ПРАВЛІННЯ НАЦІОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ
П О С Т А Н О В А
N 477 від 31.12.97

Про затвердження нормативних документів з питань обігу облігацій внутрішньої державної позики на Українській фондовій біржі

Заслухавши інформацію директора Емісійно-кредитного департаменту Н.І.Гребеник про стан вторинного ринку облігацій внутрішньої державної позики (далі - ОВДП), а також розглянувши договір про здійснення операцій з вторинного обігу ОВДП на Українській фондовій біржі, Положення про Представництво Національного банку України на Українській фондовій біржі і Тимчасовий порядок проведення біржових торгів та здійснення розрахунків за операціями купівлі-продажу ОВДП, Правління ПОСТАНОВЛЯЄ:
1. *
2. Затвердити Тимчасовий порядок проведення біржових торгів та здійснення розрахунків за операціями купівлі-продажу ОВДП (додається).
3. *
__________________________________
* Для внутрішнього користування.
4. Емісійно-кредитному департаменту (Н.І.Гребеник) за погодженням з Департаментом персоналу (М.В.Ільїн) призначити постійного представника від Національного банку на Українській фондовій біржі.
5. Департаменту інформатизації (А.С.Савченко) забезпечити спільне функціонування програмно-технологічних засобів ведення депозитарного обліку ОВДП та обслуговування біржових торгів на Українській фондовій біржі.
6. Контроль за виконанням цієї постанови покласти на першого заступника Голови Правління В.С.Стельмаха.
Голова
В.А.Ющенко

Затверджено
постанова Правління
Національного банку України
31 грудня 1997 р. N 477
Затверджено
постанова Правління
Української фондової біржі
17 грудня 1997 р. N 71

Тимчасовий порядок проведення біржових торгів та здійснення розрахунків за операціями купівлі-продажу облігацій внутрішньої державної позики

1. Загальні положення

1.1. Цей Порядок встановлює правила проведення біржових торгів з вторинного обігу на Українській фондовій біржі (надалі - УФБ) облігацій внутрішньої державної позики (надалі - ОВДП) та порядок розрахунків за укладеними на УФБ угодами.
1.2. Цей Порядок розроблений відповідно до чинного законодавства України, що регулює проведення операцій з цінними паперами, та Правил УФБ.
1.3. Порядок проведення торгів затверджується Правлінням УФБ спільно з Правлінням Національного банку України (надалі - НБУ). УФБ укладає угоду щодо проведення платежів відповідно до цього Порядку з комерційним банком (надалі - Банк). Зміни та доповнення до цього Порядку вносяться УФБ спільно з НБУ з подальшим повідомленням Банку та внесенням змін до угоди щодо проведення платежів.
Порядок, зміни та доповнення до цього Порядку погоджуються з Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку.
Про зміни та доповнення до цього Порядку УФБ повідомляє всіх учасників торгів на наступний день після їх введення.
1.4. Вторинний обіг ОВДП (які випущені у вигляді записів на відповідних електронних рахунках у системі електронного обігу цінних паперів відповідно до основних умов їх випуску) на УФБ здійснюється шляхом проведення на біржі торгів "з голосу" або електронних торгів згідно з технологією, яка передбачається цим Порядком.
1.5. Учасниками торгів з вторинного обігу ОВДП на УФБ є комерційні банки, брокерські контори, що є власниками облігацій або обслуговують клієнтів-власників облігацій. Учасники торгів повинні мати рахунки депозитарного обліку у депозитарній системі Національного банку України.
1.6. На УФБ встановлюється автоматизоване робоче місце програмного забезпечення "Депо-облік"-"Депо-облік УФБ", що з'єднує УФБ з Депозитарієм НБУ.
1.7. Учасники торгів при вторинному обігу ОВДП на УФБ мають право на проведення таких операцій:
- купівля-продаж ОВДП від свого імені і за свій рахунок (комерційна операція);
- купівля-продаж ОВДП від свого імені за дорученням та за рахунок клієнта (комісійна операція).
Учасники торгів, що здійснюють комісійні операції при вторинному обігу ОВДП на УФБ, повинні мати дозвіл Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку на здійснення діяльності з випуску та обігу цінних паперів.
1.8. Учасники торгів зобов'язані дотримуватись діючих в Україні нормативних актів, що регулюють ринок цінних паперів, цього Порядку.
1.9. У разі порушення учасником торгів чинних нормативних актів та цього Порядку Правління УФБ має право вжити до порушників заходів, що передбачені Правилами УФБ.
1.10. Національний банк України при проведенні операцій з купівлі-продажу ОВДП на УФБ у системі електронних торгів та торгів "з голосу" виконує контролюючі функції, а також функції щодо регулювання поточного курсу ОВДП. З цією метою він відкриває своє Представництво на УФБ. Повноваження Представництва НБУ на УФБ регламентуються окремим положенням.
1.11. Національний банк України може проводити операції з регулювання поточної ціни ОВДП шляхом їх купівлі-продажу через Представництво НБУ на УФБ. У разі продажу ОВДП Представництвом НБУ на УФБ остання гарантує своєчасну оплату за продані облігації.
1.12. У випадках коливання цін на ОВДП більш ніж на 10 (десять) відсотків у порівнянні з цінами, що склалися на попередніх торгах, Представництво Національного банку України може призупинити торги для прийняття відповідного рішення. У разі не прийняття рішення протягом 45 хвилин Представництво Національного банку України повідомляє про закриття торгів.

2. Порядок проведення торгів

2.1. Вторинний обіг ОВДП на УФБ здійснюється на підставі прийнятих замовлень у формі торгівлі "з голосу" або за допомогою обчислювальних систем в операційних залах УФБ.
2.1.1. Початкові дані, що отримує УФБ перед торгами:
- інформація про заблоковані цінні папери (пересилається засобами електронної пошти НБУ);
- інформація про грошові кошти, надіслані учасниками для торгів (пересилається засобами електронної мережі "Банк-Біржа" з Банку).
2.1.2. Проведення торгів з купівлі-продажу ОВДП в електронно-торговельно-інформаційній системі.
Торгівля здійснюється за принципом "подвійного (безперервного) аукціону", що включає:
- безперервне подання замовлень учасниками торгів на купівлю-продаж;
- перевірку поданих замовлень на забезпечення грошовими коштами (купівля) або цінними паперами (продаж);
- замовлення сортуються за типом цінних паперів, пріоритетом ціни, часу, обсягу;
- автоматичне укладення угод за замовленням;
- автоматичну зміну котирувальних цін.
2.1.3. Проведення торгів з купівлі-продажу ОВДП у формі "торгів з голосу".
Торгівля здійснюється за принципом "простого аукціону", що включає:
- фіксоване подання замовлень учасниками торгів на продаж;
- перевірку забезпечення замовлень цінними паперами;
- замовлення сортуються за типом цінних паперів та пріоритетом часу;
- при розгляді позиції учасники торгів погоджуються з ціною, запропонованою в ході торгів або пропонують свою, при цьому пропозиція перевіряється на забезпечення коштами;
- за найкращою пропозицією проходить укладення угоди.
2.1.4. Підсумки торгів з купівлі-продажу ОВДП пересилаються:
- інформація про укладені угоди - засобами електронної пошти НБУ;
- інформація про грошові розрахунки за укладеними угодами - засобами електронної мережі "Банк-Біржа" до Банку.
2.2. Торговельні сесії проходять по вівторках, середах, четвергах з 14.30.
2.3. Учасники-продавці (банки - безпосередньо, а брокерські контори - через банки-ділери) до 10 години поточного дня торгів подають Депозитарію НБУ депо-розпорядження щодо блокування на депо-рахунку УФБ у Депозитарії НБУ певної кількості ОВДП, що бажають продати, та водночас передають Департаменту біржових операцій УФБ заявки на продаж заблокованої кількості ОВДП (додаток N 1 ).
УФБ припиняє приймання заявок від учасників-продавців о 10 годині. Учасники-продавці, які подали заявки після встановленого терміну, не допускаються до участі у торгах.
2.4. Депозитарій НБУ згідно з отриманими від комерційних банків депо-розпорядженнями здійснює блокування облігацій, запропонованих на продаж, та надає модемним зв'язком УФБ інформацію про стан блокувальних рахунків УФБ на 10.30 поточного дня торгів.
2.5. На підставі поданих замовлень на продаж облігацій та реєстру заблокованих ОВДП котирувальна комісія УФБ здійснює контроль заявок з продажу облігацій учасників торгів з даними реєстру ОВДП, що заблоковані, та приймає рішення щодо допуску до участі у торгах.
На підставі прийнятого рішення УФБ на 11 годину формує бюлетень з пропозиціями до продажу ОВДП.
2.6. На підставі сформованого бюлетеня учасники-покупці до 12.30 поточного дня торгів подають Департаменту біржових операцій УФБ заявки на купівлю (додаток N 2) та не пізніше 13.30 перераховують на рахунок УФБ у Банку авансові платежі у розмірі вартості певної кількості ОВДП, що вони бажають придбати, з урахуванням комісії, обумовленої в п.3.4 Порядку. Учасники-покупці, авансові платежі яких надійшли до Банку після 13.30, не допускаються до участі у торгах. Повернення таких авансових платежів здійснюється Банком у порядку, визначеному п.3.3.
УФБ припиняє приймання заявок на покупку о 12.30 та о 12.40 передає заявки Банку для здійснення останнім контролю за надходженням авансових платежів від учасників-покупців.
Банк не пізніше 14.00 поточного дня торгів передає УФБ реєстр перерахованих авансових платежів на розрахунковий рахунок УФБ на день торгів (додаток N 3).
2.7. Під час проведення торгів з вторинного обігу ОВДП на УФБ учасники торгів мають право укладати угоди на продаж ОВДП лише в обсягах заблокованих для продажу ОВДП та угоди на купівлю ОВДП в обсягах перерахованих авансових платежів.

3. Розрахунки за укладеними на УФБ угодами та перереєстрація прав власності на облігації

3.1. За результатами торгів на УФБ з купівлі-продажу ОВДП оформлюються біржові контракти у 3-х примірниках (один - покупцю, один - продавцю, один - УФБ,) на підставі яких УФБ формує реєстр укладених на УФБ угод (додаток N 4). При цьому, якщо покупцем є брокерська контора, у графі "ЄДРПОУ покупця" реєстру вказується код за ЄДРПОУ брокерської контори. У разі, якщо покупцем ОВДП є банк, вищезазначена графа реєстру не заповнюється.
Реєстр укладених на УФБ угод не пізніше 16.30 передається Банку та Депозитарію НБУ, на підставі якого ОВДП, що взяли участь у торгах, блокуються у Депозитарії НБУ за напрямом "заблоковані за результатами біржових торгів для подальшої сплати". ОВДП, за якими не укладені біржові контракти, в автоматичному режимі розблоковуються і зараховуються на рахунки власників.
Разом з реєстром укладених угод УФБ надає Банку копії біржових контрактів.
3.2. За підсумками торгів УФБ формує реєстр для здійснення розрахунків з продавцями (додаток N 5), реєстр для здійснення розрахунків з покупцями (додаток N 6) та реєстр повернення авансових платежів (додаток N 7), реєстр залишків та невикористаних платежів покупців, що можуть залишатися під наступні торги на УФБ (додаток N 8), і не пізніше 16.30 передає їх Банку.
3.3. Розрахунки за укладеними на УФБ угодами з вторинного обігу ОВДП здійснюються Банком:
- у термін Т (Т - день торгів) - повернення авансових платежів покупцям, що перерахували їх на розрахунковий рахунок УФБ та не уклали угод на біржі, згідно реєстру (додаток N 7);
- у термін Т+1 - розрахунки з продавцями, що уклали на УФБ угоди, відповідно до сформованого УФБ реєстру (додаток N 5);
- у термін Т+1 - повернення покупцям, що уклали на УФБ угоди, залишків їх авансових платежів відповідно до сформованого УФБ реєстру (додаток N 6).
Залишки або невикористані авансові платежі покупців можуть за їх письмовою заявою залишатися під подальші торги з вторинного обігу ОВДП на УФБ.
3.4. При розрахунках з продавцями вартість проданих ОВДП утримується з одержаних авансів покупців. Крім того, з суми авансового платежу покупця, що придбав певну кількість ОВДП, утримується 0,145 відсотка від суми укладеної угоди, у т.ч.:
- державне мито у розмірі 0,1 відсотка;
- біржовий збір у розмірі 0,02 відсотка;
- плата за послуги, що надаються Депозитарієм НБУ та Банком, у розмірі 0,0125 відсотка кожному.
3.5. При перерахуванні продавцям ОВДП плати за продані облігації (відповідно до укладених угод) утримується 0,045 відсотка від суми укладеної угоди, у т.ч.:
- біржовий збір у розмірі 0,02 відсотка;
- плата за послуги, що надаються Депозитарієм НБУ та Банком, у розмірі 0,0125 відсотка кожному.
3.6. Після здійснення розрахунків з покупцями Банк формує та не пізніше 14.00 наступного після торгів дня передає УФБ реєстр оплачених угод (додаток N 9).
УФБ не пізніше 14.30 передає реєстр оплачених угод Депозитарію НБУ, після чого останнім здійснюється розблокування та перереєстрація облігацій і надається інформація усім учасникам оперцій з купівлі-продажу облігацій про стан їх депо-рахунків.

4. Інші положення

4.1. Цей Порядок набуває чинності з часу його підписання та діє до часу підписання постійного порядку з вторинного обігу на УФБ ОВДП.
4.2. Цей Порядок є невід'ємною частиною "Договору про здійснення операцій з вторинного обігу облігацій внутрішньої державної позики на Українській фондовій біржі".

Додаток N 1

Заявка N ___

на продаж ОВДП на УФБ

від "___"_____________ 199_ р.

Продавець N ______________________________________________________
                                 (найменування)
МФО продавця _____________________________________________________
ЄДРПОУ продавця __________________________________________________
                           (для брокерських контор)
N депо-рахунка продавця __________________________________________
Продасть _________________________________________________________
                          (код випуску облігацій)
Кількість облігацій у лоті _______________________________________
                                   (цифрами і літерами)
Кількість лотів __________________________________________________
                               (цифрами і літерами)
Ціна за одиницю __________________________________________________
                              (цифрами і літерами)
Загальна ціна партії _____________________________________________
                                 (цифрами і літерами)
Термін дії замовлення: до "___"_______________ 199_ р. включно.
     Особливі умови: Продавець гарантує, що облігації у кількості, 
поданій до продажу, заблоковані у Депозитарії НБУ під торги на УФБ 
та не є предметом застави.
Від Продавця                                   Від УФБ
_____________________                          ___________________

Додаток N 2

Заявка N ___

на купівлю ОВДП на УФБ

від "___"_____________ 199_ р.

Продавець N ______________________________________________________
                                 (найменування)
МФО покупця ______________________________________________________
ЄДРПОУ покупця ___________________________________________________
                           (для брокерських контор)
N депо-рахунка покупця ___________________________________________
Придбає __________________________________________________________
                          (код випуску облігацій)
Кількість лотів __________________________________________________
                               (цифрами і літерами)
Кількість облігацій у лоті _______________________________________
                                   (цифрами і літерами)
Ціна за одиницю __________________________________________________
                              (цифрами і літерами)
Загальна ціна партії _____________________________________________
                                 (цифрами і літерами)
Термін дії замовлення: до "___"_______________ 199_ р. включно.
Від Покупця                                    Від УФБ
_____________________                          ___________________

Додаток N 3

Реєстр

перерахованих авансових платежів перед торгами на УФБ

"___"____________ 199_ р.

------------------------------------------------------------------
Назва   |МФО     |ЄДРПОУ  |Вид операції| Сума авансового платежу
учасника|учасника|учасника|            |
--------+--------+--------+------------+--------------------------
   1    |   2    |   3    |     4      |           5
------------------------------------------------------------------

Додаток N 4

Реєстр

укладених угод на УФБ з ОВДП

"___"_____________ 199_ р.

------------------------------------------------------------------
МФО  |N депо-|ЄДРПОУ |МФО  |N депо- |Код      |Кількість|Котирува-
поку-|рахунка|покупця|про- |рахунка |випуску  |облігацій|льна ціна
пця  |покупця|       |давця|продавця|облігацій|         |
-----+-------+-------+-----+--------+---------+---------+---------
  1  |   2   |   3   |  4  |   5    |    6    |    7    |    8
------------------------------------------------------------------

Додаток N 5

Реєстр

здійснення розрахунків з продавцями ОВДП за укладеними на УФБ угодами

"___"_____________ 199_ р.

------------------------------------------------------------------
Наймену-|МФО  |Розра-  |Код  |Кількість|Вартість |Утри-    |Пере-
вання   |про- |хунко-  |випу-|облігацій|проданих |мується  |раху-
продавця|давця|вий ра- |ску  |         |облігацій|комісія  |вати
        |     |хунок та|облі-|         |         |(0.045 %)|прода-
        |     |ЄДРПОУ  |гацій|         |         |         |вцю
        |     |продавця|     |         |         |         |
--------+-----+--------+-----+---------+---------+---------+------
   1    |  2  |   3    |  4  |    5    |    6    |    7    |  8
------------------------------------------------------------------

Додаток N 6

Реєстр

розрахунків з покупцями ОВДП за укладеними угодами на УФБ

"___"_________________ 199_ р.

------------------------------------------------------------------
Наймену-|МФО  |Розрахунко-|Сума  |   Утримується   | Перерахувати
вання   |банку|вий рахунок|авансу|-----------------|    покупцю
покупця |     |та ЄДРПОУ  |      |Вартість|Комісія |
        |     |покупця    |      |придба- |(0,145%)|
        |     |           |      |них ОВДП|        |
--------+-----+-----------+------+--------+--------+--------------
    1   |  2  |     3     |   4  |   5    |   6    |       7
------------------------------------------------------------------

Додаток N 7

Реєстр

на повернення авансових платежів учасникам торгів на УФБ

"___"_________________ 199_ р.

------------------------------------------------------------------
 Найменування | МФО банку | Розрахунковий рахунок | Перерахувати
 учасника     |           | та ЄДРПОУ учасника    |
--------------+-----------+-----------------------+---------------
      1       |     2     |          3            |       4
------------------------------------------------------------------

Додаток N 8

Реєстр

залишків та невикористаних платежів покупців, що можуть залишатися під подальші торги на УФБ

"___"_________________ 199_ р.

------------------------------------------------------------------
Найменування|МФО банку|Розрахунковий рахунок|  Залишається сума
учасника    |         |та ЄДРПОУ учасника   |
------------+---------+---------------------+---------------------
     1      |    2    |          3          |          4
------------------------------------------------------------------

Додаток N 9

Реєстр

оплат біржових угод на УФБ з ОВДП

"___"_________________ 199_ р.

------------------------------------------------------------------
МФО    |N депо-|ЄДРПОУ |МФО  |N депо- |Код випу-|Кількість|Котиру-
покупця|рахунка|покупця|про- |рахунка |ску облі-|облігацій|вальна
       |покупця|       |давця|продавця|гацій    |         |ціна
-------+-------+-------+-----+--------+---------+---------+-------
   1   |   2   |   3   |  4  |   5    |    6    |    7    |   8
------------------------------------------------------------------
"Офіційний вісник України" 1998, N 5, стор.55
Код нормативного акта: 4765/1998