УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
П О С Т А Н О В А
від 16 грудня 2004 р. N 1691
Київ
( Постанова втратила чинність на підставі Постанови КМ N 704 (704-2011-п) від 22.06.2011 )

Про затвердження Державної програми забезпечення сталого розвитку регіону видобування та первинної переробки уранової сировини на 2006-2030 роки

Кабінет Міністрів України постановляє:
1. Затвердити Державну програму забезпечення сталого розвитку регіону видобування та первинної переробки уранової сировини на 2006-2030 роки (далі - Програма), що додається.
2. Дніпропетровській та Кіровоградській облдержадміністраціям, Міністерству фінансів і Міністерству економіки та з питань європейської інтеграції під час складання проектів державного бюджету та Державної програми економічного і соціального розвитку України передбачати починаючи з 2006 року кошти для виконання Програми.
3. Міністерству економіки та з питань європейської інтеграції разом з Дніпропетровською та Кіровоградською обласними державними адміністраціями подавати щороку до 1 квітня Кабінетові Міністрів України узагальнені матеріали про стан виконання Програми.
Виконуючий обов'язки
Прем'єр-міністра України
М.АЗАРОВ
Інд. 33

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 16 грудня 2004 р. N 1691

ДЕРЖАВНА ПРОГРАМА

забезпечення сталого розвитку регіону видобування та первинної переробки уранової сировини на 2006-2030 роки

Загальна частина

Сталий розвиток регіону видобування та первинної переробки уранової сировини (далі - регіон) передбачає створення повноцінного життєвого середовища для сучасного та наступних поколінь на основі його соціально, економічно та екологічно збалансованого розвитку шляхом раціонального використання ресурсів (природних, трудових, виробничих, науково-технічних, інтелектуальних тощо), технологічного переоснащення і реструктуризації підприємств, удосконалення соціальної, виробничої, транспортної, комунікаційно-інформаційної, інженерної, екологічної інфраструктури, поліпшення умов проживання, відпочинку та оздоровлення, збереження і збагачення біологічного різноманіття та культурної спадщини.
Регіон включає мм. Жовті Води і Дніпродзержинськ, Дніпропетровський, Криворізький, П'ятихатський та Софіївський райони Дніпропетровської області, а також мм. Кіровоград і Мала Виска, Кіровоградський, Маловисківський та Петрівський райони Кіровоградської області.
Об'єктами видобування та первинної переробки уранової сировини є шахти, рудники, кар'єри, геологорозвідувальні підземні виробки, комплекси підземного вилуговування, гідрометалургійні заводи, збагачувальні фабрики, хвостові господарства, транспортні підприємства.

Соціально-економічне становище та екологічна ситуація в регіоні

Дніпропетровська та Кіровоградська області мають потужний промисловий потенціал, однак ряд факторів не дають змоги досягти бажаного соціально-економічного ефекту.
Промисловий вміст урану в рудних тілах, розташованих на більшій частині території Дніпропетровської та Кіровоградської областей, обумовив будівництво та функціонування уранодобувних і переробних підприємств.
Протягом тривалого часу ядерно-паливний комплекс цих областей забезпечує значну частину загального виробництва електроенергії в Україні (понад 40 відсотків). Разом з тим ядерне паливо для атомних електростанцій України постачається з Росії. При цьому майже 30 відсотків природного урану та 100 відсотків цирконієвого концентрату, необхідних для виготовлення зазначеного палива, виробляються в Україні, а кінцеві елементи, необхідні для забезпечення виробничого циклу атомних електростанцій, - в Росії та Казахстані.
Зменшення попиту на уранову сировину, необхідність перепрофілювання та реструктуризації інших промислових підприємств негативно впливають на соціально-економічний розвиток регіону. Протягом останніх десятиріч накопичилося багато проблем, які потребують невідкладного розв'язання. Це призвело до погіршення демографічної ситуації в регіоні, стану зайнятості, посилення процесів депопуляції населення, скорочення його чисельності, зниження рівня життя населення, а також певною мірою зумовило занепад агропромислового виробництва.
Значна частина інженерних мереж і комунікацій потребує реконструкції. Ситуація ускладнюється, оскільки всі види планово-запобіжного ремонту через відсутність коштів виконуються несвоєчасно і в недостатньому обсязі.
Через нестачу коштів державного і місцевих бюджетів майже припинено розроблення та коригування генеральних планів розвитку населених пунктів регіону, що є основою для вирішення питань забезпечення раціонального використання територій.
У регіоні склалася незадовільна радіологічна та екологічна ситуація, що негативно впливає на навколишнє природне середовище і здоров'я населення. Це зумовлено тим, що на території регіону протягом більш як 50 років провадять свою діяльність Східний гірничо-збагачувальний комбінат, ВО "Придніпровський хімічний завод" та інші підприємства.
Особливу екологічну небезпеку становлять місця складування (хвостосховища) рідких низькоактивних відходів переробки уранових руд, які забруднюють підземні води, приземні шари атмосфери і ґрунту.
Зазначені та інші чинники призвели до значної деградації земельних ресурсів регіону, високого рівня забруднення атмосферного повітря, підземних і поверхневих вод, нагромадження значної кількості небезпечних, у тому числі токсичних, відходів виробництва та відходів переробки уранових руд. Наслідком тривалої дії цих факторів стало погіршення стану здоров'я населення, зменшення народжуваності, збільшення смертності.

Мета і основні завдання, строки виконання

Мета Програми - забезпечення повноцінного життєвого середовища для населення регіону шляхом раціонального використання ресурсів, технологічного переоснащення і реструктуризації підприємств, удосконалення соціальної, виробничої, транспортної, комунікаційно-інформаційної, інженерної, екологічної інфраструктури.
Основними завданнями Програми є:
розбудова соціальної інфраструктури населених пунктів регіону, створення умов для повноцінного розвитку особистості, поліпшення демографічної ситуації;
удосконалення виробничої інфраструктури із забезпеченням її економічної ефективності і соціальним спрямуванням, створенням належних умов для розвитку підприємств усіх форм власності для продуктивної зайнятості населення, відновлення кадрового та наукового потенціалу, достатньої кількості робочих місць;
планування забудови населених пунктів регіону з урахуванням його екологічних особливостей;
забезпечення населення регіону житлом з дотриманням соціальних стандартів, санітарно-гігієнічних умов і норм радіаційної безпеки;
удосконалення транспортної та інженерної інфраструктури в регіоні;
охорона, відновлення та раціональне використання пам'яток культурної спадщини;
поліпшення санітарно-гігієнічного та екологічного стану населених пунктів регіону, створення безпечних умов для життя і здоров'я людини;
раціональне використання мінерально-сировинних, земельних, водних, рекреаційних та інших природних ресурсів, створення умов для їх відновлення;
забезпечення захисту населення від несприятливих природних явищ, запобігання виникненню техногенних аварій та ліквідація їх наслідків;
проведення наукових досліджень, які сприятимуть вирішенню соціально-економічних, екологічних, медико-біологічних та інших питань забезпечення сталого розвитку регіону;
створення регіональної інформаційної системи, систем екологічного та радіаційного моніторингу;
проведення моніторингу сталого розвитку регіону.
Програма виконуватиметься у три етапи.
На першому етапі (2006-2011 роки) розв'язуватимуться першочергові екологічні, економічні та соціальні проблеми, які перешкоджають сталому розвитку регіону. Передбачається здійснити комплекс заходів щодо поліпшення стану навколишнього природного середовища і раціонального використання природних ресурсів, реконструкції матеріально-технічної бази соціальної сфери та поступового збільшення обсягів будівництва, а також подолати бідність як соціальне явище.
На другому етапі (2012-2016 роки) продовжуватиметься здійснення заходів з підтримки розвитку житлово-комунального господарства, соціальної інфраструктури до досягнення оптимальних нормативів забезпечення населення, розв'язання екологічних проблем, що сприятиме підвищенню інвестиційної привабливості регіону, збільшенню обсягів інвестування у виробничу сферу як із зовнішніх, так і внутрішніх джерел.
На третьому етапі (2017-2030 роки) здійснюватимуться структурні та функціональні перетворення в економіці, екологізація суспільно-економічних відносин, технологічне оновлення виробництва.

Організаційне та фінансове забезпечення

Організацію, моніторинг і контроль за виконанням Програми здійснюють Дніпропетровська та Кіровоградська облдержадміністрації, загальну координацію та методичне забезпечення - Мінекономіки.
Для виконання Програми створюється економічний механізм, який забезпечить ефективне управління соціально-економічним розвитком на державному, регіональному та місцевому рівнях.
На державному рівні формуються елементи економічного механізму для всіх міст регіону як частини господарського комплексу і системи розселення, забезпечується вдосконалення законодавчої бази для проведення експериментів у сфері управління господарськими комплексами.
На регіональному та місцевому рівнях розробляються програми соціально-економічного та екологічного розвитку, коригуються генеральні плани, розробляються і затверджуються місцеві правила забудови, забезпечується взаємодія державних, комунальних та приватних підприємств у вирішенні питань, пов'язаних з розвитком територій, надається підтримка розвитку підприємництва, реалізуються повноваження органів місцевого самоврядування щодо формування власних доходів.
Для забезпечення сталого розвитку регіону необхідно здійснити заходи згідно з додатком 1, які фінансуватимуться за рахунок коштів державного бюджету та інших джерел.
Орієнтовний обсяг коштів, необхідних для здійснення заходів, передбачених цією Програмою, становить 3789 млн гривень, які розподіляються за територіями, що входять до регіону, і строками згідно з додатком 2.
Заходи Програми узгоджені з програмами розвитку підприємств ядерно-енергетичного комплексу в регіоні, соціально-економічними і екологічними програмами.
Наукове забезпечення виконання Програми здійснюється науковими установами Національної академії наук.
Для виконання Програми необхідно провести наукові дослідження за такими основними напрямами:
розроблення заходів з розвитку підприємництва в регіоні, мікрокредитування малого підприємництва, налагодження ефективних шляхів взаємодії великих підприємств і суб'єктів малого підприємництва;
дослідження стану матеріальних, фінансових, трудових, природних та інших ресурсів регіону;
виконання науково-дослідних, пошуково-розвідувальних і проектних робіт з оптимізації забудови територій міст регіону з урахуванням ландшафтних, історичних, архітектурних, екологічних та інших особливостей;
проведення експертних оцінок стану соціальної інфраструктури, житлово-комунального і транспортного господарства міст регіону;
розроблення проектів нормативних актів з питань збереження, раціонального використання та відтворення природних ресурсів, забезпечення екологічної безпеки міст регіону.

Очікувані результати

Виконання Програми дасть змогу:
досягти сталого розвитку економіки та соціальної сфери регіону, збільшити ресурсні можливості території;
максимально використати місцеві природні, трудові, виробничі, науково-технічні, інтелектуальні та інші ресурси;
залучити кошти державного та місцевих бюджетів, фізичних і юридичних осіб для здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку регіону та забезпечити їх ефективне використання, значно скоротити централізовані державні видатки.

Міжнародне співробітництво в рамках виконання Програми

Міжнародні організації можуть залучатися до:
розроблення спільних програм оцінок впливу сховищ відходів уранового виробництва на навколишнє природне середовище;
проведення моніторингу надходження радіонуклідів у навколишнє природне середовище;
моделювання впливу сховищ відходів уранового виробництва на навколишнє природне середовище та населення в надзвичайних ситуаціях;
дослідження природних матеріалів для створення бар'єрів у місцях зберігання відходів уранового виробництва;
виведення з експлуатації уранових об'єктів, консервації, рекультивації сховищ відходів уранового виробництва, санації забруднених територій, дезактивації будівель і споруд.

Додаток 1
до Програми

ЗАХОДИ

щодо забезпечення сталого розвитку регіону видобування та первинної переробки уранової сировини

(тис. гривень)
Найменування заходу Відповідальні за виконання Орієнтовний обсяг фінансування У тому числі
I етап II етап III етап
2006 рік 2007 рік 2008 рік 2009 - 2011 роки усього
1. Житлове будівництво Дніпропетровська область - усього у тому числі: державний бюджет місцеві бюджети інші джерела Кіровоградська область - усього у тому числі: державний бюджет місцеві бюджети інші джерела 2. Будівництво (реконструкція) об'єктів охорони здоров'я, освіти та культури Дніпропетровська область - усього у тому числі: державний бюджет місцеві бюджети інші джерела Кіровоградська область - усього у тому числі: державний бюджет місцеві бюджети інші джерела 3. Будівництво (реконструкція) систем житлово- комунального господарства Дніпропетровська область - усього у тому числі: державний бюджет місцеві бюджети інші джерела Кіровоградська область - усього у тому числі: державний бюджет місцеві бюджети інші джерела 4. Екологічне оздоровлення території та моніторингові обстеження Дніпропетровська область - усього у тому числі: державний бюджет місцеві бюджети інші джерела Кіровоградська область - усього у тому числі: державний бюджет місцеві бюджети інші джерела 5. Будівництво підприємств зв'язку, торгівлі та побутового обслуговування населення Дніпропетровська область - усього у тому числі: державний бюджет місцеві бюджети інші джерела Кіровоградська область - усього у тому числі: державний бюджет місцеві бюджети інші джерела 6. Компенсаційні виплати населенню, яке проживає в регіоні видобутку та переробки уранової сировини Дніпропетровська область - усього у тому числі: державний бюджет місцеві бюджети інші джерела Кіровоградська область - усього у тому числі: державний бюджет місцеві бюджети інші джерела 7. Забезпечення санаторно- курортними путівками інвалідів, які проживають у регіонах видобутку та переробки уранової сировини Дніпропетровська область - усього у тому числі: державний бюджет місцеві бюджети інші джерела Кіровоградська область - усього у тому числі: державний бюджет місцеві бюджети інші джерела 8. Оздоровлення та відновлення функціонування підприємств ядерно- енергетичного комплексу, розвиток соціально орієнтованих галузей промисловості регіону Дніпропетровська область - усього у тому числі: державний бюджет місцеві бюджети інші джерела Кіровоградська область - усього у тому числі: державний бюджет місцеві бюджети інші джерела облдержадмі- ністрації Мінекономіки Мінпалив- енерго -"- облдержадмі- ністрації Мінекономіки Мінпалив- енерго Держжитло- комунгосп облдержадмі- ністрації Мінекономіки Мінпалив- енерго Мінеко- ресурсів облдержадмі- ністрації Мінекономіки Мінпалив- енерго Мінтранс- зв'язку облдержадмі- ністрації Мінекономіки Мінпалив- енерго Мінпраці облдержадмі- ністрації Мінекономіки Мінпалив- енерго Мінпраці Мінпалив- енерго облдержадмі- ністрації 411542 145534 122707 9961 12866 266008 63608 6900 195500 540380,5 357587,5 331959,5 22944 2684 182793 153061,3 7231,7 22500 969673,9 724836,9 693093,9 24013 7730 244837 229937 13500 1400 329232 180343 174517 3243 2583 148889 142164 2150 4575 144139,3 70380,3 59900,3 3096 7384 73759 73759 1330823,5 534347,5 530831,5 2481 1035 796476 796476 63214,5 63151,5 62116,5 905 130 63 63 21172 10972 9129 674 1169 10200 9600 400 200 66337 48613 46819 1564 230 17724 15962,3 733,7 1028 87289 55933 53562 1676 695 31356 30756 500 100 44353 13174 12700 238 236 31179 30929 250 8862 8842 3753 204 4885 20 20 46600,1 18960,1 18766,1 133 61 27640 27640 2206,5 2202,5 2137,5 60 5 4 4 24948 11625 9648 759 1218 13323 12273 550 500 82687 58807 56830 1726 251 23880 22080 772 1028 108299 73809 71154 1931 724 34490 33490 800 200 58048 14083 13599 249 235 43965 43515 300 150 8012 7393 6848 256 289 619 619 57792,6 20566,6 20362,6 146 58 37226 37226 2266 2262 2192 65 5 4 4 26409 12086 9977 838 1271 14323 12123 700 1500 67755,5 48664,5 46407,5 1974 283 19091 16862 802 1427 107709 80471 77462 2225 784 27238 26238 800 200 32286 14031 13506 273 252 18255 17755 350 150 5409 5189 4664 259 266 220 220 57208 22350 22108 181 61 34858 34858 2323 2318 2242 71 5 5 5 87890 24395 20183 1291 2921 63495 14945 750 47800 71348 49610 45889 3102 619 21738 18011 1500 2227 139121,9 113968,9 108953,9 3190 1825 25153 24203 900 50 55490 39530 38514 433 583 15960 15110 600 250 30927 10727 9728 387 612 20200 20200 159696 62591 62184 391 16 97105 97105 6323 6314 6185 114 15 9 9 160419 59078 48937 3562 6579 101341 48941 2400 50000 288127,5 205694,5 195945,5 8366 1383 82433 72915,3 3807,7 5710 442418,9 324181,9 311131,9 9022 4028 118237 114687 3000 550 190177 80818 78319 1193 1306 109359 107309 1500 550 53210 32151 24993 1106 6052 21059 21059 321296,8 124467,8 123420,8 851 196 196829 196829 13118,5 13096,5 12756,5 310 30 22 22 123037 40123 31510 2389 6224 82914 7914 2000 73000 115000 86560 79611 5721 1228 28440 17558 2424 8458 261343 220143 210789 5878 3476 41200 39300 1500 400 59913 43753 41776 800 1177 16160 15460 200 500 50560 19960 17999 740 1221 30600 30600 318761,5 144157,5 142427,5 970 760 174604 174604 15403 15386 15081 280 25 17 17 128086 46333 42260 4010 63 81753 6753 2500 72500 137253 65333 56403 8857 73 71920 62588 1000 8332 265912 180512 171173 9113 226 85400 75950 9000 450 79142 55772 54422 1250 100 23370 19395 450 3525 40369,3 18269,3 16908,3 1250 111 22100 22100 690765,2 265722,2 264983,2 660 79 425043 425043 34693 34669 34279 315 75 24 24
в обсягах, визначених у державних, регіональних та місцевих програмах
3789005,7 2076180,7 1975125,7 66643 34412 1712825 1385309,3 29781,7 297734 276819,6 158696,6 146866,6 4549 7281 118123 114891,3 1883,7 1348 342052,6 188545,6 180633,6 5132 2780 153507 148588 2422 2497 299099,5 185109,5 176366,5 5821 2922 113990 107841 2652 3497 550795,9 307135,9 291636,9 8908 6591 243660 169383 3750 70527 1468767,7 839487,7 795503,7 24410 19574 629280 540703,3 10707,7 77869 944017,5 570082,5 539193,5 16778 14111 373935 254853 6124 112958 1376220,5 666610,5 640428,5 25455 727 709610 589753 12950 106907

Додаток 2
до Програми

ОРІЄНТОВНІ ВИТРАТИ

на забезпечення сталого розвитку регіону видобування та первинної переробки уранової сировини

(тис. гривень)
Область, місто, район Орієнтовні витрати У тому числі за роками
2006 2007 2008 2009 - 2011 2012 - 2016 2017 - 2030
Дніпропетровська область - усього у тому числі: державний бюджет місцеві бюджети інші джерела м. Жовті Води - усього у тому числі: державний бюджет місцеві бюджети інші джерела м. Дніпро- дзержинськ - усього у тому числі: державний бюджет місцеві бюджети інші джерела Дніпропетровський район - усього у тому числі: державний бюджет місцеві бюджети інші джерела Криворізький район - усього у тому числі: державний бюджет місцеві бюджети інші джерела П'ятихатський район - усього у тому числі: державний бюджет місцеві бюджети інші джерела Софіївський район - усього у тому числі: державний бюджет місцеві бюджети інші джерела Кіровоградська область - усього у тому числі: державний бюджет місцеві бюджети інші джерела м. Кіровоград - усього у тому числі: державний бюджет місцеві бюджети інші джерела Мала Виска разом з Маловисківським районом - усього у тому числі: державний бюджет місцеві бюджети інші джерела Кіровоградський район у тому числі: державний бюджет місцеві бюджети інші джерела Петрівський район - усього з них: державного бюджету місцевих бюджетів інші джерела 2076180,7 1975125,7 66643 34412 981616,7 976341,7 630 4645 428043 366896 61147 45529 45411 118 299891 284290 600 15001 184849 171665 1734 11450 136252 130522 2414 3316 1712825 1385309,3 29781,7 297734 1191229 1164505 23300 3424 413800 116625 3424 293751 55442 53919 1024 499 52354 50260,3 2033,7 60 158696,6 146866,6 4549 7281 71006,6 66241,6 120 4645 27937 23944 3993 4374 4338 36 26609 25228 50 1331 16378 15214 149 1015 12392 11901 201 290 118123 114891,3 1883,7 1348 96069 94619 1300 150 9300 8072 50 1178 200 175 25 12554 12025,3 508,7 20 188545,6 180633,6 5132 2780 94170,6 94020,6 150 31682 27157 4525 4375 4339 36 28116 26659 50 1407 17299 16065 161 1073 12903 12393 210 300 153507 148588 2422 2497 107955 106155 1500 300 8300 6422 200 1678 24572 23776 297 499 12680 12235 425 20 185109,5 176366,5 5821 2922 83679,5 83479,5 200 35943 30807 5136 4280 4245 35 29538 28008 50 1480 18281 16989 160 1132 13388 12838 240 310 113990 107841 2652 3497 80095 77945 1750 400 7350 3873 400 3077 14436 14259 177 12109 11764 325 20 307135,9 291636,9 8908 6591 109359,9 109199,9 160 53769 46088 7681 3500 3489 11 67890 64444 50 3396 41866 38877 394 2595 30751 29539 612 600 243660 169383 3750 70527 153230 150030 2550 650 77750 7023 850 69877 6370 6195 175 6310 6135 175 570082,5 539193,5 16778 14111 182387,5 182387,5 103625 88823 14802 4000 4000 135415 128445 200 6770 83444 77034 775 5635 61211 58504 1001 1706 373935 254853 6124 112958 218550 212726 4800 1024 148000 35042 1024 111934 3728 3578 150 3657 3507 150 666610,5 640428,5 25455 727 441012,5 441012,5 175087 150077 25010 25000 25000 12323 11506 200 617 7581 7486 95 5607 5347 150 110 709610 589753 12950 106907 535330 523030 11400 900 163100 56193 900 106007 6136 5936 200 5044 4594 450
Разом у тому числі: державний бюджет місцеві бюджети інші джерела 3789005,7 3360435 96424,7 332146 276819,6 261757,9 6432,7 8629 342052 329221,6 7554 5277 29999,5 284207,5 8473 6419 550795,9 461019,9 12658 77118 944017,5 794046,5 22902 127069 1376220,5 1230181,5 38405 107634