ДЕРЖАВНЕ АГЕНТСТВО З ПИТАНЬ НАУКИ, ІННОВАЦІЙ ТА
ІНФОРМАТИЗАЦІЇ УКРАЇНИ
ЛИСТ
22.03.2012 № 1/06-2-216
Асоціації підприємств інформаційних 
технологій України 
Копія: Кабінету Міністрів України
Державне агентство з питань науки, інновацій та інформатизації за результатами розгляду звернення Асоціації підприємств інформаційних технологій України щодо комп'ютерного піратства, надісланого листом Секретаріату Кабінету Міністрів України від 17.02.2012 № 2003/0/2-12, ПОВІДОМЛЯЄ:
Держінформнауки вважає проблему, пов'язану з використанням неліцензійного програмного забезпечення, актуальною і підтримує пропозицію щодо проведення широкої просвітницької роботи з роз'яснення негативного впливу комп'ютерного піратства.
З метою розв'язання проблем, пов'язаних з використанням неліцензійного програмного забезпечення, в Україні здійснюються наступні заходи.
Стан легалізації неліцензійних комп'ютерних програм, що використовуються, щорічно розглядається на засіданнях Міжвідомчої робочої групи з питань легалізації комп'ютерних програм, утвореної відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 04.03.2004 № 253 (253-2004-п) .
Порядком використання комп'ютерних програм в органах виконавчої влади (1433-2003-п) , затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 10.09.2003 № 1433, визначено, що органами виконавчої влади здійснюється придбання виключно ліцензійних примірників або примірників програм вільного використання.
У Верховну Раду України внесено законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо врегулювання питань авторського права і суміжних прав" (реєстраційний № 6523 від 15.06.2010). Цей законопроект містить положення, спрямовані на врегулювання питань захисту авторського права і суміжних прав у мережі Інтернет, а також передбачає можливість використання електронної ліцензії, яка зокрема супроводжує комп'ютерні програми з відкритим кодом. У разі прийняття відповідного Закону буде забезпечена можливість застосування договору приєднання, в тому числі для використання комп'ютерної програми, примірник якої завантажується з мережі Інтернет, та забезпечити адаптацію положень вітчизняного законодавства до норм законодавства Європейського Союзу у сфері авторського права і суміжних прав.
Постановою Кабінету Міністрів України від 30.11.2011 № 1269 (1269-2011-п) затверджено Державну цільову науково-технічну програму використання в органах державної влади програмного забезпечення з відкритим кодом на 2012 - 2015 роки. Виконання програми дозволить розв'язати проблему використання неліцензійного програмного забезпечення та оптимізувати витрати бюджетних коштів.
Завданнями Програми (1269-2011-п) передбачені також просвітницькі заходи з популяризації використання програмного забезпечення з відкритим кодом, в проведенні яких, на нашу думку, можуть прийняти участь АПІТУ, українські та закордоні правовласники.
Перший заступник Голови
Б.В. Гриньов
( Текст взято з сайту Держінформнауки України http://www.dknii.gov.ua )