ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
Л И С Т
09.08.2005 N 7585/6/17-3116

Щодо оподаткування податком з доходів фізичних осіб вартості путівок, що видаються профспілковими організаціями їх членам

Державна податкова адміністрація України розглянула ваш лист... і повідомляє.
Закон України від 22.05.2003 р. N 889-IV (889-15) "Про податок з доходів фізичних осіб" (далі - Закон) встановлює, що до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування на території України такого платника податку або його дітей віком до 18 років, які надаються йому безоплатно або із знижкою (у розмірі такої знижки) професійною спілкою, до якої зараховуються профспілкові внески такого платника податку - члена такої професійної спілки, створеної за законодавством України, або за рахунок коштів відповідного фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування (пп. 4.3.24 п. 4.3 ст. 4 Закону).
Професійні спілки, створені згідно із Законом України "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності" (1045-14) , діють відповідно до законодавства та своїх статутів. Згідно із цим Законом (889-15) (ст. 1), професійна спілка (профспілка) визначена як добровільна неприбуткова громадська організація, що об'єднує громадян, пов'язаних спільними інтересами за родом їх професійної (трудової) діяльності (навчання), а член профспілки - особа, яка входить до складу профспілки, визнає її статут та сплачує членські внески.
Виходячи з зазначеного, пільгове оподаткування вартості путівки, одержаної членом профспілки за рахунок коштів профспілки, до якої зараховуються його профспілкові внески, не залежить від того, яка саме первинна організація профспілки є надавачем путівки. Якщо члену професійної спілки надаватиметься цією профспілкою одна безоплатна (або зі знижкою) путівка на відпочинок, оздоровлення та лікування на території України його та членів його сім'ї (сімейна путівка), на її вартість поширюватимуться положення підпункту 4.3.24 пункту 4.3 статті 4 Закону (889-15) , незалежно від того, є чи ні члени його сім'ї членами цієї профспілки.
Заступник Голови
С.І.Лекарь