КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
від 30 січня 2013 р. № 55 Київ

Про затвердження Умов охорони небезпечних і цінних вантажів під час їх перевезення автомобільним транспортом та переліку таких вантажів

Відповідно до частини третьої статті 6 Закону України "Про охоронну діяльність" (4616-17) Кабінет Міністрів України
постановляє:
Затвердити:
Умови охорони небезпечних і цінних вантажів під час їх перевезення автомобільним транспортом, що додаються;
перелік небезпечних і цінних вантажів згідно з додатком.
Прем'єр-міністр України М.АЗАРОВ Інд. 70
ЗАТВЕРДЖЕНО 
постановою Кабінету Міністрів України 
від 30 січня 2013 р. № 55

УМОВИ

охорони небезпечних і цінних вантажів під час їх перевезення автомобільним транспортом

1. Ці Умови визначені з метою здійснення суб’єктами охоронної діяльності згідно з договорами охорони небезпечних і цінних вантажів під час їх перевезення автомобільним транспортом.
2. У цих Умовах терміни "суб’єкт охоронної діяльності", "персонал охорони", "фахівець з організації заходів охорони", "пункт централізованого спостереження", "транспорт реагування" (4616-17) вживаються у значенні, наведеному в Законі України "Про охоронну діяльність".
3. Охорона радіоактивних матеріалів під час їх перевезення здійснюється згідно з Положенням про порядок здійснення перевезення радіоактивних матеріалів територією України (1373-2004-п) , затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 15 жовтня 2004 р. № 1373 (Офіційний вісник України, 2004 p., № 42, ст. 2771).
4. Суб’єкти охоронної діяльності не здійснюють охорону небезпечних і цінних вантажів під час їх перевезення у разі, коли така охорона здійснюється виключно військовими формуваннями, правоохоронними органами та відомчою воєнізованою охороною.
5. Охорона небезпечних і цінних вантажів здійснюється суб’єктами охоронної діяльності, які мають:
1) ліцензію на провадження охоронної діяльності;
2) пункти централізованого спостереження;
3) транспорт реагування.
6. Охорона небезпечних і цінних вантажів здійснюється з використанням:
1) транспорту реагування;
2) автомобільного транспорту, що має клас захисту не нижче другого згідно з ДСТУ 3975-2000 "Захист панцеровий спеціалізованих автомобілів. Загальні технічні вимоги" (у разі охорони грошей, дорогоцінних металів та дорогоцінного каміння);
3) системи відстеження рухомих об’єктів з передачею сигналу тривожного сповіщення до пункту централізованого спостереження.
7. Охорона небезпечних і цінних вантажів здійснюється безпосередньо персоналом охорони.
Персонал охорони виконує функції з охорони за обов’язкової наявності:
на одязі ознак належності до відповідного суб’єкта охоронної діяльності згідно із статутними документами такого суб’єкта;
посвідчення з підписом керівника суб’єкта охоронної діяльності, скріпленим печаткою, в якому зазначаються прізвище, ім’я, по батькові особи, яка належить до персоналу охорони, дата видачі і строк дії посвідчення та міститься фотокартка особи, якій видано посвідчення.
8. Організація охорони небезпечних і цінних вантажів та контроль за виконанням персоналом охорони покладених на нього функцій здійснюються фахівцем з організації заходів охорони.
Для охорони небезпечних і цінних вантажів під час їх перевезення фахівець з організації заходів охорони формує групу з охорони у складі не менш як дві особи, які оснащені відповідними спеціальними засобами, здатні запобігти і протидіяти правопорушенню та захистити себе від нанесення тяжких тілесних ушкоджень, та визначає старшого такої групи, про що суб’єкт охоронної діяльності видає відповідний наказ.
9. Старший групи з охорони:
1) розробляє маршрут руху автомобільного транспорту під час перевезення небезпечних і цінних вантажів;
2) забезпечує збереження службової документації;
3) забезпечує взаємодію з правоохоронними органами;
4) визначає порядок здійснення зв’язку з отримувачем (відправником) небезпечних і цінних вантажів, особливості їх приймання та передачі;
5) проводить з групою з охорони інструктаж щодо:
маршруту руху автомобільного транспорту під час перевезення небезпечних і цінних вантажів;
типу автомобільного транспорту та особливостей небезпечних і цінних вантажів, що перевозяться;
дій у разі порушення цілісності небезпечних і цінних вантажів та автомобільного транспорту;
правил безпеки, яких необхідно дотримуватися під час перевезення небезпечних і цінних вантажів;
порядку використання засобів і сигналів зв’язку;
порядку оформлення відповідної документації під час приймання та передачі небезпечних і цінних вантажів;
нерозголошення відомостей про маршрут руху автомобільного транспорту під час перевезення небезпечних і цінних вантажів та характеристики таких вантажів;
6) повинен мати копії наказу суб’єкта охоронної діяльності про призначення групи з охорони та договору про надання послуг з охорони.
Додаток 
до постанови Кабінету Міністрів України 
від 30 січня 2013 р. № 55

ПЕРЕЛІК

небезпечних і цінних вантажів

1. До небезпечних вантажів, перевезення яких допускається територією України автомобільним транспортом, належать небезпечні вантажі, визначені згідно із Законом України "Про перевезення небезпечних вантажів" (1644-14) та Європейської Угоди про міжнародне дорожнє перевезення небезпечних вантажів (ДОПНВ) (994_217) .
2. До цінних вантажів належать дорогоцінні метали та дорогоцінне каміння, гроші, цінні папери, культурні цінності, вартість яких перевищує 100 мінімальних заробітних плат.