ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ СТАТИСТИКИ УКРАЇНИ
НАКАЗ
20.12.2011 № 357

Про затвердження Методологічних положень з організації державного статистичного спостереження щодо ведення лісогосподарської діяльності

Відповідно до статей 8, 12, 13, 14 Закону України "Про державну статистику" (2614-12) та з метою забезпечення доступності, гласності й відкритості статистичної інформації, її джерел і методології складання НАКАЗУЮ:
1. Затвердити схвалені Комісією з питань удосконалення методології та звітної документації Держкомстату Методологічні положення з організації державного статистичного спостереження щодо ведення лісогосподарської діяльності (далі - Методологічні положення), що додаються.
2. Департаменту статистики сільського господарства та навколишнього середовища (Прокопенко О.М.) здійснювати організаційне керівництво щодо застосування на практиці Методологічних положень, затверджених цим наказом.
3. Адміністративно-господарському департаменту (Кобзар О.К.) довести Методологічні положення, затверджені цим наказом, до відома територіальних органів державної статистики.
4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Власенко Н.С.
Голова комісії з проведення
реорганізації Держкомстату -
перший заступник Голови
В.О. Піщейко
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державного комітету
статистики України
20.12.2011 № 357

МЕТОДОЛОГІЧНІ ПОЛОЖЕННЯ

з організації державного статистичного спостереження щодо ведення лісогосподарської діяльності

I. Загальні положення

Ці Методологічні положення визначають:
- поняття та критерії підприємства, яке здійснює лісогосподарську діяльність;
- порядок організації та методологію проведення державного статистичного спостереження щодо лісогосподарської діяльності підприємств;
- порядок розробки вищезазначеного державного статистичного спостереження і поширення його результатів;
- принципи формування сукупності одиниць, яка охоплюється державним статистичним спостереженнями за формами № 3-лг (річна) (v0182832-13) та № 3-лг (квартальна) (v0182832-13) .
Методологічні положення ґрунтуються на нормах Господарського кодексу України (436-15) , Цивільного кодексу України (435-15) , Лісового кодексу України (3852-12) , законів України "Про інформацію" (2657-12) , "Про державну статистику" (2614-12) , "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" (755-15) , "Про охорону навколишнього природного середовища", постанов Кабінету Міністрів України від 22.01.1996 № 118 (118-96-п) (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 22.06.2005 № 499) "Про затвердження Положення про Єдиний державний реєстр підприємств та організацій України", від 23.05.2007 № 761 (761-2007-п) "Про регулювання питань щодо спеціального використання лісових ресурсів", наказів Держкомстату від 21.12.2009 № 481 (v0481202-09) "Про затвердження Положення про Реєстр статистичних одиниць та формування основ сукупностей одиниць статистичних спостережень за діяльністю підприємств", від 29.12.2009 № 498 "Про затвердження структури плану статистичного спостереження та глосарія до нього", від 03.08.2010 № 314 (v0314202-10) "Про затвердження переліку показників державних статистичних спостережень з питань навколишнього середовища, на які не розповсюджується заборона щодо поширення органами державної статистики первинних даних".

II. Визначення термінів і основних понять

Для цілей Методологічних положень терміни вживаються у тлумаченнях, визначених нормами чинного законодавства, Глосарієм до плану статистичного спостереження, а також у значенні:
Підприємство, якому надано в користування або власність ліси - підприємство (юридична особа), яке незалежно від підпорядкування, організаційно-правової форми господарювання отримало в користування або власність ліси.
Юридична особа - організація, створена й зареєстрована у встановленому законом порядку.
Ліс - тип природних комплексів, у якому поєднуються переважно деревна та чагарникова рослинність із відповідними ґрунтами, трав’яною рослинністю, тваринним світом, мікроорганізмами та іншими природними компонентами, що взаємопов’язані у своєму розвитку, впливають один на одного і на навколишнє природне середовище.
Лісовий фонд - землі, вкриті лісовою рослинністю, а також не вкриті лісовою рослинністю, нелісові землі, які надані та використовуються для потреб лісового господарства.
Ведення лісового господарства - здійснення комплексу заходів з охорони, захисту, раціонального використання та відтворення лісів.
Обсяг продукції, робіт і послуг лісового господарства включає продукцію лісозаготівель, побічного лісокористування, роботи та послуги, пов’язані з лісогосподарською діяльністю, обраховані у фактичних оптових цінах.
Лісові землі - землі, вкриті лісовою рослинністю та не вкриті нею, але призначені для лісовідновлення (вирубки, згарища, галявини, пустирі).
Вкриті лісовою рослинністю землі - лісові землі, на яких зростають зімкнуті деревостани.
Лісосічний фонд - це запаси деревини, призначеної для щорічної заготівлі під час рубок головного користування.
Відновлення лісу - досягнення оптимальної лісистості шляхом створення в максимально короткі строки нових насаджень найбільш економічно й екологічно доцільними способами і технологіями.
Посадка лісу - роботи з посадки сіянців, саджанців, живців та іншого посадкового матеріалу на лісокультурних площах.
Посів лісу - посів насіння лісових культур на землях лісового фонду.
Природне поновлення лісу - сукупність заходів, що сприяють появі, збереженню підросту, молодняку найбільш цінних деревних порід (часткове розрихлювання ґрунту на зрубах, для забезпечення лісовідновлення в результаті нальоту насіння, збереження при рубках лісу підросту господарсько-цінних деревних порід тощо).
Рубки головного користування - це вирубування стиглих деревостанів з метою заготівлі деревини.
Рубки догляду за лісом - періодичні зруби в насадженнях частини дерев, чагарників, що проводяться з початку створення насаджень до головної рубки, з метою формування необхідного складу, форми насаджень і підвищення приросту.
Заготівля ліквідної деревини - заготівля ділової деревини та дров, що можуть бути використані з господарською метою.
Заготівля другорядних лісових матеріалів та продукції побічного лісового користування - заготівля в порядку спеціального використання лісових ресурсів.
Кількість лісових пожеж - фізична величина, що характеризує випадки виникнень пожеж на території лісового фонду у звітному році.
Площа лісових земель, пройдена пожежами - площа, на якій сталися пожежі в лісовому фонді у звітному році, незалежно від виду пожеж, категорії, розміру площі пожеж і причин їх виникнення.
Площа проведення лісокультурних робіт - площа, на якій проводяться роботи щодо відтворення лісів у лісовому фонді.
Обсяги знищеної або пошкодженої деревини - обсяги знищеної або пошкодженої деревини, які оформлені документально й матеріали щодо них передані до органів внутрішніх справ і прокуратури.
Кількість незаконних вирубувань дерев і чагарників - кількість випадків незаконних вирубувань дерев і чагарників, які оформлені документально й матеріали щодо них передані до органів внутрішніх справ і прокуратури.

ІІІ. Методологічні та практичні етапи організації та проведення державного статистичного спостереження

3.1. Мета й основні характеристики державного статистичного спостереження
Метою проведення державного статистичного спостереження за формою № 3-лг "Лісогосподарська діяльність" (v0182832-13) є отримання й аналіз статистичної інформації щодо обсягів продукції, робіт і послуг лісового господарства, заготівлі деревини, площ рубок лісу, заготівлі другорядних лісових матеріалів і продукції побічного користування, лісових пожеж, площ проведених лісокультурних робіт, загибелі лісових насаджень, наявності осередків шкідників і хвороб лісу, проведених робіт із захисту лісу, залишків деревини на лісосіках, неочищених площ після рубок і заходів, площ, наданих у користування або власність лісів і забезпечення цією інформацією держави і суспільства.
Основні принципи організації державного статистичного спостереження щодо ведення лісогосподарської діяльності базуються на єдиних методологічних підходах, що забезпечує співставну динаміку вище-вказаної інформації.
За часом реєстрації даних державне статистичне спостереження щодо ведення лісогосподарської діяльності складається зі щоквартальних і щорічного спостережень.
Специфіка визначення одиниці статистичного спостереження для державного статистичного спостереження щодо ведення лісогосподарської діяльності пов'язана з тим, що обстеженням охоплюються підприємства, установи, організації, що мають основний або другорядний вид економічної діяльності розділу 02 "Лісове господарство та пов’язані з ним послуги".
Результатом проведення державного статистичного спостереження щодо ведення лісогосподарської діяльності є первинна й узагальнена інформація, яка використовується для відстеження обсягів і динаміки продукції, робіт і послуг лісового господарства, заготівлі деревини, площ рубок лісу, заготівлі другорядних лісових матеріалів і продукції побічного користування, лісових пожеж, площ проведення лісокультурних робіт, загибелі лісових насаджень, наявності осередків шкідників і хвороб лісу, проведених робіт із захисту лісу, залишків деревини на лісосіках, неочищених площ після рубок і заходів, площ, наданих у користування або власність лісів в Україні, за регіонами, населеними пунктами, органами управління, організаційно-правовими формами господарювання, видами економічної діяльності.
Державне статистичне спостереження щодо ведення лісогосподарської діяльності має такі основні характеристики:
- Вид державного статистичного спостереження:
за ступенем охоплення одиниць: суцільне;
за часом реєстрації даних: поточне.
- Організаційна форма державного статистичного спостереження:
статистична звітність.
- Спосіб державного статистичного спостереження:
документальний облік.
- Одиниця державного статистичного спостереження:
підприємство.
- Респондент державного статистичного спостереження:
юридична особа, якій надано в користування або власність ліси.
- Органи, які здійснюють державне статистичне спостереження:
центральний орган виконавчої влади з питань статистики, територіальні органи державної статистики.
- Місце проведення державного статистичного спостереження:
Автономна Республіка Крим, області, мм. Київ і Севастополь.
- Національні класифікації, що використовуються при проведенні державного статистичного спостереження:
КВЕД (vb457609-10) - Класифікація видів економічної діяльності;
КОПФГ (v0097609-04) - Класифікація організаційно-правових форм господарювання;
КОАТУУ - Класифікатор об'єктів адміністративно-територіального устрою України;
КОДУ (v0143832-13) - Класифікатор органів державного управління.
3.2. Інструментарій, програма, процедури організації та проведення, розробки й поширення результатів державного статистичного спостереження
3.2.1. Інструментарій і програма державного статистичного спостереження
Державне статистичне спостереження щодо ведення лісового господарства здійснюється за формами № 3-лг "Лісогосподарська діяльність" (річна) (v0182832-13) та № 3-лг "Лісогосподарська діяльність" (квартальна) (v0182832-13) на основі Інструкції щодо їх заповнення (далі - форми № 3-лг (річна) та № 3-лг (квартальна).
Підставою для заповнення 1 - 4 розділів форми № 3-лг (річна) та форми № 3-лг (квартальна) є лісорубні та лісові квитки, акти огляду місць використання лісових ресурсів.
Розділ 5 заповнюється на підставні книг обліку лісових пожеж і порушень правил пожежної безпеки в лісах.
Розділи 6, 8 та рядки 10100, 10200 довідки заповнюються на підставі лісопатологічних і санітарних обстежень насаджень, актів, нарядів виконаних робіт, відомостей інвентаризації осередків шкідників і хвороб лісу, книг обліку осередків шкідників, хвороб лісу і лісозахисних заходів, а також матеріалів детального та рекогносцирувального нагляду, лісовпорядкування і спеціальних обстежень.
Розділ 7 заповнюється на підставі технічного приймання лісових культур.
Рядки 10300 - 10500довідки заповнюються на основі книг обліку порушень лісового законодавства, або безпосередньо за фактами порушень лісового законодавства, що оформлені протоколами про адміністративне правопорушення.
Державне статистичне спостереження щодо ведення лісового господарства здійснюється на суцільній основі з річною та квартальною періодичністю та поширюється на всі підприємства - юридичні особи, які отримали у користування або власність ліси.
Бланк форми № 3-лг "Лісогосподарська діяльність" (річна) складається з восьми розділів і двох довідок, показники яких заповнюються в цілому за рік:
У перший розділ "Обсяги продукції лісового господарства" включено вартісні показники, які характеризують загальні обсяги продукції (робіт, послуг) лісового господарства та безпосередньо обсяги продукції лісозаготівель, натуральні показники обсягів заготівлі ліквідної деревини, всього, за категоріями технічної придатності, господарськими секціями.
Довідка до розділу І містить інформацію щодо обсягів невивезеної деревини, яка підлягає реалізації незалежно від строків її заготівлі, залишків неочищених площ після рубок і заходів.
Другий розділ "Фактична рубка" характеризує площу рубок і заходів та обсяги заготівлі деревини за видами рубок і заходів.
У третій розділ "Заготівля ліквідної деревини в порядку рубок головного користування" включено показники, які характеризують щорічні науково обґрунтовані норми заготівлі деревини в порядку рубок головного користування, обсяги дозволених до заготівлі та використаних запасів деревини, обсяги фактично заготовленої деревини в порядку рубок головного користування за господарствами, господарськими секціями.
У четвертому розділі "Заготівля другорядних лісових матеріалів та продукції побічного лісового користування" відображені показники щодо обсягів заготівлі другорядних лісових матеріалів і продукції побічного користування за видами та площі заготівлі живиці, пнів, деревних соків і сіна.
У п'ятий розділ "Лісові пожежі" включено показники щодо обліку лісових пожеж та їх наслідків, які сталися на землях лісового фонду.
Шостий розділ "Загибель лісових насаджень" містить інформацію щодо площ загибелі лісових насаджень за видами причин.
Сьомий розділ "Проведення лісокультурних робіт" містить інформацію щодо відтворення лісів за видами робіт, переведення лісових культур і природного поновлення у вкриті лісовою рослинністю землі.
У восьмий розділ "Наявність осередків шкідників і хвороб лісу" включено показники щодо наявності, руху площ осередків, уражених шкідниками і хворобами лісу за окремими причинами.
Довідка до розділу VІІІ містить інформацію щодо площ проведення робіт із захисту лісів від шкідників і хвороб за видами препаратів, кількості випадків незаконних вирубувань дерев і чагарників, обсягів знищеної або пошкодженої деревини, шкоди, заподіяної незаконними вирубуваннями, площ, наданих у користування або власність лісів, на кінець звітного періоду.
Бланк форми (v0182832-13) № 3-лг (квартальна) (v0182832-13) складається з одного розділу та довідки, показники яких тотожні з показниками розділу І та довідки до нього форми № 3-лг (річна) (v0182832-13) , дані якого респондент заповнює за кожний квартал (І, ІІ, ІІІ) наростаючим підсумком з початку року, тобто з урахування даних попереднього кварталу.
Обсяги продукції лісового господарства форми № 3-лг (квартальна) за окремими найменуваннями показників не перевищують відповідні показники форми № 3-лг (річна).
3.2.2. Процедури проведення та розробки державного статистичного спостереження, поширення його результатів
Форми № 3-лг (річна) та № 3-лг (квартальна) складають юридичні особи, яким надано в користування або власність ліси, і подають носіях органу державної статистики за місце знаходженням респондента в терміни, визначені на бланках форм. Якщо форми № 3-лг (річна) і № 3-лг (квартальна) подає респондент як електронний звіт, їх подання органам державної статистики здійснюється відповідно до затвердженого центральним органом виконавчої влади з питань статистики порядку.
На всіх рівнях обробки після отримання форм № 3-лг (річна) та № 3-лг (квартальна) у розрізі респондентів здійснюється їх аналіз, уведення у відповідний комплекс електронної обробки статистичної інформації, логічний і арифметичний контролі (як вхідного, так і вихідного масиву даних) та передача вивіреної інформації на вищий рівень розробки.
Результати державного статистичного спостереження за формами № 3-лг (річна) та № 3-лг (квартальна) формуються в розрізі:
- на районному рівні: зведена інформація за районом загалом і за суб’єктами господарювання, які здійснюють лісогосподарську діяльність, за видами економічної діяльності, формами господарювання й органами державного управління;
- на регіональному рівні: зведена інформація за регіоном загалом, у розрізі районів і за підприємствами, які здійснюють лісогосподарську діяльність, а також за видами економічної діяльності, формами господарювання й органами державного управління;
- на державному рівні: зведена інформація по країні загалом, за регіонами (Автономна Республіка Крим, області, мм. Київ і Севастополь); за суб’єктами господарювання, які здійснюють лісогосподарську діяльність, за видами економічної діяльності, формами господарювання, органами управління.
Для групування та систематизації інформації використовуються державні класифікатори.
За результатами розробки даних за формами № 3-лг (річна) та № 3-лг (квартальна) на підставі первинних звітів підприємств у розрізі районів, регіонів органи державної статистики формують архів і динамічні ряди.
При поширенні інформації користувачам органи державної статистики дотримуються норм Закону України "Про державну статистику" (2614-12) щодо конфіденційності первинних даних, за винятком екологічних показників, перелік яких установлено наказом Держкомстату від 03.08.2010 № 314 (v0314202-10) "Про затвердження переліку показників державних статистичних спостережень з питань навколишнього середовища, на які не розповсюджується заборона щодо поширення органами державної статистики первинних даних". Основні статистичні публікації щодо ведення лісогосподарської діяльності:
Ouml експрес-випуск "Лісогосподарська діяльність";
Ouml бюлетень "Соціально-економічний розвиток України": статистичний бюлетень № 2";
Ouml статистичні збірники: "Україна в цифрах у ___році", "Регіони України", "Статистичний щорічник України"; "Довкілля України";
Ouml таблиці для веб-сайту центрального органу виконавчої влади з питань статистики.
На запити користувачів статистична інформація за формами № 3-лг (річна) (v0182832-13) та № 3-лг (квартальна) (v0182832-13) надається в паперовому вигляді, на магнітних, електронних носіях, засобами зв’язку (у т.ч. розміщення на веб-сайті), шляхом безпосереднього виписування в порядку й умовах, визначених центральним органом виконавчої влади з питань статистики.

IV. Загальна схема й організація робіт із формування сукупностей звітних одиниць державного статистичного спостереження

Формування сукупностей одиниць (як генеральної (основи вибірки), так і вибіркової (основного масиву)) державного статистичного спостереження щодо ведення лісогосподарської діяльності здійснюється на центральному рівні щорічно. Джерелами інформації для формування сукупностей звітних одиниць є:
Ouml реєстр статистичних одиниць (РСО);
Ouml перелік респондентів за формою № 3-лг (річна) за попередній звітному рік;
Ouml перелік підприємств, установ та організацій, яким надані у постійне користування ліси, підпорядкованих Державному агентству лісових ресурсів України.
Ouml перелік і характеристики підприємств за адміністративними даними інших центральних органів виконавчої влади.
Загальну схему формування сукупності одиниць державного статистичного спостереження щодо ведення лісогосподарської діяльності наведено в додатку 1.
У генеральну сукупність одиниць уключаються об’єкти державного статистичного спостереження, які мають такі ідентифікаційні та класифікаційні ознаки:
№ п/п
Критерії формування генеральної сукупності
Класифікації
Ознака критеріїв формування
1.
Інституційний сектор економіки
КІСЕ
S.11, S.13
2.
Тип статистичної одиниці
Довідник типів статистичних одиниць
(підприємство)
3.
Організаційно-правова форма господарювання
КОПФГ (v0097609-04)
Незалежно від організаційно-правової форми господарювання, крім кодів 300, 800, 900
4.
Вид економічної діяльності
КВЕД (vb457609-10)
Розділ 02 секції А
5.
Територіальні одиниці
КОАТУУ
відповідно до адміністративно-територіального устрою
6.
Орган державного управління
КОДУ (v0143832-13)
незалежно від органу управління
7.
Розмір підприємства
Довідник ознак розміру підприємств
незалежно від розміру
8.
Ознака економічної діяльності
х
активне
На підставі даних Реєстру РСО відбираються підприємства, для яких один із видів економічної діяльності відноситься до секції А, розділ 02 - "Лісове господарство та пов'язані з ним послуги".
Формування генеральної сукупності (основи вибірки) звітних одиниць відбувається відповідно до Положення про РСО та формування основ сукупностей одиниць статистичних спостережень за діяльністю підприємств (v0481202-09) . При цьому за кожним об’єктом у вигляді таблиці відбираються такі реквізити:
1) ідентифікаційний код ЄДРПОУ підприємства;
2) найменування;
3) місцезнаходження;
4) телефон;
5) код території місцезнаходження за КОАТУУ;
6) код організаційно-правової форми господарювання за КОПФГ;
7) код інституційного сектору економіки за КІСЕ;
8) код основного виду економічної діяльності за КВЕД на початок обстеження й ознака його визначення;
9) види економічної діяльності;
10) ознака розміру підприємства;
11) ознака підприємства, створеного у звітному році.
Після відбору об’єктів з РСО здійснюється співставлення та відповідне уточнення інформації з переліками підприємств за формами № 3-лг (річна) (v0182832-13) за попередній до звітного рік і № 3-лг (квартальна) (v0182832-13) за звітний рік. Крім того, на підставі даних адміністративних джерел уточнюється перелік юридичних осіб, яким надані в користування або власність ліси, станом на 1 листопада звітного року та вносяться відповідні зміни до переліку респондентів, і в результаті формується сукупність статистичних одиниць, які будуть безпосередньо охоплені державним статистичним спостереженням щодо ведення лісогосподарської діяльності.
Сукупність одиниць державного статистичного спостереження щодо ведення лісогосподарської діяльності не узгоджується із сукупностями за іншими формами державних статистичних спостережень.
Сформовану сукупність одиниць державного статистичного спостереження щодо ведення лісогосподарської діяльності розсилають територіальним органам державної статистики в електронному вигляді. Територіальні органи державної статистики опрацьовують отриману сукупність одиниць, доповнюють її відсутніми реквізитами (адреси, поштові індекси тощо) й у встановлені терміни повертають на державний рівень.
Протягом року на підставі отриманої з адміністративних джерел або безпосередньо від підприємств інформації щодо припинення їх діяльності, утворення на їх базі нових підприємств тощо центральний орган виконавчої влади з питань статистики приймає рішення щодо доцільності внесення змін до складу визначених сукупностей одиниць державних статистичних спостережень.
При цьому при розгляді змін дотримуються такі підходи:
- новостворені підприємства, які утворилися у звітному році на базі одиниць державного статистичного спостереження шляхом їх реорганізації (поділу підприємства на декілька, виділу в нове, злиття підприємств у одне тощо), включаються до сукупності за умови дозволу центрального органу виконавчої влади з питань статистики.
- ліквідовані підприємства, підприємства-банкрути, підприємства, зняті з державного обліку, а також підприємства, які припинили (тимчасово або повністю) свою діяльність із будь-яких інших причин, залишаються в сукупності одиниць державного статистичного спостереження із відповідною відміткою, а обсяги викидів забруднюючих речовин і парникових газів у атмосферу - у базі даних протягом усього звітного року.
  Департамент статистики
  сільського господарства
та навколишнього середовища

ЛІТЕРАТУРА

1. Закон України “Про державну статистику” (2614-12) від 02.10.1992 р. № 2657-XI станом на 01.10.2011 р. [Електронний ресурс]. - Режим доступу : http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=2614-12
2. Положення про Реєстр статистичних одиниць та формування основ сукупностей одиниць статистичних спостережень за діяльністю підприємств (v0481202-09) , Держкомстат, 2009. [Електронний ресурс]: Держ. ком. статистики України - Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua/edrpoy/prso.htm.
3. Глосарій до плану статистичного спостереження, Держкомстат, 2009 [Електронний ресурс]: Держ. ком. статистики України - Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua/plan/_stat/2011/pr_pl_sts2.rar.
4. Збірник статистичних вимог: методологічні й робочі документи Євростату, 2009. [Електронний ресурс]: Statistical Requirements Compendium, 2009 edition - Luxembourg: Office for Official Publications of the European Communities, 2009. - Режим доступу: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/ortal/product_details/publicat ion? p_ product_code= KS-RA-09-009.
5. Термінологічний словник/наук. керівник О.О. Васєчко - 1-е видан., - К.: ІВЦ Держкомстату України, 2004. - 140 с.
6. Статистика: Підручник/Герасименко С.С., Головач А.В., Єріна А.М. та інш.; за наук. ред. Герасименка С.С. - 2-ге вид., переробл. і доп. - К.: КНЕУ, 2000. - 467 с.
7. Закон України "Про інформацію (2657-12) від 02.10.1992 р. № 2657- XIІ [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://zakon1.rada. gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=852-15.
Додаток 1

ФОРМУВАННЯ

сукупності одиниць державного статистичного спостереження щодо ведення лісогосподарської діяльності

( Див. текст (v0357832-11F151) )
( Текст взято з сайту Держстату України http://www.ukrstat.gov.ua )