МІНІСТЕРСТВО ЕКОЛОГІЇ ТА ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ УКРАЇНИ
НАКАЗ
07.02.2012 № 46
Зареєстровано в Міністерстві 
юстиції України 
14 березня 2012 р. 
за № 393/20706

Про затвердження Порядку розроблення та встановлення режимів роботи водосховищ комплексного призначення, водогосподарських систем і каналів

На виконання статті 16, 76, 78 Водного кодексу України (213/95-ВР) та Указу Президента України від 13.04.2011 № 453 "Про Положення про Державне агентство водних ресурсів України" (453/2011) з метою координації питань, пов’язаних з раціональним і комплексним використанням водних ресурсів басейнів основних річок країни шляхом встановлення оптимальних режимів роботи водосховищ комплексного призначення, водогосподарських систем і каналів
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Порядок розроблення та встановлення режимів роботи водосховищ комплексного призначення, водогосподарських систем і каналів (z0393-12) , що додається.
2. Директору департаменту охорони природних ресурсів та екомережі Міністерства екології та природних ресурсів України (М. Томахін) в установленому порядку забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра екології та природних ресурсів України Вільдмана І.Л.
4. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
Міністр
М.В. Злочевський
ЗАТВЕРДЖЕНО 
Наказ Міністерства 
екології та природних 
ресурсів України 
07.02.2012 № 46
Зареєстровано в Міністерстві 
юстиції України 
14 березня 2012 р. 
за № 393/20706

ПОРЯДОК

розроблення та встановлення режимів роботи водосховищ комплексного призначення, водогосподарських систем і каналів

1. Цей Порядок розроблено відповідно до статей 16, 76, 78 Водного кодексу України (213/95-ВР) та Положення про Державне агентство водних ресурсів України (453/2011) , затвердженого Указом Президента України від 13 квітня 2011 року № 453, з метою координації питань, пов’язаних з раціональним і комплексним використанням водних ресурсів басейнів основних річок країни, водосховищ комплексного призначення, водогосподарських систем і каналів.
Водогосподарські режими роботи водосховищ комплексного призначення, водогосподарських систем і каналів розробляються згідно з поточною гідрометеорологічною та водогосподарською обстановкою, прогнозом водності річок та відповідно до правил експлуатації та інших нормативних документів, що регламентують їх роботу.
2. Цей Порядок визначає механізм розроблення та встановлення режимів роботи водосховищ комплексного призначення, водогосподарських систем і каналів (міжбасейнового та внутрішньобасейнового перерозподілу водних ресурсів).
3. Цей Порядок спрямовано на забезпечення раціонального та комплексного використання водних ресурсів, забезпечення водою населення і галузей економіки з урахуванням екологічних вимог та інтересів усіх водокористувачів, безпечних умов життєдіяльності населення, захисту від шкідливої дії вод, захисту водних ресурсів від забруднення та виснаження шляхом встановлення оптимальних режимів роботи водосховищ комплексного призначення, водогосподарських систем і каналів з урахуванням прогнозу водності.
4. Для узгодження пропозицій водокористувачів щодо встановлення оптимальних режимів роботи водосховищ комплексного призначення, водогосподарських систем і каналів при Держводагентстві України, Республіканському комітеті Автономної Республіки Крим по водогосподарському будівництву і зрошуваному землеробству, басейнових або обласних управліннях водних ресурсів створюються міжвідомчі комісії (далі - Комісія) як консультативно-дорадчі органи.
Положення про відповідну Комісію та її склад затверджується наказом Держводагентства України.
5. Режими роботи розробляють:
для водосховищ комплексного призначення та водогосподарських систем:
у басейнах річок Дніпра, Дністра - Держводагентство України;
у басейнах річок Криму - Рескомводгосп; Кримське басейнове управління водних ресурсів;
в інших основних басейнах річок - басейнові або обласні управління водних ресурсів;
для каналів - управління каналів.
6. При розробці відповідних режимів враховуються пропозиції заінтересованих водокористувачів (з врахуванням розрахунків водогосподарських балансів), які надаються Держводагентству України, Рескомводгоспу, басейновим або обласним управлінням водних ресурсів, управлінню каналів протягом трьох днів після випуску Укргідрометцентром гідрологічного прогнозу водності річок на відповідний період.
Після надання пропозицій заінтересованими водокористувачами щодо встановлення режиму роботи водосховищ комплексного призначення, водогосподарських систем і каналів відповідно Держводагентство України, Рескомводгосп, басейнові або обласні управління водних ресурсів, управління каналів розглядають їх відповідність правилам експлуатації та прогнозним даним Укргідрометцентру щодо водності річок і розробляють проект встановлення режимів роботи.
7. Проекти режимів розглядаються та узгоджуються на засіданні Комісії, після чого надаються відповідно Держводагентству України, Рескомводгоспу, басейновим або обласним управлінням водних ресурсів для прийняття рішень про встановлення режимів роботи водосховищ комплексного призначення, водогосподарських систем і каналів у басейнах річок на відповідний гідрологічний період (льодостав, повінь, паводки, межень). Рекомендації Комісії враховуються Держводагентством України при затвердженні режимів.
8. З урахуванням рекомендацій відповідних Комісій Держводагентство України затверджує встановлені режими роботи водосховищ комплексного призначення, водогосподарських систем і каналів на відповідний період.
Встановлення режимів проводиться відповідно до плану: для басейнів річок Дніпра, Дністра не рідше ніж раз на місяць, для інших басейнів річок не менше двох разів на рік, для каналів - один раз на рік. У разі потреби, залежно від конкретної гідрометеорологічної та водогосподарської ситуації, режими коригуються Держводагентством України відповідно до цього Порядку на основі наданих пропозицій.
9. Держводагентство України відповідно до покладених на нього завдань забезпечує дотримання водокористувачами режиму роботи водосховищ комплексного призначення, водогосподарських систем і каналів.
10. Питання, які стосуються інтересів суміжних держав щодо встановлених режимів роботи водосховищ комплексного призначення, водогосподарських систем і каналів, вирішуються згідно з чинним законодавством та відповідно до міжурядових угод щодо використання транскордонних вод.
11. Рішення щодо режимів роботи водосховищ комплексного призначення, водогосподарських систем та каналів розміщуються на офіційному сайті Держводагентства України та сайтах водогосподарських організацій.
12. Режими роботи, затверджені Держводагентством України, є обов’язковими до виконання водокористувачами, підприємствами, установами та організаціями, які експлуатують гідротехнічні споруди.
13. Забезпечення дотримання режиму роботи водосховищ комплексного призначення, водогосподарських систем і каналів здійснюється Держводагентством України, Рескомводгоспом, басейновими або обласними управліннями водних ресурсів, управліннями каналів.
Директор Департаменту
охорони природних ресурсів
та екомережі
М.Л. Томахін