УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
У К А З
ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ
 

Про додаткові заходи щодо погашення заборгованості з виплати пенсій

 
( Указ не вступив в дію у зв'язку з відхиленням проекту Закону про внесення змін і доповнень до Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" згідно з Постановою ВР N 835-XIV (835-14) від 07.07.99 )
 
 
З метою додаткового залучення коштів на погашення заборгованості з виплати пенсій, збільшення надходжень до Пенсійного фонду України та відповідно до пункту 4 розділу XV "Перехідні положення" Конституції України (254к/96-ВР) постановляю:
 
1. Тимчасово, на період до 1 січня 2001 року, встановити, що:
 
1) суб'єкти підприємницької діяльності (в тому числі нерезиденти) - виробники та імпортери тютюнових виробів сплачують збір на обов'язкове державне пенсійне страхування в розмірі 5 відсотків вартості вироблених в Україні тютюнових виробів у разі їх продажу, обміну на інші товари (продукцію, роботи, послуги), безоплатної передачі або з частковою оплатою, в тому числі й своїм працівникам, вартості імпортованих тютюнових виробів під час їх ввезення на митну територію України.
 
Вартість тютюнових виробів, вироблених в Україні, визначається з урахуванням сум акцизного збору, збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, без урахування сум податку на додану вартість.
 
Вартість імпортованих тютюнових виробів визначається виходячи з їх митної вартості. При визначенні вартості іноземна валюта перераховується у національну валюту України за курсом Національного банку України, що діє на день подання митної декларації;
 
2) підприємства, установи, організації незалежно від форми власності та фізичні особи, які придбавають нерухоме майно, за винятком установ та організацій іноземних держав, що користуються імунітетами і привілеями згідно з законами та міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, сплачують збір на обов'язкове державне пенсійне страхування в розмірі 1 відсотка ціни нерухомого майна, зазначеної у договорі купівлі-продажу такого майна. Не є об'єктом оподаткування вартість житла, що приватизується, а також ціна нерухомого майна, що придбавається державними підприємствами, установами або організаціями за рахунок бюджетних коштів.
 
Нерухомим майном для цілей цього Указу визнаються житловий будинок або його частина, квартира (частина житлового будинку, що призначена для проживання однієї особи, однієї або кількох сімей, має обладнані житлові і підсобні приміщення та окремий вихід на сходи, в галерею, коридор, на дворовий балкон або вулицю), садовий будинок, дача, гараж, інша постійно розташована будівля, а також інший об'єкт, що підпадає під визначення першої групи основних фондів згідно із Законом України "Про оподаткування прибутку підприємств" (334/94-ВР) ;
 
3) підприємства, установи, організації та фізичні особи, які користуються послугами стільникового рухомого зв'язку, а також оператори цього зв'язку, які надають свої послуги безоплатно, сплачують збір на обов'язкове державне пенсійне страхування в розмірі 6 відсотків вартості послуг стільникового рухомого зв'язку, сплаченої споживачами цих послуг оператору, що їх надає, включаючи вартість вхідних та вихідних телефонних дзвінків, абонентську плату, плату (надбавку) за роумінг, вартість страхового завдатку, авансу, інших спеціальних послуг, зазначених у рахунку на оплату послуг стільникового рухомого зв'язку.
 
Послуги стільникового рухомого зв'язку - це послуги з передачі мережею зв'язку загального користування голосу, сигналів, звуків, зображень, друкованих чи письмових матеріалів або символів, призначених для конкретного абонента, у разі коли для їх прийому або передачі використовується обладнання радіозв'язку.
 
Радіозв'язок - електрозв'язок, що здійснюється шляхом поширення електромагнітних хвиль у вільному просторі без штучного спрямовуючого середовища.
 
Роумінг - послуга стільникового рухомого зв'язку, яка забезпечує абонентам можливість здійснювати двосторонній зв'язок без будь-якої попередньої заяви або з такою під час переміщення із зони дії одного оператора до іншого як у межах України, так і за її межами.
 
У разі продажу прав на тимчасове користування послугами стільникового рухомого зв'язку у вигляді магнітних карт, мікросхем або чипів об'єктом оподаткування є вартість їх продажу.
 
У разі коли оператор стільникового зв'язку надає послуги з цього зв'язку безоплатно, об'єктом оподаткування є вартість таких послуг, визначена за звичайними розцінками (тарифами) такого оператора.
 
При цьому збір на обов'язкове державне пенсійне страхування не сплачується, якщо послугами стільникового зв'язку користуються річкові, морські, повітряні, космічні транспортні засоби, засоби наземного технологічного транспорту (в тому числі таксі), що мають стаціонарно вбудоване обладнання радіозв'язку, радіонавігації та радіоастрономії, яке не може бути відокремлено від таких засобів без втрати його технологічних або експлуатаційних якостей чи характеристик.
 
У разі коли особа надає засоби, споруди або мережу зв'язку в оренду (лізинг) або в інші види користування іншій особі, яка виконує функції оператора щодо третіх осіб, об'єктом оподаткування є тільки вартість послуг, які надаються такою іншою особою таким третім особам.
 
Збір на обов'язкове державне пенсійне страхування не сплачується також з вартості таких послуг стільникового зв'язку:
 
транслювання програм радіо- та телевізійними станціями;
 
передавання або прийом інформації за допомогою радіозв'язку мережами відомчого чи технологічного зв'язку, що не мають автоматичної комутації з мережею зв'язку загального користування;
 
користування радіотелефонами та радіоподовжувачами, підключеними до номерів квартирних телефонів;
 
з суми, яка сплачується одним оператором у компенсацію вартості послуг з роумінгу (або покриття від'ємного сальдо взаєморозрахунків з роумінгу) іншому оператору, що надав такі послуги.
 
Збір на обов'язкове державне пенсійне страхування з вартості послуг стільникового рухомого зв'язку сплачується платниками збору одночасно з оплатою зазначених послуг;
 
4) платники збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, визначені пунктами 1 та 2 статті 1 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" (400/97-ВР) , сплачують збір на обов'язкове державне пенсійне страхування в розмірі 32 відсотків від об'єкта оподаткування, визначеного пунктом 1 статті 2 зазначеного Закону, але не менше 32 відсотків мінімального розміру заробітної плати, визначеного законодавством у розрахунку на одного працівника;
 
5) суми штрафів, накладених органами Пенсійного фонду України відповідно до статті 165-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (80731-10) , сплачуються на рахунки відповідних органів Фонду.
 
2. Збір на обов'язкове державне пенсійне страхування, передбачений цим Указом, сплачується в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.
 
Суми збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, що сплачуються з операцій, пов'язаних з купівлею валюти за рахунок бюджетних коштів, яка спрямовується на погашення та обслуговування державного зовнішнього боргу і фінансування міжнародної діяльності, а також суми збору, що сплачуються операторами рухомого стільникового зв'язку, зараховуються в рахунок погашення заборгованості Державного бюджету України перед Пенсійним фондом України з виплати пенсій військовослужбовцям рядового, сержантського і старшинського складу строкової служби та членам їхніх сімей.
 
Нотаріальне посвідчення або реєстрація на біржі договорів купівлі-продажу нерухомого майна здійснюється за наявності документального підтвердження сплати збору, який справляється у разі купівлі-продажу нерухомого майна.
 
3. Покласти на Кабінет Міністрів України надання офіційних роз'яснень щодо цього Указу.
 
4. Цей Указ набирає чинності в порядку, передбаченому пунктом 4 розділу XV "Перехідні положення" Конституції України (254к/96-ВР) .
 
 
Президент України Л.КУЧМА
 
м. Київ, 28 червня 1999 року N 750/99