УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
ДЕРЖАВНА КОМІСІЯ З ЦІННИХ ПАПЕРІВ ТА ФОНДОВОГО РИНКУ
Р І Ш Е Н Н Я
21.05.2008 N 505
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
8 липня 2008 р.
за N 616/15307
( Рішення втратило чинність на підставі Рішення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку N 2998 (z0171-14) від 27.12.2013 )

Про затвердження Змін до Положення про порядок здійснення емісії облігацій підприємств та їх обігу

Відповідно до статті 7 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" (448/96-ВР) , з метою удосконалення діючого порядку реєстрації випуску облігацій підприємств Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку ВИРІШИЛА:
1. Затвердити Зміни до Положення про порядок здійснення емісії облігацій підприємств та їх обігу, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 17.07.2003 N 322 (z0706-03) , зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 13.08.2003 за N 706/8027 (у редакції рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 26.10.2006 N 1178 (z0081-07) ) , що додаються.
2. Керівнику апарату Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку Ю.Назаренку забезпечити:
подання цього рішення на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України;
опублікування цього рішення відповідно до законодавства.
3. Контроль за виконанням цього рішення покласти на Керівника апарату Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку Ю.Назаренка.
Голова Комісії
А.Балюк
Протокол засідання Комісії
від 21 травня 2008 року N 20
ПОГОДЖЕНО:
В.о. Голови Державного комітету
України з питань регуляторної
політики та підприємництва
А.Гота

ЗАТВЕРДЖЕНО
Рішення Державної комісії
з цінних паперів
та фондового ринку
21.05.2008  N 505
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
8 липня 2008 р.
за N 616/15307

ЗМІНИ

до Положення про порядок здійснення емісії облігацій підприємств та їх обігу ( z0706-03 )

1. У розділі I:
1.1. У пункті 1:
абзац другий викласти у такій редакції:
"поняття: "андеррайтинг", "відкрите (публічне) розміщення цінних паперів", "відсоткові облігації", "випуск цінних паперів", "дисконтні облігації", "закрите (приватне) розміщення цінних паперів", "емісія цінних паперів", "міжнародний ідентифікаційний номер цінних паперів", "обіг цінних паперів", "облігація", "облігації підприємств", "перший власник", "проспект емісії цінних паперів", "розміщення цінних паперів", "цільові облігації" - вживаються в цьому Положенні згідно з визначеннями Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" (3480-15) ; поняття "міжнародна фінансова організація" вживається в цьому Положенні згідно з визначенням Порядку підтвердження належності товарів до інвестиційних проектів міжнародних фінансових організацій, для реалізації яких при ввезенні (пересиланні) товарів на митну територію України може видаватися податковий вексель із строком погашення до кінця поточного бюджетного року, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 02.06.2004 N 367 (z1024-04) , зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18.08.2004 за N 1024/9623";
абзац третій викласти в такій редакції:
"викуп облігацій - придбання емітентом у власників оплачених ними облігацій цього емітента, що здійснюється після закінчення строку розміщення та/або під час обігу облігацій";
абзац шостий викласти в такій редакції:
"дострокове погашення облігацій - сукупність дій емітента щодо припинення обігу облігацій, виплати номінальної вартості облігації або надання товарів (послуг) до настання строків погашення облігацій, передбачених умовами розміщення облігацій, та анулювання облігацій відповідно до умов випуску";
абзац восьмий викласти в такій редакції:
"погашення облігацій - сукупність дій емітента щодо припинення обігу облігацій, виплати номінальної вартості облігації або надання товарів (послуг) у строки, передбачені умовами розміщення облігацій, та анулювання облігацій відповідно до умов випуску".
1.2. Абзац сімнадцятий пункту 3 викласти в такій редакції:
"Відкрите (публічне) розміщення облігацій здійснюється емітентом самостійно або із залученням андеррайтера(ів), що уклав(ли) з емітентом договір про андеррайтинг, через організатора торгівлі".
1.3. Абзац п'ятий пункту 10 викласти в такій редакції:
"Випуск або окрема серія облігацій можуть бути погашені достроково за ініціативою емітента або за вимогою власників облігацій. Порядок повідомлення власників облігацій про здійснення дострокового погашення облігацій за ініціативою емітента, порядок встановлення ціни дострокового погашення облігацій і строк, у який облігації мають бути пред'явлені їх власниками для дострокового погашення, повинні бути передбачені умовами розміщення облігацій та рішенням відповідного органу управління емітента про дострокове погашення випуску або окремої серії облігацій. Можливість дострокового погашення облігацій за вимогою їх власників, порядок встановлення ціни дострокового погашення облігацій і строк, у який облігації можуть бути пред'явлені для дострокового погашення, а також порядок повідомлення власників облігацій про здійснення дострокового погашення облігацій повинні бути передбачені умовами розміщення облігацій".
2. У розділі III:
2.1. У главі 1:
2.1.1. Пункт 8 викласти в такій редакції:
"8. Склад і зміст фінансової звітності, яка надається для реєстрації випуску облігацій або для реєстрації випуску та проспекту емісії облігацій, а також уключається до проспекту емісії облігацій або рішення про закрите (приватне) розміщення облігацій, для небанківських установ визначаються Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 1 "Загальні вимоги до фінансової звітності", затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 31.03.99 N 87 (z0391-99) (із змінами), зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 21.06.99 за N 391/3684. Суб'єкти малого підприємництва (визнані такими відповідно до законодавства) подають фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва, який визначається Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 25 "Фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва", затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 25.02.2000 N 39 (z0161-00) (із змінами), зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 15.03.2000 за N 161/4382. Фінансова звітність банків складається з балансу, звіту про фінансові результати, звіту про рух грошових коштів, склад і зміст яких визначаються нормативно-правовими актами Національного банку України.
Поручитель, гарант - нерезидент надає фінансову звітність, складену за формами згідно із міжнародними стандартами бухгалтерського обліку. Ці документи можуть бути засвідчені згідно із законодавством країни його видачі та перекладені на українську мову. При цьому вірність перекладу засвідчується в порядку, передбаченому законодавством".
2.1.2. Другий абзац пункту 9 виключити.
2.2. У главі 3:
2.2.1. Пункт 1 доповнити абзацом восьмим такого змісту:
"У разі, якщо відкрите (публічне) розміщення облігацій здійснено на організаторі торгівлі, який забезпечує здійснення розрахунків за укладеними договорами за принципом "поставка цінних паперів проти оплати" відповідно до Положення про розрахунково-клірингову діяльність за договорами щодо цінних паперів, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 17.10.2006 N 1001 (z1198-06) , зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 13.11.2006 за N 1198/13072, та який має у наявності оригінали договорів, укладених при розміщенні, в паперовому вигляді або у вигляді електронних документів з можливістю відтворення для останніх їх копій у вигляді документа на папері, емітент для реєстрації звіту про результати розміщення облігацій подає до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку документи, передбачені підпунктами "а", "в"-"ґ" цього пункту, а також звіт про результати розміщення облігацій (серії облігацій), складений відповідно до додатка 8 до цього Положення, у двох примірниках. Звіт повинен бути засвідчений підписом керівника та печаткою емітента, а також підписом та печаткою організатора торгівлі, на якому здійснювалося розміщення, підписом(ами) та печаткою(ами) андеррайтера(ів), якщо емітент користується його (їх) послугами щодо розміщення випуску; підписом та печаткою депозитарію, з яким емітент уклав договір про обслуговування випуску облігацій, оформив та депонував глобальний сертифікат випуску цінних паперів".
2.2.2. У пункті 4:
абзац перший викласти в такій редакції:
"4. Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку протягом 15 календарних днів після отримання від емітента необхідних документів здійснює реєстрацію звіту про результати відкритого (публічного) розміщення або відмовляє в реєстрації (крім випадку, передбаченого абзацом восьмим пункту 1 цієї глави)";
після абзацу першого доповнити абзацом другим такого змісту:
"У разі, якщо відкрите (публічне) розміщення облігацій здійснювалося на організаторі торгівлі, зазначеному в абзаці восьмому пункту 1 цієї глави, Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку здійснює реєстрацію звіту про результати відкритого (публічного) розміщення облігацій або відмовляє в реєстрації цього звіту протягом 5 календарних днів після отримання від емітента необхідних документів".
У зв'язку з цим абзаци другий та третій вважати абзацами третім та четвертим.
2.3. У главі 4:
2.3.1. Пункт 1 викласти в такій редакції:
"1. Емітент подає до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку звіт про наслідки погашення облігацій (кожної серії у разі випуску облігацій різними серіями) не пізніше 15 календарних днів після закінчення строку погашення випуску облігацій (серії), який вказаний у рішенні про розміщення облігацій та у проспекті емісії облігацій (у разі відкритого (публічного) розміщення) або у рішенні про розміщення облігацій (у разі закритого (приватного) розміщення), а у разі дострокового погашення облігацій (кожної серії у разі випуску облігацій різними серіями) - не пізніше 15 календарних днів після закінчення дострокового погашення випуску облігацій (серії)".
2.3.2. Доповнити пунктами 8-11 такого змісту:
"8. У разі, якщо до настання строків погашення облігацій емітент здійснив викуп всіх облігацій одного випуску (серії) та прийняв рішення про анулювання викуплених облігацій, Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку зупиняє обіг облігацій, після чого здійснює скасування реєстрації випуску облігацій та анулювання свідоцтва про реєстрацію випуску облігацій.
9. Для зупинення обігу облігацій емітент подає до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку такі документи:
а) заяву про зупинення обігу облігацій, складену згідно з додатком 15;
б) копію рішення про анулювання викуплених облігацій, засвідчену підписом керівника та печаткою товариства.
10. Уповноважена особа Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку видає розпорядження про зупинення обігу облігацій (додаток 16) протягом 15 робочих днів з дати надходження до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку документів, зазначених у пункті 8 цієї глави.
Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку протягом 3 робочих днів з дати видачі розпорядження про зупинення обігу облігацій направляє його емітенту та реєстратору (при документарній формі існування облігацій) або депозитарію (при бездокументарній формі існування облігацій), який обслуговує облігації цього емітента.
Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку забезпечує опублікування відомостей про зупинення обігу облігацій в одному зі своїх офіційних друкованих видань протягом 15 календарних днів з дати видачі розпорядження про зупинення обігу облігацій.
11. Для скасування реєстрації випуску облігацій та анулювання свідоцтва про реєстрацію випуску облігацій емітент подає до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку такі документи:
а) заяву про скасування реєстрації випуску облігацій, складену згідно з додатком 17;
б) копію виписки з особового рахунку емітента (у разі документарної форми існування облігацій) або виписки з рахунку емітента у цінних паперах (у разі бездокументарної форми існування облігацій) для підтвердження здійснення викупу емітентом облігацій;
в) оригінал (оригінали) свідоцтва про реєстрацію випуску (серії) облігацій.
Скасування реєстрації випуску облігацій здійснюється у порядку, передбаченому пунктами 5-7 цієї глави".
Директор департаменту
корпоративних відносин
О.Петрашко