ЗАТВЕРДЖЕНО 
Наказ Міністерства 
юстиції України 
08.06.2012 № 848/5 ( z0964-12 )
Зареєстровано в Міністерстві 
юстиції України 
14 червня 2012 р. 
за № 966/21278

НОРМА

належності обладнання, посуду та інвентарю для кухонь і продовольчих складів установ виконання покарань та слідчих ізоляторів

№ з/п
Найменування виду майна
Одиниця виміру
Кількість предметів на число осіб
до 300 осіб
від 301 до 500 осіб
від 501 до 1000 осіб
від 1001 до 2000 осіб
понад 2001 особу
1
2
3
4
5
6
7
8
1
Ваги настільні циферблатні до 10 кг для:
а) кухонних комор;
шт.
1
1
1
2
2
б) обробних приміщень;
шт.
1
1
1
2
2
в) приміщень для нарізування хліба;
шт.
1
1
1
1
1
г) продовольчих складів, на кожне окреме приміщення
(комору) зберігання;
шт.
1
1
1
1
1
ґ) готової продукції
шт.
1
1
1
2
2
2
Ваги товарні шкальні від 100 до 200 кг для
кухонь
шт.
1
1
1
1
1
3
Ваги товарні шкальні від 500 до 1000 кг для:
продовольчих складів на кожне окреме приміщення
(комору) зберігання;
шт.
1
1
1
1
1
хліборізок
шт.
-
-
-
-
1
4
Кип’ятильники безперервної дії для кімнат тривалих
побачень для приготування окропу для:
чаю;
шт.
з розрахунку 0,5 л води на 1 ліжко-місце на добу
миття посуду і столових приборів
шт.
з розрахунку 10 л води на 1 ліжко-місце
5
Кип’ятильники безперервної дії для приготування
окропу для:
шт.
забезпечуються посудомийними машинами і гарячим водопостачанням
чаю;
з розрахунку 0,5 л води на 1 людину на добу
миття посуду і столових приборів
шт.
з розрахунку 10 л води на 1 людину на добу
6
Котли стравоварильні електричні або за наявності
парові для приготування:
а) перших страв;
з розрахунку 1,0 л ємності на одну людину;
б) других страв;
з розрахунку 0,6 л ємності на одну людину;
в) третіх страв;
з розрахунку 0,3 л ємності на одну людину;
г) окропу для чаю;
з розрахунку 0,5 л ємності на одну людину;
ґ) для виварювання кісток (котли ємністю 250-400
л)
шт.
-
-
1
1
2
7
Картоплечистки механічні потужністю:
150-200 кг/год;
шт.
1
1
-
-
-
250-350 кг/год;
шт.
-
-
1
2
1
600 кг/год.
шт.
-
-
-
-
1
8
Машини шаткувальні потужністю від 1000 кг/год. і
більше
шт.
-
-
1
1
1
9
Машини для різання варених овочів
шт.
-
-
1
1
1
10
Сковороди електричні з чашами ємністю:
до 25 л;
шт.
1
-
1
1
1
до 75 л
шт.
-
1
1
2
3
11
Машини для різання сирих овочів
шт.
-
-
1
1
2
12
Приводи універсальні з комплектами змінюваних
механізмів загального призначення або універсальні кухонні
машини
компл.
1
1
-
-
-
13
Машини посудомийні на:
700 тарілок на годину;
шт.
-
1
-
-
-
1000 тарілок на годину;
шт.
-
-
1
-
-
2200 тарілок на годину
шт.
-
-
-
1
1
14
М’ясорубки електромеханічні потужністю:
150-200 кг/год;
шт.
-
-
1
-
-
250-350 кг/год.
шт.
-
-
-
1
1
15
М’ясорубка ручна побутова
шт.
1
2
1
1
1
16
Хліборізки електромеханічні
шт.
-
1
-
-
-
17
Плити кухонні з поверхнею розігріву до:
1 м-2;
шт.
1
1
3
1
-
2 м-2
шт.
-
-
-
2
3
18
Плити кухонні для кімнат для тривалих побачень з
поверхнею розігріву до:
1 м-2;
шт.
1
2
1
2
2
2 м-2
шт.
1
1
2
19
Камери холодильні (морозильні) для продовольчих
складів об’ємом:
6 м-3;
шт.
-
1
1
-
1
12-18 м-3
шт.
1
1
-
1
1
20
Холодильники стаціонарні для продовольчих складів
ємністю 5-25 т
шт.
-
-
1
1
1
21
Шафи холодильні для кухонь об’ємом:
0,32-0,4 м-3;
шт.
1
-
-
-
-
0,56-0,8 м-3;
шт.
1
2
1
1
1
1,2-1,4 м-3.
шт.
-
-
1
2
3
Шафи холодильні для кімнат тривалих побачень
об’ємом 0,32-0,4 м-3
шт.
1
1
1-2
1-2
2
22
Візки вантажністю 130-400 кг
шт.
-
1
1
2
2
23
Візки для перевезення діжок
шт.
-
1
1
1
1
24
Ванни мийні металеві:
трисекційні;
шт.
1
1
1
2
2
двосекційні;
шт.
1
1
1
2
2
односекційні
шт.
1
1
1
2
2
25
Столи виробничі
шт.
3
5
7
10
15
26
Столи обробні металеві
шт.
3
5
7
10
15
27
Колоди для розрубування м’яса:
для кухонь;
шт.
1
1
1
1
1
для продовольчих складів
шт.
1
1
1
1
1
КУХОННИЙ ПОСУД ТА ІНВЕНТАР
28
Відра оцинковані або з пластичних мас:
для кухонь;
шт.
2
3
5
8
10
для продовольчих складів
шт.
1
2
2
3
3
29
Відра емальовані або з пластичних мас:
для кухонь;
шт.
2
3
4
5
7
для продовольчих складів
шт.
1
2
2
3
3
30
Виделки кухарські котлові
шт.
1
1
2
2
2
31
Виделки транжирні
шт.
1
1
2
2
2
32
Каструлі алюмінієві глибокі ємністю від 1,5 до 12
л
шт.
5
7
10
12
15
33
Каструлі (сотейники) алюмінієві ємністю 10-15 л з
довгими ручками
шт.
1
2
3
4
5
34
Котли наплитні алюмінієві ємністю 20-40 л
шт.
5
7
10
15
20
35
Ложки розливальні алюмінієві ємністю 0,2 л
шт.
2
3
4
5
5
36
Ножі жолобкові, корінчасті для чищення картоплі і
овочів
шт.
10
15
20
30
50
37
Ножі консервні або пристрої для відкривання
консервних банок
шт.
2
2
3
5
7
38
Ножі м’ясні для продовольчих складів
шт.
1
1
1
2
2
39
Ножі "Кухарська трійка"
один комплект на кожного штатного кухаря, але не менше 4 комплектів на кухню
40
Ножі кухонні для:
а) обробки м’яса;
шт.
2
2
4
6
6
б) обробки риби;
шт.
2
2
4
6
6
в) обробки овочів;
шт.
4
5
7
10
10
г) нарізання масла
шт.
1
1
1
2
2
41
Ножі хліборізні
шт.
2
2
3
3
3
42
Ножі-сікачі (рубаки)
шт.
-
1
2
3
4
43
Сокири для розрубування м’яса для:
кухонь;
шт.
1
1
1
1
1
продовольчих складів
шт.
1
1
1
1
2
44
Черпаки кухарські алюмінієві литі ємністю 2,0 л
шт.
2
2
3
4
5
45
Фляги для молока ємністю 36-38 л
шт.
5
7
9
11
14
46
Цідилки (друшляки) алюмінієві ємністю 7,0 л
шт.
1
1
2
2
3
47
Термоси алюмінієві або з нержавіючої сталі зі
стаканами ємністю:
розраховуються, виходячи із потреби:
для першої страви – 0,6 л/1 особу;
для другої страви – 0,45 л/1 особу;
для третьої страви – 0,3 л/1 особу
12 л;
шт.
36 л
шт.
48
Стелажі металеві для зберігання посуду
шт.
1
2
3
4
5
49
Термометри складські для продовольчих складів на
кожне окреме приміщення (комору) зберігання
шт.
2
2
2
2
2
50
Насоси ручні для олії рослинної
шт.
1
1
1
1
1
51
Психрометри для продовольчих складів на кожне
окреме приміщення (комору) зберігання
шт.
2
2
2
2
2
52
Маслорозподільник
шт.
1
1
1
2
2
53
Овоскоп
шт.
-
-
1
1
1
54
Котломір металевий
шт.
на кожний тип котла та вид приготовленої страви
55
Комплект тари для доставки продуктів харчування зі
складу
компл.
2
2
2
2
2
56
Вентиляція механічного спонукання
компл.
на кожний гарячий цех, приміщення для миття посуду та овочесховище
57
Резервні засоби приготування їжі на твердому
паливі
компл.
за фактичною потребою
__________
Примiтки:
1. У лікувальних закладах кухні для стерилiзацiї посуду повиннi мати додатково до норми котли стравоварильнi належної ємностi.
2. Кухні будинкiв дитини, кiмнат для тривалих побачень, вартових приміщень, дільниць соціальної реабілітації забезпечуються належним обладнанням, посудом, приборами та iнвентарем за фактичною потребою.
3. Термоси призначенi для доставки їжi в приміщення камерного типу виправних колоній максимального рівня безпеки, камери слiдчих iзоляторiв, арештних домів, дисциплінарних iзоляторiв виправних колоній, виховних колоній, у стацiонари лікувальних закладів та інфекційні ізолятори медичних частин установ. Кількість термосів повинна бути достатньою для забезпечення доставки необхідної кількості їжі окремо по кожній страві.
4. Стелажами для зберігання продуктів харчування продовольчі склади та їдальні забезпечуються за наявною потребою.
5. Приміщення для миття посуду в режимних корпусах слідчих ізоляторів та відділень лікувальних закладів забезпечуються ваннами для миття посуду, стелажами для зберігання чистого посуду, котлами для нагрівання води, виходячи із фактичної потреби.
Директор Департаменту
взаємодії з органами влади
О.В. Зеркаль