ПОСТАНОВА
Верховної Ради України

Про відзначення на державному рівні 14 жовтня 2012 року 360-річчя заснування Чортомлицької Запорозької Січі та вшанування пам'яті кошового отамана Івана Сірка

Враховуючи військово-політичне та культурне значення в історії України діяльності Чортомлицької Запорозької Січі, зокрема героїчні та переможні походи її кошового отамана Івана Дмитровича Сірка, Верховна Рада України постановляє:
1. 14 жовтня 2012 року, в день Святої Покрови Божої Матері та українського козацтва, урочисто відзначити на державному рівні 360-річчя заснування Чортомлицької Запорозької Січі.
2. Рекомендувати Кабінету Міністрів України:
у двотижневий термін з дня прийняття цієї Постанови утворити організаційний комітет з підготовки та проведення заходів щодо відзначення на державному рівні 360-річчя заснування Чортомлицької Запорозької Січі та вшанування пам'яті кошового отамана Івана Сірка, включивши до його складу представників центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, народних депутатів України (за згодою), науковців, представників громадських та благодійних організацій;
у місячний термін після утворення зазначеного організаційного комітету розробити і затвердити план заходів, пов'язаних з відзначенням на державному рівні 360-річчя заснування Чортомлицької Запорозької Січі та вшанування пам'яті кошового отамана Івана Сірка, вирішити питання щодо фінансового та матеріально-технічного забезпечення цих заходів.
3. Рекомендувати Міністерству культури України у місячний термін з дня прийняття цієї Постанови розглянути і затвердити проект зон охорони пам'ятки національного значення "Могила Івана Сірка" (державний реєстраційний № 040010-Н), яка знаходилася на території колишньої Чортомлицької Запорозької Січі, вирішити питання щодо оформлення документації з надання землям сільськогосподарського призначення статусу земель історико-культурного призначення в межах зон охорони цієї пам'ятки національного значення.
4. Рекомендувати Державному комітету телебачення і радіомовлення України організувати тематичні теле- і радіопередачі, присвячені історії Чортомлицької Запорозької Січі, забезпечити висвітлення у засобах масової інформації заходів, що проводитимуться у зв'язку з відзначенням 360-річчя з дня її заснування.
5. Контроль за виконанням цієї Постанови покласти на Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності.
6. Ця Постанова набирає чинності з дня її прийняття.
Голова Верховної Ради України
В.ЛИТВИН
м. Київ
5 липня 2012 року
№ 5106-VI