати таке:
а) предмет запиту (ідентифікація особи, професійні питання, які необхідно з'ясувати та ін.);
б) мета, з якою інформація запитується (включаючи положення нормативно-правових актів, які стосуються питання, що є предметом запиту);
в) опис правопорушення чи підозри у правопорушенні в сфері регулювання ринку цінних паперів, що є підставою для запиту;
г) посилання на інших осіб або суб'єктів, яким на думку запитуючої Сторони може знадобитись розкриття цієї інформації та причина такого розкриття;
ґ) осіб, які можуть володіти необхідною інформацією або документами про місце, де може зберігатись запитувана інформація;
д) зв'язок між зазначеними законами та регуляторними вимогами та регуляторної функції Запитуючої Сторони;
е) відповідність запитуваної інформації до зазначених законів та регуляторних вимог;
є) терміновість запиту та термін надання допомоги.
3.3. Будь-який документ чи інші матеріали, що надаються у відповідь на запит відповідно до цього Меморандуму, а також будь-які копії повертаються на вимогу Сторони, що їх надала.
3.4. Кожен запит буде розглянутий запитуваною Стороною з метою встановлення, чи може така інформація надаватися згідно з умовами цього Меморандуму. У разі, якщо запит не може бути задоволений повністю, запитувана Сторона вирішить, яка інформація щодо цього питання може бути надана.
3.5. Вирішуючи питання про надання відповіді чи відхилення запиту, в кожному конкретному випадку, запитувана Сторона повинна керуватись наступним:
а) чи стосується запит порушення нормативно-правових актів чи правил регулювання, яке не зустрічалось у практиці регулювання запитуваної Сторони;
б) чи може надаватися запитуючою Стороною рівнозначна допомога запитуваній Стороні при аналогічному запиті;
в) чи містить запит посилання на положення нормативно-правових актів, які суперечать законодавству запитуваної Сторони;
г) чи не зашкодить надання інформації суспільним інтересам або безпеці держави запитуваної Сторони;
ґ) чи інформація, яка вимагається, віднесена до інформації з обмеженим доступом (конфіденційна або таємна);
д) чи може запитуюча Сторона забезпечити зазначений запитуваною Стороною режим розкриття та зберігання отриманої за змістом інформації відповідно до національного законодавства;
е) чи зрозуміло із змісту запиту, яка саме інформація необхідна запитуючій Стороні;
є) чи необхідна інформація вже була надана запитуючій Стороні, і вона не дає пояснень про необхідність одержання інформації повторно;
ж) чи задоволення запиту вимагатиме зміни в організації роботи Запитуваної Сторони, порушить виконання покладених на неї обов'язків.

4. Конфіденційність та використання інформації

4.1. Будь-яка допомога чи інформація, що надаватиметься відповідно до умов цього Меморандуму, повинна використовуватись запитуючою Стороною виключно для цілей, які зазначені в запиті, і не повинна надаватись жодній третій стороні без попередньої на те згоди Сторони, що надала таку допомогу або інформацію, за винятком таких випадків:
а) інформація, що використовується в процесі адміністративного розслідування, яке проводить запитуюча Сторона, може бути доступна обвинувачуваній особі.
б) інформація щодо правопорушень може бути передана запитуючою Стороною компетентним органам влади її держави, якщо вони займаються розслідуванням чи розглядом справ щодо цих порушень.

5. Консультації

5.1. Сторони можуть у будь-який час проводити консультації щодо наявних або передбачуваних запитів.
5.2. Сторони співпрацюватимуть шляхом стажування та обміну досвідом з питань регулювання ринків цінних паперів.
5.3. Сторони, за взаємною згодою, можуть вносити зміни та доповнення до цього Меморандуму, що оформляються відповідними протоколами, які становлять невід'ємну частину цього Меморандуму.

6. Контактні особи

6.1. Будь-яка взаємодія між Сторонами здійснюватиметься через контактних осіб.
6.2. Для цілей цієї статті Сторони призначають компетентні структурні підрозділи, про що письмово повідомлять одна одну через узгоджені канали зв'язку. В разі зміни визначених структурних підрозділів Сторони остання невідкладно інформує про це іншу Сторону.
6.3. Адреси контактних осіб вказані у Додатку до цього Меморандуму. Контактні особи можуть бути змінені письмовим повідомленням кожної із Сторін.

7. Чинність

7.1. Цей Меморандум набуває чинності з дати його підписання Сторонами.
7.2. Кожна із Сторін може у будь-який час припинити дію цього Меморандуму шляхом направлення іншій Стороні письмового повідомлення про своє рішення припинити дію цього Меморандуму. Цей Меморандум припиняє свою дію через шість місяців з дати отримання іншою Стороною такого письмового повідомлення.
Положення цього Меморандуму, після припинення ним дії, продовжують застосовуватись стосовно запитів, які були направлені до дати припинення дії Меморандуму, а також для регулювання порядку поводження з інформацією, отриманою згідно з цим Меморандумом.
7.3. Будь-які розбіжності щодо тлумачення або застосування цього Меморандуму вирішуватимуться шляхом переговорів та консультацій між Сторонами.
Вчинено в м. Київ, Україна 26 липня 2010 року, та в м. Ріо-де-Жанейро, Бразилія 18 маіо 2010 року, у двох примірниках, кожний українською, англійською та португальською мовами, при цьому всі тексти є автентичними.
У разі виникнення розбіжностей щодо тлумачення положень цього Меморандуму Сторони будуть використовувати текст англійською мовою.
Від Державної комісії
з цінних паперів та фондового
ринку України
Дмитро Тевелєв
(підпис)
Голова Комісії
Від Комісії з цінних
паперів та бірж
Бразилії
Марія Хелена дос Сантос
Фернандес де Сантана
(підпис)
Голова Комісії

Додаток
Від Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку України
Чирікалова Ірина Ігорівна
Начальник відділу міжнародних зв'язків
адреса: м. Київ, вул. Московська, 8, корпус, 30
Україна 01010
контактний телефон (факс): (38 044) 254 25 70
e-mail: foreign@stockmarket.gov.ua
Від Комісії з цінних паперів та бірж Бразилії
Едуардо Манхаес Рібеіро Гомес
Начальник відділу міжнародних зв'язків
адреса: Руа Сете де Сетембро, 111 - 33 андар
Центр - Ріо де Жанейро, Бразилія
контактний телефон: 55 21 3554 8263
факс: 55 21 3554 8292
e-mail: intl@cvm.gov.br