ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА
Л И С Т
18.04.2011 N 3578

Про розгляд звернення

Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва розглянув Ваше звернення, надіслане листом Адміністрації Президента України від 1 квітня 2011 року N 22/037025-26, та, в межах компетенції, повідомляє наступне.
Правові засади державної підтримки суб'єктів малого підприємництва незалежно від форми власності з метою якнайшвидшого виходу із економічної кризи та створення умов для розширення впровадження ринкових реформ в Україні визначено Законом України "Про державну підтримку малого підприємництва" (2063-14) (далі - Закон).
Суб'єктами малого підприємництва є фізичні особи, зареєстровані у встановленому законом порядку як суб'єкти підприємницької діяльності, та юридичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, в яких середньооблікова чисельність працюючих за звітний період (календарний рік) не перевищує 50 осіб та обсяг річного валового доходу не перевищує 70 млн. гривень.
Дія Закону (2063-14) не поширюється на довірчі товариства, страхові компанії, банки, ломбарди, інші фінансово-кредитні та небанківські фінансові установи, суб'єктів підприємницької діяльності, які провадять діяльність у сфері грального бізнесу, здійснюють обмін іноземної валюти, які є виробниками та імпортерами підакцизних товарів, а також суб'єктів підприємницької діяльності, у статутному фонді яких частка вкладів, що належить юридичним особам - засновникам та учасникам цих суб'єктів, які не є суб'єктами малого підприємництва, перевищує 25 відсотків.
Статтею 7 Закону (2063-14) визначено, що підтримка малого підприємництва здійснюється відповідно до Національної програми сприяння розвитку малого підприємництва в Україні (2157-14) (далі - Національна програма), програми підтримки малого підприємництва в Автономній Республіці Крим, регіональних та місцевих програм підтримки малого підприємництва, які затверджуються відповідно до законодавства. Національна програма затверджена Законом України "Про Національну програму сприяння розвитку малого підприємництва в Україні" (2157-14) та є комплексом заходів, спрямованих на реалізацію державної політики щодо вирішення проблем розвитку малого підприємництва.
Заходи з реалізації Програми (2157-14) щорічно затверджуються Кабінетом Міністрів України. Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 6 квітня 2011 року N 273-р (273-2011-р) затверджено план заходів з виконання у 2011 році Національної програми сприяння розвитку малого підприємництва в Україні (2157-14) .
Фінансове забезпечення виконання відповідних програм підтримки малого підприємництва провадиться за рахунок Державного бюджету України, бюджету Автономної Республіки Крим, місцевих бюджетів, позабюджетних коштів, у тому числі коштів, одержаних від приватизації державного і відчуження комунального майна, та інших джерел фінансування, не заборонених законом. Забезпечення фінансування заходів у межах бюджетних призначень, передбачених Державним бюджетом України на 2011 рік, покладено на Міністерство фінансів України і Державну казначейську службу України.
Відбір проектів по реалізації Національної програми (2157-14) здійснюється на конкурсних засадах. Положення про проведення конкурсів проектів затверджується Кабінетом Міністрів України. Однак на сьогодні такого положення немає. У зв'язку з цим, умови проведення конкурсу можуть бути визначені місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування в частині коштів місцевих бюджетів.
Додатково слід зазначити, що програми підтримки малого підприємництва включають, зокрема, і положення про фінансово-кредитну підтримку суб'єктів малого підприємництва. Фінансове забезпечення реалізації державної політики у сфері підтримки малого підприємництва здійснюють відповідно до своєї компетенції на загальнодержавному рівні Український фонд підтримки підприємництва, на регіональному рівні - регіональні фонди підтримки підприємництва, на місцевому рівні - місцеві фонди підтримки підприємництва (стаття 13 Закону (2063-14) ) . Одним з основних завдань зазначеного фонду є сприяння реалізації державної політики розвитку підприємництва шляхом залучення й ефективного використання фінансових ресурсів на поворотній і безповоротній основі, фінансування цільових програм та проектів, часткової сплати відсотків за видані підприємцям кредити установами банків (пункт 2 постанови Кабінету Міністрів України від 27 серпня 1995 року N 687 (687-95-п) "Про Український фонд підтримки підприємництва").
Заступник Голови
О.Т.Сохар