ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ СТАТИСТИКИ УКРАЇНИ
Н А К А З
16.02.2009 N 53

Про затвердження Методики розрахунку індексу обсягу сільськогосподарського виробництва

( Із змінами, внесеними згідно з Наказом Державного комітету статистики N 288 (v0288202-10) від 19.07.2010 Наказом Державної служби статистики N 140 (v0140832-13) від 07.05.2013 )
Відповідно до статей 8, 12, 13, 14 Закону України "Про державну статистику" (2614-12) та з метою забезпечення доступності, гласності та відкритості статистичної інформації, її джерел і методології складання НАКАЗУЮ:
1. Затвердити та ввести в дію зі звіту за січень 2009 року для поточних розрахунків та зі звіту за 2009 рік для річних розрахунків схвалену методичною комісією Держкомстату Методику розрахунку індексу обсягу сільськогосподарського виробництва (далі - Методика розрахунку), що додається.
2. Департаменту статистики сільського господарства та навколишнього середовища (Прокопенко О.М.):
2.1. Запровадити у практику роботи Методику розрахунку, затверджену цим наказом.
2.2. Довести Методику розрахунку, затверджену цим наказом, до відома територіальних органів державної статистики.
3. Визнати такими, що втратили чинність з 01.06.2009 року, накази Держкомстату від 25.12.97 N 109 (v0109202-97) "Про впровадження національних порівнянних цін 1996 року в розрахунках обсягів валової продукції сільського господарства" та від 06.08.2001 N 352 "Про затвердження методичних рекомендацій щодо розрахунку індексу обсягів сільськогосподарського виробництва".
3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Остапчука Ю.М.
Голова
О.Г.Осауленко

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державного
комітету України
16.02.2009  N 53

МЕТОДИКА

розрахунку індексу обсягу сільськогосподарського виробництва

( У тексті Методики слова "порівнянні ціни" замінено на "постійні ціни", Держкомстат - на Держстат у відповідних відмінках, окрім абзацу першого в передмові згідно з Наказом Державної служби статистики N 140 (v0140832-13) від 07.05.2013 )
Передмова
Методика розрахунку індексу обсягу сільськогосподарського виробництва розроблена на базі Методичних положень щодо розрахунку валової продукції сільського господарства у порівнянних цінах, затверджених наказом Держкомстату від 25.12.97 р. N 109 (v0109202-97) , та Методологічних рекомендацій щодо розрахунку індексу обсягів сільськогосподарського виробництва, затверджених наказом Держкомстату від 06.08.2001 р. N 352. Потреба в удосконаленні чинних методик виникла у зв'язку зі змінами в інформаційній базі, на основі якої проводяться дані розрахунки, необхідністю врахування вимог міжнародних, насамперед європейських, стандартів, а також надання додаткових уточнень і роз'яснень щодо окремих проблемних питань, що виникали при проведенні розрахунків.
У Методиці розкриваються теоретичні та практичні аспекти здійснення статистичного спостереження за динамікою виробництва продукції сільського господарства, міститься порядок та особливості формування фізичних обсягів продукції сільського господарства для обчислення як річних, так і поточних (щомісячних) індексів.
В основі розрахунку лежить визначення виробленого за встановлений період часу загального обсягу продукції сільського господарства у постійних цінах (валової продукції) та тенденцій його зміни у часі.
Показник загального обсягу продукції сільського господарства у постійних цінах використовують для визначення динаміки фізичного обсягу продукції, продуктивності праці, обсягу сільськогосподарського виробництва на одиницю земельної площі та в розрахунку на одну особу населення, структури виробництва, оскільки кожен її вид оцінюється впродовж ряду років за однією і тією ж ціною, незалежно від змін вартості продукції в поточних цінах.

Розділ 1. Основні терміни та визначення

У рамках Методики використовується така термінологія:
валова продукція сільського господарства - вартісне вираження продукції рослинництва та тваринництва, виробленої впродовж певного періоду часу. Включає в себе поряд з товарною продукцією, призначеною для реалізації, продукти сільськогосподарського походження, спожиті у процесі виробництва, а саме насіння і корми, а також роботи, пов'язані з вирощуванням урожаю майбутнього року. До складу продукції сільського господарства не включається вирощування лісових насаджень, продукція рибальства, рибництва, промислова продукція (навіть якщо вона виготовлена сільськогосподарськими підприємствами, наприклад, масло тваринне, олія, сири, консерви тощо) та продукція забою худоби (м'ясо, шкури).
Валова продукція рослинництва - вартість сирих продуктів, одержаних від урожаю поточного року, вартість вирощування молодих багаторічних насаджень, зміна вартості незавершеного виробництва в рослинництві у звітному році.
Валова продукція тваринництва - вартість вирощування худоби та птиці, вартість сирих продуктів, одержаних у результаті вирощування і господарського використання сільськогосподарських тварин (молока, вовни, яєць, меду і т.д.).
Валовий збір сільськогосподарських культур - загальний розмір продукції у натуральному виразі, зібраної з основних, повторних і міжрядних посівів.
( Абзац п'ятий розділу 1 в редакції Наказу Державної служби статистики N 140 (v0140832-13) від 07.05.2013 )
Виробництво молока - фактично надоєне коров'яче, овече, козяче, кобиляче молоко, незалежно від того, чи було воно реалізовано, чи частина його використана на випоювання молодняку сільськогосподарської худоби, крім молока, висмоктаного при підсосному утриманні.
( Абзац шостий розділу 1 в редакції Наказу Державної служби статистики N 140 (v0140832-13) від 07.05.2013 )
Виробництво яєць включає їх збір від усіх видів домашньої птиці, з урахуванням яєць, що використані на відтворення птиці (інкубація).
Виробництво вовни - уся фактично настрижена овеча, козина вовна, незалежно від того, була вона реалізована, чи використана на внутрішньогосподарські потреби. До обсягу виробництва не включається вовна, одержана з овчин при їхній промисловій переробці (так звана "кисла вовна").
( Абзац восьмий розділу 1 в редакції Наказу Державної служби статистики N 140 (v0140832-13) від 07.05.2013 )
Вирощування худоби та птиці у живій масі складається із ваги одержаного за рік приплоду, приросту ваги молодняку і худоби та птиці дорослої на відгодівлі та нагулі за мінусом падежу молодняку і худоби на відгодівлі.
Приплід включає живу масу (вагу) при народженні молодняку, одержаного від маток, які знаходяться у господарстві.
Приріст живої маси молодняку включає:
- за великою рогатою худобою - приріст телят, телиць неосіменених, осіменених телиць до переведення їх у групу корів, волів та воликів до переведення їх у групу робочих волів або досягнення трирічного віку, бичків до переведення їх у групу бугаїв-плідників або досягнення трирічного віку;
- за свинями - приріст молодняку до переведення у доросле виробниче стадо;
- за вівцями та козами - приріст молодняку до 1 року і переведення у доросле стадо;
- за птицею - приріст птиці дорослої.
СКП - Статистична класифікація продукції.
( Абзац дванадцятий розділу 1 в редакції Наказу Державної служби статистики N 140 (v0140832-13) від 07.05.2013 )
Категорії виробників продукції сільського господарства (товаровиробників) - основними категоріями товаровиробників у сільському господарстві є сільськогосподарські підприємства та господарства населення.
Сільськогосподарські підприємства - юридичні особи або їхні відокремлені підрозділи, що займаються сільськогосподарським виробництвом, незалежно від підпорядкування, організаційно-правових форм господарювання та основного виду діяльності. Як категорія вони включають в себе державні підприємства, господарські товариства, кооперативи, приватні, фермерські господарства та інші підприємства, що займаються сільськогосподарським виробництвом.
Господарства населення - домогосподарства, що здійснюють сільськогосподарську діяльність як з метою самозабезпечення продуктами харчування, так і з метою виробництва товарної сільськогосподарської продукції, а також фізичні особи - підприємці, які проводять свою діяльність у галузі сільського господарства.
КВЕД - Класифікація видів економічної діяльності (va375202-05) .
Постійні ціни - середньозважені ціни року, прийнятого за основу для порівняння.
( Розділ 1 із змінами, внесеними згідно з Наказом Державного комітету статистики N 288 (v0288202-10) від 19.07.2010 )

Розділ 2. Загальні положення

Для характеристики динаміки загального обсягу продукції, виробленої в сільському господарстві, використовується показник валової продукції сільського господарства у постійних цінах. Він є одним із основних результативних показників діяльності у сфері сільського господарства.
Розрахунок валової продукції сільського господарства здійснюється шляхом вартісної оцінки кожного окремого виду сільськогосподарської продукції, незалежно від місця й умов його виробництва, за однією і тією ж ціною. Це дає можливість запобігти впливу різниці в регіональних цінах на один і той же вид сільськогосподарської продукції та проводити порівняльний аналіз на національному та регіональному рівнях за основними видами діяльності сільського господарства (рослинництво, тваринництво) та категоріями виробників продукції сільського господарства.
Перелік видів сільськогосподарської продукції, на основі якого здійснюється розрахунок індексу сільськогосподарського виробництва, та постійні ціни на них розробляються централізовано та затверджуються наказом Держстату України. Перелік продукції готується на основі КВЕД (va375202-05) (коди 01.1-01.5) та відповідних кодів СКП і є єдиним для всіх регіонів країни. За постійні ціни обираються ціни року, прийнятого за основу для порівняння. Зміна постійних цін відбувається, як правило, один раз на п'ять років.
( Абзац третій розділу 2 в редакції Наказу Державної служби статистики N 140 (v0140832-13) від 07.05.2013 )
Загальнодержавні постійні ціни на продукцію сільського господарства розраховуються як середньозважені ціни товарної та нетоварної частин валової продукції сільського господарства: товарна частина продукції оцінюється за фактичними цінами реалізації, нетоварна в сільськогосподарських підприємствах - за цінами фактичної собівартості, в господарствах населення - умовно за середньотоварними цінами.
Для спостереження за динамікою змін в обсягах виробництва продукції сільського господарства у часі застосовують розрахунки річних та поточних (щомісячних) індексів обсягу сільськогосподарського виробництва.
Річний розрахунок індексу обсягу сільськогосподарського виробництва проводиться за основними видами діяльності сільського господарства (рослинництво і тваринництво), за розширеним переліком сільськогосподарської продукції та категорій товаровиробників за допомогою відповідного програмного забезпечення.
Розрахунок валової продукції сільського господарства в постійних цінах за рік здійснюється в розрізі таких категорій товаровиробників:
усі категорії господарств
у тому числі
сільськогосподарські підприємства
з них
державні сільськогосподарські підприємства
недержавні сільськогосподарські підприємства
з них
фермерські господарства
господарства населення.
Поточні розрахунки здійснюються за спрощеною схемою з використанням системи дорахунків і коригувань за основними видами діяльності сільського господарства (рослинництво та тваринництво) та категоріями виробників сільськогосподарської продукції.
Щомісячні розрахунки валової продукції сільського господарства в постійних цінах здійснюються в розрізі таких категорій товаровиробників:
усі категорії господарств
у тому числі
сільськогосподарські підприємства
господарства населення.
Безпосередньо розрахунки вартості та індексу обсягу сільськогосподарського виробництва здійснюють територіальні (обласні) органи державної статистики. Визначення загального індексу сільськогосподарського виробництва в цілому в Україні здійснюється департаментом статистики сільського господарства та навколишнього середовища Держстату шляхом зведення та ув'язки розрахованих регіональних показників.
Для розрахунку індексу обсягу сільськогосподарського виробництва загальний обсяг валової продукції можна отримати двома взаємопов'язаними та взаємозамінними шляхами агрегації. Перший шлях - спочатку проводиться розрахунок обсягів виробництва продукції за видами діяльності сільського господарства в розрізі категорій господарств - виробників продукції, а потім формуються підсумки в цілому по сільському господарству. Другий шлях - спочатку проводиться розрахунок обсягів виробництва продукції за категоріями господарств у розрізі видів діяльності сільського господарства, а потім формуються підсумки в цілому по сільському господарству. Ці шляхи можуть використовуватися разом для контролю і перевірки один одного.
У разі затвердження переліку нових постійних цін валова продукція сільського господарства за рік, прийнятий за основу для порівняння, розраховується в нових постійних цінах шляхом множення натуральних показників виробленої за цей рік продукції на нові постійні ціни. При ретроспективних перерахунках валової продукції сільського господарства прямий перерахунок не проводиться з метою запобігання можливих структурних змін у динаміці обсягів продукції. При перерахунках індекси обсягу сільськогосподарського виробництва залишаються без змін, а в розрізі категорій господарств та видів діяльності сільського господарства можливі незначні відхилення, що зумовлено як ціновими структурними зрушеннями у сільському господарстві, так і змінами у рівнях товарності продукції.
Перерахунки валової продукції сільського господарства за видами діяльності сільського господарства (рослинництво, тваринництво) та категоріями господарств проводяться централізовано з ув'язкою державного і регіональних рівнів.

Розділ 3. Порядок розрахунку індексу обсягу сільськогосподарського виробництва

Для спостереження за динамікою змін в обсягах виробництва продукції сільського господарства у часі застосовують розрахунок індексу обсягу сільськогосподарського виробництва, який відображає відносний рівень загальних фізичних обсягів сільськогосподарської продукції, вироблених за будь-які періоди часу, обрані для порівняння. Для його обчислення обрана формула Ласпейреса, тобто
                         n   (i)    (i)
                         S  q    х p
                 заг    i=1  t      0
                I    = ----------------                        (1)
                 t       n   (i)    (i)
                         S  q    х p
                        i=1  0      0
де:
     S - знак суми;
      (i)
     q - обсяг виробництва конкретного i-го виду продукції у натуральному виразі;
      (i)
     p - постійна ціна на конкретний i-тий вид продукції;
      0
     t, 0 - періоди часу (базовий та звітний), обрані для порівняння.
Алгоритм розрахунку цього індексу складається з трьох етапів:
     I  етап  -  за  допомогою  постійних цін проводиться вартісна
оцінка   фізичних   обсягів   виробництва  окремих  видів/підвидів
продукції за групами виробників  та  обрані  періоди  часу,  тобто
здійснюється   перемноження   за   окремими  видами  продукції  її
            (i)
кількості (q    ) у базовому та звітному періодах  на її  постійну
            t, 0
       (i)
ціну (p   ):
       0
                       (i)     (i)     (i)
                      Q     = q     х p                        (2)
                       t, 0    t, 0    0
де:
      (i)
     Q        -  обсяг продукції i-того виду/підвиду  у  постійних
      t, 0
цінах певної групи виробників  у  базовому  (0)  та  звітному  (t)
періодах.
II етап - проводиться сумування (агрегування) отриманих добутків на більш високі рівні групування: у підгрупи, групи продукції, групи виробників (P), види діяльності сільського господарства (b) з наступним отриманням загального обсягу продукції сільського господарства за обрані періоди часу:
                       (P, b)   n   (i)
                      Q       = S  Q                           (3)
                       t, 0    i=1  t, 0
                   заг    n   (b)     n   (P)
                  Q     = S  Q     =  S  Q                     (4)
                   t, 0  b=1  t, 0   P=1  t, 0
де:
S - знак суми;
      (P, b)
     Q       - обсяг продукції за окремими групами виробників (P),
      t, 0
або  окремими  видами  діяльності  сільського  господарства  (b) у
постійних цінах у базовому (0) та звітному (t) періодах;
      заг
     Q       -   загальний   обсяг  валової  продукції  сільського
      t, 0
господарства у  постійних цінах у  базовому (0)  та  звітному  (t)
періодах.
У випадку, коли індекс будується через основні види діяльності сільського господарства - рослинництво й тваринництво, або основні групи (категорії) виробників - сільськогосподарські підприємства та господарства населення (наприклад, поточні розрахунки), n = 2 і
                заг     2   (b)     рос     твар
               Q     =  S  Q     = Q     + Q                   (5)
                t, 0   b=1  t, 0    t, 0    t, 0
де:
S - знак суми;
      рос     твар
     Q     і Q      - обсяг валової продукції у  постійних  цінах,
      t, 0    t, 0
відповідно  по  рослинництву  і  тваринництву  у  базовому  (0) та
звітному (t) періодах;
                заг     2   (P)     сгп     гн
          або  Q     =  S  Q     = Q     + Q                   (6)
                t, 0   P=1  t, 0    t, 0    t, 0
      сгп     гн
     Q     і Q      - обсяг валової продукції  у постійних  цінах,
      t, 0    t, 0
відповідно  по  сільськогосподарських  підприємств  і  господарств
населення у базовому (0) та звітному (t) періодах.
III етап - визначається індекс обсягу сільськогосподарського виробництва шляхом ділення розрахованих обсягів продукції сільського господарства за порівнювані періоди часу:
                                заг
                               Q
                        заг     t
                       I    = ------                           (7)
                        t       заг
                               Q
                                0
Треба зазначити, що на будь-якому етапі побудови індексу загального обсягу сільськогосподарського виробництва можна отримати індекси за його складовими: індекси обсягів виробництва за окремими видами діяльності сільського господарства, групами виробників, групами продукції тощо. Тобто схема, що наведена вище, забезпечує отримання індексу будь-якого рівня агрегації.
Індекси обсягу сільськогосподарського виробництва, як річні, так і поточні, будуються з урахуванням показників виробництва в усіх сільськогосподарських підприємствах (включаючи малі) та господарствах населення, які отримують ще на етапі формування індивідуальних фізичних обсягів окремих видів продукції на підставі звітів, обстежень та дорахунків.

Розділ 4. Розрахунок річного індексу обсягу сільськогосподарського виробництва

Як уже згадувалося, розрахунки річного обсягу валової продукції в постійних цінах здійснюються територіальними (обласними) органами державної статистики за допомогою програмного забезпечення в розрізі таких категорій господарств: усі категорії господарств, сільськогосподарські підприємства, державні сільськогосподарські підприємства, недержавні сільськогосподарські підприємства, фермерські господарства та господарства населення. Для розрахунку річних індексів сільськогосподарського виробництва використовується загальний порядок розрахунку, який описано у Розділі 3 цієї методики.
Інформаційною базою для розрахунку річного обсягу валової продукції сільського господарства у постійних цінах за окремими категоріями аграрних товаровиробників є дані таких державних статистичних спостережень та розрахунків:
1) ф. N 29-сг (річна) "Підсумки збору врожаю сільськогосподарських культур, плодів, ягід та винограду на 1 грудня 20 __ року" (vc234202-10) ;
2) ф. N 24 (річна) "Стан тваринництва за 20 __ рік" (v0301832-12) ;
3) ф. N 21-заг (річна) "Реалізація сільськогосподарської продукції за 20__ рік" (vf234202-10) ;
4) ф. N 50-сг (річна) "Основні економічні показники роботи сільськогосподарських підприємств за 20 __ рік" (v0301832-12) ;
5) ф. N 4-сг (річна) "Посівні площі сільськогосподарських культур під урожай 20 __ року" (vo234202-10) ;
6) розрахунки обсягів виробництва в господарствах населення, які здійснюються відповідно до затверджених методик;
7) Інструментарій проведення розрахунків основних показників обсягів виробництва продукції тваринництва у господарствах усіх категорій (таблиці 8, 15-19);
8) адміністративні дані.
( Розділ 4 із змінами, внесеними згідно з Наказом Державного комітету статистики N 288 (v0288202-10) від 19.07.2010, Наказом Державної служби статистики N 140 (v0140832-13) від 07.05.2013 )
4.1. Формування обсягу валової продукції рослинництва
Зернові культури. валовий збір зерна за окремими видами зернових і зернобобових культур визначається за даними ф. N 29-сг (vc222202-09) (у вазі після доробки).
Технічні культури. Валовий збір технічних культур приймається за даними ф. N 29-сг (v0301832-12) . Насіння соняшнику - у вазі після доробки, цукрові буряки (фабричні) - у вазі без землі, гички й домішок.
( Абзац другий підрозділу 4.1 розділу 4 в редакції Наказу Державної служби статистики N 140 (v0140832-13) від 07.05.2013 )( Абзац третій підрозділу 4.1 розділу 4 виключено на підставі Наказу Державного комітету статистики N 288 (v0288202-10) від 19.07.2010 )
Посадковий матеріал (саджанці хмелю, саджанці троянди, черенки лаванди, черенки хмелю) визначається за даними ф. N 29-сг (vc222202-09) або ж за даними підприємств, що займаються вирощуванням зазначеного посадкового матеріалу. Ураховуються саджанці троянди, які будуть використані для одержання ефіроолійної сировини.
Картопля й овоче-баштанні культури. Валовий збір даної групи культур визначається за даними ф. N 29-сг (vc222202-09) валовий збір зеленого горошку потрібно включати у валовий збір інших овочів.
До обсягу виробництва насіння овочевих культур включаються насінники однорічних овочевих культур (без насінників зеленого горошку) та висадки-насінники дворічних овочевих культур.
Гриби культурні. Валовий збір грибів приймається за даними ф. N 29-сг (vc222202-09) .
Плодоягідні культури. Валовий збір та посадковий матеріал цієї групи культур визначається за даними ф. N 29-сг (v0301832-12) . До "Іншого посадкового матеріалу" включаються "вуса суниці".
( Абзац сьомий підрозділу 4.1 розділу 4 в редакції Наказу Державної служби статистики N 140 (v0140832-13) від 07.05.2013 )
Кормові культури. Обсяги виробництва кормових культур в основному приймаються за даними ф. N 29-сг (vc222202-09) .
При цьому слід зауважити, що обсяг виробництва сіна сіяних багаторічних трав визначається за сумою сіна багаторічних безпокривних трав посіву поточного року, включаючи посів з осені минулого року, сіна багаторічних трав посіву минулих років та сіна підпокривних багаторічних трав (підсів, уключаючи підсів з осені), а обсяг виробництва трав на зелений корм, сінаж, силос, трав'яне борошно та одержання гранул і брикетів включає однорічні трави, багаторічні безпокривні трави посіву поточного року, враховуючи посів з осені минулого року, багаторічні трави посіву минулих років та підпокривні багаторічні трави (підсів, уключаючи підсів з осені) на зелений корм, сінаж, силос, трав'яне борошно та для одержання гранул і брикетів (вага зеленої маси).
Обсяг зеленої маси, згодованої шляхом випасу, визначається так:
- у сільськогосподарських підприємствах: за даними ф. N 24 (v222d202-09) , розділ 7, рядок 194, графа 1, де витрачені у звітному році пасовищні корми у кормових одиницях потрібно перерахувати у фізичну масу шляхом ділення на коефіцієнт 0,23 "зелена маса штучного пасовища" відповідно до "Довідника поживності кормів";
- у господарствах населення: за даними ф. N 29-сг (vc222202-09) щодо площ трав (однорічних та багаторічних за сумою) та культурних пасовищ, використаних для цієї мети у звітному році, а також експертної урожайності зеленої маси пасовищ у сільськогосподарських підприємствах, яка розраховується на основі валового збору, визначеного за ф. N 24 (v222d202-09) , та площ трав, визначених за ф. N 29-сг.
Розглянемо приклад розрахунку обсягів зеленої маси згодованої шляхом випасу:
------------------------------------------------------------------
|                    |   |   Інструментарій   |Значення показника|
|--------------------+---+--------------------+------------------|
|          А         | Б |          1         |        2         |
|----------------------------------------------------------------|
|                Сільськогосподарські підприємства               |
|----------------------------------------------------------------|
|Витрачено пасовищних|01 |      ф. N 24       |      5037667     |
|кормів, центнерів   |   | ( v222d202-09 ) (v222d202-09)
	,       |                  |
|кормових одиниць    |   |   ряд. 194 гр. 1   |                  |
|--------------------+---+--------------------+------------------|
|коефіцієнт          |   |        0,23        |                  |
|перерахунку зеленої |   |                    |                  |
|маси штучного       |   |                    |                  |
|пасовища            |   |                    |                  |
|--------------------+---+--------------------+------------------|
|Обсяг зеленої маси, |   |                    |                  |
|згодованої шляхом   |   |                    |                  |
|випасу              |   |                    |                  |
|--------------------+---+--------------------+------------------|
|тис.ц               |02 |  02 = 01/0,23/1000 |      21902,9     |
|--------------------+---+--------------------+------------------|
|Довідково:          |   |                    |                  |
|--------------------+---+--------------------+------------------|
|Загальна площа трав |03 |     ф. N 29-сг     |      287,2       |
|на випас, тис.га    |   |  ( vc222202-09 ) (vc222202-09)
	,      |                  |
|                    |   |  ряд. 1414 + 1424  |                  |
|--------------------+---+--------------------+------------------|
|Експертна           |04 |     04 = 02/03     |       76,3       |
|урожайність, ц      |   |                    |                  |
|з 1 га              |   |                    |                  |
|----------------------------------------------------------------|
|господарства населення                                          |
|----------------------------------------------------------------|
|Загальна площа трав |05 |     ф. N 29-сг     |        7,3       |
|на випас, тис.га    |   |  ( vc222202-09 ) (vc222202-09)
	,      |                  |
|                    |   |  ряд. 1414 + 1424  |                  |
|--------------------+---+--------------------+------------------|
|Пасовищні корми з   |06 |    06 = 05 х 04    |      557,0       |
|площ трав на випас, |   |                    |                  |
|тис.ц               |   |                    |                  |
|--------------------+---+--------------------+------------------|
|Культурні пасовища  |07 |     ф. N 29-сг     |      1681,8      |
|на зелений корм,    |   |  ( vc222202-09 ) (vc222202-09)
	,      |                  |
|тис.ц               |   |      ряд. 1506     |                  |
|--------------------+---+--------------------+------------------|
|Обсяг зеленої маси, |08 |    08 = 06 + 07    |      2238,8      |
|згодованої шляхом   |   |                    |                  |
|випасу, тис.ц       |   |                    |                  |
------------------------------------------------------------------
Валовий збір соломи озимої та ярої (без стебел кукурудзи), полови визначається:
- у цілому по сільськогосподарських підприємствах за даними ф. N 50-сг (розділ 5, гр. 2 - гр. 3) з дорахунком до повного кола сільгосппідприємств, використовуючи при цьому коефіцієнт дорахунку, розрахований на основі показників про виробництво зернових та зернобобових культур (без кукурудзи) за ф. N 29-сг та ф. N 50-сг (v0301832-12) :
                Валовий збір зернових та зернобобових культур
                          (без кукурудзи) ф. N 29-сг
     К    = -----------------------------------------------------
      дор.      Виробництво зернових та зернобобових культур
                    (без кукурудзи) ф. N 50-сг
Розрахований фізичний обсяг соломи озимої та ярої (без стебел кукурудзи), полови, виробленої сільськогосподарськими підприємствами, розподіляють за категоріями господарств (державні сільськогосподарські підприємства, недержавні сільськогосподарські підприємства, з них фермерські господарства) за допомогою їх часток у загальному виробництві зернових та зернобобових культур (без кукурудзи).
( Абзац підрозділу 4.1 розділу 4 в редакції Наказу Державної служби статистики N 140 (v0140832-13) від 07.05.2013 )
Гичка коренеплодів визначається розрахунково - 30-35% від суми валового збору кормових коренеплодів та цукрових буряків.
В інші кормові культури входить тутовий лист (шовковиця), продукція якого визначається множенням кількості реалізованих коконів на 20 (20 кг тутового листа використовується на вирощування одного кілограма коконів).
Посіви люпину та інших культур на зелене добриво. Площа заорювання зеленої маси люпину й інших культур на зелене добриво визначається за даними ф. N 4-сг (vi222202-09) .
Продукція квітникарства та декоративних культур:
- у сільськогосподарських підприємствах обсяги виробництва квітково-декоративних культур (квіткова розсада; квіткові цибулини, бульби; саджанці квіткових і декоративних насаджень; рослини в горщиках, ящиках тощо; квіти зрізані (всього та за видами); насіння квітів) приймаються за даними ф. N 29-сг (v0301832-12) ;
- у господарствах населення обсяг продукції квітникарства та декоративних культур приймають на рівні обсягів, які були реалізовані у звітному році у фактичних цінах, з їх уточненням на індекс цін продажу квітів та квіткової розсади на міських ринках за звітний рік до базисного року розрахунку постійних цін (розраховується централізовано та повідомляється територіальним (обласним) органам державної статистики).
( Абзац підрозділу 4.1 розділу 4 в редакції Наказу Державної служби статистики N 140 (v0140832-13) від 07.05.2013 )
Вирощування молодих багаторічних насаджень визначається за даними ф. N 29-сг (vc222202-09) за насадженнями:
- плодоягідних культур (окремо по садах, ягідниках, виноградниках);
- технічних культур (окремо по насадженнях хмелю та ефіроолійних культур).
Вирощування молодих багаторічних насаджень складається з площі посаджених нових садів, ягідників, виноградників і ін. та площі молодих садів і насаджень до експлуатаційного віку, яка визначається розрахунково як різниця між загальною площею насаджень на кінець попереднього року та площею насаджень у плодоносному віці на кінець звітного року.
Зміна вартості незавершеного виробництва в рослинництві.
Незавершене виробництво на початок звітного року - це вартість затрат з підготовки посівних площ під озимі та ярі культури, виконаних у попередньому році під урожай цих культур у звітному році.
Незавершене виробництво на кінець звітного року - це вартість затрат з підготовки посівних площ під озимі та ярі культури, виконаних у звітному році під урожай цих культур у наступному (за звітним) році.
Розрахунок зміни вартості незавершеного виробництва в рослинництві з початку до кінця звітного року проводиться шляхом множення приросту (зменшення) площі посіву озимих культур і приросту (зменшення) площі чорних парів під ярі культури та зябу на відповідну ціну 1 га незавершеного виробництва по озимих і ярих культурах. У господарствах населення розрахунок зміни вартості незавершеного виробництва проводиться лише по площі посіву озимих культур.
Площі посіву озимих культур, площі парів під ярі культури та зябу визначаються на підставі даних ф. N 29-сг (vc234202-10) "Довідково: Посів озимих культур на зерно та зелений корм під урожай наступного року станом на 1 грудня 20__ року".
( Абзац двадцять третій підрозділу 4.1 розділу 4 в редакції Наказу Державного комітету статистики N 288 (v0288202-10) від 19.07.2010 )
Розглянемо приклад розрахунку зміни вартості незавершеного виробництва:
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
|                     |Усі категорії |                            У тому числі                            |
|                     |господарств   |--------------------------------------------------------------------|
|                     |              |            сільськогосподарські підприємства          |господарства|
|                     |              |-------------------------------------------------------| населення  |
|                     |              |    усього    |                  з них                 |            |
|                     |              |              |----------------------------------------|            |
|                     |              |              |  державні  |  недержавні  |   з них    |            |
|                     |              |              |            |              | фермерські |            |
|                     |              |              |            |              |господарства|            |
|                     |--------------+--------------+------------+--------------+------------+------------|
|                     |тис.га| тис.  |тис.га| тис.  |тис. | тис. |тис.га| тис.  |тис.га|тис. |тис.га|тис. |
|                     |(3+11)| грн.  |(5+7) | грн.  | га  | грн. |      | грн.  |      |грн. |      |грн. |
|                     |      |(4+12) |      | (6+8) |     |      |      |       |      |     |      |     |
|---------------------+------+-------+------+-------+-----+------+------+-------+------+-----+------+-----|
|     А       |   Б   |  1   |   2   |  3   |   4   |  5  |  6   |  7   |   8   |  9   |  10 |  11  | 12  |
|-------------+-------+------+-------+------+-------+-----+------+------+-------+------+-----+------+-----|
|Зміна        |       |  х   |-121405|  х   |-165258|  х  |-9441 |  х   |-155817|  х   |53959|  х   |43853|
|вартості     |       |      |       |      |       |     |      |      |       |      |     |      |     |
|незавершеного|       |      |       |      |       |     |      |      |       |      |     |      |     |
|виробництва  |       |      |       |      |       |     |      |      |       |      |     |      |     |
|(п. 1 + п. 2)|       |      |       |      |       |     |      |      |       |      |     |      |     |
|-------------+-------+------+-------+------+-------+-----+------+------+-------+------+-----+------+-----|
|1. Озимі     |1017,47|-233,5|-237574|-276,6|-281427|-11,6|-11803| -265 |-269624| 3,6  |3663 | 43,1 |43853|
|культури     |       |      |       |      |       |     |      |      |       |      |     |      |     |
|(п. 1.2 -    |       |      |       |      |       |     |      |      |       |      |     |      |     |
|п. 1.1)      |       |      |       |      |       |     |      |      |       |      |     |      |     |
|-------------+-------+------+-------+------+-------+-----+------+------+-------+------+-----+------+-----|
|1.1. Площа   |       |9434,3|   х   |7655,6|   х   |226,4|  х   |7429,2|   х   |1544,8|  х  |1778,7|  х  |
|посіву озимих|       |      |       |      |       |     |      |      |       |      |     |      |     |
|культур      |       |      |       |      |       |     |      |      |       |      |     |      |     |
|восени       |       |      |       |      |       |     |      |      |       |      |     |      |     |
|попереднього |       |      |       |      |       |     |      |      |       |      |     |      |     |
|року під     |       |      |       |      |       |     |      |      |       |      |     |      |     |
|урожай       |       |      |       |      |       |     |      |      |       |      |     |      |     |
|звітного року|       |      |       |      |       |     |      |      |       |      |     |      |     |
|-------------+-------+------+-------+------+-------+-----+------+------+-------+------+-----+------+-----|
|1.2. Площа   |       |9200,8|   х   |7379,0|   х   |214,8|  х   |7164,2|   х   |1548,4|  х  |1821,8|  х  |
|посіву озимих|       |      |       |      |       |     |      |      |       |      |     |      |     |
|культур      |       |      |       |      |       |     |      |      |       |      |     |      |     |
|восени       |       |      |       |      |       |     |      |      |       |      |     |      |     |
|звітного року|       |      |       |      |       |     |      |      |       |      |     |      |     |
|під урожай   |       |      |       |      |       |     |      |      |       |      |     |      |     |
|наступного   |       |      |       |      |       |     |      |      |       |      |     |      |     |
|року         |       |      |       |      |       |     |      |      |       |      |     |      |     |
|-------------+-------+------+-------+------+-------+-----+------+------+-------+------+-----+------+-----|
|2. Ярі       |502,46 |231,2 |116169 |231,2 |116169 | 4,7 |2362  |226,5 |113807 |100,1 |50296|  х   |  х  |
|культури     |       |      |       |      |       |     |      |      |       |      |     |      |     |
|(п. 2.2 -    |       |      |       |      |       |     |      |      |       |      |     |      |     |
|п. 2.1)      |       |      |       |      |       |     |      |      |       |      |     |      |     |
|-------------+-------+------+-------+------+-------+-----+------+------+-------+------+-----+------+-----|
|2.1. Площа   |       |9557,0|   х   |9557,0|   х   |288,5|  х   |9268,5|   х   |1981,3|  х  |  х   |  х  |
|парів під ярі|       |      |       |      |       |     |      |      |       |      |     |      |     |
|культури і   |       |      |       |      |       |     |      |      |       |      |     |      |     |
|зябу під     |       |      |       |      |       |     |      |      |       |      |     |      |     |
|урожай       |       |      |       |      |       |     |      |      |       |      |     |      |     |
|звітного року|       |      |       |      |       |     |      |      |       |      |     |      |     |
|-------------+-------+------+-------+------+-------+-----+------+------+-------+------+-----+------+-----|
|2.2. Площа   |       |9788,2|   х   |9788,2|   х   |293,2|  х   |9495,0|   х   |2081,4|  х  |  х   |  х  |
|парів під ярі|       |      |       |      |       |     |      |      |       |      |     |      |     |
|культури і   |       |      |       |      |       |     |      |      |       |      |     |      |     |
|зябу восени  |       |      |       |      |       |     |      |      |       |      |     |      |     |
|звітного року|       |      |       |      |       |     |      |      |       |      |     |      |     |
|під урожай   |       |      |       |      |       |     |      |      |       |      |     |      |     |
|наступного   |       |      |       |      |       |     |      |      |       |      |     |      |     |
|року         |       |      |       |      |       |     |      |      |       |      |     |      |     |
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
( Абзац підрозділу 4.1 розділу 4 в редакції Наказу Державної служби статистики N 140 (v0140832-13) від 07.05.2013 )
Інша продукція рослинництва. До іншої продукції рослинництва включають продукцію рослинництва (міцелій грибів, овочева розсада, енергетична верба тощо), що реалізована у звітному році і не визначена діючим переліком видів продукції. Обсяг іншої продукції рослинництва у фактичних цінах включається у вартість валової продукції сільського господарства після його уточнення на індекс цін реалізації за звітний рік до базисного року розрахунку постійних цін. Для цього кожен вид іншої продукції рослинництва у фактичних цінах коригують на індекс цін реалізації для продуктової групи, найближчої до відповідного виду продукції за видовими та якісними показниками. Якщо визначити таку групу неможливо, то коригування проводиться на загальний індекс цін реалізації продукції рослинництва. Загальний обсяг іншої продукції рослинництва визначається шляхом додавання скоригованих обсягів.
( Підрозділ 4.1 розділу 4 доповнено абзацом згідно з Наказом Державної служби статистики N 140 (v0140832-13) від 07.05.2013 )
4.2. Формування обсягу валової продукції тваринництва
Вирощування худоби та птиці розраховується за основними видами продуктивної худоби: велика рогата худоба, свині, вівці та кози, а також у цілому по всіх видах птиці - та заповнюється за даними таблиці 8 Інструментарію проведення розрахунків основних показників обсягів виробництва продукції тваринництва у господарствах усіх категорій (далі - Інструментарій).
( Абзац перший підрозділу 4.2 розділу 4 в редакції Наказу Державного комітету статистики N 288 (v0288202-10) від 19.07.2010 )
Продукція вирощування коней умовно приймається в обсязі реалізації її на забій у живій вазі та заповнюється за даними таблиці 8 Інструментарію.
Кількість молока, одержаного протягом звітного року заповнюється за даними таблиці 15 Інструментарію та визначається за основними видами: коров'яче, овече і козяче, кобиляче.
Кількість яєць визначається за даними таблиці 8 Інструментарію.
Обсяг виробництва вовни визначається в натурі (фізичній вазі) відповідно до даних таблиці 16 Інструментарію окремо за видами: овеча та козяча.
Продукція кролівництва заповнюється за даними таблиці 16 Інструментарію.
Кількість молодняку хутрових звірів, проданого для племінних цілей, та кількість отриманих за рік шкурок хутрових звірів приймаються за даними ф. N 24 (v222d202-09) .
Кількість м'яса хутрових звірів визначається лише у випадку його господарського використання. Обсяг господарського використання цього м'яса приймається за даними звірогосподарств.
Продукція бджільництва заповнюється за даними таблиці 19 Інструментарію. Інша продукція бджільництва (маточне молочко, прополіс, квітковий пилок, бджолина отрута та затрати бджільництва, віднесені на бджолозапилювні культури) заповнюється за фактичними цінами і визначається за інформацією підприємств, які займаються виробництвом продукції бджільництва або адміністративними даними.
Кількість коконів визначається за ф. 21-заг (vk222202-09) у розмірі обсягу їх реалізації, а кількість грени - за даними гренажних заводів.
Кількість гною визначається розрахунково, виходячи з приблизних норм виходу свіжого гною від однієї голови худоби та птиці за рік, які складають: для дорослої великої рогатої худоби - 7-8 тонн, коней - 5-6, овець - 0,7-0,8, свиней - 1,2-1,5 тонни. Норма виходу гною від молодняку великої рогатої худоби і коней приймається у розмірі 40% від норми виходу гною дорослої худоби. Норми виходу свіжого гною розповсюджують на середньорічне поголів'я худоби за видами (середнє між початком і кінцем року).
Обсяг пташиного посліду розраховується аналогічно, виходячи з середньої норми виходу свіжого гною на одну голову птиці за рік - 25 кг і середньорічної чисельності птиці всіх видів.
З розрахованого таким чином валового виходу свіжого гною необхідно відняти 30-50% на загальні втрати при його зберіганні.
Інша продукція тваринництва. До іншої продукції тваринництва включають продукцію тваринництва (вовна-линька, щетина тощо), що реалізована у звітному році й не визначена діючим переліком видів продукції. Обсяг іншої продукції тваринництва у фактичних цінах включається у вартість валової продукції сільського господарства після його уточнення на індекс цін реалізації за звітний рік до базисного року розрахунку постійних цін. Для цього кожен вид іншої продукції тваринництва у фактичних цінах коригують на індекс цін реалізації для продуктової групи, найближчої до відповідного виду продукції за видовими та якісними показниками. Якщо визначити таку групу неможливо, то коригування проводиться на загальний індекс цін реалізації продукції тваринництва. Загальний обсяг іншої продукції тваринництва визначається шляхом додавання скоригованих обсягів.
( Абзац чотирнадцятий підрозділу 4.2 розділу 4 в редакції Наказу Державної служби статистики N 140 (v0140832-13) від 07.05.2013 )

Розділ 5. Розрахунок поточного індексу обсягу сільськогосподарського виробництва

Визначення поточного індексу обсягу сільськогосподарського виробництва через сезонність, зокрема у рослинництві, значною мірою відрізняється від порядку розрахунку річного індексу.
По-перше, кількість продуктів, включених до розрахунку, коливається в залежності від місяця року. По-друге, через певну обмеженість інформаційної бази в середині року допускається використання укрупнених груп продуктів і середніх цін на них та використання непрямих показників. По-третє, дані щодо продукції рослинництва включаються у розрахунок поточного індексу обсягу сільськогосподарського виробництва, починаючи з січня - червня.
( Абзац другий розділу 5 в редакції Наказу Державного комітету статистики N 288 (v0288202-10) від 19.07.2010 )
Тому при формуванні індексу для внутрірічного періоду слід приділяти особливу увагу співставності структури/складу обсягів продукції, які порівнюються. Розбіжність у наборі продуктів-представників допускається у випадку розбіжності у часі біологічних ритмів визрівання урожаю одних і тих же сільськогосподарських культур або запровадження вирощування нових культур і розведення нових видів тварин.
Для розрахунку індексу за обраний період часу протягом року загальні обсяги продукції у постійних цінах формуються з підсумків короткотермінової статистики про обсяги продукції тваринництва і рослинництва в натуральному виразі, виробленої за звітний період, зміну вартості незавершеного виробництва в рослинництві, обчислених у постійних цінах, та системи розрахунків, що дають змогу в загальні обсяги продукції довключити ту її частину, яка на момент проведення розрахунків не може бути облікована.
( Абзац четвертий розділу 5 в редакції Наказу Державного комітету статистики N 288 (v0288202-10) від 19.07.2010 )
Розрахунки щодо зміни вартості незавершеного виробництва в рослинництві проводяться за схемою та порядком, описаними у підрозділі 4.1 розділу 4 цієї Методики, з урахуванням наявної в органах державної статистики інформації. Зміна вартості незавершеного виробництва в рослинництві визначається щомісячно на встановлену звітну дату в період проведення робіт.
( Розділ 5 доповнено абзацом згідно з Наказом Державного комітету статистики N 288 (v0288202-10) від 19.07.2010 )
Розрахунок поточного індексу обсягу сільськогосподарського виробництва в постійних цінах здійснюється за всіма категоріями господарств, сільськогосподарськими підприємствами та господарствами населення.
Інформаційною базою для поточного розрахунку обсягу валової продукції сільського господарства у постійних цінах за окремими категоріями аграрних товаровиробників є дані таких державних статистичних спостережень та розрахунків:
1) ф. N 24-сг (місячна) "Стан тваринництва на "___ " ____________ 20__ р." (ve234202-10) ;
2) ф. N 24-сг (місячна) "Стан тваринництва на "____ " ______ 20__ - року" (v0301832-12) ;
3) розрахунки відповідно до затверджених методик обсягів виробництва господарствами населення.
( Інформаційна база розділу 5 із змінами, внесеними згідно з Наказом Державної служби статистики N 140 (v0140832-13) від 07.05.2013 )
У практиці сільськогосподарської статистики для вимірювання внутрірічної динаміки виробництва, з метою нівелювання впливу сезонності, більш поширений індекс, що характеризує динаміку обсягів продукції сільського господарства наростаючим підсумком з початку звітного року порівняно з відповідним періодом попереднього року. Для порівняння можуть бути обрані й більш віддалені періоди часу.
Індекс обсягу сільськогосподарського виробництва за період з початку року отримується за формулою (7) шляхом ділення відповідних обсягів валової продукції в одних і тих же постійних цінах за обрані періоди часу.
Перелік продуктів і груп продуктів для розрахунку поточного індексу обсягу сільськогосподарського виробництва з урахуванням наявної на час розрахунку інформаційної бази та потреб у деталізації індексу включає такі позиції:
- зернові та зернобобові культури (вкл. кукурудзу) у вазі після доробки;
- насіння соняшнику у вазі після доробки;
- соя;
- кольза - ріпак ярий;
- ріпак озимий;
- цукрові буряки (фабричні);
- картопля;
- овочі закритого ґрунту;
- овочі відкритого ґрунту;
- плоди та ягоди;
- виноград;
- кормові коренеплоди;
- кукурудза на силос, зелений корм та сінаж;
- інша продукція рослинництва;
- вирощування худоби та птиці;
- молоко;
- вовна;
- яйця;
- інша продукція тваринництва;
- зміна вартості незавершеного виробництва в рослинництві.
При проведенні розрахунку слід враховувати, що у ф. N 37-сг (місячна) (vg222202-09) зернові та зернобобові культури (вкл. кукурудзу), соняшник на зерно показуються у початково оприбуткованій вазі. для визначення обсягів у вазі після доробки за звітний період розраховується коефіцієнт перерахунку за річними даними ф. N 29-сг (vc222202-09) (відношення обсягів у вазі після доробки до обсягу в початково оприбуткованій вазі).
Застосування зазначеного вище переліку продуктів зумовлює необхідність визначати середню постійну ціну для окремих груп продукції (наприклад, зернові та зернобобові культури, овочі відкритого ґрунту, вирощування худоби та птиці і т.д.) по кожній окремій категорії виробників продукції. Вона розраховується щороку, як середньозважена величина на підставі даних заключного розрахунку валової продукції сільського господарства за рік, що є найближчим до проведення розрахунку, тобто загальна вартість продукції тих підвидів, які складають групу продукції, ділиться на загальну кількість продукції цих підвидів, а саме:
                    n   (i)     n   (i)    (i)
            ____    S  Q        S  q    х p
             (I)   i=1         i=1
            p    = --------- = ---------------                 (8)
                    n   (i)        n   (i)
                    S  q           S  q
                   i=1            i=1
де:
S - знак суми;
     ____
      (I)
     p - середня постійна ціна для I-ої групи продукції за рік, 
що є найближчим до проведення розрахунку;
     n (i) n (i) (i)
     S  Q    = S  q    х p    -  сума   індивідуальних   вартісних
    i=1       i=1
обсягів  i-их  видів  продукції,  що  входять  до  I-ої  групи,  у
постійних  цінах  із заключного розрахунку за рік, що є найближчим
до проведення розрахунку;
n (i)
     S  q     -  сума  індивідуальних  обсягів  виробництва  видів
    i=1
продукції у  натуральному  виразі  за  рік,  що  є  найближчим  до
проведення розрахунку.
Розглянемо приклад розрахунку середньої постійної ціни для групи "зернові та зернобобові культури (вкл. кукурудзу)" на 2008 рік (за умови наявності даних заключного розрахунку валової продукції сільського господарства за 2007 рік, який є найближчим до проведення розрахунку):
--------------------------------------------------------------------
|           |    Сільськогосподарські   |  Господарства населення  |
|           |        підприємства       |                          |
|           |---------------------------+--------------------------|
|           |  валова  |  обсяг |середня|  валова  | обсяг |середня|
|           |продукція,| вироб- | ціна, |продукція,|вироб- | ціна, |
|           | тис.грн. |ництва, |  грн. | тис.грн. |ництва,|  грн. |
|           |    (з    | тис.ц  |  за ц |    (з    | тис.ц |  за ц |
|           |заключного|  (q)   | ____  |заключного|  (q)  | ____  |
|           |розрахунку|        |  (I)  |розрахунку|       |  (I)  |
|           |    за    |        |(p   ) |    за    |       |(p   ) |
|           | 2007 р.) |        |       | 2007 р.) |       |       |
|           |   (qp)   |        |       |   (qp)   |       |       |
|-----------+----------+--------+-------+----------+-------+-------|
|     А     |    1     |    2   |3 = 1/2|    4     |   5   |6 = 4/5|
|-----------+----------+--------+-------+----------+-------+-------|
|Пшениця    |  4668988 |115056,4|       |  986948  |24321,1|       |
|(озима і   |          |        |       |          |       |       |
|яра)       |          |        |       |          |       |       |
|-----------+----------+--------|       |----------+-------|       |
|Кукурудза  |  2056120 |57305,5 |       |  606586  |16905,9|       |
|на зерно   |          |        |       |          |       |       |
|-----------+----------+--------|       |----------+-------|       |
|Рис        |  105287  | 1030,1 |       |   5111   |  50,0 |       |
|-----------+----------+--------|       |----------+-------|       |
|Ячмінь     |  1957399 |41173,6 |       |  885883  |18634,5|       |
|(озимий і  |          |        |       |          |       |       |
|ярий)      |          |        |       |          |       |       |
|-----------+----------+--------|       |----------+-------|       |
|Жито (озиме|  139265  | 3818,7 |       |  65882   |1806,5 |       |
|і яре)     |          |        |       |          |       |       |
|-----------+----------+--------|       |----------+-------|       |
|Овес       |  124306  | 3501,5 |       |  68959   |1942,5 |       |
|-----------+----------+--------|       |----------+-------|       |
|Просо      |  21982   |  710,8 |       |   4074   | 131,7 |       |
|-----------+----------+--------|       |----------+-------|       |
|Гречка     |  168818  | 1992,2 |       |  15440   | 182,2 |       |
|-----------+----------+--------|       |----------+-------|       |
|Сорго на   |  30623   |  728,3 |       |   2227   |  53,0 |       |
|зерно      |          |        |       |          |       |       |
|-----------+----------+--------|       |----------+-------|       |
|Суміш      |    737   |  22,7  |       |    341   |  10,5 |       |
|колосових і|          |        |       |          |       |       |
|інші       |          |        |       |          |       |       |
|зернові    |          |        |       |          |       |       |
|-----------+----------+--------|       |----------+-------|       |
|Горох      |  98766   | 2563,4 |       |   4533   | 117,6 |       |
|-----------+----------+--------|       |----------+-------|       |
|Квасоля    |   4553   |  16,8  |       |  78898   | 291,0 |       |
|-----------+----------+--------|       |----------+-------|       |
|Сочевиця   |    43    |  0,2   |       |    0     |  0,0  |       |
|-----------+----------+--------|       |----------+-------|       |
|Вика і     |  29852   |  352,7 |       |   1463   |  17,3 |       |
|викові     |          |        |       |          |       |       |
|суміші на  |          |        |       |          |       |       |
|зерно      |          |        |       |          |       |       |
|-----------+----------+--------|       |----------+-------|       |
|Люпин на   |  14676   |  75,7  |       |    155   |  0,8  |       |
|зерно      |          |        |       |          |       |       |
|(солодкий і|          |        |       |          |       |       |
|гіркий)    |          |        |       |          |       |       |
|-----------+----------+--------|       |----------+-------|       |
|Інші       |   6709   |  131,9 |       |    187   |  3,7  |       |
|зернобобові|          |        |       |          |       |       |
|-----------+----------+--------+-------+----------+-------+-------|
|Зернові та |  9428124 |228480,5|  41,3 |  2726687 |64468,3|  42,3 |
|зернобобові|          |        |       |          |       |       |
|культури   |          |        |       |          |       |       |
|(вкл.      |          |        |       |          |       |       |
|кукурудзу) |          |        |       |          |       |       |
--------------------------------------------------------------------
Для порівнюваних періодів, що обрані у звітному і попередньому роках, використовуються одні й ті ж самі середні ціни, причому до моменту отримання заключного розрахунку валової продукції за попередній рік (це стосується, насамперед, розрахунків індексу за січень,..., січень - квітень) використовуються ціни, розраховані на основі заключних розрахунків валової продукції за останній найближчий до розрахунку рік. Наприклад, для індексів за січень 2008 р.,..., січень-квітень 2008 р. це буде 2006 рік, а для індексів за січень-травень 2008 р.,..., січень-грудень 2008 р. використовуються середні ціни, розраховані на основі заключного розрахунку валової продукції за 2007 р.
Для розрахунку обсягів виробництва валової продукції на етапі обліку продукції певного виду діяльності сільського господарства за певною категорією господарств визначається, перш за все, основна частина продукції, яка включається в поточні підсумки на підставі звітів за формами державних статистичних спостережень та розрахунків обсягів виробництва господарствами населення. Основна частина продукції обсягу валової продукції обліковується за формулами (2-3) шляхом перемноження фізичних обсягів виробництва окремих видів продукції на постійну ціну з подальшим сумуванням результатів у групи виробників, види діяльності сільського господарства.
Отримані результати обрахунку основної частини продукції у постійних цінах коригуються на коефіцієнт, що враховує ту частину продукції, яка не може бути облікована в тому ж порядку, як і основна продукція, і на коефіцієнт експертної оцінки динаміки цієї частини продукції, тобто
                                    (P, b)
                                   '
         (P, b)    (P, b) осн     Q
        Q       = Q           х ------------- х k             (9)
         t, 0      t, 0           (P, b) осн     експ
                                 Q
де:
     (P, b)
    '
   Q
 ------------- - коефіцієнт дорахунку до повного обсягу валової
   (P, b) осн    продукції без зміни вартості незавершеного
  Q                                            (P, b)
                                              '
                 виробництва у рослинництві (Q       ),
                 визначений на підставі даних заключного
                 розрахунку валової продукції за рік, що є
                 найближчим до порівнюваних періодів;
     k     -  коефіцієнт  експертної   оцінки   динаміки   частини
      експ
продукції, яка довключається у розрахунок валової продукції.
Розглянемо приклад розрахунку коефіцієнту дорахунку до повного обсягу валової продукції для 2008 року (за умови наявності даних заключного розрахунку валової продукції сільського господарства за 2007 рік, який є найближчим роком для проведення розрахунку):
(тис.грн.)
------------------------------------------------------------------
|              |              |Сільськогосподарські|Господарства |
|              |              |    підприємства    |  населення  |
|--------------+--------------+--------------------+-------------|
|      А       |      Б       |          1         |      2      |
|--------------+--------------+--------------------+-------------|
|Валова        |      1       |      20657422      |  29102707   |
|продукція     |              |                    |             |
|рослинництва  |              |                    |             |
|(повний обсяг)|              |                    |             |
|--------------+--------------+--------------------+-------------|
|у тому числі  |              |                    |             |
|--------------+--------------+--------------------+-------------|
|зміна вартості|      2       |       624240       |    42317    |
|незавершеного |              |                    |             |
|виробництва   |              |                    |             |
|--------------+--------------+--------------------+-------------|
|валова        |    3 = 1-2   |      20033182      |  29060390   |
|продукція     |              |                    |             |
|рослинництва  |              |                    |             |
|без урахування|              |                    |             |
|зміни вартості|              |                    |             |
|незавершеного |              |                    |             |
|виробництва   |              |                    |             |
|  (P, b)      |              |                    |             |
| '            |              |                    |             |
|Q             |              |                    |             |
|--------------+--------------+--------------------+-------------|
|з неї         |              |                    |             |
|--------------+--------------+--------------------+-------------|
|зернові та    |      4       |      9428124       |   2726687   |
|зернобобові   |              |                    |             |
|культури (вкл.|              |                    |             |
|кукурудзу) -  |              |                    |             |
|без соломи,   |              |                    |             |
|полови,       |              |                    |             |
|стебел        |              |                    |             |
|кукурудзи     |              |                    |             |
|--------------+--------------+--------------------+-------------|
|насіння       |      5       |      2969549       |    704723   |
|соняшнику     |              |                    |             |
|--------------+--------------+--------------------+-------------|
|цукрові буряки|      6       |      2508384       |    376120   |
|(фабричні)    |              |                    |             |
|--------------+--------------+--------------------+-------------|
|кольза - ріпак|      7       |        71781       |    1293     |
|ярий          |              |                    |             |
|--------------+--------------+--------------------+-------------|
|ріпак озимий  |      8       |      1072055       |    16172    |
|--------------+--------------+--------------------+-------------|
|соя           |      9       |       675852       |    38904    |
|--------------+--------------+--------------------+-------------|
|картопля      |      10      |       262645       |  12652177   |
|--------------+--------------+--------------------+-------------|
|овочі         |      11      |      1081451       |   7943310   |
|--------------+--------------+--------------------+-------------|
|плоди та ягоди|      12      |       310757       |   2589692   |
|--------------+--------------+--------------------+-------------|
|виноград      |      13      |       345912       |    184991   |
|--------------+--------------+--------------------+-------------|
|кукурудза на  |      14      |       310850       |    15098    |
|силос, зелений|              |                    |             |
|корм та сінаж |              |                    |             |
|--------------+--------------+--------------------+-------------|
|кормові       |      15      |        16746       |    813309   |
|коренеплоди   |              |                    |             |
|--------------+--------------+--------------------+-------------|
|всього по     |16 = 4 + 5 +  |      19054106      |  28062476   |
|перелічених   |+ 6 + 7 + 8 + |                    |             |
|позиціях      |+ 9 + 10 +    |                    |             |
| (P, b) осн   |+ 11 + 12 +   |                    |             |
|Q             |+ 13 + 14 + 15|                    |             |
|--------------+--------------+--------------------+-------------|
|Коефіцієнт    |  17 = 3/16   |        1,051       |    1,036    |
|дорахунку     |              |                    |             |
|    (P, b)    |              |                    |             |
|   '          |              |                    |             |
|  Q           |              |                    |             |
|-----------   |              |                    |             |
| (P, b) осн   |              |                    |             |
|Q             |              |                    |             |
|--------------+--------------+--------------------+-------------|
|Валова        |      1       |      14781984      |  24268362   |
|продукція     |              |                    |             |
|тваринництва  |              |                    |             |
|(повний обсяг)|              |                    |             |
|  (P, b)      |              |                    |             |
| '            |              |                    |             |
|Q             |              |                    |             |
|--------------+--------------+--------------------+-------------|
|у тому числі  |              |                    |             |
|--------------+--------------+--------------------+-------------|
|вирощування   |              |                    |             |
|(приплід,     |              |                    |             |
|приріст живої |              |                    |             |
|маси):        |              |                    |             |
|--------------+--------------+--------------------+-------------|
|великої       |      2       |      1473862       |   3591693   |
|рогатої худоби|              |                    |             |
|--------------+--------------+--------------------+-------------|
|свиней        |      3       |      3085986       |   5026308   |
|--------------+--------------+--------------------+-------------|
|овець та кіз  |      4       |        15918       |    150451   |
|--------------+--------------+--------------------+-------------|
|птиці         |      5       |      5327308       |   1435542   |
|--------------+--------------+--------------------+-------------|
|молоко        |      6       |      2271758       |  10739019   |
|--------------+--------------+--------------------+-------------|
|вовна         |      7       |        3723        |    12020    |
|--------------+--------------+--------------------+-------------|
|яйця          |      8       |      2321326       |   1971404   |
|--------------+--------------+--------------------+-------------|
|всього по     | 9 = 2 + 3 +  |      14499881      |  22926437   |
|перелічених   |+ 4 + 5 + 6 + |                    |             |
|позиціях      |  + 7 + 8     |                    |             |
| (P, b) осн   |              |                    |             |
|Q             |              |                    |             |
|--------------+--------------+--------------------+-------------|
|Коефіцієнт    |   10 = 1/9   |        1,019       |    1,059    |
|дорахунку     |              |                    |             |
|  (P, b)      |              |                    |             |
| '            |              |                    |             |
|Q             |              |                    |             |
|----------    |              |                    |             |
| (P, b) осн   |              |                    |             |
|Q             |              |                    |             |
------------------------------------------------------------------
Для порівнюваних періодів, що обрані у звітному та попередньому роках, використовується єдиний коефіцієнт дорахунку (як і ціни), причому до моменту отримання заключного розрахунку валової продукції за попередній рік (це стосується, насамперед, розрахунків індексу за січень,..., січень - квітень використовується коефіцієнт, розрахований з остаточних обсягів валової продукції за останній найближчий до розрахунку рік.
Коефіцієнт експертної оцінки включає в себе тенденції у виробництві тієї частини продукції, яка не включена в основну частину, і базується на аналізі непрямих даних про зміни посівних площ, чисельності поголів'я, зміни у виробництві біологічно близьких продуктів, що обліковуються в оперативній звітності, природних циклів і погодних умов, обсягів продажу продукції тощо. Його значення, як правило, коливається у незначних межах, а у разі неможливості його визначення або незначного обсягу продукції, що довключається, може прийматися за 1. У цьому випадку тенденція по основному колу продукції буде поширена на цю частину продукції без урахування умов та природного циклу її утворення.
( Розділ 5 із змінами, внесеними згідно з Наказом Державного комітету статистики N 288 (v0288202-10) від 19.07.2010 )

Розділ 6. Уточнення бази для розрахунку поточного індексу обсягу сільськогосподарського виробництва

Оскільки у ході обчислення поточних індексів обсягу сільськогосподарського виробництва через обмеженість інформаційної бази використовуються розрахункові величини, з метою запобігання накопичення помилок - відхилень від фактичних значень показників, з отриманням остаточних підсумків за звітний рік здійснюються відповідні уточнення і підготовка бази даних за періоди для подальших розрахунків.
Для цього, перш за все, необхідно встановити період звітного року, за який слід скоригувати дані (з урахуванням часу надходження продукції, обсяги виробництва якої були уточнені). Якщо це не є можливим, обсяг уточнення розподіляється за періодами пропорційно їх обсягам продукції (тобто відповідно до внутрірічної структури розрахункових обсягів виробництва за періодами).
При цьому поточні індекси обсягу сільськогосподарського виробництва, розраховані для року, що є найближчим до проведення розрахунку, залишаються незмінними. Їх коригування здійснюється тільки у випадку значних уточнень вихідних даних, які принципово змінюють розмір і напрямок тенденцій у виробництві продукції сільського господарства.

Розділ 7. Особливості розрахунку індексу обсягу сільськогосподарського виробництва за районами

Розрахунок індексу обсягів сільськогосподарського виробництва за районами проводиться за схемою та порядком, описаними в даній Методиці (за умови наявності розрахованих фізичних обсягів сільськогосподарського виробництва). У випадку відсутності такої інформації, наприклад, по господарствах населення (перш за все, це стосується поточних розрахунків), для отримання вартісних показників виробництва продукції сільського господарства у районному розрізі необхідно розрахований згідно з цією методикою обсяг валової продукції регіону розбити за районами так:
- основна продукція рослинництва - пропорційно посівним площам відповідних видів/груп сільськогосподарських культур та площі багаторічних насаджень;
- основна продукція тваринництва, а саме:
- вирощування худоби та птиці - пропорційно умовному поголів'ю худоби та птиці (без корів),
- виробництво молока - пропорційно поголів'ю корів,
- виробництво яєць - пропорційно поголів'ю птиці,
- виробництво вовни - пропорційно поголів'ю овець та кіз.
Обсяг іншої продукції сільськогосподарського виробництва необхідно розбити пропорційно частці районних обсягів основної продукції у загальному обсязі основної продукції регіону.
 Департамент статистики
 сільського господарства
 та навколишнього середовища
Використана література
1. Національний класифікатор України. Класифікація видів економічної діяльності. ДК 009:2005 (va375202-05) . - К., Держспоживстандарт України, 2005.
2. Державний класифікатор України. Державний класифікатор продукції та послуг. ДК 016-97 (v0822217-97) . - К., Держстандарт України, 1998.
3. Статистика: Підручник / Герасименко С.С., Головач А.В., Єріна А.М. та ін.; за наук. ред. Герасименка С.С. - 2-ге вид., перероб. і доп. - К.: КНЕУ, 2000.
4. Чекотовський Е.В. Основи статистики сільського господарства. - К.: КНЕУ, 2001.
5. Ревенко А.Ф. До переходу на нові індекси промислового та сільськогосподарського виробництва / Статистика України, 1998. - N 4.
( Методика із змінами, внесеними згідно з Наказом Державного комітету статистики N 288 (v0288202-10) від 19.07.2010 )